Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Vinuri medicinale (1)

Redactia
Sunt printre primele preparate farmaceutice utilizate de om pentru tratarea diferitelor boli, așa cum se spune în vechile lucrări de specialitate.

De exemplu, în Farmacopeea Română din 1862, scrisă de farmacistul brăilean Constantin Hepites și aprobată de Alexandru Ioan Cuza, sunt prezentate multe tehnici de preparare a vinurilor terapeutice, la domiciliu. Față de tradiționalele ceaiuri din plante, vinurile sunt mai bogate în principii active, datorită faptului că alcoolul din ele are putere mai mare de dizolvare a acestor prin­cipii, decât apa folo­sită la obținerea cea­iurilor.
Acum, în mijlocul toam­nei, e vremea pritocitului, când vinul se "trage" de pe drojdie și se pune în vase pen­tru limpezirea și matu­rarea lui. O mică parte din vinul tras se poa­te transforma în vinuri medici­nale, pe care le putem folosi deo­po­trivă pen­tru prevenirea și tratarea unor boli.
Datorită conținutului în alcool, vinul nu se reco­man­dă conducă­to­rilor auto când șo­fează, sau per­soanelor cu in­toleranță la alcool.

1. Vinul cu ginkgo biloba

Mod de preparare: 4 linguri de frunze uscate de ginkgo bilo­ba mă­runțite groscior se ames­tecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fier­bere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După ce timpul ex­piră, vinul se filtrează, fără stoarcerea rezi­duului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, sepa­rându-se partea limpede de re­ziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru.
Se pune la păstrat în fla­coane de culoare brună. Ter­me­nul de valabilitate este de 1 an de zile, la tempe­ra­tura camerei, dacă vinul folosit la preparare are con­centrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul con­centrației alcoolice a vi­nu­lui mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păs­tra la frigider.
Farmacia Faltis are pe stoc frunze de ginkgo bilo­ba. Persoanelor care doresc să cultive la domiciliu arbori de ginkgo biloba, pentru a le folosi frunzele în scopuri medicinale, inginerul horticol Petre Biolan (tel. 0722/73.61.77) le poate oferi puieți de foarte bună calitate. În această perioadă a toamnei, este tim­pul optim de plantare a acestora.

Tratamente cu vin de ginkgo biloba

* În afecțiunile cardio-vasculare și cerebrale:
- scade tendința de coagulare a sângelui, pre­venind trombozele
- crește oxigenarea țesuturilor cerebrale-
- previne atacul cardiac și accidentele vasculare cerebrale
- ajută la refacere, după congestia cerebrală și infarctul miocardic.

* În afecțiunile sistemului nervos și ale omului vârstnic
- are efecte neuro și psihotropice
- îmbunătățește capacitatea de concentrare și me­moria, atât la persoanele tinere, cât și la cele vârstnice sau la cele care suferă de Alzheimer ori alte forme de demență senilă
- benefic în amețeli, vertij, migrene, cefalee, in­som­nie, anxietate sau depresii psihice, suprasolicitare nervoasă
- sporește tonusul general al organismului, înce­tinește procesele de îmbătrânire și senilitate, contri­buind totodată la creșterea duratei de viață.

* În alte afecțiuni:
- reprezintă o componentă al­ternativă în tratamentul astmului bronșic și al congestiei pulmonare
- are efect de creștere a acui­tății vizuale și scade evoluția reti­nopatiei diabetice
- are un im­por­tant rol re­ge­­­nerator, la cei aflați în con­­vales­cen­­ță.
Doza uzu­ală reco­man­­da­tă este de 50 ml, de 2 ori pe zi. (Farmacia Faltis are vin de ginkgo biloba, producție 2015.)
Datorită acestor multiple virtuți terapeutice, preparatele din frunze de ginkgo biloba (ceai sau vin) ar trebui să facă parte din tabietul zilnic, atât al omului sănătos, dar mai ales al celui suferind.

2. Vinul cu cicoare

Mod de preparare: 4 lin­guri rădăcini uscate de cicoa­re, mărunțite groscior, se a­mes­tecă cu 1 litru de vin roșu, adus la punctul de fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de două-trei ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoar­cerea reziduului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul de­pus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în sticle de culoare brună. Termenul de vala­bilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are con­centrația alcoolică de cel puțin 11 gra­de. În cazul concentrației alcoolice a vinu­lui mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păs­tra la frigider.

Tratamente cu vin de cicoare

* Regulator al metabolismului
Se acreditează din ce în ce mai mult ideea că preparatele farmaceutice din cicoare reglează metabo­lis­mul orga­nis­mului uman, acțio­nând asupra centrilor nervoși din hipotalamus și asupra bulbilor ve­getativi din măduva osoasă. Luate înainte de masă cu o ju­mătate de oră, ele sti­mulează hor­monul foamei, nu­mit grelină, deci are proprietăți orexigene, iar luate în timpul me­sei, stimulează hormonul sație­tății, numit lep­tină, care stopează apetitul, deci are proprietăți ano­rexigene.
Se bea vin de cicoare, câte 50 ml, înainte sau în timpul meselor, în funcție de necesități.

* Coleretic și colagog în afecțiunile biliare
Se beau câte 50 ml, înainte de mese.

* Boli metabolice și endocrine: afecțiuni ale tiroidei, diabet zaharat non-insulinic
Se administrează zilnic, câte 2 linguri de vin de ci­coare.

* Detoxifiant și depurativ
Activarea eliminării toxinelor din organism pe cale gastrointestinală, renală sau prin transpirație poate fi accelerată bând periodic vin de cicoare, câte 50 ml, la masă.

* Roborant general, în stări de epuizare fizică și intelectuală
Se beau câte 50 ml, de 2 ori pe zi, după masă.

3. Vinul de măceșe

Mod de preparare: peste 50 grame (4 linguri) măceșe uscate, fară semințe și mărunțite groscior, se toarnă 1 litru de vin roșu, adus la punctul de fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoar­cerea reziduului și apoi se lasă la decantat, alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Ter­menul de valabilitate este de 1 an, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concen­trația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concen­tra­ției alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. Rezultă un vin foarte plăcut la gust, care se poate folosi și ca aperitiv înainte de masă.

Tratamente cu vin de măceșe

* Boli ale aparatului cardio-vascular - insuficiențe cardiace, infarct miocardic, nevroză cardiacă, angină pectorală.
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară, capilare dilatate
Se administrează câte 2 lin­guri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii.
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli virale din sezonul rece - răceală, gripă, guturai
Folosirea vinului terapeutic din măceșe, în mod preventiv, în tratarea bolilor virale poate avea efectul unui vaccin, având în vedere că vitamina C naturală din măceșe și resveratrolul din vin cresc imunitatea organismului. De aceea, se recomandă ca în perioa­da sezonului rece, cel puțin de trei ori pe săptămână, să se bea câte un păhărel de vin de măceșe.
În fazele de început ale acestor boli virale, să se bea vin de măceșe fiert, câte 200 ml, de 2 ori pe zi.

* Boli anemice
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului digestiv - balonări și stări spastice ale aparatului digestiv, diaree
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale bilei: colici biliare
Celor predispuși a face frecvent colici biliare li se recomandă vinul de măceșe, câte 50 ml, înainte de mesele principale bogate în grăsimi.

* Boli ale aparatului uro-genital - cistite, pielite
Vitamina C din preparatele obținute din măceșe au pH acid, neprielnic înmulțirii bacteriilor patogene ce se dezvoltă la nivelul aparatului uro-genital.
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli metabolice și endocrine - diabet zaharat, afecțiunile tiroidei
Alături de medicația alopată spe­cifică acestor boli se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Bolile pielii (dermatologice) - provocate de insuficiența secreției de hormoni glucocorticoizi.
Nota farmacistului: sunt multe boli ale pielii, ca de ex. psoriazisul, pemfigusul, lichenul plan, lupusul eritematos, care sunt consecința lip­sei de glucocor­ti­coizi din organism (hidrocortizon), hormoni secretați de glanda suprarenală. Blocarea secre­ției de gluco­corticoizi a suprarenalei poate avea în principal urmă­toarele cauze: factori ereditari, tumori ma­lig­ne, fuma­tul excesiv sau fenomene stresante ex­treme. De altfel, toate schemele de tratament pentru vindecarea acestor boli dermatologice conțin derivați cortizonici. Folo­sirea îndelungată a medicamentelor pe bază de hidro­cortizon pot pot avea însă efecte majore nedorite pen­tru organism, și de aceea, această terapie nu este ac­ceptată cu ușurință de medicii cu­ranți decât în cazuri extreme și pe o peroiadă scurtă de timp. Numeroase teorii susțin ideea că secreția glan­dei suprarenale poate fi reactivată și de administrarea, pe perioade îndelungate, de vitamina C naturală (în speță, pre­paratele din măceșe).
Se recomandă vinul de măceșe, 50 ml, de 2 ori pe zi, alături de tratamentele clasice prescrise de medicii curanți.

* Boli neurologice - cefalee, migrene, accidentele vasculare, distonii neurovegetative
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ORL - amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli oncologice
Vinul obținut din măceșe poate fi un remediu benefic pentru prevenirea diferitelor forme de cancer.
Se administrează câte 50 ml de vin, după masa de seară.

* Bolile vârstnicului - ateroscleroza, demența senilă
Îmbătrânirea este un fenomen biologic natural al vieții, ea fiind o consecință a acțiunii radicalilor liberi, rezultați din procesele metabolice de la nivel celular. Fenomenul de îmbătrânire poate fi amânat prin folo­sirea antioxidanților. Cei mai importanți anti­oxidanți găsiți în plante sunt: vitamina C, vitamina E și res­veratrol. Vinul terapeutic obținut din măceșe este o combinație optimă între vitamina C din măceșe și res­veratrolul din vinul roșu.
Se recomandă câte un păhărel de 50 ml, zilnic.

* Afecțiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze, coxartroze
Vinul din măceșe, prin conținutul său ridicat în vitamina C, întărește aparatul osteo-articular. Se recomandă a se bea 50 ml, de 2 ori pe zi.

* Afecțiuni oftalmologice - manifestate prin tulburări circulatorii la nivelul ochiului
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Lipsa poftei de mâncare
50 ml vin din măceșe, băut înainte de mesele principale, pot fi o soluție optimă în declanșarea ape­titului.

4. Vinul terapeutic de pelin

Mod de preparare: 20 grame pelin uscat și mărunțit groscior se amestecă cu 1 litru vin (alb, roșu, roze) adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrează fără stoar­cerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea lim­pede de reziduul depus la fundul vasului. Se va com­pleta cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în fla­coane de 200 sau 250 ml.
Termenul de valabi­li­tate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la pre­pa­rare are concentrația al­co­olică de cel puțin 11 gra­de. În cazul concen­trației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vi­nul se va păstra la frigider.
Atenție! Acest vin terapeutic nu trebuie confundat cu vinul alimentar numit "vin de pelin", când propor­ția de pelin în vin este de peste 20 de ori mai mică. Acesta se folosește doar pentru consum alimentar, ca aperitiv, sau în timpul mesei (simplu sau cu apă mine­rală).

Tratamente cu vin de pelin

* Insuficiența secreției gastrice (hipoclorhidrie sau aclorhidrie) - ce are ca rezultat fenomenul dispeptic care se manifestă prin balonări, meteorism și greutate în epigastru.
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, înainte de masă.

* Bolile stomacului (gastroptoza) și ale intestinelor (atonia)
Gastroptoza: cobo­râ­rea stomacului din po­ziția normală, în abdo­menul inferior, din cau­za laxității structurilor care asigură fixitatea sa.
Atonia intestinală: di­minuarea mișcărilor intestinelor, în special la omul vârstnic, rezultatul fiind fenomenul de con­stipație.
Se administrează câ­te 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Insuficiența biliară
Se administrează câ­te 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Inapetența
Se manifestă prin lipsa poftei de mâncare. Sen­zația de foame este un reflex fiziologic condiționat și este declanșată atât la nivel cerebral (hipotalamus), cât și de receptorii de la nivelul mucoasei digestive. Preparatele din pelin acționează prin excitarea stimulilor de la nivelul mucoasei digestive, datorită conținutului în substanțe amare, caz în care se eli­berează hormonul foamei, numit grelină.
Se administrează o lingură de vin, cu 10 minute înainte de masă.

* Tonic general prin stimularea capacităților psihice
Se recomandă în cazurile când organismul este epuizat psihic.
Se administrează câte 30 ml (2 linguri) de vin, reci sau cu puțină gheață.
În unele țări, mulți creatori de artă consumă o băutură pe bază de pelin, numită Absint, pentru a-și dezvolta imaginația și pentru înlăturarea oboselii.

* Boala de iradiere
Datorită conținutului în azulene, preparatele farmaceutice din pelin se re­comandă ca protector și curativ, în peri­oada în care se fac radioterapii, pentru tratamentul unor boli canceroase. După ședințele cu radiații, se bea câte un pă­hărel de 100 ml cu vin de pelin.

* Vermifug și antihelmintic, contra paraziților intestinali interni
Se administrează, 3 seri consecutiv, câte 50 ml vin de pelin. În continuare se ia un purgativ, sulfat de magneziu sau sulfat de sodiu, în doză de 30 g, di­zolvate în puțină apă, pentru a produce purgație și a elimina paraziții din intes­tine.
Precauții: vinul de pelin este con­traindicat femeilor gravide, suferinzilor de ulcer sau colon iritabil.
Nota farmacistului. Unii sceptici pot spune că folosirea regulată a unor vinuri medicinale, ca terapie preventivă sau medicație complementară, poate afec­ta ficatul. Fac precizarea că vinul, în dozele reco­mandate mai sus, este foarte ușor metabolizat de ficat, chiar mai ușor decât o pastilă dintr-un medi­cament alopat (de sinteză), și nu presupune niciun risc pentru organism.

În numărul viitor al revistei, vom prezenta rețeta de preparare a vinurilor de cătină, salcie, țelină și rozmarin.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.