Hapuri de alungat lingoarea

Dana Ene
Zici toamnă, zici depresii, melancolie...

Un mare poet uitat, Miron Radu Paraschivescu, zicea și mai bine: "lingoare". Ceva care nu te lasă nici să trăiești, nici să mori. O îndrăgosteală fără obiect și leac. Dar vremea tristeților autumnale a trecut. Astăzi se poartă toamnele virtuale, cu suspine pe internet. Noroc că se mai întâmplă pe lume câte o cântare adevărată, care te scoate din morți. Ca Horia Brenciu, de pildă, cu orchestra lui de trâmbițe și alămuri, ca Holograful lui Bittman, ori ediția nouă Bosquito și minunatul de Gabriel Cotabiță, proaspăt reîntors printre noi. Ce lingoare să mai reziste la asemenea hapuri, bătute în tobe și cântate la microfon? În octombrie se anunță prăpădenie mare de muzici în București.

Horia Brenciu & Friends

În Berăria H, joi, pe 15, și vineri, pe 16 octombrie, Horia Bren­ciu își așteap­tă fanii pen­tru un spec­tacol inedit. După ce cu o lună în urmă a adus pe scena Sălii Palatului un oma­giu marelui Frank Sina­tra, în luna lui Bru­mărel, Horia se mu­tă în Herăstrău, ca să oma­gieze chiar... muzica, ce te scoală din morți și te cheamă la viață. Motiv convingător pentru ca toate biletele să fie vân­dute, deși nu­mele invitaților nu au fost anunțate. Garanția de calitate e Brenciu însuși, care pe lângă voce și o orchestră de ași, dă foc la toamnă cu verva lui. Cu siguranță că Horia are surprize pentru ad­miratori, iar dacă sonorizarea nu se va ridica la nivelul celei din sala de spectacol, con­certul va compensa prin prețul ceva mai redus al bile­telor.
(Mai aveți șanse să găsiți un bilet sau două, cu prețuri cuprinse între 40 și 85 lei, chiar la fața lo­cului - la Hard Rock Café.)

Hara

Flavius Buzilă, Marius Astilean, Valentin Mușat, Radu Anghel și Nunu Racris, mai precis trupa Hara, rupe tăcerea, joi, pe 22 octombrie, la Hard Rock Café. Era momentul s-o facă, fiindcă au trecut mai bine de șapte ani de la ultimul lor album, "Interetnik" (2008). Surpriza este o melodie cu nume incitant, "Ce ți-aș face", și reprezintă semnalul unui nou album. Baza o reprezintă, totuși, melodiile lor cunoscute, pe care fanii le știu pe de rost. În cei 15 ani de existență, trupa Hara a cucerit o mulțime de tineri, cu ritmurile ei inovatoare, de rock alternativ, electronic pop și etno, pentru care a primit o mulțime de aprecieri și premii.
(Pentru concertul lor de joi seară, găsiți bilete în rețeaua iabilet. Au prețuri cuprinse între 30 și 50 de lei.)

Holograf - Life line

Trupă mult îndrăgită și longevivă, prezentă în mu­zica românească de peste 30 de ani, Holograf a pre­gătit toamna aceasta o sur­priză reală pentru nume­roșii ei fani: un album nou-nouț, intitulat Life line. Lansarea va fi dublată și de un turneu de promovare, care începe pe 23 oc­tom­brie, la Constanța (vor cân­ta la Casa de Cultură a Sin­dicatelor), ajunge pe 25 oc­tom­brie la Craiova (Sala Polivalentă), pe 27 pot fi ascultați la Cluj-Napoca (Casa de Cultură a Stu­den­ților), pe 29 și 30 octombrie susțin două concerte la Timișoara, la Teatrul Național, pentru ca în noiem­brie să poată fi ascultați la Ploiești, la Casa de Cultură a Sin­dicatelor. Își vor termina turneul în Capitală, unde vor cânta, pe 14 și 15 noiembrie, la Sala Polivalentă.
Noul album conține șapte piese noi, dar și trei melodii mai vechi, reimprimate: "Mafia", "Sunt un balcanic" și "Ai o oră să te distrezi".
(Biletele pentru con­certe s-au pus în vân­za­re la casele de bilete ale sălilor de spec­tacol, dar și on­line, pe myticket.ro sau vreau bilet.ro. Pen­tru concer­tele de la București, biletele au prețuri cu­prinse între 80 și 150 de lei.)

Gala Chapeau! Gabriel Cotabiță

Pe 29 octombrie 2015, la Sala Palatului din Bucu­rești, se anunță un dublu eveniment: concertul dedicat lui Gabriel Cotabiță, intitulat "Gala Chapeau!", pre­cum și celebrarea victoriei sale în lupta cu boala. Cu siguranță, un spectacol deosebit, plin de încărcătură emoțională.
Gala se desfășoară în preajma aniversării a 60 de ani de viață și a 40 de ani de prezență scenică ai artis­tului.
Cu această ocazie, veți putea asculta "Domni­șoară, nu pleca", "Raiul e pe pământ", "Conven­țio­nal", "Când zâmbești" sau "Noapte albastră" și multe alte șlagăre îndrăgite ale lui Cotabiță, reinter­pretate de: Adrian Daminescu, Alex Velea, Antonia, Aurelian Temișan, Bodo, Connect-R, Cornel Ilie, Delia, Doru Todoruț (Deep Central), Florin Ristei, Horia Moculescu, Jorge, Luminița Anghel, Lore­dana, Matteo, Marcel Pavel, Smiley, Miță (Bere Gratis), Monica Anghel, Nico, Ni­coleta Nucă, Rashid, alături de VH2 și Andrei Tudor Band. Spectacolul va fi pre­zentat de Mihai Bendeac, și se vrea a fi primul dintr-o serie de astfel de eveni­mente omagiale, dedicate celor mai im­por­tanți artiști din țara noastră.
(Biletele pentru Gală au fost puse în vânzare în re­țeaua Eventim și au pre­țuri cuprinse între 65 și 195 de lei.)

BOSQUITO

Tot în Herăstrău, în Hard Rock Café, vineri, pe 30 octombrie, vă dă întâlnire și una dintre cele mai îndră­gite trupe românești din anii 2000 - Bosquito. Reveniți pe scenă după o prea îndelungată absență, Radu Almășan și colegii lui de trupă au pregătit un concert exploziv. Puteți cânta și dansa alături de Bosquito, pe cele mai cunoscute piese ale trupei: "Așa că beau", "Hopa Hopa", "Două mâini", "Tu ești iu­bita mea" sau "Dă-i înainte cu tupeu".
Bosquito aduce prospețime pe scena muzicală ro­mânească, întrucât rit­murile ei, o combinație de rock-latino cu mu­zică balcanică, țigă­neas­că, simfo­nică și hard rock, au prins de minune la publicul din România.
(Biletele se găsesc în rețeaua iabilet și au prețuri cuprinse între 50 și 70 de lei.)