CALENDAR ZODIACAL - SCORPIONUL (22 octombrie - 22 noiembrie)

Tana Rosca
Prezentare generală

Cei mai mulți dintre oameni își trăiesc existența ca pe un șir de întâmplări care curg, unele după celelalte, până la deznodământul final. Altfel stau lucrurile din punc­t de vedere zodiacal, în cazul Scorpionului, care trece prin mai multe vieți distincte, într-o singură via­ță. E posibil așa ceva? "Da", răspund astrologii, Scor­pio­nul este zodia marilor transformări, cu o viață afla­tă în perpetuă criză. Atunci când în viața lui se în­tâm­plă evenimente bulversante, el nu va încerca să fugă de impactul emoțional pe care ele îl exercită asupra sa, ba chiar o face cu voluptate; nici o altă zodie, din­tre cele 12, nu trăiește cu asemenea intensitate ca Scorpionul. El se va lăsa pradă sentimentelor, oricât de puternice ar fi, dar, în același timp, va încerca să le înțeleagă rostul, iar în felul acesta, participând con­ști­ent la ele, în el se produce o schimbare atât de profun­dă, încât, la sfârșitul acestui proces, Scorpionul devine altă persoană. În acel moment, toate încercările prin care a trecut au fost complet asimilate și trecutul nu-i mai servește la nimic. El păstrează doar esența con­den­­sată a acestuia. Esența aceasta, concentratul aces­ta de experiență sentimentală și psihică asimilată, îi va da forța unui motor cu propulsie nucleară, care îl face să se desprindă definitiv de segmentul de viață ante­rior. Acesta este modul în care evoluează nativii acestui semn, prin asemenea transformări esențiale.
Numele celei de-a opta zodii, cel de "Scorpion", este relativ nou, el provine de la greci. Înainte vreme, la caldeeni, egipteni și evrei, ea avea ca simbol șar­pe­le, altă ființă asociată cu transformări periodice, radicale, pentru că șarpele își schimbă pielea, o peri­oa­dă în care devine, pentru scurt timp, extrem de vulnerabil, dar energia lui nu se poate reînnoi decât dacă a mai trecut o probă majoră. Șarpele este și în or­todoxie un simbol dual: șarpele în mișcare de cobo­râre, așa cum este reprezentat pe arborele cunoașterii binelui și răului, reprezintă ispita, tentația către plăceri de joasă natură ale materiei; șarpele care urcă, așa cum este reprezentat pe caduceul lui Hermes și cum îl vedem și astăzi, pe firma multor farmacii, repre­zin­tă sănătatea și înțelepciunea. Fiecare Scorpion conți­ne, în sine, cei doi poli, șarpele ascendent și șarpele des­cendent (cum, de altfel, îi conținem cu toții), cu deo­sebirea majoră că Scorpionii sunt în permanență con­știenți de această dualitate, fiindcă o trăiesc con­ti­nuu. Asta îi face să fie atât de enigmatici, de fascinanți și de puțin înțeleși.

Bărbatul Scorpion

Cu toate că Scorpionul se numără printre zodiile de semn feminin, bărbatul Scorpion nu are nimic fe­minin în el. De asta se îngrijește Marte, una dintre pla­netele guvernatoare ale Scor­pio­nu­lui, planetă a cărei reprezentare este folosită și în biologie, pentru semnul masculin. Din pricina acestei energii masculine, active, bărbatul Scorpion poate fi con­fundat, cu ușurință, cu vreunul dintre semnele de foc, căci este mereu activ, mereu în căutarea unor noi direcții, în care să-și orienteze consi­de­rabila sa energie. Spre deosebire de bărbații din semnele de foc, care au nevoie să-și cheltuiască energia prin acțiune, Scorpionul își folosește energia în mod controlat și știe foarte bine să și-o econo­misească, acționând doar când are nevoie s-o facă, dar și atunci, cu viteză și eficiență maximă.
Un clișeu care a fost atașat pe nedrept zodiei Scor­pionului, și în particular bărbaților din această zodie, este că ar fi incapabili să reziste unei tentații sexuale. E adevărat că firea pasională a bărbatului Scorpion îl poate face să aibă mai multe aventuri decât media băr­baților, dar el nu caută aventura în sine, simpla satis­facere a simțurilor nu îi e suficientă. Ceea ce caută (mai mult sau mai puțin conștient) este o fuziune la fel de intensă pe plan e­mo­­țional, ca cea de pe pla­­nul fizic. Atunci Scor­pionul știe că și-a găsit pe­rechea și va fi mai de­votat și mai im­plicat în re­lația sa ca ma­joritatea bărbaților con­siderați ro­mantici. De altfel, Scor­pio­nul apre­cia­ză roman­tismul ca pe ceva super­ficial, gesturi pe care băr­batul le face ca să-i fie pe plac femeii, un ritual de curte demodat, care nu în­seamnă, în o­chii lui, mare lucru.
Viața alături de un băr­bat Scorpion nu e de­loc ușoară, el are nevoie să-și exercite puterea emo­țională asupra partenerei, dar pentru că nu suportă alături o fire slabă, aceasta trebuie să aibă un instinct fin și să știe când și sub ce formă să-i opună rezistență, pentru a-i păstra respectul. În situațiile cele mai grele, Scor­pio­nul își manifestă adevărata lui forță, iar atunci nu se sfi­ește să-și arate profunzimea sentimentală și, la ne­voie, și puterea de sacrificiu pentru persoanele iu­bite.

Femeia Scorpion

Bărbatul Scorpion întruchipează energia lui Marte, în schimb, femeia exprimă, în primul rând, energia subtilă a lui Pluton, care seduce fără a face (aparent) nimic. Este vorba, pur și simplu, despre energia pe care o emană, o energie descrisă de-a lungul timpului de romancieri ca fiind "misterul feminin". Mesajul ar fi următorul: "Iată-mă. Eu știu cine sunt ca femeie, de aceea nu am nevoie să-ți de­monstrez nimic. Nu tre­buie să fac paradă de far­mecele mele feminine, nu am nevoie să fac ochi dulci, să vorbesc strident, să mă îm­brac sumar sau să chi­co­tesc, pentru a fi remarcată. Dacă ai suficientă forță, eu îți lansez o pro­vo­care și te las să încerci să mă cuce­rești, dar nu fi prea si­gur că vei reuși. Fii însă si­gur că merită să încerci". A­ceastă provocare poate cons­ta în­tr-o privire fu­gi­tivă, un mic gest al mâinii, o șuviță de păr aranjată în trea­căt, dar me­sajul ajunge fără greș la destinație. O sim­plă în­tâl­nire la o cafea, ziua în amia­za ma­re, cu această femeie fatală poate avea o încărcătură emoțională mai pu­ter­nică decât să dansezi tango argentinian, la o petrecere, cu o femeie lipsită de acest tip de magnetism.
La fel ca bărbatul Scorpion, și femeia Scorpion are nevoie alături de o fire puternică, de aceea este atât de pretențioasă și de aceea îi supune pe pretendenți unor probe. Nu poate fi cucerită doar cu farmec băiețesc și vrăjeli, îi trebuie ceva substanțial și nu se lasă înșelată. Are un adevărat radar pentru minciuni și un dispreț suveran pentru cei care încearcă să se folosească de ele. Dar cei puși la încercare nu își vor da seama de acest lucru. Femeia Scorpion știe să-și scruteze po­sibilul partener, fiind în aparență calmă, relaxată și foarte, foarte feminină.
În ce-l privește pe bărbatul ales de o femeie Scor­pion, el poate fi sigur că a găsit în ea pe cineva aparte, dar și că însușirile lui îl deosebesc de "turma" băr­baților obișnuiți. Odată ce a acceptat apropierea unui bărbat, femeia Scorpion va fi loială, în orice situație. Arareori își va arăta pe față sentimentele! Convinsă că faptele vorbesc mai bine decât cuvintele, va de­mons­tra concret că este o parteneră de încredere, atâta timp cât are alături un egal.
Ca mamă, femeia Scorpion va fi protectoare, dar fără a-și cocoloși copilul, îi va cere să-și dezvolte ambiția, forța și demnitatea, la fel cum a făcut-o și ea.

Copilul Scorpion

Este surprinzător câtă forță are corpul unui nou-născut sub semnul Scorpionului, încă din primele zile de viață. Este ca și când sufletul s-ar concentra să preia controlul asupra acestui instrument - corpul - și să-l supună voinței sale. "Control" este cuvântul-cheie în educația unui copil Scorpion, și părinții ar face bine să țină seama de două lucuri. Primul: să-l lase pe micuț să facă efortul de-a se ridica în picioare, de-a merge, de-a mânca singur, fără a se repezi imediat să-l ajute nici când cade și nici când se încurcă. Asta îl va ajuta să devină un adult cu un bun autocontrol și să-și dez­volte de timpuriu pute­rea. Cel de-al doilea lucru pen­tru ca un copil Scorpion să se dezvolte ar­mo­nios constă în nevoia de a i se dirija energia redu­tabilă într-o direcție constructivă, altfel micuțul poate avea, oca­zional, ieșiri tempe­ra­men­­tale necon­tro­late sau, dimpotrivă, se poate în­chide în sine, devenind depre­siv, iar în cazuri extreme, chiar autodistructiv. În niciun caz nu trebuie umilit. Un ase­me­nea copil vine pe lume cu un sentiment înnăscut al demni­tății, și îi va fi greu să uite (da­rămite să ierte) o ofensă aducă cu bună știință. În schimb, dacă se simte tratat cu respect, va accepta pedepsele fără a protesta atunci când a făcut o prostie.
E bine ca părinții unui copil Scorpion să țină seama și de faptul că acestuia îi place riscul. Și pentru că nu poate și nici nu trebuie descurajat în acest sens, copilul ar trebui învățat de mic ce să facă pentru a se afla sub control și în situațiile periculoase, cu alte cuvinte, ar tre­bui învățat ce înseamă riscul calculat. Odată învă­ța­te aceste lecții esențiale, copilul Scorpion își poate începe drumul în viață cu perspective dintre cele mai bune.

Profesii și vocații

Un alt simbol care îl reprezintă pe Scorpion es­te vulturul în zbor, care este un însemn al am­biției și al puterii. Dar vulturul în zbor întru­chi­pea­ză și o altă însușire, mai puțin evidentă, anu­me, de-a discerne de la înălțime unde se află prada și de-a coborî fulge­ră­tor, înainte ca aceasta să poată sesiza pericolul. Scor­pionul are o mare pu­tere de ob­ser­vație și de concen­trare, care, dublată de o capa­citate de muncă ieșită din comun, îi dă șanse de reușită în toate domeniile unde nu e nevoie să facă com­pro­misuri ori să fie versatil și adaptabil.
Autocontrolul excelent și reflexele ful­ge­ră­toa­re îl fac pe Scorpion să exceleze ca pilot de încer­care, chiar pilot de formula unu sau medic chirurg. Este la fel de improbabil să piardă controlul asupra vo­lanului sau asupra scalpelului, indiferent de situa­țiile ce se pot ivi pe parcurs. Același autocontrol, care îl face pe Scor­pion să nu-și dea de gol simțămintele aproape nicio­dată, dublat de un simț al observației ieșit din comun, îl face un bun candidat pentru ocupații peri­culoase, cum ar fi cea de medic legist, agent secret sau spion, unde-și poate trăi din plin apetența pentru risc. La fel se întâmplă în armată, unde numeroși ofițeri de carieră provin din rândul acestei zodii. A pătrunde în secretele psihicului uman este, de ase­menea, o îndeletnicire la care Scorpionul are talent, deci poate fi un psihiatru sau psiholog bun, mai ales că, fiind conștient de pro­priile sale tenebre sufletești, nu are înclinația de a-și judeca pa­ci­enții. Ca terapeut, Scorpionul își poate dezvălui cel mai lesne acea calitate pe care puțini o pot descifra la el: compasiunea față de suferința emo­țio­nală a semenilor săi. Puterea de pă­trundere în esența lucrurilor (care, la unii dintre Scorpioni poate cristaliza un caracter obsesiv) le poate asi­gura o ca­rieră și în domeniul cercetării.
Studiile oculte sunt guver­nate de zodia Scor­pio­nu­lui, ca­re are o structură suficient de pu­ternică pentru a se consacra unor asemenea ocupații, în mod repetat, fără exagerări, cum se întâmplă cu mulți din­tre cei care se duc în această di­recție din simplă curiozitate. Pentru a reuși să se descurce în încrengăturile socie­tă­ți­lor se­crete, la care e tentat să adere, Scorpionul tre­buie doar să se asigure că motivația lui este co­rectă, că nu este legată de nevoia de-a exercita (și mai multă) putere asupra celorlalți.
Gestionarea banilor și resurselor altora este un alt domeniu în care Scorpionul se descurcă de minune - nu e de mirare că băncile, precum și alte instituții fi­nan­ciare, sunt guvernate de Scorpion.
Unii Scorpioni sunt animați de dorința de-a descâlci situații complicate și de-a acționa ca niște jus­tițiari - aceștia pot fi atrași de o carieră în justiție. O singură atenționare: cum Scorpionului îi vine greu să facă lucruri cu moderație, ar trebui să-și impună niște limite, când vine vorba de muncă, pentru că tendința este să uite de corp și de nevoile sale, și se poate trezi la un moment dat epuizat, capotând.

Șeful Scorpion

Întrebați pe cineva care a lucrat ani de zile sub conducerea unui șef Scorpion cum este acesta ca om. Probabil, va spune că nu știe sau că e cineva impe­ne­trabil. În mare, am putea spune că există două ti­puri de șefi, unii care se impun cu forța, alții care te iau cu binișorul. Și din nou, Scorpionul cade într-o categorie aparte, pentru că nu face nici una, nici alta. Rar (și atipic) este Scorpionul care ridică tonul sau strigă la angajații săi, calmul său impenetrabil fiind cel care impune respect și faptul că subordonații știu bine că nu trece neobservată nicio greșeală a lor. Ne­mul­­țu­mirea se face simțită dintr-o simplă inflexi­une a vo­cii, dar cel mai adesea, nici aceasta nu e necesară. Tac­tica Scorpionului este de obicei aceea de-a pu­ne întrebări și de-a asculta răspunsul cu acea atenție concentrată și fără a avea reacții sau co­mentarii, o tehnică ce funcționează, în nouăzeci la sută dintre cazuri, fără greș.
Fără să știe prea bine de ce, angajații care lu­crea­ză cu un șef Scorpion îi vor povesti viața per­sonală și, ade­seori, îi vor încredința și secretele, ceea ce e des­tul de greu de înțeles, pentru că Scor­pionul nu-și va împărtăși cu nimeni viața per­so­nală. Faptul că nu se cruță și muncește din greu nu e suficient pentru a explica sentimentul de dăruire și loialitate pe care șeful Scorpion îl trezește multora dintre cei ce lu­crează în subordinea lui.
Aveți impresia că Scorpionul nu știe cât de de­vo­tat îi sunteți? Știe prea bine cine îi este loial, nu-i ca­zul să i-o arătați prin cuvinte, nu-i place asta, ba chiar s-ar putea enerva. Veți observa că știe, în momentul în care vi se îmbolnăvește cineva din fa­milie, și vă face rost de medicamentele greu de gă­sit. Sau vă treziți cu o bonificație, când nici măcar nu i-ați spus că ați lucrat trei nopți acasă, ca să teminați la timp un proiect important. Nici atunci nu-i cazul să deveniți emoționali.
De un lucru puteți fi siguri: aveți un șef imun la lingușeli și bârfe. Poate asculta (bârfele), dar își va face propria documentare și nu se va lăsa manipulat. Din păcate, există și o tipologie (din fericire, rară) de șef Scorpion frustrat, probabil, de mic, în dorința sa de afirmare, care se va lansa în jocuri pentru putere și se va folosi fără scrupule de cei din jur. După cum spu­neam, Scorpionul nu face nimic cu moderație. Da­că dați pes­te un asemenea spe­cimen, plecați de lângă el cât puteți de repede, că poate fi la fel de periculos ca o substanță toxică.

Angajatul Scorpion

Și aici avem două tipuri de Scor­­­­pion. Exemplarul cel mai frec­vent se distinge printr-o etică a mun­­cii care nu lasă cu nimic de do­rit. El este animat de un simț al onoarei, care ne explică reușita de care se bucură, de exemplu, într-o carieră militară. Își cunoaște locul în cadrul ierarhiei și îl respectă. Nu se lasă influențat de chiulangii, pen­tru care serviciul nu reprezintă de­cât o modalitate de a-și plăti fac­tu­rile. Scorpionul acționează pentru a excela, pentru a se inspira de la cei mai buni. Are modestia și in­teli­gen­ța de-a învăța de la cei mai ex­pe­rimentați și va ști să le rămână recunoscător, și mai târziu, în carieră, când îi va fi întrecut pe mulți dintre ei.
E interesant că Scorpionul nu ține neapărat să devină șef, îl interesează mai puțin funcția pe care ar putea s-o obțină, cât e motivat de obiectivul de-a de­veni cel mai bun în domeniu, cel mai cunoscut dintre specialiști. Se întâmplă, adesea, să țină mai mult la apre­cierea colegilor, pe care-i respectă pentru profe­sionalismul de care dau dovadă, decât la cea a unui șef pe care-l consideră incom­petent.
Nu-i va scăpa, evident, nicio mișcare de culise, nicio simpatie sau dușmănie între colegi, însă de cele mai multe ori, se va mărgini să afle tot ce poate afla despre ceea ce se întâmplă în jur, fără să se lase atras în asemenea jocuri.
În aparență, Scorpionului îi este indiferent cine îl agreează și cine nu-l poate suferi, la serviciu, în rea­litate, însă, ține ca relațiile de muncă să fie bune.
În situațiile de conflict, angajatul Scorpion preferă să-și ignore agresorul, dar dacă atacul i se pare cu neputință de ignorat, va contracara cu un sarcasm mușcător, care, de cele mai multe ori, nu lasă loc de replică. Cine reușește să înfurie un coleg Scorpion într-atât încât să treacă la confruntare directă, poate fi sigur că, pentru Scorpion, relația de colegialitate a încetat să mai existe. Cel mai probabil e că Scor­pio­nul nu va încerca să se răzbune, dar îl va ignora pe cel culpabil, în stilul său glacial.