D'ale carnavalului - ARDE, BIBICULE!

Redactia
- Magistrala scenă din piesa lui Caragiale, în care Mița Baston își strigă suferința trădării, e bine cunoscută de majoritatea femeilor. Bărbații sunt mai puțin loviți de năpastă, dar și unii, și alții, ar fi bucuroși să afle adevărul, ca să scape de ridicol și chin. Psihologii îi ajută. Există indicii clare care îi trădează pe mincinoși -

Limbajul corpului spune tot

Vine o zi în viața dvs. de cuplu, când partenerul începe să afișeze un comportament care bate la ochi: vor­bește cu glas ridicat, iritat, vă evită pri­­­virea, nu-și găsește locul în casă, e mai atent ca de obicei cu igiena lui per­­­­sonală, se bărbierește mai des, schim­bă întruna cămășile, ciorapii, pan­­tofii. În fine, respiră cu gura des­chi­să, își freacă bărbia, își piaptănă pă­rul cu degetele, intră și iese din ca­meră foarte des. Puteți fi sigure, doam­­nelor: iubitul dvs. soț sau amant vă minte.
Se-ntâmplă însă ca și o femeie să zâmbească exagerat, să vorbească cu o voce de fetiță alintată, să se uite mai des în oglindă, să clipească des din pleoape, să dovedească o stare de agitație avansată: se mișcă de colo-colo, debordează de energie și afec­țiu­ne "orală" (vorbită), inventează pre­texte ca să rămână seara singură la televizor. Domnii pot fi siguri, și ei, că femeia respectivă îi minte!
Persoanele cu spirit de observație, care cunosc limbajul fizic (corporal) al partenerilor, află mai multe lucruri decât cu ajutorul cuvintelor. Așa ne spun cel puțin psihologii.
Nu există căsnicie, cuplu sau rela­ție temporară fără minciuni. Cerce­tă­to­rii americani (cei mai curioși să stu­dieze viața în doi) au constatat că, fără excepție, toți oamenii care trăiesc în perechi mint zilnic de cca 50-200 de ori. Cum deschidem gura, mințim: "Sunt bine", spunem, deși senti­men­tele noas­­tre se află în bernă, "arăți mi­nunat", ne mi­nu­năm, deși persoana care ni se află în față arată în­gro­zitor. "Mul­­țumesc pentru masă", rostim zâm­bind de plă­cere, deși bucatele înghi­țite ne-au întors sto­macul pe dos etc. Cel mai des se minte în căs­ni­cie sau în viața de cuplu. Dar cine minte mai mult? "Minciu­nile bărba­ților sunt mult mai ușor de ghi­cit", spun în cor psihologii. "Când o femeie își înșală so­țul, ea procedează cu mai mult tact, în­cearcă să gă­sească un alibi invulne­ra­bil. Băr­bații sunt mult mai neîn­de­mânatici. Ei le debitează so­țiilor cele mai incredibile minciuni".

CLASAMENTUL MINCIUNILOR

În ce împrejurări se trag cele mai gogonate minciuni?

Unde și când se mint cel mai tare femeile și bărbații?


- În actul sexual
EA - simulează orgasmul, EL își ascunde do­rin­țele erotice. Și toate astea sub pretextul că nu vor să-l rănească sau să-l piardă pe celălalt.

- În relațiile extraconjugale
EA - nu vrea să-și riște sigu­ranța materială. EL - nu vrea să-și pună-n joc căminul și copiii (dar nici să re­­nunțe la aventura erotică nu vrea). În loc să lă­mu­rească problemele deschis, ei își ascund viața dublă printr-un eșa­fodaj de minciuni teribil de com­plicat.

- La bani
EA - susține că pantofii noi sunt cum­părați anul tre­cut. EL - declară con­sumația la bar mult mai re­dusă. Nici unul nu vrea să-și recunoască do­rințele, ca să nu pară egoiști.

- Din lașitate și comoditate
EA - nu vrea să recunoască că a uitat-o Dum­ne­zeu vorbind la telefon cu o prietenă. EL - îi ascunde faptul că orele suplimentare le-a făcut la bere, cu prietenii. Cei care nu-și asu­mă propriile slăbiciuni nu pot să le dezvăluie nici partenerului.

- Din lipsa sentimentului propriei valori
EA - își trimite singură flori, lă­sând să se creadă că are un adorator. EL - se laudă cât e de apreciat la serviciu. De fapt, este vorba de teama ascunsă că partenerul nu îi recu­noaș­te calitatea sau că nu este iu­bit(ă) pen­tru ceea ce reprezintă de fapt.
Să spunem, deci, ade­vă­rul? Răspun­sul nu este ușor de dat. Adevă­rul gol-go­luț, în fiecare detaliu, n-ar fi soluția idea­lă pentru viața în doi. Ar fi crimă și pedeapsă. Dar: min­ciunile, fiind un semn de slă­bi­ciune și egoism, au ade­sea un efect dăunător în timp.
Psihologul: "Minciunile distrug în­cre­derea, iar în timp, pot otrăvi rela­ția dintre parteneri".
El spune: "Ești un om minunat" și gândește "Din păcate la pat ești cam plic­tisitoare".
Ea explică: "Patul nu e lucrul cel mai im­por­tant", vrând să spună "De­pind de tine, nu mă pă­răsi".
El o laudă, cerându-i: "Rămâi așa cum ești", dar își spune "Oricum gă­sesc în altă parte ce-mi tre­buie". Iar dacă ea îi spune: "Mama consideră că ești lipsit de considerație", în realitate o gândește ea însăși.
Minciuni convenționale, minciuni de liniștire, minciuni de protecție, min­ciuni de teamă, minciuni de esca­pa­dă - tot acest re­per­toriu al relației noastre cu partenerul are și un revers.

De ce să fiu mințit(ă) tocmai eu?

"Cel mințit trebuie să se gân­deas­că bine dacă el este de fapt cel care a provocat minciuna și în ce măsură", spun psihologii.
În acest sens, există câteva între­bări autocritice, recomandate pentru o bună conviețuire:
- Îl (o) iau așa cum e, cu toate gre­șelile și slăbiciunile sau aștept perfec­țiunea?
- Îi acord suficientă libertate? Sau îl (o) urăsc pentru fiecare clipă trăită fără mine?
- Îi arăt într-adevăr cât îl (o) iubesc? Sunt în stare să-i recunosc per­for­manțele fără re­zer­­vă? Sau con­curăm pen­­tru poziția dominantă?
"Micile minciuni con­venționale ar trebui trecute cu vederea cu multă ge­nerozitate", spun cercetătorii vieții în doi. "Dar când e vor­ba de probleme im­­por­tante, singura soluție este dia­logul sincer".