Trup și suflet

Redactia
Apa, bună la slăbit și la inimă

Nu, apa nu ține loc de mâncare și nici nu înflăcărează inima precum alcoolul, dar in­flu­ențează direct cele două "împrejurări": slăbitul și îndrăgostitul. Un studiu rea­lizat la Universitatea din Birmingham arată că supraponderalii pot pierde 4,5 kilograme în timp de trei luni, dacă înaintea ce­lor trei mese principale de peste zi beau 500 ml de apă plată. Iar dacă mo­men­tul e fixat printr-un "protocol": apa e rece, cu bucățele de gheață, paharul e de cristal, iar "consumatorul" își spune, țintit, că bea, de fapt, sănătate și bucurie de viață, sufletul se deschide ca florile după ploaie și șansa să se îndră­gos­tească, în perioada imediat următoare, crește de 10 ori.

Medicamentul adolescenților: gașca

Să ai prieteni buni, să fii în gașcă cu ei: nu toți părinții sunt fericiți să afle asta, despre co­piii lor. "Greșeală!", susține un studiu pe ter­men lung, realizat la Universitatea americană Vir­ginia. "Ado­les­cenții care au o re­lație apro­pia­tă cu cei de o vârstă cu ei, par­ti­cipând la activi­tă­țile lor co­mune, sunt mult mai echi­librați su­fle­­teș­te la vârste ma­ture și privesc vii­torul cu op­timism". Explicația? Sentimentul aparte­nen­ței la grup și comunicarea pe pro­ble­me comune întăresc conștiința de sine și fac mai prietenoasă lumea în care trăiești.

Verde contra negru

Toamna nu aduce doar culori fermecate și mi­resme de brume reci, ci și nedorite tristeți și me­lancolii. Alți spe­­cialiști psiho­logi, de data asta de la Universitatea Stan­ford, afirmă că o plimbare de 90 de minute (o oră și ju­mătate) în spațiu ver­de ne activează zonele creierului stăpânite de gânduri negre. Prezența arborilor este obligatorie. O plimbare pe stradă, fie ea cât de liniștită, nu are același efect.

Energizante de pe placa de patefon

Scufundarea în amintiri vechi și frumoase ne face optimiști. Ca să ajungă la concluzia aceasta, psihologii de la Universitatea Harvard au pus un grup de studenți ce urmau să intre în sesiune să asculte hituri muzicale din vremea copilăriei lor. Atitudinea studenților în fața examenelor a devenit mult mai sigură decât îna­inte, și majoritatea lor le-au promovat cu note mai mari decât s-ar fi așteptat.

Bârfa bate tot

Că nu e frumos să bârfești știe oricine. Dar ce poate fi mai plăcut și mai relaxant decât să tragi o bârfuliță între colegi? Pălăvrăgeala este cea mai eficientă me­to­dă de a eșapa ten­si­u­nile efortului pro­fe­sio­nal, ba chiar - afir­mă spe­cia­liștii - bârfa în­dul­cește cea mai o­dioasă zi de muncă în­tr-un bi­rou. Ironia u­șoară, bat­jocura fină stâr­nesc un sentiment pu­ter­­nic de unanimitate, care face aerul zilei mai res­­­pirabil, câtă vreme participanții rămân dis­creți, și gluma nu se preschimbă în otravă. Mo­ra­liștii să fie liniștiți: câtă vreme glumești, nu pui la ca­le o crimă.