GUTUILE

Ilie Tudor
- Decor nelipsit al caselor țărănești, pe care le luminează cu aurul lor și le parfumează cât e toamna de lungă, gutuile au un preț și mai mare dacă le folosim și pentru zestrea extraordinară de sănătate ascunsă sub coaja lor -

Nu prea mare ca dimensiuni, gutuiul este un arbore care primăvara face flori mari, par­fumate, iar toamna bucură privirea cu fruc­tele sale de un galben viu. Este originar de pe coastele însorite ale Mediteranei și a fost adaptat la condițiile mai aspre ale centrului Europei, cu milenii în urmă. Grecii antici le spuneau gutuilor fructe de aur și le adu­ceau ca ofrandă zeiței iubirii, Afrodita, fiind puse la loc de cinste în templele în­chi­nate ei. Romanii considerau, la rân­dul lor, gutuile drept fructe sacre, deoa­rece prelungesc viața, mențin vie iubirea și păstrează fidelitatea în cuplu. Câteva secole mai târziu, ara­bii considerau gutuile drept fruc­te ale fertilității și tinereții, far­ma­ciștii din Orientul Mijlociu având rețete deopotrivă medicale și magice, cu care tratau infertilitatea la bărbați și femei. Medicii din centrul și sud-estul Asiei, la fel ca și vindecătorii noștri populari, foloseau gutuile contra bolilor digestive și ale pancreasului, dar și contra diferitelor boli de piele. Poate niciunul dintre fructele ce cresc în livezi nu a avut atât de multe utilizări medicinale. Și pe bună dreptate, dacă ne uităm la com­poziția sa, care merită descrisă pe larg.

O farmacie într-un fruct

Toate părțile componente ale gutuiului se folosesc în scopuri terapeutice: frunzele, fructele, sâmburii, cotoarele fructelor, ba chiar și scoarța de pe ramurile tinere. Dar cele mai importante sunt fructele, care conțin cantități impresionante de vitamine, oligoele­mente, enzime și fibre alimentare. Dintre vitamine, sunt prezente în cantitățile cele mai mari: C, A, B1, B2, B6, B9 și enigmatica vitamină B17 (considerată printre cei mai activi agenți anti-tumo­rali). Apoi, gutuile conțin potasiu și magneziu (utile pentru inimă și tensiunea arterială), fier (cu efect în anemie), cupru (reglator hormonal) și seleniu (util în profilaxia can­ce­rului). Gutuile conțin și câteva tipuri de fibre ali­mentare cu efect puternic detoxifiant, taninuri care inactivează bacteriile dăunătoare, substanțe aromatice cu efect reglator al apetitului, pigmenți care împiedică mutațiile celulelor normale și dezvoltarea celor cance­roase. Să aflăm, însă, care sunt principalele aplicații terapeutice ale acestui fruct.

Bolile digestive și ale pancreasului

Sucul proaspăt de gutui face adevărate minuni în vindecarea dispepsiei, indigestiei, a stărilor de vomă, dar și a pancreatitei, care altfel este foarte dificil de tra­tat prin metode clasice. Se bea, de trei ori pe zi, câte o jumătate de pahar de suc de gutui (obținut cu ajuto­rul storcătorului casnic centrifugal), diluat cu jumă­tate de pahar de suc de mere, în cure de minimum trei săptămâni. Această cură stimulează secreția de sucuri digestive, activează peristaltismul tubului digestiv, ajutând la metabolizarea corectă a alimentelor, înlăturând simptome neplăcute, cum ar fi: dure­rile gastrice, accesele de vomă, senzația de greu­tate în stomac. Sucul de gutui are și efecte sti­mulente ale activității pancreasului, și antiin­fla­matoare, fiind un excelent adjuvant al medi­cației clasice, contra pancreatitei cronice.

Detoxifierea colonului și reglarea greutății

O gutuie de dimensiuni medii se dă prin ră­zătoare, se amestecă bine cu aceeași cantitate de mere rase, apoi se adaugă miere și puțin suc de lămâie. Această salată de fructe, extrem de sim­plă, este o adevărată mătură pentru tubul diges­tiv, în special pentru intestinul gros. Fibrele ali­mentare, solubile și insolubile, din gutui, absorb toxi­nele din colon și de pe pereții colonului, accele­rează procesul de eliminare și îl regularizează. Mai mult, salata din gutui proaspete are un puternic efect de in­hibare a apetitului alimentar, întrucât necesită un timp îndelungat pentru a fi digerată, dând senzația de sto­mac plin multă vreme după ce a fost ingerată. Astfel, ea acționează ca un balon gastric care ne împiedică să mâncăm prea mult și să prindem proporții, dar un balon gastric natural, fără niciun fel de reacții adverse, ci cu efecte terapeutice com­plexe.
În cazul sindromului colonului iritabil, un tratament foarte bun este decoctul de cotoare de gutui, obținut prin fier­berea a 2 cotoare tocate mărunt, într-un sfert de litru de apă, vreme de cinci mi­nute. Câte o cană din acest decoct se consumă dimineața și seara.

Hepatita și insuficiența hepatică

Se face o cură cât mai lungă (ideal ar fi de o lună și jumătate) cu nectar proaspăt de gutui, din care se bea câte un litru - un litru și jumătate pe zi, pe sto­macul gol. Nectarul se obține în blender (mixer electric), în care se pun un litru de apă, 2 gutui nedecojite, tăiate felii, și 2 lin­guri de miere. Toate ingre­dien­tele se mixează vreme de 5 mi­nute, după care se pune pre­pa­ratul obținut într-o sticlă cu dop, care se păstrează la frigider. Se consumă nectarul pe parcursul unei zile. Pe timpul curei, se elimină carnea, prăjelile, grăsimile hidro­genate, zahărul și făina albă. Substanțele conți­nute de aceste fructe stimulează activitatea hepatică, măresc gradat pofta de mâncare, au efecte imunosti­mulente. Cercetări recente, efectuate în Japonia, au pus în evidență existența în coaja gutuilor a unor substanțe antivirale, care se pare că inhibă dezvoltarea micro­organismelor ce declanșează hepatita de tip A, B și C.

Bolile pulmonare

Coaja, sâmburii și cotoarele de gutui au proprietăți antivirale și antibiotice foarte puternice. În ță­rile arabe și mediteraneene, o mâ­nă de coji și de cotoare de gutui, cu tot cu sâmburi, se toacă foarte fin și apoi se fierb în jumătate de litru de apă, vreme de 2-3 minute și se lasă să se răcească. După ce fier­tura s-a răcit, se filtrează și apoi se adaugă două linguri de miere. Se bea în reprize, pe stomacul gol, pe parcursul zilei. Tratamentul se ține măcar o lună (gutuile proaspete pot fi păstrate la întuneric și răcoare), iar cercetări recente au confirmat valoarea sa în combaterea tuturor infecțiilor localizate la nivelul căilor respiratorii medii și inferioare.

Fertilitatea la bărbați și femei

Un studiu de medicină experimentală, realizat la o universitate din Orientul Mijlociu, a demonstrat un uimitor efect de stimulare a fertilității cu ajutorul gu­tuilor, administrate cu tot cu coajă: la bărbați, consu­mate zilnic, ele determină producția în cantități mai mari a spermatozoizilor, prevenind și apariția ano­maliilor morfologice sau funcționale ale acestora. Mai mult, se pare că gutuile mențin și îmbunătățesc po­tența, întrucât previn problemele vasculare la nivel genital. În cazul femeilor, tratamentul prevede uscarea cojii și a cotoarelor de gutui, care sunt apoi măcinate și transformate în pulbere. Se administrează câte 10 grame pe zi. Efectele, se pare, sunt uimitoare, pulbe­rea acestui fruct având darul de a regla menstruația, de a stimula ovulația normală, de a reduce inflamația colului și a trompelor uterine. În medicina tradițională românească, decoctul foarte cald de gutui era folosit extern, sub forma băilor de șezut, pentru femeile in­fertile.

Îngrijirea pielii

Cu efectul său puternic detoxifiant, cura internă de o lună cu gutui (consumate sub formă de nectar sau salată) este un excelent remediu pentru foarte multe din­tre bolile de piele. Dar fructele sunt folosite cu rezultate excelente și extern. Iată câteva aplicații efi­ciente:
* Contra ridurilor: se folosesc cojile unei gutui fierte la foc mic, într-o jumătate de cană de lapte, vreme de 5-10 minute. Soluția obținută se pune căl­duță, sub formă de compresă, pe obraji, unde se lasă 20-30 de minute. Tratamentul se repetă zilnic, vreme de 3-4 săptămâni.
* Tenul gras se îngrijește foarte bine cu loționări ale obrajilor, nasului, bărbiei și ale frunții cu suc proas­păt de gutui. Se lasă să acționeze 30 de minute, după care pielea se spală cu apă călduță.
* Rețetă contra acneei: se dă prin răzătoarea fină o jumătate de gutuie, care apoi se aplică pe zonele afectate, în strat subțire, presând ușor fructul ras, așa încât să lase puțină zeamă. Aplicația se ține 15 minute, apoi se lasă pielea să se usuce încă 15 minute. Intern, se consumă câte o gutuie rasă, amestecată cu miere, dimineața, pe stomacul gol, pentru efectul laxativ, puternic detoxifiant și reglator hormonal.

Precauții și contraindicații

Gutuile crude vor fi administrate cu prudență în cazurile de gastrită, colită de fermentație, sindrom al colonului iritabil, diaree cronică, deoarece pot agrava simptomele acestor afecțiuni. Persoanele care nu au mai ținut niciodată o cură cu gutui vor începe admi­nistrarea lor în cantități mici, deoarece puful de pe coaja gutuilor poate avea efect alergic, îngreunând res­pirația și provocând apariția unor iritații pe piele.