Sănătate cu alimente - ASTMUL

Gilda Fildan
- Este printre primele afecțiuni activate de clima toamnei. Pe lângă medicamentele uzuale, o dietă alimentară corectă poate fi, adesea, de un folos decisiv -

Pentru numeroșii copii și adulți care suferă de astm, respirația nu este o funcție normală a organismului, ci un adevărat chin. Ei au de su­portat o tuse cronică, însoțită de zgomote șuieră­toare, deficiență respiratorie, o senzație de apăsare pe piept, precum și teama permanentă de o posibilă criză de astm. Această boală, activată puternic de anotim­pul rece, provoacă inflamarea bron­hiilor, îngreunând inspirația și expirația. Inflamarea face ca bronhiile să se umple cu un mucus vâscos, care creează dificultăți suplimentare circulației aeru­lui pe căile respiratorii. Iritându-se, ele devin mai sen­sibile pentru diverși alergeni, cum sunt acarienii, polenul, epiteliile de animale, mucegaiurile, fumul de țigară, aerul poluat din locuință și din afara ei, frigul umed, chimicalele și chiar mirosurile puternice. Toți acești factori pot declanșa o criză de astm sau o rinită aler­gică. Res­ponsabilă pentru aceasta este histamina, un mediator chimic ce dă naștere manifestărilor aler­­gice, jucând un anumit rol și în astm. Activi­tățile sportive, infecțiile căilor respiratorii, aspi­rina, sulfiții prezenți în alimente, ca și stresul pot duce de asemenea la apariția crizelor de astm. În timpul crizei are loc o îngustare a căilor respi­ratorii, astfel încât cantitatea de aer care pătrunde în plămâni se micșorează. Există și situații dra­ma­tice, când aportul de oxigen la organe este atât de limitat, încât este pusă în pericol însăși viața pacientului. Astmul omoară mii de oameni în fiecare an.
În ultimul timp, mai exact din anii optzeci, boala afectează un număr din ce în ce mai mare de copii. E o tendință de creștere rapidă, ale cărei cauze medicii n-au reușit să le elucideze, dar se poate presupune că noxele din aer și hrana compusă din alimente tot mai îndepărtate de starea lor naturală influențează inevitabil acest fenomen.
Desigur, este important să vă administrați medica­ția ce v-a fost prescrisă. Totodată, ar fi bine să vă veri­ficați meniul zilnic și, eventual, să-i aduceți câteva corecturi. Natura a pus în alimentele noastre substanțe cu virtuți tămăduitoare. Unele dintre ele, cum sunt mineralele, provin din sol. Altele sunt "fabricate" de plante. Folosiți posibilitatea de a vă ține sub control astmul, alegând ceea ce vi se potrivește din multitu­dinea de alimente cu proprietăți vindecătoare pe care vi le oferă cu generozitate natura.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva astmului

Ni se pare necesar să începem cu un avertisment: nu uitați că astmul vă poate amenința viața, de aceea vă îndemnăm să urmați indicațiile medicului dvs. Doctorii recomandă fie inhalatoarele cu bronhodila­tatoare pentru lărgirea căilor respiratorii, fie cortico­steroizii, care combat inflamația. Noi v-am sfătui to­tuși să căutați un medic generalist, familiarizat și cu terapiile naturale. În orice caz, unul din preparatele farmaceutice utilizate în inhalatoare ar trebui, pe cât posibil, evitat. Este vorba de Salmeterol (Serevent). Un grup de cercetători americani a analizat rezultatele a 19 studii, la care participaseră ca subiecți peste 33.000 de astmatici. Specialiștii au putut constata că Salmeterol ameliorează simptomele la o parte dintre pacienți, în vreme ce la alții ele se agravează până la limita riscului de deces.
Dacă veți explora și modalitățile naturale de luptă contra astmului, ca­re au avantajul de a fi lipsite de efec­te secundare, veți afla că o serie în­trea­gă de ali­men­te reușesc de mi­nu­ne să reducă inflamațiile, să elibe­re­ze bronhiile și să ușureze respira­ția. Le puteți întrebuința oricând ca ad­ju­vante, în completarea trata­men­te­lor indicate de medici. Încercați cu cele pe care vi le prezentăm în continuare.

*** Cafeaua, ceaiul și alte surse de cofeină
Încă de pe la mijlocul secolului 19, suferinzii de astm apelează la ceaiul și cafeaua tare, pentru a-și ate­nua simptomele bolii. În ultimii ani, cercetătorii au studiat comparativ acțiunea cofeinei și cea a teofilinei (un bronhodilatator administrat cu ajutorul inhalato­rului și obținut din aceleași plante ca și cofeina). Concluzia: cofeina reușește să amelioreze simptome­le astmului cel puțin la fel de bine ca bronhodilata­torul. Trecând în revistă statisticile medicale întoc­mite în SUA pe parcursul a trei decenii, specialiștii au remarcat faptul că, la astmaticii care consumau cafea în mod regulat, simptomele au scăzut în inten­sitate cu 29%, în com­parație cu tovarășii lor de suferință care nu obiș­nuiau să bea licoarea nea­gră. Ar mai fi de adăugat un amănunt demn de re­ținut: cafeaua, ceaiul, ră­coritoarele cu cofeină, ca­cao și ciocolata amăruie conțin atât teofilină, cât și teobromină, un alcaloid ce are, la rândul său, efect antiastmatic.
Puteți bea două sau trei cești de cafea, dacă sim­țiți că vă amenință o criză de astm și nu aveți inhalatorul la îndemână. Cafeaua are cea mai mare concentrație de cofeină - aproximativ 100 miligra­me la o ceașcă - în timp ce 340 mililitri de răcori­toa­re tip Cola, o ceașcă de ceai sau una de cacao con­țin abia în jur de 50 mi­ligrame. Ciocolata e și mai puțin efi­cien­tă: mâncând 40 grame, veți obține o cantitate de co­feină apropiată, însă nu egală cu cea existentă în por­ția de băutură răcoritoare, menționată anterior. Ori­cum, n-ar trebui să întreceți măsura, întrucât co­feina poate pro­voca - după cum bine știți - ner­vozitate și insomnie.

*** Ardeii iuți și hreanul
Mâncărurile cu gust iute pot ușura respirația bol­navilor de astm, afirmă dr. Richard N. Firshein, di­rector medical la Center for Comprehensive Medicine din New York și autorul cărții intitulate "Reversing Asthma" ("Inversând evoluția astmului"). Putem enumera aici ardeii iuți, felurile de mâncare condi­men­tate cu ei și hreanul. Dacă vă plac alimentele foar­te iuți, ar trebui să încercați wasabi, hreanul ja­ponez. Studiile au arătat că el produce ameliorări în alergii cum este febra fânului, ceea ce înseamnă că poate fi de ajutor și în astm. Se găsește în hipermar­keturi și poate fi mâncat cu biscuiți sărați sau cu sushi. O altă variantă ar fi să-l încorporați într-un sos.

*** Citricele, căpșunile, broccoli și alte alimente bogate în vitamina C
Vitamina C împiedică eliberarea de histamină, care poartă vina pentru respirația șuierătoare, lăcrima­rea ochilor și curgerea nasului. De aceea, această vi­ta­mină reprezintă un foarte mare ajutor pentru ast­matici.
Studiile clinice au pus în evidență faptul că admi­nistrarea de vitamină C (ca și de vitamină A și carote­noi­de) poate influența intensitatea simptomelor de astm. În anul 2004, cercetătorii au examinat peste 4.000 de copii, concluzia fiind următoarea: cu cât ni­velul vitaminei C în organism este mai redus, cu atât crește probabilitatea diagnosticării cu astm. Un nou studiu a fost efectuat în 2007, de astă dată subiec­ții fiind adolescenți. El a arătat că participanții la care aportul de antioxidanți, cum este și vitamina C, era minim, exista un risc sporit de apariție a proble­melor respiratorii, inclusiv a astmului.
În alimentele cu un conținut ridicat de vita­mină C se găsesc de regulă și flavonoide, care blochează de asemenea eliberarea de histamină. Pentru acest motiv, astmaticii ar trebui să mănân­ce broccoli, roșii, do­vleac, pepene galben, căp­șuni, grepfruit, kiwi, porto­cale, papaia, ardei grași (de preferință roșii), varză de Bruxelles și cartofi dulci. Fructul ama­zo­nian camu-camu conține o cantitate mai mare de vitamină C decât toate celelalte fructe și le­gume, însă din păcate el este greu de procurat.

*** Ceapa și usturoiul
Dr. Walter Dorsch, de la Universitatea Jo­han­nes Gutenberg din Mainz, a identificat în ceapă și în sucul de ceapă compuși cu acțiune antiinfla­matoare. El a descoperit că tio­sul­finații și cepe­nele din ceapă reduc infla­ma­țiile și combat ast­mul. Pe lângă aceasta, modesta le­gumă din bucă­tăria noas­tră este bogată și în quer­cetină, o altă sub­stan­ță cu efect anti­in­flamator. Cea­pa v-o ofe­ră din bel­șug, este probabil sursa cea mai bună și cu sigu­ranță cea mai ieftină.
De secole, oameni au între­buințat cu succes cea­pa și us­turoiul în lupta lor contra ast­mului. În cartea sa "Otzar Ha­chayim", ("Tezaurul vieții"), apărută în 1683, rabinul Jacob Zahalon scria că usturoiul și ceapa au o acțiune be­nefică în astm și neutralizează otrăvurile. Folo­siți-le și dvs., pentru a vă condimenta salatele, sosul de roșii, supele sau legumele fierte. Ori, pur și simplu, luați un cățel de usturoi și frecați cu el o felie de pâine prăjită.

** Alimentația săracă în grăsimi
Consumând alimente sănătoase și sărace în gră­simi, cum sunt legumele și fructele, aveți mai multe șanse să vă controlați astmul, deoarece ele vă ajută să mențineți greutatea corporală în limite normale. În cadrul unui studiu, la care au participat peste 3000 de pacienți diagnosticați cu astm, s-a constatat că supra­ponderalii prezentau simptome mai grave și mai per­sistente, luau doze mai mari de medicamente pen­tru a obține o ameliorare și lipseau mai des de la locul de muncă decât astmaticii normoponderali.

** Somonul și alți pești grași
Dacă simptomele dvs. de astm se activează în urma unui program sportiv, vă pot fi de ajutor acizii grași nesaturați Omega-3. Inițiatorii unui studiu efec­tuat cu participarea a 20 de sportivi de perfor­man­ță (dintre care 10 prezentau simptome de astm după an­trenament) au recomandat subiecților o cură de trei săptămâni (repetată apoi, după o pauză de o săptă­mână), în cursul căreia o parte dintre sportivi luau capsule cu ulei de pește, iar alții primeau un placebo pe bază de ulei de măsline. Cei tratați cu ulei de pește au înregistrat în finalul experimentului o reducere cu 80% a manifestărilor bolii. Capsulele de Omega-3 con­țineau acid eicosapentaeonic (EPA) și acid doco­sa­hexeonic (DPA). Ambii sunt prezenți, în cantități mari, în somon, macrou, ton și sardine.

** Cojile de citrice
Citricele au de oferit mai mult decât pulpa lor plină de vitamine. Coaja conține o hidrocar­bură cu gust amărui, limonina, care poate cal­ma crizele de astm, în special pe cele provo­cate de poluarea aerului. Dr. Ehud Keinan de la Israel Institute of Technology a experimen­tat cu șobo­lani, observând că, după ce inhala­seră limonină, animalele erau vizibil protejate împotriva inflamațiilor bronșice.
Îndoiți între degete o bucată de coajă și in­spi­rați cu prudență norișorul de compuși aro­matici care se degajă, încercând să vă dați sea­ma dacă vă ajută sau nu. Cojile de citrice se pot și mânca, însă trebuie să fie mai întâi bine spălate, pentru a îndepărta pesti­ci­dele. O altă sugestie: radeți cojile de lămâie, portocală sau grepfruit și amestecați-le în clătite și omlete, în aluatul de pâine și prăjituri, în orezul fiert și dressing-ul pentru salată. Une­ori, limonina nu are nu­mai efecte be­ne­fice în astm, ci con­tribuie și la pre­ve­nirea cancerului mamar, de colon și prostată. Întrucât substanța pătrunde și prin piele, zdrobiți cojile de citrice și puneți-le în apa din cadă, înainte de a vă îm­băia.

* Halibutul, soia, spanacul și alte alimente cu magneziu
Astmaticii au deseori un deficit de magneziu. Din studii reiese că un aport suplimentar de Mg îmbunătă­țește func­ționarea plămânilor. Mag­neziul este prezent în peștele oceanic numit halibut, ca și în boabele de soia, spanac, fulgi de ovăz, musli, cartofi, nuci și unt de arahide. Dar în cazul când observați că simptomele de astm vi se înrăutățesc după ce ați mâncat nuci, bineînțeles că va fi necesar să le evitați.

* Mierea
Auzim uneori spunându-se că mierea pusă în ceai ori în lapte sau chiar numai inspirarea parfumului ei ameliorează simptomele astmului. Un articol publicat în revista "Annals of Allergy, Asthma and Immuno­logy" ne informează că mierea este unul dintre cele mai îndrăgite remedii tradiționale din Turcia, folosite pentru tratarea copiilor astmatici. Încercați-o și dvs., eventual în diverse combinații: cu coji de citrice rase sau - de ce nu? - cu usturoi.

* Dieta mediteraneană
În insula Creta, sunt extrem de rare reacțiile aler­gice, de pildă astmul la copii. Specialiștii au dorit să afle dacă aceasta se datorează alimentației de tip mediteranean. Ei au examinat 690 de copii cu vârste între 7 și 18 ani, stabilind că 80% dintre ei mâncau de cel puțin două ori pe zi fructe proaspete, iar 68% - de două ori pe zi legume, provenite din culturi locale.
Un alt studiu a demonstrat că femeile însărcinate care s-au hrănit după modelul mediteranean în timpul gravidității au asigurat copiilor o stare bună de să­nătate. Un grup de cercetători spanioli a urmărit evo­luția a 460 de copii, de la naștere până la vârsta de șase ani și jumătate. Copiii ale căror mame aleseseră în perioada de sarcină o hrană mediteraneană de bună calitate s-au confruntat mult mai rar cu reacții aler­gice, inclusiv cu simptome de astm.

* Musli, banane, cartofi și alte posibilități de aprovizionare cu vitamina B6
Carența de vitamină B6 se află la originea unor reacții inflamatorii grave - și nu trebuie să omitem faptul că unele medicamente prescrise în tratamentul astmului epuizează tocmai rezervele de această vita­mină din complexul B. Doza zilnică recomandată se ridică la numai 2 miligrame. Pentru a vă asigura că v-ați acoperit necesarul zilei, consumați dimineața câte­va linguri de musli îmbogățit cu vitamine sau de fulgi de ovăz. Ca gustare luată între mese, alegeți o banană. Presărați pe salată boabe de năut ori semințe de floarea soarelui. Sau mâncați o porție de cartofi la cuptor cu un piept de pui, un grătar de porc sau de vacă. Toate conțin vitamina B6. Dar, întrucât surplu­sul poate fi la fel de primejdios ca deficitul (și anume, dăunează sistemului nervos), vă sfătuim să nu vă ad­ministrați această vitamină sub forma unui su­pli­ment nutrițional decât dacă aveți o prescripție medicală.

* Nucile de Brazilia
Pe baza studiilor clinice recente, medicii au ajuns la concluzia că deficitul de seleniu poate avea drept consecință un astm cronic. Oligoelementul amintit este indispensabil pentru producerea unor enzime cu acțiune antioxidantă, capabile să neutralizeze radicalii liberi, care aduc diverse prejudicii organismului, printre altele putând de­clan­șa în anumite con­di­ții și simptome de astm. Seleniul se găsește în nu­cile de Brazilia (o nucă de mărime medie cuprin­de 70 micro­grame de seleniu), în cod și ton, precum și în carnea slabă de vacă.

* Pătrunjelul
Peruanii obișnuiesc să amelioreze astmul cu suc de pătrunjel proaspăt stors, pe care îl încălzesc, ames­tecân­du-l cu lapte și miere. Încercați să vă condimen­tați ouăle, supele, salatele, sosurile pentru spaghete și pe cele crude mexicane salsa cu pătrunjel. Sau prepa­rați o delicioasă salată libaneză tabouleh, compusă din bulgur, pătrun­jel, ceapă și roșii tocate.

* Vitamina E din legumele verzi
Mai multe studii confirmă legătura existentă între aportul de vitamină E și astm. Această vitamină contri­buie la formarea unor substanțe care destind musculatura plă­mâ­nilor, eliberând căile respira­torii. Totodată, se presupune că ea anihilează radicalii liberi, apăruți ca urmare a poluării ae­rului.
Cu prilejul unui studiu efec­tuat la Harvard School of Pu­blic Health, au fost exa­minate circa 77.000 de femei. Cel mai mic risc de astm l-au avut cele care își procuraseră prin alimentație cantități aprecia­bile de vitamină E. Autorii unui alt studiu au chestio­nat peste 68.000 de franțuzoaice asupra meniului lor zilnic. Ei au aflat astfel că femeile care se hrăneau din abun­dență cu roșii, morcovi și legume cu frunze verzi erau cel mai puțin amenințate de astm.
Aici se cuvine făcută o precizare. Un experiment de laborator cu șobolani a dovedit fără drept de apel că vitamina E provenită din alimente (gama-tocofe­rolul) are o eficiență superioară în combaterea aler­giilor și astmului față de aceeași vitamină, ingerată sub forma suplimentelor nutriționale (alfa-tocoferol). Le­gu­mele cu frunze verzi, ca de pildă spa­nacul, sunt adevărate bombe vi­ta­minizante, la fel ca și germenii de grâu. Pe aceștia îi puteți presăra pes­te fulgii de ovăz, salate, iaurt sau chiar înghețată, iar la prepararea alua­tului pentru prăjituri, pâine sau clătite, vă sfătuim să înlocuiți 1/2 cană de făină cu aceeași cantitate de germeni de grâu.

Alimente de consumat cu prudență
Dacă alimentele de care am vorbit până acum au darul de a vă ușura respirația, nu trebuie omis nici faptul că există unele care vă pot agrava simpto­mele de astm.

Sarea
Majoritatea oamenilor îngurgitează o cantitate de sare cel puțin dublă în raport cu necesarul lor real, introducându-și astfel în organism aproximativ 4000 miligrame de sodiu zilnic, în loc de cele 1500 până la 2400 miligrame, recomandate de specialiști. Dacă suferiți de astm, merită să faceți un efort, pentru a restrânge consumul de sodiu. Specialiștii ne încredin­țează că un regim desodat cu durata de două până la cinci săptămâni poate reduce inflamația bronhiilor, restabilind funcționarea plămânilor. Evitați gustările tip fast-food, conservele de legume, supele concen­trate și anumite sortimente de pâine. Optați pentru alimentele naturale, cum sunt legumele și fructele proaspete, asezonați-le cu ierburi și condimente în loc de ingrediente cu multă sare și alegeți o pâine mai pu­țin sărată. Gândiți-vă și la mesele luate la restaurant: sunt o bombă de sodiu. Iată un motiv înte­meiat ca să mâncați acasă.

Laptele, ouăle, arahidele, nucile, soia, grâul, peștele și fructele de mare
Numeroase persoane reacționează alergic la alimentele enumerate mai sus. Ele pot declanșa crize de astm, afirmă specialiștii de la American Academy of Allergy, Asthma and Immunology din Milwaukee. Dacă observați o agravare a simptomelor după ce le-ați consumat, ar trebui să dați ascultare corpului dvs. și să le evitați pe viitor.

Uleiul de floarea-soarelui, porumb sau șofrănel
Acizii grași Omega-6 din aceste uleiuri favorizea­ză inflamațiile, ceea ce duce la îngustarea căilor respi­ratorii. Ar fi bine să le înlocuiți cu uleiul de măsline sau cu cel de rapiță.

Alimentele care provoacă reflux
Mulți astmatici suferă și de o esofagită de reflux. Arsurile frecvente pe esofag pot dăuna plămânilor, agravând astmul. De aceea, este de preferat să vă ab­ți­neți de la tot ce generează asemenea simptome: ali­mentele acidifiante, prăjelile și sosurile consistente.

Din cămara cu ierburi de leac

Asiaticii tratează de mii de ani astmul, alergiile, bronșita și tusea cu frunzele arborelui ginkgo biloba, iar specialiștii moderni înclină să le dea dreptate. Cercetătorii chinezi au inclus 75 de pa­cienți cu astm într-un studiu recent, administrându-le unora dintre ei un steroid, iar altora - același preparat, dar asociat cu un extract de ginkgo. La aceștia din urmă, infla­mația s-a redus considerabil mai mult decât la cei care primiseră numai ste­roidul.
Se pot lua între 60 și 240 miligrame de extract stan­dardizat pe zi. Nu mai mult, deoarece dozele mari provoacă diaree, neliniște și irascibilitate.