JOSÉ CARRERAS - "Sunt încântat să cânt pentru minunatul public român"

Dana Ene
- Luna Noiembrie este una majestuoasă. Marele tenor spaniol José Carreras revine în țara noastră, pentru două concerte. În vârstă de 68 de ani, marele interpret al muzicii lirice va cânta, pe 26 noiembrie la Romexpo, în București, și pe 29, la Sala Polivalentă din Cluj. Ambele concerte fac parte din turneul mondial intitulat "A LIFE IN MUSIC" ("O viață dedicată muzicii") -

Au trecut mai bine de 60 de ani de când ma­rele maestru de azi își făcea debutul mu­zical la postul de Radio Național Spaniol, cântând "La donna è mobile", sub îndrumarea profe­soarei lui de pian. De atunci și până azi, José Carreras a susținut mii de concerte, a obținut zeci de premii, a interpretat peste 60 de roluri, pe cele mai strălucitoare scene ale lumii, și a cucerit milioane de suflete, cu vocea lui. Nu este un lucru neînsemnat, pentru cel de-al treilea copil al unui polițist (la bază profesor de franceză) și al unei coafeze, născut în anii grei de după război, pe 5 decembrie 1946, la Barcelona.
Josep Maria Carreras i Coll și-a descoperit talen­tul de unul singur, uitându-se la televizor, la filmul "Marele Caruso", în care tenorul american Mario Lanza îi dădea viață unui alt colos al operei mondiale, Enrico Caruso. Avea doar 6 ani și, luni la rând, și-a "terorizat" familia și vecinii cu fragmente de cântece, pe care și le amintea din film. A fost momentul în care micul José a întâlnit marea iubire a vieții lui - opera. Mama și bunicul matern, un bariton de ocazie, au fost cei care l-au susținut în îndeplinirea visului de-a cânta. După debutul radiofonic de la 8 ani, la 11 ani urcă pe scena "Gran Teatre del Liceu" din Barcelona, în pri­mul lui rol adevărat, în opera pentru copii "El retablo de Maese Pedro" (Spectacolul de păpuși al maestrului Pedro).
Din păcate, mama Antonia, cea care îl încuraja muzical, a murit de cancer, pe când el avea 18 ani, dar destinul i-a fost favorabil, și drumurile tânărului artist s-au intersectat, la începutul anilor 1970, cu cele ale marii soprane Montserrat Caballé, care i-a descoperit talentul și l-a promovat. "Mă gândesc la mama și azi, ori de câte ori urc pe scenă. Întotdeauna, primul meu gând se îndreaptă către ea", se confesa artistul, în documentarul "José Carreras - A Life Story", realizat în 1993.
José Carreras și Montserrat Caballé au cântat ani buni împreună și au fost parteneri de scenă, în 15 spec­tacole diferite. Dar întâlnirea cu marea glorie s-a pe­tre­cut în anii '70-'80, la Royal Opera House, Staats­oper din Viena, New York Metropolitan Opera, La Scala etc., unde Carerras a interpretat roluri mari alături de unele dintre cele mai faimoase soprane sau mezzo-soprane din acea perioadă: Ileana Cotrubaș, Viorica Cortez, Birgit Nilsson, Sylvia Sass, Renata Scotto... Dar chiar atunci, în plină glorie, zborul i-a fost frânt de un diagnostic necruțător: leucemie limfo­blastică acută, o boală cruntă, pe care reușește să o înfrângă doar unul din 10 pa­cienți. A primit verdictul în 1987, la 41 de ani, pe când se afla la Pa­ris, unde filma "La bohème", în regia lui Luigi Comencini.

Când din rău se naște binele

Au urmat luni grele de chimioterapie și un transplant de măduvă, dar și cu mari dovezi de generozitate din partea admiratorilor lui Car­re­ras, care s-au oferit să-i vină în ajutor. Solidari­ta­tea oamenilor și greaua încercare prin care a tre­cut l-au determinat pe ma­rele tenor să înfiin­țeze o fundație al cărei unic scop este, până azi, cer­ce­tarea și tratarea leu­ce­miei. "Am vrut să gă­sim un tratament cât mai ac­cesibil tuturor celor diag­nosticați cu această boa­lă. Și pentru că a­veam nevoie de fonduri ca să pornim și să finanțăm pro­iectul, mi-a venit ideea să-i invit pe doi dintre prie­tenii mei (Plácido Domingo și Luciano Pavarotti n.r.) să cântăm împreună, în scop caritabil. Am susținut, după aceea, 30 de concerte, în 15 ani."
Primul concert a avut loc în 1990, la Terme di Ca­ra­calla, din Roma. Succesul a fost răsunător, cei trei uriași cântăreți - Carreras, Domingo și Pavarotti - reușind să atragă de partea lor chiar și un public mai puțin obișnuit cu scena lirică, iar succesul lor a adus de fiecare dată fonduri substanțiale fundației lui Carreras. Au făcut împreună istorie. Iar azi, datorită succesului și celebrității lor, "Fundația Internațională Josep Carreras Pentru Luptă Contra Leucemiei" a dat mai multor oameni o șansă la viață. "75% dintre copiii diagnosticați cu boala asta au șanse de supra­viețuire în zilele noastre. Este enorm față de ce se în­tâmpla în urmă cu 30 de ani. La adulți, 45% dintre pacienți câștigă lupta cu leucemia, și este și acesta un progres", spunea într-un interviu marele tenor.
Dar chiar dacă a ieșit învingător din această luptă cu moartea, José nu a mai reușit să lucreze în ritmul de dinainte de boală, iar unii cârcotași au afirmat că lunile de chimioterapie i-au afectat calitatea vocii. "Poate că m-am îndepărtat de rădăcinile mele culturale și m-am aplecat mai mult spre canțonete și arii celebre din opere... Problema este că, după leucemie, nu am mai putut să cânt operă la fel de bine ca înainte", recunoș­tea cu sinceritate artistul, în­tr-un interviu recent. Cu toate acestea, nu a renunțat total la prima lui iubire. A mai cântat operă și după ce a înfrânt boala, însă nu cu aceeași frec­vență ca în trecut.
În 2014, după 10 ani de absență de pe scena operei, și-a luat iar inima în dinți și a acceptat rolul princi­pal în "El Juez" (Jude­cătorul), compusă de Chris­tian Kolonovits. O­pera s-a jucat cu casa în­chisă, la "Arriaga Thea­tre" din Bilbao. Cu a­ceeași piesă s-a prezentat și în luna ianuarie a.c. la pres­tigioasa Operă Ma­riinsky din Petersburg, unde a avut parte, de ase­menea, de un succes ră­su­nător. Acestui specta­col i-a mai adăugat, în 2015, și un turneu mon­dial - "A LIFE IN MUSIC" ("O viață dedicată muzi­cii").
Din acest turneu fac parte și cele două concerte de la noi. În România, tenorul spaniol va cânta melodii celebre ale perioadei "Belle Époque", dar și arii ce­lebre din opere, operete și chiar piese de muzical. "Sunt melodiile care m-au emoționat și entuziasmat de fiecare dată când le-am ascultat. În ele sălășluiesc pasiunea și emoția pe care am încercat mereu să le redau prin vocea mea", mărturisea tenorul. De altfel, el se arată nerăbdător să se reîntâlnească cu publicul bucureștean, pe care îl cunoaște destul de bine: "Sunt încântat să revin în București și să cânt pentru minu­natul public român", spunea el.
[Pentru ambele concerte, puteți găsi bilete în re­țeaua Eventim. Pentru concertul de la București, pre­țul biletelor variază între 162 și 864 lei (VIP), iar pen­tru cel din Cluj-Napoca, între 150 și 500 lei (VIP).]