Răspuns pentru CORNEL - Craiova, F. AS nr. 1182 - "Sufăr de poliglobulie. Mă pot vindeca?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Nu se poate vorbi de vindecare în cazul poliglo­buliei, denumită și policitemie vera, poliglobulie primitivă sau maladia Vasquez, însă, cu un tratament adecvat, persoanele bolnave pot duce o viață apropiată de normal. În absența tratamentului, simptomele policitemiei se agravează, iar riscul de deces prin infarct mio­cardic sau accident vascular cerebral este mai mare.
În principiu, policitemia vera se de­finește prin creșterea masei globulare totale, deter­minată de o hiperproducție a celulelor sanguine la nivelul mădu­vei osoase hematogene (hemograma "sistematică", cu hematii > 6 mii/ml, hematocrit > 55% și o hemoglobină > 17 g/100 ml) și/sau semne de hiper­vâscozitate sanguină (manifes­tate prin oboseală, cefalee, pareste­zii, tulburări vizuale), eritroză facială (în­roșirea feței), prurit, spleno­me­ga­lie, hepatomegalie mo­derată, simp­tome cardio­vas­culare (hipertensiune mode­rată, tromboze) și/sau diges­tive (ulcere gastro-duodenale) și/sau he­moragice (mucoase sau viscerale), hiperuricemie.
În general, boala apare du­pă vârsta de 50 de ani. Evolu­ția bolii este cronică, însă fără tratament, simp­tomele se agravează. În cazul tratamentului corespunzător, evoluția este favorabilă, deși poate fi grevată de recă­deri și, mai ales, de complicații (trom­boze arteriale sau venoase, hemoragii mucoase sau viscerale, infec­ții, colică nefritică și crize de gută, apariția unei leucemii mieloblastice (mielofbroza) care agravează prognosticul.
Tratamentul policitemiei vera se axează pe urmă­toarele coordonate:
* Extragerea de sânge (350-450 ml), de două ori pe săptămână, până la obținerea unui hematocrit stabil (< 45%), procedura care permite reducerea ra­pidă a hipervâscozității și a complicațiilor sale, men­ținera hemoglobinei la valori normale.
* Chimioterapie, dacă se constată și creșterea nivelului de leucocite și trombocite, în plus față de creșterea numărului de hematii.
Se administrează hidroxicarbamida (Hydrea), medicament bine tolerat și care realizează scăderea inci­denței formării cheagurilor sanguine și a acci­dentelor vasculare, la persoanele trecute de 60 de ani și la cei cu un istoric anterior de tromboze. La aces­tea, se asociază tratamentul simptomatic, indicațiile fiind în funcție de vârstă, starea generală a pacien­tului și toleranța la produsele farmaceutice.
Este bine să luați complementar Ginkgo-biloba, pentru inhibarea agregării trombocitare și reducerea vâscozității sanguine. Îl puteți asocia cu Ginsengul (inhibă producerea de trombi, blocând faza secundară a agregării plachetare), pentru un efect terapeutic mai bun și mai constant.
Să auzim numai de bine!


Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Nu-mi pot folosi mâinile, deformate de poliartrită."
(Răspuns pentru LALA DRĂGHICI, F. AS nr. 1139)


Artrita ca și poliartrita reprezintă boli caracte­rizate prin inflamații articulare cronice, care evo­luează îndelungat, cu puseuri acute, localizate cu predilecție la articulațiile mici ale extremităților. Spre deosebire de reumatismul articular acut, care "mușcă inima și linge articulațiile", poliartrita reumatoidă nu interesează inima, dar "mușcă articulațiile" și când și-a împlântat dinții în articulații, nu le mai lasă până la distrugerea lor mai mult sau mai puțin com­pletă.
Evoluția bolii are 4 stadii: sta­diul I (Polialgic) - dominat de du­rere. Stadiul II (Exudativ) - cu du­reri, tumefacții și deformări articu­lare. Stadiul III (Proliferativ) - dominat de atrofii musculare, anchiloze și sublu­xații. Stadiul IV (Ter­minal) - apare după 15-20 de ani de la debut, bol­navul devenind un invalid care își pe­trece toată ziua în pat.
Tratamentul naturist al poliartritei cuprinde:

Regim alimentar
Alimente recomandate: orez, grâu, porumb, mei, ovăz, lapte, legume verzi fierte cu condimente și ghimbir, ceai de ghimbir, cafea și alte băuturi fier­binți, supă de fasole cu ghimbir.
Alimente interzise: mâncăruri grase, unt, iaurt, smân­tână, brânză, toate fructele, carne, băuturi al­coolice, dovleac, cartof, ciuperci, oțet, alimente frip­te sau prăjite, ulei, nuci, arahide, mâncăruri grele.
Un regim care a dat rezultate bune este urmă­torul:
* Dimineața: 50 g pâine neagră, 0,5 l lapte nefiert, 2 lingurițe de miere de albine vie; de 3 ori pe săptămână, gălbenușul de la un ou opărit sau crud; semințe de dovleac sau floarea-soarelui neprăjite (crude) și cafea de cicoare.
* Prânz: supă de legume sau fasole boabe, sa­lată de le­gume (mărar, pătrun­jel rădă­cină și frunze, praz, țelină rădăcină și frunze, morcov) cu ulei presat la rece și zeamă de lămâie, cartofi fierți sau copți, lapte sau gălbenuș de ou și ulei de măsline, orez sau arpa­caș cu legume.
* Seara: suc de legume - morcovi 200 ml, pătrunjel sau păstârnac 100 ml, sfeclă roșie 100 ml și varză 100 ml.
Vă recomand trei rețete de sucuri de legume care fac minuni, dacă sunt respectate riguros, consumate între orele 7-11, prin înghițituri mici, la intervale de 3 până la 5 minute:
1. 283 g morcov, 85 g sfeclă roșie, 85 g castraveți.
2. 283 g morcov, 170 g spanac.
3. sucul unei lămâi se toarnă într-o cană de 200 ml plină cu apă fierbinte. Se bea fierbinte.
Zilnic, veți opta pentru una dintre rețetele de mai sus.
Pentru măsurat, puteți folosi un cântar electronic, cilindri gradați (unul gradat din ml în ml și altul gradat din 10 ml în 10 ml) sau seringi gradate (1-5 ml, 1-10 ml și una de 200-300 ml).
Masajul "prin călcare"
Luați o ladă de carton sau lemn, fără capac, de 60-100 cm x 40-60 cm x 15 cm, pe fundul căreia se pun boabe de fasole întregi sau pietriș mărgăritar, în strat de 1-2 cm. Masarea zo­nelor se realizează prin căl­carea pe fasole sau pietriș, alternativ, cu picioarele des­culțe. În acest caz, timpul de ma­saj este de maximum 3 minute, deoa­rece patru zone corespunzătoare a patru organe nu suportă masajul a cărui durată depășește 3 minute.

Administrarea de apă distilată
Pe perioada tratamentului se recomandă a se consuma, în loc de apă obișnuită, apă de izvor sau apă minerală, apă distilată. Aceasta se procură de la marile magazine, dar trebuie să o fierbeți 3-5 minute. Apoi o răciți și o beți după cum doriți. Cantitatea totală de apă distilată ce trebuie consumată este de maximum 90 litri. Ea se bea în funcție de necesitățile organismului, neimpunându-se anumite cantități zil­nice. Pe perioada când consumați apă distilată, se recomandă să nu beți altă apă. Consumul de apă distilată are o contribuție substanțială la vindecarea bolii dumneavoastră.

Administrarea de Apisan-Forte
În cazul bolii dvs. se iau 2 linguri de 35 g de Apisan-Forte pe zi timp de 2 luni și 1 lingură pe zi 4 luni. Apoi, câte 1 lingură pe zi, până la vindecare.
* Prima lingură se ia dimineața pe nemâncate (35 g). Pentru a se scoate preparatul din cutie, se va folosi o lingură de lemn umezită cu apă, apoi ștearsă (în felul acesta Apisanul nu se va lipi de lingura de lemn). Se interzice folosirea lingurilor de metal. Din cantitatea de 35 g ce se scoate din cutie cu lingura de lemn, se ia pe rând câte o porție și se ține sub limbă, câte 3-5 minute, până se topește. Apoi se înghite. Asta face ca Apisanul-Forte să aibă o eficiență mai mare decât dacă ar fi înghițit imediat.
* A doua lingură se ia după masa de prânz, ca desert, și nu se mai ține sub limbă.
Apisanul-Forte se ține la loc răcoros, întunecos și uscat (într-o cămară).

Terapia mentală
Un om care se confruntă cu o boală și are o mentalitate încrezătoare în vindecare va determina organismul să se mobilizeze în vederea însănătoșirii rapide. Dorința de vindecare duce la însănătoșire, prin determinarea subconștientului să se mobilizeze în acest sens, ceea ce, în final, determină creierul să acționeze după informațiile stocate în celule de acizii nucleici ADN și ARN pentru orice afecțiune. În acest sens, este bine să spuneți de 10-15 ori, cu voce tare sau în gând, în fiecare zi, următoarele: "Mă fac bine", "Doamne, Dumnezeule, ajută-mă să mă fac bine".
Descurajarea, gândirea negativă trebuie eliminate și înlocuite cu gândire pozitivă și o bună dispoziție, care se pot obține printr-o muncă utilă, interesantă și o petrecere relaxantă a timpului liber.

Alte terapii
* Timp de 3 săptămâni, de 3 ori pe an, se va bea pe parcursul unei zile următorul preparat: dintr-un măr cu coajă (de preferință mere nestropite, cu pete maronii pe ele) se taie 3 felii și se fierb într-un litru de apă, timp de 15 minute. Se strecoară lichidul și se bea.
* Băi de sare. Se pun în cada de baie 2 kg de sare grunjoasă și se face baie 15-20 minute.

Rețete naturiste elaborate de ing. VALERIU POPA
* Rețetă pentru artrită reumatoidă (dureri artritice): se înghit câte 5 g de ghimbir proaspăt sau o linguriță de ghimbir pisat, în mâncare sau dizolvat în apă sau ceai, de 3 ori pe zi.
* Boli ale articulațiilor: - Ca­ta­plas­me cu un strat gros de argilă, timp de o oră, de 3-4 ori pe zi. - Cataplasme cu terci din cartofi cruzi, ceapă tăiată mărunt și semințe de in fierte, câte o oră, de 3-4 ori pe zi. - Cataplasme cu muștar: se face o pastă ca un aluat din făină de muștar negru ames­tecată cu apă călduță.*
Cu speranța că veți obține rezultatele dorite, vă doresc multă sănătate!