Cura cu must

Ilie Tudor
- Parfumat, cu o culoare minunată, fie ea chihlimbarie sau roșie, și cu o dulceață divină, mustul pare mai degrabă o delicatesă de toamnă decât un medicament. Și totuși, preparat și administrat corespunzător, mustul de struguri poate avea efecte terapeutice formidabile -

Strugurii conțin zeci de substanțe benefice pen­tru sănătatea noastră, de care organismul are cea mai mare nevoie acum, la apropierea sezonului rece. Pentru a prelua aceste substanțe, mustul este cea mai eficientă formă de administrare, întrucât este foarte ușor digerat și asimilat, are gust plă­cut și poate fi consumat în cantități mari. Dar, pen­tru a beneficia la maximum de calitățile sale, trebuie să știm cum să-l preparăm și cum să-l administrăm, deoarece efectele terapeutice apar după un consum sis­tematic. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o cură cu must, despre care vom vorbi în cele ce urmează:

Cum preparăm mustul

Varianta 1 - Mustul filtrat
Este vorba de precursorul vinului, obținut prin presare și filtrare în teasc, rezultatul fiind o băutură lim­pede, foarte dulce, datorită conținutului mare de za­haruri și foarte ușor asimilabilă. Mustul filtrat sau, altfel spus, limpede, este cel mai plăcut la gust, poate fi conservat cu ușurință prin pasteurizare sau, mai bine, prin adăugarea de suc de hrean. Avantajul mus­tu­lui limpede este că are în compoziție multe vitamine (C, A, complexul B), pigmenți cu efect antioxidant (mai ales în cazul celui obținut din struguri negri), za­haruri ușor asimilabile. Este un excelent vitaminizant și energizant, dar are dezavantajul de a aduce în orga­nism multe zaharuri, element nedorit în cazul persoa­nelor cu exces de greutate, cu probleme de tipul dia­betului sau cu trigliceride mărite. Aceste neajunsuri sunt din plin compensate, în cazul celuilalt tip de must despre care vom vorbi.

Varianta 2 - Mustul nefiltrat
Se obține prin simpla zdrobire a boabelor de stru­guri, bine spălate în prealabil, în mixerul electric. Re­zultă un lichid păstos, care poate fi considerat mai de­grabă un nectar decât un must propriu-zis, cu gust dul­ce-astringent. Mustul nefiltrat nu este la fel de gus­tos ca cel filtrat, iar vitaminele din compoziția sa nu sunt la fel de ușor asimilate, în schimb este foarte bo­gat într-o substanță cu puternic efect antioxidant și anti­tu­moral, numită resveratrol, prezentă mai ales în coaja și sâmburii strugurilor. Mai mult, acest nectar are în compoziție mul­te substanțe nedigerabile, numite fibre alimentare, care drenează tubul digestiv, reglează glicemia și coleste­rolul, făcând această băutură extrem de sănătoasă.

Cum se ține cura

Pe parcursul curei se vor consuma, înainte de fiecare masă, câte 200-400 de mililitri de must, pe stomacul gol. Du­rata curei este de minimum 12 zile, ma­ximul fiind de 30 de zile. După adminis­trarea mustului nu se consumă niciun aliment vreme de 15 minute, mai ales dacă am băut mustul nefiltrat, care are nevoie de mai mult timp pen­tru a fi digerat.

Cura cu must și colonul

Dacă ar fi să alegem o bău­tură pentru detoxifierea colonu­lui și combaterea con­sti­pației, cu siguranță aceea ar fi mustul ne­fil­trat, care con­ține o gamă im­pre­sionantă de substanțe cu efect laxativ. Fibrele alimen­tare, sor­bi­tolul natural, acizii organici din strugurii inge­rați cu tot cu coajă stimu­lează mișcările intes­tinului, reglează flora intestinală și curăță tubul diges­tiv, împingând materiile reziduale întocmai ca un pis­ton. Mustul nefiltrat trebuie băut dimineața, pe stoma­cul gol, minimum 400 de mililitri. Este un re­mediu foarte bun contra constipației, inclusiv a celei cro­nice, contra sindromului de colon iritabil.

Cura cu must și imunitatea

Se recomandă mustul din strugurii negri sau roșii, din care se consumă minimum 500 ml pe zi, fiind un remediu extraordinar în prevenirea și în tratarea infec­țiilor virale de tot felul. Resveratrolul și pigmenții antocianici conținuți în coaja și sâmburii strugurilor blochează replicarea și proliferarea virușilor, în timp ce oligoele­men­tele din aceste fructe ajută siste­mul imunitar să lupte împotriva microorga­nis­me­lor inva­da­toare. Studii de labora­tor făcute în Japonia și Franța au demonstrat că prin­cipiile active din strugurii negri blochează replicarea și distrug virușii gripali de tip A. Apoi, o doză de un litru de must asi­gură peste 200% din nece­sa­rul de vitamina C al unui adult, sti­mulând puternic sistemul imunitar și ajutând la lupta împotriva in­fec­țiilor sau a for­mațiunilor tumo­rale.

Cura cu must, circulația periferică și hipotensiunea

Mustul limpede, obținut din strugurii negri, ajută la o creștere a tensiunii arteriale, extrem de utilă în ca­zul persoanelor la care aceasta este prea scăzută. Mai mult, cura cu must din strugurii închiși la culoare ajută la îmbunătățirea circulației periferice, foarte afectată la debutul sezonului rece. Așadar, dacă vă simțiți mâinile și picioarele reci încă de la primul val de frig, dacă aveți tensiunea foarte scăzută, ceea ce vă dă amețeli, stări de oboseală și dureri de cap, cura cu must este cel mai bun remediu. Beți câte 300 de mililitri de suc din struguri negri înainte de fiecare masă, vreme de măcar trei săptămâni. Pentru a maximiza efectele cu­rei, faceți mișcare (mers în pas alert), de măcar trei ori pe săptămână, în special în zilele friguroase.

Cura cu must, Alzheimerul și acuitatea minții

Un studiu realizat în anul 2008 în laboratoarele Uni­versității Cornell, Statele Unite, arată că dozele mari de resveratrol din mustul de struguri negri blo­chează procesele de îmbătrânire la nivelul sistemului nervos central. La animalele de experiență tratate cu res­veratrol s-a observat o încetinire cu peste 70%, în medie, a proceselor degenerative, la nivelul diferitelor părți ale creierului. Aceste studii sunt completate de altele, făcute în Italia, care arată că animalele care au luat doze suplimentare de resveratrol își păstrează anumite funcții cerebrale, între care și memoria intac­te, până la vârste mai înaintate. Din aces­te motive, strugurii ne­gri și roșii sunt prin­tre cele mai bune re­medii contra ma­ladiei Alzheimer, dar și a altor boli care produc demență senilă. S-a dovedit că alte două substanțe active din stru­gurii negri, acidul clorogenic și pig­men­­ții an­to­cianici, administrate sistema­tic, ajută la menținerea nealterată a unor funcții cog­nitive, cum ar fi atenția, rațio­na­mentul sau memoria.

Cura cu must și sănătatea ochilor

Conținutul mare de pig­menți, dar și de vitamine (în special vi­tamina C) din struguri, recoman­dă mustul ca pe un excelent mij­loc de menți­ne­re a sănătății ochi­lor, de îmbu­nătățire a vederii noc­turne și de pre­venire a afec­țiunilor oculare degenerative (de­­gene­res­cență ma­cu­lară, în spe­cial). Un studiu ame­rican arată că persoanele care mănâncă stru­guri negri și alte fruc­te cu aceas­tă culoare, de măcar 5 ori pe săp­tămână, au un risc de a face de­generescență ma­­culară cu 36% mai scăzut de­cât persoanele care consumă foar­te rar sau deloc aceste fructe. Același lucru s-a con­statat și în cazul cataractei, dar și al deficiențelor de vedere pasa­gere (produse de oboseală, de folosirea excesivă a calculatorului sau a luminii artificiale).
Persoanele care lucrează zilnic la computer sau care au multă muncă de birou - factori de risc majori în cazul bolilor oculare - ar trebui să țină o cură de mă­car 3 săptămâni cu must de struguri negri (filtrat și nefiltrat), timp în care să consume câte un litru pe zi.

Precauții și contraindicații

Persoanele care suferă de colită de fermentație sau de sindromul colonului iritabil vor consuma cu pru­dență mustul de struguri, în doze mici la început, pen­tru a preveni eventualele deranjamente intestinale. Dacă apar probleme digestive, se va consuma ceaiul de ciorchini de struguri, câte 2-3 căni pe zi.
Diabeticii sau persoanele cu obezitate vor consuma doar must nefiltrat, luând în calcul cantitatea de za­ha­ruri adusă în organism de acest aliment.