Un congres liniștit

Toma Roman
Liviu Dragnea a câștigat la scor alegerile interne din PSD.

Toată lumea se aștepta la asta. Când alergi singur nu ai cum să ieși pe locul doi. Ca să fie sigur că nimeni nu-i va contesta funcția, ca să excludă ori­ce "cabală de ultim moment" (cum s-a întâmplat la ul­ti­mele congrese ale partidului, când au fost aleși, "sur­prinzător", Mircea Geoană sau Victor Ponta), Dragnea a revenit la "găselnița" lui Ceaușescu, aplicată la tri­um­fa­listele congrese ale PCR. Secretarul general al parti­dului, a decretat Ceaușescu, trebuie ales de toți membrii acestuia. Congresele deveneau astfel lipsite de sens, pentru că "vârful" partidului era deja ales. Nimeni n-ar fi îndrăznit, evident, să-i opună "șefului" o altă candi­da­tură. Ca și Ceaușescu, Liviu Dragnea a avut grijă să nu existe alternative. Partidul "democrat" al socialiștilor români nu a putut vota decât "pentru" sau "împotriva" liderului său provizoriu, pentru că Dragnea a avut grijă să-i excludă din competiție pe ambițioșii sau naivii care au crezut că s-ar putea să aibă impact asupra "poporului PSD-ist". În situația dată și în inerția structurilor PSD-iste, rezultatul era inevitabil, indiferent de faptul că ni­meni nu știe exact numărul membrilor partidului. Drag­nea a fost ales ca lider național, în ciuda proble­me­lor lui cu Justiția și a condamnării în dosarul trucării re­zul­tatelor la referendumul pentru demiterea pre­șe­dintelui Bă­sescu. Ales direct de masa PSD-iștilor, el poa­te or­ganiza în liniște și "congresul formal" al parti­du­lui, unde va fi aleasă, la propunerea lui, conducerea ce i se va subordona. Președintele executiv și vicepreșe­din­ții PSD vor juca un rol extrem de important, în cazul în care Justiția îl va condamna definitiv pe Liviu Drag­nea, și de aceea, aleșii trebuie să fie "de-ai casei". Ca majoritatea politicienilor români, Dragnea și-a pregătit un "plan B" de revenire, în eventualitatea în care "planul A", de anu­lare a verdictului dat provizoriu de instanță, nu va reuși.
PSD se regăsește astfel, după cum poate constata oricine, într-o situație paradoxală, comentată de presă pe larg. Președintele ales, Liviu Dragnea, este con­dam­nat provizoriu și așteaptă pronunțarea instanței, iar fos­tul său lider și, actualmente, șeful administrației națio­na­le, premierul Victor Ponta, este trimis în judecată (pen­tru acte de corupție), așteptând - la rându-i - deci­ziile Jus­ti­ției. Faptul că la conducerea partidului se află doi in­divizi desemnați, emblematic, drept "produse ale co­rupției generalizate" ce parazitează statul român nu-i deranjează însă pe PSD-iști. Există cel puțin trei motive majore, pentru care moștenitorii comuniștilor români acceptă această situație, de neregăsit la niciun partid de stânga din Europa civilizată. Primul este legat de spe­ranța continuă, cu tentă nostalgică, a liderilor partidului ce a preluat mascat structurile PCR, că se va găsi, până la urmă, o formulă de "îmblânzire" a Justiției, de politi­zare a ei, ca în vremurile trecute, dar într-o formă de mascare a subordonării ei. Elita PSD-istă nu mai vrea să simtă în ceafă răsuflarea rece a dreptății și legalității, chiar dacă prețul ar fi sacrificarea, pe post de "acar Păun", a unora dintre membrii ei. Toți liderii partidului, de la Năstase la Dragnea, au fost aleși cu speranța că vor găsi strategiile cele mai adecvate de manipulare a ins­tituțiilor Justiției, după ce aderarea României la NATO și UE a potențat independența acesteia. Dragnea este ulti­mul din seria celor îndatorați față de "baronii par­tidului", situația - în cazul lui - fiind cu atât mai ur­gen­tă cu cât el a fost "agățat" de Justiție înaintea ale­ge­rii sale ca lider. De altfel, prima inițiativă a sa con­fir­mă această supozi­ție. Să nu uităm că Dragnea a propus adoptarea unei legi prin care libertatea de opinie să fie drastic restrânsă, orice atitudine critică, luată în presa scrisă ori vorbită, în blogosferă sau alte rețele de socia­lizare, putând fi amendată dacă probele acuzațiilor nu sunt imediate și evidente. Comuniștii aveau impresia că dacă nu se scrie sau nu se vorbește despre ceva, acel ceva nu există. Moș­te­nitorii lor PSD-iști vor, prin trans­for­ma­rea în lege a aces­tei obsesii comuniste, să controleze ab­solut totul, sub pretextul eliminării oricărei discri­mi­nări între cetățeni, libertatea presei și chiar a opiniei individuale.
Cel de-al doilea motiv al impunerii și păstrării unei conduceri corupte a grupării este de natură tehnică. PSD-ul deține - prin controlul executivului - admi­nis­trația țării, adică - altfel spus - controlul resurselor ma­jore ale economiei. Liviu Dragnea a garantat că acest control nu va fi pierdut, fie și cu riscul păstrării ca prim-ministru al coruptului dovedit, Victor Ponta. PSD-ul și-a însușit popu­list creșterea actuală a economiei (pre­mi­sele ei fiind puse, însă, de mult hulitele administrații an­terioare), văzând în ea baza electorală a menținerii sale la putere și după viitoarele alegeri. E drept că politica personală a premierului Victor Ponta (care are propriul său plan de revenire) incomodează, mărirea substanțială a fondurilor pentru consum și sistarea oricăror investiții majore putând avea efecte viitoare dure, dar PSD-ul speră că economia nu va suferi niciun șoc până la sfâr­și­tul anului viitor, marcat de alegerile locale și parla­mentare. Dacă le va câștiga, PSD-ul poate aplica măsuri de austeritate, acuzând "greaua moștenire" a lui... Pon­ta, iar Ponta însuși își va putea pregăti reîntoarcerea arătând că, sub con­ducerea lui... a fost mai bine. Într-o asemenea even­tualitate și-a organizat Liviu Dragnea alegerea secun­zilor în funcții de conducere la congres și a lansat ideea retragerii sprijinului politic pentru pre­mier, dacă - în urma unor înțelegeri secrete cu opoziția - i se va garanta păstrarea postului pentru propriul par­tid. Președintele ales a găsit deja înlocuitori pentru șeful "celui mai cinstit dintre guverne", numele cel mai ve­hi­culat fiind al lui Zgonea. Înlocuirea lui Ponta se va petrece, însă, nu­mai dacă Justiția îl va condamna (chiar și pentru PSD fiind prea mult să aibă doi lideri supremi - cel politic și cel administrativ - marcați prin sistemul judiciar). Dacă instanțele vor fi blocate, PSD-ul își va continua nestin­gherit proiectele de dominare totală a țării.
Cel de-al treilea motiv este unul organizatoric. PSD-ul nu are, în actuala generație de lideri, înlocuitori pentru Dragnea sau Ponta. Nici baronii (de la Oprișan, Duicu, Bu­nea Stancu la R. Mazăre), nici "lupii tineri" ai lui Pon­ta (Ghiță, Șova, Pop ș.a.) nu au anvergura sau abi­litatea de a-i înlocui. Personalitățile partidelor "de rezervă" (UNPR și ALDE) sunt la fel de vulnerabile pre­cum cei doi, din perspectiva minimei morale politice. Ge­neralul "interesului național", G. Oprea, și-a acoperit uniforma cu titluri nemeritate, iar C. Popescu-Tăriceanu, susținătorul nostalgic al defunctei USL, are propriile schelete în dulap. Oricât de puternică ar fi mașinăria me­diatică a acestei alianțe conservatoare, aparent de centru-stânga, nu poate acoperi mirosul ușor fetid al corupției pe care îl degajă.
Dacă, în ciuda atâtor "bube", PSD-ul și sateliții săi stau, totuși, destul de comod la guvernare, este pentru că opoziția lâncezește umăr la umăr cu președintele țării.