Răspuns pentru ANCA - Oravița, F. AS nr. 1186 - "Am înțepături în sânul stâng"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Trebuie să știți că nu orice tip de durere sau înțe­pătură a sânului reprezintă neapărat un semn distinctiv al iminenței unui neoplasm mamar. Probabil, cele mai obișnuite cauze ale acestor manifes­tări neplăcute au la bază frecventele mo­dificări hormonale specifice orică­rei femei, pornind de la pubertate și până la menopauză. Este, totuși, evi­dent că durerile sau înțepăturile sunt induse, deseori, de ciclul menstrual, datorită dezechi­librelor hormonale sau, pur și simplu, sensibilității crescute a țesuturilor față de niveluri hormonale nor­male. În același timp, du­rerile sau înțepăturile pot fi produse de iradieri provenite de la organele vecine (coas­te, articulații, mușchi, nervi intercostali etc.) sau pot fi consecințele unor trauma­tisme locale acciden­tale. În special manifestările necicli­ce, precum este și cazul dvs., nu au vreo legătură cu ciclul menstrual, ci, mai degrabă, cu prezența unor formațiuni tumorale benigne (chis­turi), posibile infecții ori mini­traumatisme. Ele apar mai frecvent la femeile trecute de 40 de ani, sunt unilaterale, difuze sau localizate, de diferite grade sau intensitate.
Deși durerile sau înțepăturile sâ­nului reprezintă, în mare majo­ritate, o consecință firească a fi­zio­logiei feminine, dacă devin su­pă­rătoare, se prelungesc pe o peri­oadă mai mare de timp sau se agra­vează, exami­narea clinică și un consult de spe­cialitate (endocri­nologic, ginecologic) vor fi nece­sare. În funcție de contextul clinic - dacă se depis­tea­ză chisturi, for­mațiuni nodulare ori alte transfor­mări parenchi­ma­toase locale - vârstă, antecedente patologice fami­liale etc., cu siguranță va fi nevoie și de un examen imagistic (tomografie, mamografie). Până atunci, puteți folosi, în caz de manifestări supă­ră­toare, pa­racetamol sau un alt tip de antiinflamator neste­roi­dian.
Se cunoaște că suplimentele cu magneziul sau vita­mina E au efecte benefice în atari situații. Toto­dată, puteți utiliza și unguente gen Mastodynon sau Progestogel.
Să auzim numai de bine!


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Caut tratament naturist pentru stimularea creșterii în greutate"
(Răspuns pentru TUDOR - Moneasa, F. AS nr. 943)


Pentru creșterea în masa musculară și în greutate, va trebui să consumi mai multe calorii și să faci un sport în care să implici grupele mari musculare. Sunt necesare 4 zile de sport pe săptămână, fără a duce organismul la extenuare, și 3 zile de pauză.
Alimentația trebuie să fie echilibrată și bogată caloric pentru a susține efortul și refacerea ulterioara a organismului. Sunt recomandate cerealele integrale (pâine integrală, orez integral, orz, ovăz, secară), con­­sumate sub formă de fulgi sau fierte (terci), lactatele și brânzeturile integrale, obținute din lapte crud (provenit din surse sigure, cu igienă corespunză­toa­re), cartofi, semințe (floarea-soarelui, susan) ușor prăjite, semințe crude (dovleac, in, cânepă, chia), nucifere (alune, nuci, migdale), unt cu 80% grăsime, fructe dulci (banane, caise, piersici, mere dulci, struguri), legume ușor preparate la aburi și stropite cu ulei de măsline. Sunt necesare 3 mese principale pe zi (dejun, prânz și cină) și două gustări între mese, constând în fructe sau nucifere.
Suplimentele alimentare ajută, și ele, foarte mult, atât la construcția masei mus­culare, cât și la creșterea masei corporale. Sunt utile polenul, proteina de câ­nepă, spirulina, chlorella, tribulus terestris, macca, ginsengul și mu­cuna pruriens.
Iată câteva exemple de combinații de shake-uri proteice care se pot obține:
* Înainte de sală este recomandat un shake proteic care să conțină: polen, pul­bere proteică de cânepă, spirulină, macca și pudră de cacao crudă. Aceste pulberi se pun în blender, iar peste se adaugă lapte de vacă, capră, preferabil crud sau lapte vegetal (mig­dale, cocos, ovăz, kamut).
* În timpul antrenamentului este bine să se con­sume apă alcalină (întrucât organismul, prin depu­ne­rea efortului, are tendința spre acidifiere) în care să se dizolve un plic ce conține electroliții care se pierd prin transpirație (K, Na, Mg, Cl).
* După antrenament este util un shake care să conțină: unt de migdale, pulbere din aminoacizi cu catena ra­mificată (izo­leucina, leucina, valina) și glu­tamina, proteina de cânepă și spirulină. După sală, este bine să fie folosit laptele vegetal de migdale, în­trucât este alca­linizant. Pentru îndulcire, se poate adău­ga o linguriță de melasă neagră (este și ea alca­linizantă). Un supliment pe bază de Mg, B6 și Zn este bine venit.
Un alt aspect foarte important este odihna, con­stând în ore de somn adecvate ca număr și culcatul, sea­ra, la ora 23:00.