Răspuns pentru MIUȚA - Buzău, F. AS nr. 997 - "După 4 operații, tot nu scap de sinuzită"

Redactia
Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradițională chineză - București, Str. Vasile Lascăr nr. 169, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

Ca specialist în medicina tradițională chineză, vă pot spune următoarele: factorii care de­ter­mină apariția sinuzitei, conform me­di­cinei chineze, sunt cele 6 energii pato­gene externe, căldura acumulată la nivel de ficat-colecist, căldură și umezeală la nivel splină-stomac.
Simptomele generale sunt: rinoree, obstrucție nazală, scăderea pragului ol­fac­tiv, cefalee. Având în vedere cau­zele care gene­rează această afecțiune, putem distinge mai multe tipuri de sinuzită:
* Tipul vânt-frig - se manifestă prin secreție nazală apoasă, obstrucție nazală, scăderea pragului olfactiv, cefalee, febră, absența transpirației sau a setei.
* Tipul căldură - se manifestă prin secreție nazală turbidă galben verzuie, obstrucție nazală, scăde­rea pragului ol­factiv, cefalee, ver­tij, con­gestie nazală, febră, tuse, uscăciune și amar în gură.
* Tipul căldură la nivel ficat-co­le­cist - se manifestă prin se­creție nazală, scăderea pragului ol­fac­tiv, ce­falee, ab­sența mirosului, uscăciune și amar în gură.
* Tipul umezeală la nivel spli­nă-sto­mac - se manifestă prin secreție na­zală turbidă gălbuie, urât mirosi­toare, în cantitate mare, cefalee, ina­petență, greață, febră în a doua parte a zilei, gât uscat.
* Deficiența energetică a splinei - se manifestă prin secreție nazală clară, în cantitate mare, trenantă, obstrucție nazală inter­mi­tentă, scăde­rea pragului olfactiv, absența mirosului.
* Deficiența energetică a rinichiului - se mani­festă prin secreție nazală turbidă, scăderea pragului olfactiv, căldură la nivelul palmelor și tălpilor, vertij, acufene, gonalgie.
Tratamentul constă în ședințe de acupunctură și presopunctură, ulei special din plante, pentru decon­gestionare și combaterea cefaleei, praf inhalant, care se folosește atât pentru decongestionare, cât și pen­tru combaterea polipilor. Se administrează și capsule cu plante combinate, după rețete specifice chinezești. Tratamentul va fi diferențiat, în funcție de tipul de sinuzită și de particularitățile fiecărui pacient. Ca alimente, vom mânca mai mult mandarine, portocale, sâmburi de caise dulci, coriandru (pătrunjel chine­zesc), grepfruit, bulbi de crin sau ciuperci urechi-de-argint (White Fungus). Se găsesc în comerț. Sunt ciu­perci albe, încrețite, aromate, originare din China.
Preparare: se înmoaie ciupercile în apă timp de 1 oră, se scurg. Se fierb cel puțin 10 minute în apă proas­­pătă. Se scurge apa, se asezonează după gust și se sotează cu ceapă și sos de soia. Se consumă numai gătite.
În cazul dvs., vă recomand un consult, pentru a identifica tipul de sinuzită, urmând a aplica trata­men­tul corect.


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Am dureri de cap intense, care nu dispar nici sub tratament"
(Răspuns pentru SIMONA PĂTRAȘCU - Oradea, F. AS 1109)


Stimată doamnă, simptomele dvs. sea­mănă cu durerile de cap de tip migrenă. Dată fiind apariția lor relativ recentă, este bine să vă vadă un neurolog (poate ați și vizitat unul, după analizele pe care le-ați făcut). Durerile de cap sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii își vizitează medicul. În general, nu au consecințe gra­ve. Durerile de cap se pot împărți în două grupe - durerile de cap primare (fără o cauză cunoscută) și durerile de cap secundare (cu o cauză cunoscută).
A. Dureri de cap primare
* Dureri provocate de tensiune - sunt de departe cel mai frecvent tip de dureri de cap. De obicei sunt simțite că o bandă strânsă în jurul frunții, sunt mai ușoare dimineața, devenind mai intense pe măsură ce înaintează ziua. Unii consideră că încor­darea muscu­lară ar putea fi o cauză, la fel ca stresul psihic. Acest tip de durere de cap de obicei nu este atât de severă încât să împiedice munca zilnică.
* Migrene - sunt severe, frecvent întâlnite, ade­sea însoțite de senzația de rău, de greață, de pierdere de vedere. În circa o treime din cazuri, sunt precedate de o aură, simptome "premo­nitorii". Factorii agra­vanți includ lumini puternice pe retină, oboseală, foa­me, deshidratare, unele ciudă­țenii, cum ar fi consu­mul de ciocolată sau de vin roșu.
* Dureri de tip "cluster headache" - adică dureri de cap grupate, care vin în șocuri. Ele sunt foarte severe, de obicei pe o parte a capului, în jurul unui ochi, însoțite de curgere nazală, ochi roșii și lăcri­mare. Au loc în același timp al zilei, pot fi prezente zile, săptămâni sau chiar luni la rând, dispar și apoi reapar. Bărbații fumători prezintă riscul cel mai mare.
* Nevralgia de trigemen - se manifestă ca dureri de tip curent electric sau junghiuri, într-o parte a feței, afectând zonele ochi­lor, nasului, fruntea, man­dibu­lele, buzele. Pot fi declanșate de o simplă adiere de vânt pe față sau de o atingere ușoa­ră. Ele sunt întâlnite mai frecvent la oamenii de peste 50 de ani.
B. Dureri de cap secundare
* Dureri provocate de antine­vral­gice - din cauza unui abuz al medica­men­telor pentru dureri de cap. Pa­ci­enții continuă să-și mă­rească dozele, iar medicația nu mai are efect. Primul pas este renunțarea la antinevralgice.
* Dureri de la toxine - mono­xi­dul de carbon de la gazele de eșapament poa­te du­ce la dureri de cap, la fel, con­sumul excesiv de alcool (mahmureală).
* Dureri de cap venite din alte zone - ele rezultă de la sinuzită, du­reri de dinți, de la urechi sau de la ochi (glaucom).
* Dureri de cap din solicitare fizică - de la efor­tul la defecare, prin alergare, tuse sau chiar activitate sexuală. Cea din urmă îngrijorează multe persoane. Este o durere care durează vreo 20 de minute și se resimte în spatele capului, în spatele ochilor, dar câteodată în tot capul. Premerge, însoțește sau vine după orgasm. Uneori, poate fi semnul spargerii unui vas sangvin în cap, în timpul actului sexual.
* Spargerea unui vas de sânge în membranele care acoperă creierul poate duce la o durere bruscă, care poate ucide.
* Infecții ale membranelor care acoperă creierul (meningită) sau ale creierului însuși (encefalită).
* Creșterea presiunii din craniu. Chiar unele medicamente, cum ar fi retinoizii (isotretinoin), tetra­ciclina și corticosteroizii pot fi o cauză.
* Lipsa oxigenului în timpul somnului. Unii oa­meni, mai ales cei obezi, suferă de oprirea respirației (ap­nee) în timpul somnului. Lipsa de oxigen și acu­mu­­larea de bioxid de carbon care rezultă pot pro­voca dureri de cap.
* Tumoră în creier - este o cauză rar întâlnită, dar care îngrijorează foarte multe persoane.
* Hipertensiune - apare rar, căci hipertensiunea este adesea lipsită de simptome.
C. Semne care necesită atenția medicului:
* Dureri de cap care încep din senin și persistă.
* Dureri de cap însoțite de febră.
* Dureri de cap după un traumatism cranian care a avut loc în ultimele trei luni.
* Dureri de cap însoțite de confuzie, tulburări de memorie, modificări în comportament, probleme cu echilibrul, vederea sau vorbirea.
* Dureri de cap cauzate de tușit, ridicarea din șezut, strănut.
* Dureri de cap însoțite de vomă.
* Dureri însoțite de ochi dureroși și roșii.
* Tulburări ale sistemului imun, împreună cu dureri de cap. Acest lucru vă predispune la infecții.
* Dacă ați avut un cancer sau aveți un cancer.
Deși durerile de cap sunt neplăcute, trebuie su­bli­niat faptul că majoritatea sunt benigne. Totuși, dacă vă regăsiți într-una din ipostazele prezentate mai sus, este bine să consultați medicul.
D. Tratamente
Din punct de vedere naturist, durerile de cap pot proveni din tulburări energetice la nivelul stoma­cu­lui, la nivelul vezicii biliare, la nivelul vezicii urinare. Cele ale stomacului afectează adesea fruntea, cele ale vezicii biliare, părțile laterale ale capului, iar cele ale vezicii urinare, zonele occipitale. De asemenea, sentimente cum ar fi furia tulbură energia ficatului, care urcă spre cap și duce la dureri de cap. Prea multe îngrijorări pot afecta intestinul gros, cauzând tot dureri de cap.
Abordări naturiste ale durerilor de cap:
* Țineți un jurnal al durerilor de cap. Vă ajută să vă dați seama de factorii declanșatori pe care ar trebui să îi evitați.
* Atitudinea pozitivă - ajută la minimalizarea impactului stresului în viețiile noastre.
* Exercițiul fizic, fără să ne depășim limita tole­ranței.
* Eliminați consumul de cofeină, alcool, cioco­lată și alți stimulenți.
* Mâncați regulat, nu vă înfometați, și luați mese echilibrate.
* Asigurați-vă de un somn bun, ceea ce presu­pune să faceți timp și spațiu în viața dvs. pentru somn.
* Beți zilnic apă, pentru a evita deshidratarea.
* Adoptați o postură relaxată. Durerile de cap afec­tează oamenii care stau încordați la birou sau aplecați peste calculator, pentru perioade lungi.
* Dormiți cu maximum 2 perne sub cap. Mai mul­te pun gâtul sub tensiune, ducând la dureri de cap.
* O cârpă udă - fie cu apă rece, fie caldă, după cum simte fiecare - pusă pe frunte, poate ajuta.
* Masajul, Tai Qi, Qi Gong, meditația sau yoga - toate ar putea relaxa organismul, ducând la elimina­rea stresului.
* Terapii de modificare a comportamentului, care ajută oamenii să gândească pozitiv, să evite compor­ta­mente ce pot provoca stres și, implicit, dureri de cap.
* Plante medicinale cum ar fi Sunătoarea (Hype­ri­cum perforatum), Passiflora (Passi­flo­ra incarnata) ar putea fi de ajutor.
* Acupunctura este un tratament prin excelență pentru dureri de cap. Punctele cele mai utile se găsesc pe meridianele Intestinul gros, Stomac, Vezică uri­nară, Vezică biliară, Vasul guvernator.
* Homeopatia este, și ea, foarte utilă pentru du­reri de cap, mai ales că vizează baza psihologică din spatele acestei probleme. Unele me­di­camente, cum ar fi Argentum nitri­cum, Ignatia, Iris versicolor, Na­trium muriati­cum, Petroleum pot fi de ajutor. Însă, ce­le mai bune sunt cele individualizate, personalizate.
Vă urez succes!


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Cunoașteți vreun remediu naturist pentru hipotiroidism?"
(Răspuns pentru ANGELICA A., F. AS nr. 1159)


Hipotiroidismul este o afecțiune provocată de in­suficiența secreției tiroidiene. Simptomele sunt urmă­toarele: oboseală cronică, lipsa apetitului, incapa­citatea de a suporta frigul, ritm rar al inimii, slăbi­ciune musculară, pierderea părului, constipația, in­fec­ții respiratorii.
Tiroida poate fi afectată de o dietă săracă în iod or­ganic, de fluorul din apă, de exerciții fizice dure, reziduuri de pesticide pe fructe și legume, radiații X și medica­mente. Fluorul, clorul și bromul scad canti­tatea de iod din organism.
Tratament naturist:
Schema de tratament urmărește:
* administrarea de plante și ali­mente care combat autoimunitatea: aloe vera, noni, rhodiola rosea, schi­zandra, ciupercile terapeutice (ganoderma, cor­dy­ceps, shitake, mai­ta­ke);
* administrarea unor tipuri de aminoacizi și mi­nerale care susțin funcția tiroidei: l-tyrosine, seleniu, vitamine din complexul B, în special B12;
* administrarea anumitor plante care cresc pro­ducția tiroidiană: fucus vesiculosus, pătrunjelul, muș­chiul irlandez;
* se evită pastele de dinți cu fluor;
* se evită legumele crucifere, bogate în glucosi­nolate (varza, conopida, varza de Bruxelles).
Pentru detalii suplimentare, puteți să-mi scrieți pe adresa de e-mail.