O întrebare de interes general: Putem avea încredere în produsele naturiste?

Cititor Formula AS
Stimate domnule doctor Mircea Peia,

Apreciez mult faptul că în pagina specialiștilor din revista "Formula AS", pe care o citesc de mulți ani cu plăcere și folos, apar și numerele de telefon ale medicilor care răspund diverselor întrebări ale cititorilor.
Găsesc foarte lăudabil ca noi, cititorii, în special cei bătrâni sau foarte bolnavi, să bene­ficiem de sfa­turile autorizate ale unor profesioniști în domeniul medicinei și, personal, mulțumesc pe această cale re­dacției și conducerii revistei. Mă adresez dvs. prin intermediul acestei scrisori, pentru că, încă de când vă citesc articolele, v-am simțit foarte aproape de suferințele oamenilor aflați la ananghie. Nu mă în­doiesc că de-a lungul carierei ați tratat fiecare pa­cient ca și cum ar fi fost cineva din familie. Chiar urarea cu care vă încheiați fiecare răspuns, "Să auzim numai de bine!", aduce o rază de speranță în sufletul celui bolnav.
Și acum, întrebarea mea oarecum generală, dar care sper să îi intereseze și pe alții: Putem avea încredere în produsele naturiste? Până acum, eu nu le-am folosit. Având, totuși, 78 de ani, se înțelege că nu sunt scutită de anumite probleme, mai ales de natură reumatică: oboseala picioarelor, deteriorarea genunchilor, pe care o resimt în spe­cial la urcatul treptelor și, mai ales, la coborârea lor. Testul de osteo­poroză a indicat totdeauna osteopenie, dar nu mi s-au indicat medicamente. De fapt, nici nu sunt deloc adepta lor, mi se pare și așa o pedeapsă că, din 2003, le înghit mereu pe cele destinate menținerii tensiunii în parametri normali. Păcat că noi, hiper­tensivii, nu ajungem într-un stadiu, în urma acestui tip de tratament prelungit, în care să ne vindecăm și să renunțăm la pastile.
Am dorit să știm părerea dumneavoastră în legătură cu orice produs naturist, deoarece, odată, făcând un control de rutină la cardiologie, i-am pus această întrebare medicului și mi-a răspuns că n-a găsit în nici un tratat de medicină aceste pro­duse. Am înțeles ironia și că nu le apreciază.
În ultimii nouă-zece ani, am mers în stațiunile bal­neare Pucioasa și Covasna, crezând că previn și ame­liorez reumatismul dar se vede că mare lucru n-am realizat. Mă întreb dacă ar merita să am această chestiune în vedere și în viitor.
Mereu există reclame ce prezintă suplimente alimentare care mai de care mai miraculoase. Inten­țio­nam să consult și un medic reumatolog, dar eu am ținut foarte mult să știu și părerea dumneavoastră. Dacă aș încerca un asemenea tratament, ce credeți că ar fi mai indicat? (În ulti­ma vreme, mă doare - noaptea, mai ales - și umă­rul drept).
Îmi cer scuze că v-am reținut atenția cu o scri­soare care se abate, cumva, de la tipul întrebă­rilor scurte publicate în revistă. Am făcut-o cu speranța că le va fi și altora de folos. Faptul că v-am co­municat aceste gânduri înseamnă pentru mine, astăzi, una din micile bucurii pe care mi le pot permite la această vârstă.
Vă doresc multă sănătate! Cu stimă,

MIA IORDACHE