Selecția "Formula AS"

Adriana Bittel
Russell L. Blaylock, "Strategii natu­ris­te împotriva cancerului", traducere de Ma­ri­lena Iovu, Editura Litera (e-mail: comenzi@ litera. ro), 448 p.

Revista noastră a publicat în timp multe pagini despre adjuvantele naturale în tratarea cancerului, v-a ținut la curent cu progresele cercetărilor de laborator și a semnalat beneficiile unor fructe, legume și plante în lupta cu boala. De asemenea au apărut pagini întregi despre importanța întăririi sistemului imunitar și despre rolul psihicului în eficiența tratamentelor. Toate aceste teme precum și altele fac materia cărții doctorului Blaylock, care poate fi de folos bol­navilor și familiilor lor, cu con­diția să nu renunțe la pro­ce­deele prescrise de oncolog, iar în cazul în care recurg și la soluții naturiste, să se consulte neapărat înainte cu medicul specialist. De altfel, chiar pe pagina de gardă, editura își ia măsuri de precauție, avertizând că nu-și asumă respon­sa­bi­litatea pentru efectele ad­verse sau consecințele rezul­tând din utili­zarea oricărei informații din carte. Ca una care am avut no­ro­cul să supraviețuiesc di­ag­nosticului fa­tal făcând tra­ta­men­tul alopat la care am adău­gat unele metode natu­riste, vă recomand să alegeți din acest vo­lum sfaturi nutri­ționale și de spo­rire a efica­cității citostaticelor și radia­țiilor, numai după ce le su­pu­neți aprobării me­dicului cu­rant.
Dr. Russell L. Blaylock e un american vârstnic, specializat în neurochirurgie și bio­chi­mie, dar preo­cupat încă din studenție de boala incurabilă. A făcut mulți ani cercetări nutriționale pentru îmbună­tățirea rezultatelor tratamentului "clasic", iar obiectivul cărții sale e să prezinte cele mai noi metode de hră­nire pen­tru lupta cu boala și diminuarea efec­telor adverse, destul de greu de suportat, ale chi­mio­­te­rapiei și radio­tera­piei. El sus­ține și explică ști­ințific că o anumită ali­men­tație, cu fructe și le­gu­me ce con­țin substanțe care distrug celu­lele can­ceroase, poate ține boa­la sub control. Adică bio­­­chi­mia capricioa­să a ce­lulelor tumorale e influ­en­țată în bine sau în rău de ceea ce mân­căm, ca și de sistemul imunitar și de starea psi­hică. Multe din afirmațiile lui sunt știu­te (deși oa­menii sănătoși nu țin cont de ele): cât de no­civi sunt cei mai răs­pândiți adi­tivi alimen­tari, cos­metici și din pro­dusele de igi­enă și cum pot ei sabota tratamentul. Cerce­tă­rile lui i-au arătat că, de pildă, fluorurile (prezente in­clusiv în apa potabilă) pot determina creșterea tumorii cu 25%, iar glutamatul de sodiu și aspar­tamul pot duce la eșecul tratamentului, așa că tre­buie citite cu atenție eti­chetele produselor. Foar­te benefice sunt însă legu­mele și fructele bo­gate în betaca­roten (morcovii) sau în licopen (pig­men­tul care dă culoarea roșie din zmeură, roșii ș.a.), cele bo­gate în vitamina C sau în fibre insolubile. În func­ție de localizarea tumorii, dr. Blaylock in­dică fructele și legumele care ajută cel mai mult, ex­plicând și de ce. Cu totul nocivă este, și după pă­rerea lui, alimentația cu carne roșie, grăsimi ani­male, făină albă, zahăr rafi­nat, gălbe­nuș de ou, brân­zeturi ș.a., care favo­rizează apa­riția și dez­vol­tarea tumorilor. Dintre grăsimi, el reco­mandă uleiul de măsline extravirgin, care conține fla­vo­noide, iar dintre îndulcitori - mierea și ștevia dul­ce. Făina bio din cereale integrale poa­te fi folosită pentru paste făinoase și pâine - pre­ferabil făcute în casă (produsele de panificație din co­merț tre­bu­ie atent verificate, să nu conțină adi­tivul ca­ra­ge­nan, foar­te rău). Cât des­pre pro­te­ine: vita, por­cul, mie­lul, fructele de mare sunt in­terzise, admise fiind peș­te­le, pu­iul și curca­nul de curte, fier­te sau la cuptor. Sti­­mu­­la­rea siste­mului imu­nitar e și ea esențială și ni se explică în ce mod se face. Auto­rul reco­man­dă și o se­rie întreagă de su­pli­mente ali­mentare, în privința că­rora mă face scep­tică faptul că, la sfârșitul volumului, nu mai puțin de 45 de pa­gini sunt ocupate cu descri­erea aces­tor produse și cu men­ționarea furni­zo­rilor, ceea ce miroase a recla­mă. Oricum, cu pre­ca­u­ție, se pot alege informații utile din acest volum.