Uleiurile de plante

Iulia Vlad
Folosite încă din antichitate pen­tru frumusețea pielii și a păru­lui, uleiurile vegetale sunt la loc de cin­ste și în cosmetica de azi.

Le întâl­nim încorporate în produse de îngri­jire sau sub formă pură, simple. Ele vă pot face să arătați "ca o prin­țesă", cu condiția să fie de calitate, utilizate corect și potrivite tipului de piele și păr. Le găsiți la plafaruri, magazine naturiste și farmacii.
Seara este cel mai bun moment pen­­tru a aplica uleiuri. Iată câteva mo­duri de a le utiliza:

* Amestecați puțin ulei în crema hidratantă, serumul pentru față, sau în loțiunea pentru corp. Este o modalitate foarte bună de a "îmbogăți" produsele cosmetice. Atenție, însă! Dacă le apli­cați în timpul zilei, uleiul amestecat cu produse care conțin SPF le diminuează acestora eficiența în protecția solară.
* Aplicați câteva picături de ulei direct pe pielea puțin umedă (după cu­rățarea ei), apoi masați crema hidra­tan­tă, serumul sau loțiunea. Se poate fo­losi un ulei sau o combinație de uleiuri.
* Puteți folosi uleiurile și pe post de demachiant, ca ingredient în măști sau tratamente cosmetice pentru piele și pentru păr.
* Cumpărați uleiuri în cantitate mică și depozitați-le la rece, ferite de lu­mină și în sticle ermetic închise. Ule­iurile râncezesc începând cu 4-5 luni de la deschidere, în funcție de tipul lor.
Iată câteva dintre cele mai eficiente uleiuri cu utili­zare cosmetică:

* Uleiul de măsline - are efect hi­­dratant și nutritiv asupra pielii și păru­lui, le întârzie îmbătrânirea și le re­vi­gorează. Este potrivit pentru trata­rea tenului și corpului cu piele uscată, iritată, sensibilă, crăpată, a părului tern, lipsit de strălucire, a unghiilor fragile.
* Uleiul de migdale - este un ulei delicat, emolient, potrivit pentru orice tip de piele, în special cea uscată, sensibilă, sau pielea din jurul ochilor.
* Uleiul de jojoba - are un efect de menținere a supleții și elasticității pielii și face minuni în cazul pielii de­vita­lizate, fragile, ridate, uscate, împo­triva ridurilor din jurul ochilor. Este foarte bun și pentru tenul gras sau mixt și pentru îngrijirea părului.
* Uleiul de germeni de grâu - este "campionul" tonifierii și redării fer­mității pielii, prin proprietățile sale nu­tritive și protectoare. Este potrivit pen­tru pielea matură sau îmbătrânită, pen­tru redarea supleții sânilor, decol­teului, gâtului, pentru revigorarea și întărirea părului și a unghiilor.
* Uleiul de luminița nopții (sau pri­mulă) - regenerant, restructurant, sus­­ține elasticitatea pielii și este printre cele mai eficiente produse pentru pre­venirea și ameliorarea ridurilor, a pielii uscate și îmbătrânite. Este, de aseme­nea, foarte bun pentru a păstra pielea întinsă în jurul ochilor și a calma irita­țiile.
* Uleiul de argan - întârzie efec­tele înaintării în vârstă, "restaurează" pie­lea îmbătrânită și ternă și îi redă elas­ti­citatea, tonusul și suplețea, readu­ce la viață părul degradat și întărește un­ghiile casante
* Uleiul de macadamia - are efect emolient și hrănitor, catifelează și re­ge­nerează pielea, se potrivește chiar și tenului gras sau mixt, "șterge" ridurile, vergeturile și cicatricele.
* Uleiul de semințe de stru­guri - un ulei fin, care intră ușor în piele, hră­nitor, revitalizant, restructu­rant. Face minuni in cazul tenul gras sau mixt, al pielii mature, îmbătrânite, deteriorate, și este excelent împotriva ridurilor din jurul ochilor.
* Uleiul de avocado - are efect regenerator, restructurant, antirid, an­ti-­îmbătrânire. Se poate folosi cu succes și pentru pielea din jurul ochilor, de­col­­teu, gât, sâni sau în îngrijirea pă­ru­lui.
* Uleiul de ricin - este bine­cu­noscut efectul său asupra părului, ge­nelor și sprâncenelor, pe care le înde­sește, le fortifică și le stimulează creș­terea. Păstrează unghiile sănătoase și vindecă pielea uscată și crăpată.