Leacuri pentru copii

Rodica Demian
Ulei pentru masat burtica

Copiii au tot felul de spaime și pentru că zona de mijloc a corpului lor nu e încă suficient dezvoltată, spaimele se fac remarcate prin dureri de burtă. Copiii sunt iritați și foarte sensibili. Masajul calmant cu ulei este foarte eficient și micuții se simt protejați. Și balonările se vindecă cu acest masaj.

Rețeta 1: Ulei împotriva spaimelor
Ingrediente: 30 ml ulei de migdale, 4 picături ulei eteric de mandarine, roșu, 2 picături ulei eteric de benzoe, 2 picături ulei eteric de miere, 1 picătură ulei eteric de fasole Tonka. Sticluțe de 30 ml, pentru păstrat.

Rețeta 2: Împotriva balonărilor
Ingrediente: 30 ml ulei de migdale, 2 picături ulei eteric de chimen, 1 picătură ulei eteric de anason, 1 picătură ulei eteric de fasole Tonka. Sticluțe de 30 ml pentru păstrat.
Cum se procedează:
* Se amestecă uleiurile eterice cu uleiul de migdale.
* Se masează cu grijă burtica, în sensul acelor de ceasornic.
* Amestecurile ajung (fiecare) pentru circa 10 aplicări.
Dacă este urgent:
Amestecați 1 picătură de ulei eteric de chimen cu 1 linguriță de ulei de migdale sau de măsline și masați ușor burtica copilului.

Ulei pentru prevenirea răcelii

Din cauză că sistemul lor imunitar nu a ajuns încă la "maturitate", copiii sunt mai tot timpul răciți. De aceea întărirea și susținerea sistemului imunitar are o im­­portanță deosebită. Pentru aceasta, uleiu­rile eterice sunt un ajutor de nă­dejde.
Ingrediente (pentru circa 10 utili­zări): 30 ml ulei de migdale, 2 picături ulei eteric de levănțică, 2 picături ulei eteric de mandarină, 2 picături ulei ete­ric de Cajeput (Malaleuca leucaden­dron), 1 picătură ulei eteric de benzoe. Sticluțe de 30 ml pentru păstrat.
Cum se procedează:
* Se amestecă uleiurile eterice cu ule­iul de migdale și se ung pieptul și spa­tele copilului (peste 6 ani).
* Se îmbracă apoi copilul cu o că­mașă groasă sau cu un pulovăr de lână moale.

Sirop de ceapă contra tusei

La o primă vedere, combinația ceapă plus miere pare oarecum ciudată. Dar cei ce au testat-o știu cât este de eficientă și ce gust bun are. Tusea uscată iritantă se liniștește și devine productivă. Combinația este, deci, ideală în cazul tusei uscate sau persistente. Copiilor le place acest sirop în mod deosebit.
Ingrediente: 1 ceapă mică, 2 linguri miere (indiferent de care), 1 borcan cu capac.
Cum se procedează:
* Se taie ceapa mărunt și se pune în borcanul gol.
* Se toarnă peste ea mierea și se închide bor­canul imediat, fără să se amestece ingredientele. Se lasă să stea așa câteva minute.
* După circa 20 de minute, la suprafață apare zeama, care se ia de câteva ori pe zi (câte o lin­gură) pentru calmarea tusei.

Porție cu porție
Siropul acesta contra tusei se prepară ușor și repede. El le poate fi administrat copiilor începând de la 1 an. Nu preparați niciodată cantități mari, ci doar cât este necesar pentru o zi. Fiind mereu proas­păt, siropul își păstrează gustul și eficiența.

Ceai împotriva durerilor de burtă

Copiii suferă frecvent de dureri de burtă, cauzele fiind dintre cele mai diferite: dureri de tip organic, dureri de "dor de casă", dureri de "fri­ca școlii" etc. Ceaiul de mai jos este eficient, are gust bun și liniștește.
Ingrediente: 1/4 de pahar de suc de mere (bio), 1 vârf de cuțit scor­țișoară, câte 30 g de: flori de mușețel, frunze de roiniță, semințe întregi de fenicul, 200 ml apă.
Cum se procedează:
* Se umple pe sfert, cu suc de mere, un pahar mare (de 300 ml).
* Se mărunțește în mojar o linguriță rasă de plante și semințe ames­tecate (pentru ca semințele de fenicul să "elibereze" aroma vinde­că­toare) și se opăresc cu apa clocotită.
* Se lasă să se infuzeze 10 minute.
* Se strecoară ceaiul peste sucul de mere din pahar.
* Se "condimentează" cu scorțișoara pisată, care are efect anti­spas­modic și se lasă copilul să se bucure de savoarea lui.

Căldura face bine
Ar fi bine ca în timp ce copilul bea ceaiul să-i puneți pe burtică și o buiotă cu apă caldă și să-i citiți o poveste. Relaxare la pătrat!

Supă de morcovi contra diareei

Este o supă de morcovi fiartă îndelung, după rețeta doctorului ger­man E. Moro, de la clinica de pe­diatrie din Heidelberg. Rezultatele obținute de el în cazul diareei la copii au fost remarcabile: încă din 1908 rata mortalității și a compli­cațiilor în rândul copiilor bolnavi de diaree a scăzut simțitor, supa fiind eficientă în toate tipurile de afec­țiune, atunci ca și astăzi.
Ingrediente: 500 g morcovi (bio), 1 l apă, 1 l zeamă de legume (sau un litru de apă în care s-au fiert 3 g de sare).
Cum se procedează:
* Se curăță morcovii de coajă și se mărunțesc în mixer.
* Se lasă să fiarbă într-un litru de apă, între 1 oră și 1 oră jumătate, până ce scade la 300 ml.
* Se pasează și se amestecă cu zeama de legume.
* Supa se "administrează" chiar de la debutul diareei, câte o lingură de mai multe ori pe zi (cât vrea să mă­nânce copilul). Se fierbe zilnic, ca să fie proaspătă, și "tratamentul" durează câteva zile.
* Li se recomandă copiilor de peste 6 luni.
Cum acționează:
Timpul mai lung de fierbere este important, pentru că el permite "eli­berarea" moleculelor eficiente. Este vorba de cele mai mici molecule de zahăr, foarte asemănătoare cu recep­torii intestinali. De aceea, a­gen­ții patogeni se fixează pe mo­leculele de zahăr, nu pe pereții in­testinali, și sunt eliminați, pur și sim­plu, îm­preună cu fecalele.

Pernă "deșteaptă"

Denumirea vine de la o perniță umplută cu plante, făcută de o mămică pentru stimularea concentrării băiețelului ei de 8 ani. Pe care i-a dat-o cu el la școală și pe care și-au dorit-o, imediat, toți colegii lui de clasă.
Ingrediente: (pentru o pernă parfu­ma­tă): 100-150 g plante uscate care stimulează concentra­rea și pro­duc bună dispoziție. Este vorba de plante cu uleiuri e­te­rice, pre­cum bu­suioc, ro­i­niță, cim­bru, lemnul-domnului, mentă, rozmarin, ver­bină și coajă de portocală. * O față de pernă (circa 15x15 cm), din bumbac sau in.
Cum se procedează:
* Se mărunțesc plantele și coaja de porto­cală și se umple fața de pernă cu ele.
* Se coase cu ață și... gata perna!
* Efectul plantelor durează între 6 și 12 luni.

Terapie blândă cu arome
Căldura corpului "are grijă" ca aromele să fie inhalate și să acționeze. Pentru a le proteja, mamele copiilor puneau pernuțele în ghioz­dan, învelite într-o pungă de plastic, astfel că atunci când erau scoase afară pentru a fi fo­losite, acestea erau mereu curate, miroseau frumos și efectul lor era de durată.