Despre modă, modele și frumusețe. Altfel

Cristian Curte
Carmen Dell'Orefice, Daphne Selfe, China Machado, Linda Rodin, Iris Apfel sunt nume de fotomodele care au peste 60 de ani, unele dintre ele fiind trecute de 80.

Iris Apfel are chiar 92. Am scris că sunt fotomodele, nu că au fost! Ele prezintă și astăzi colecții ale unor designeri celebri sau sunt imaginea unor firme importante de orologerie. Au în spate zeci de ani de mers pe podiumuri și încă o fac cu o grație și o naturalețe care sfi­dează vârsta. Și nu o fac pe gratis, ci sunt plătite cu bani grei, semn că fițoșii designeri le apreciază mai mult decât pe unele surate adolescente, cu care sunt silite să concureze, într-una din cele mai nemiloase industrii de pe planetă, care-și exploatează modelele uneori până la moarte.
Vârsta acestor doamne m-a uluit pentru început. Apoi le-am văzut fotografiile și am citit ceea ce au declarat de-a lungul timpului. Și atunci am înțeles de ce lumea le iubește. Pentru că suntem înconjurați de falsuri, de la materiale care imită lemnul, piatra sau pielea, și până la corpuri care sunt siliconate, botoxate, photoshopate, doar ca să simuleze și stimuleze o realitate iluzorie. În universul acesta de kitsch-uri, în lumea aceasta artificială, doamnele respective sunt fotomodele reale, cu ridurile lor cu tot, și au, într-adevăr, ce să arate. O frumusețe dintr-un alt re­gistru, un semn că exteriorul nu este totul, că ceea ce cău­tăm cu toții la o femeie pleacă, în primul rând, din suflet. Și că stilul, eleganța, farmecul ei, până la urmă, nu țin nu­mai de forme, ci, mai ales de fond. Și că acel fond se poate și trebuie cultivat, și atunci, odată cu trecerea anilor, el poate să de­pă­șească formele, ca să strălucească în afară. Da, doamnele ale căror nume le-am înșiruit mai sus sunt sexagenare, septuagenare, octogenare, nonagenare, dar au știut să facă din ceea ce industria modei consideră un handicap, un teribil avantaj, care să le pună în lumină.
Aș încheia printr-un citat din Carmen Dell'Orefice, care, la 82 de ani, are deja în spate, 70 de ani de experiență în industria modei. La 15 ani apărea pe coperta revistei Vogue...
"Modelele tinere sunt învățate să meargă într-un anumit fel, totul este despre sex. Lipsește rafinamentul, nu există romantism în ceea ce fac. Totul este o descriere vulgară a vieții, ceea ce este atât de trist."
Nu poți să nu îi dai dreptate.