Răspuns pentru SILVIU STAN - Ialomița, F. AS nr. 1186 - "Cred că am sindromul picioarelor neliniștite"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deși, aparent, tremorul necontrolabil și senzația de disconfort (fior) resimțite la nivelul piciorului drept îndreptățesc suspiciu­nea de sindrom al picioarelor neliniști­te, diagnosticarea acestei afecțiuni nu poate fi posibilă în absența unui consult de specialitate (neurologic).
Într-adevăr, sindromul picioarelor neliniștite se poate manifesta printr-o senzație neplăcută, și progresivă, la nivelul membrelor inferioare, care cedează de obicei în momentul în care le detensionați (mișcați, întin­deți). Persoanele cu sindrom al picioarelor neliniștite descriu senzațiile asociate acestei suferințe ca: fiori, tremor, furnicături, arsuri sau junghiuri, care debu­tează, de regulă, la scurt timp după ce se duc la culcare. Drept urmare, multor persoane ce au sindromul pi­cioarelor neliniștite le este tea­mă să adoarmă, acuzând, ast­fel, somnolență în timpul zilei. Boala se manifestă și prin smucituri și contracturi invo­luntare ale picioarelor în tim­pul somnului, care pot con­­figura așa-numita "tulbu­ra­re de mișcare periodică a mem­brelor" (mioclonii noc­tur­ne), ce se poate manifesta inde­pen­dent sau în asociere cu sin­dromul picioarelor neliniș­tite.
Cauza sindromului picioa­relor neliniștite nu este, până în prezent, cunoscută, dar, pe lângă istoricul familial, boala se asociază frecvent cu anemia, deficitul de fier ori cu unele patologii, pre­cum insuficiența renală, diabetul sau maladia Par­kinson.
Așa stând lucrurile, diagnosticarea sindromului picioarelor neliniștite trebuie precizată în urma eva­luării simptomelor pe care le acuzați și prin efectua­rea unor teste sanguine, pentru verificarea nivelului de fier și pentru depistarea altor afecțiuni, precum diabetul sau anemia. Dacă o afecțiune subiacentă, ca insuficiența renală sau neuropatia periferică, este cauza simptomelor dvs., tratarea acestor probleme va duce la dispariția simptomatologiei. Totodată, în cazul persoanelor cu simptome ușor-moderate, mo­dificările stilului de viață pot, deseori, diminua sau îndepărta simptomele. Aceste măsuri de autoîngrijire presupun băi calde și masarea picioarelor înainte de culcare, efectuarea de exerciții fizice regulate și mo­derate (gimnastica exagerată și lucratul prea târziu, seara, vă pot agrava simptomele), evitarea consumu­lui de alcool, de cafeină și tutun (aceste substanțe pot agrava sau declanșa simptomele) și, ocazional, admi­nistrarea unui analgezic (ex. ibuprofen), la momentul debutului simptomelor, pentru ameliorarea acestora.
Tratamentul medicamentos al sindromului picioa­relor neliniștite presupune, cel mai frecvent, adminis­trarea de agoniști dopaminici (dopaminergice), utili­zați pentru boala Parkinson: pramipexol, pergolid sau o combinație de carbi și levodopa. Aceste medica­mente diminuează gradul de mișcare și disconfort la nivelul membrelor inferioare. Medicamentele pentru inducerea somnului, în mod particular benzodiaze­pi­nele (donazepam, diazepam) nu îndepărtează com­plet senzațiile din picioare.
În cazul simptomelor mai severe, se pot utiliza nar­cotice (codeină) pentru inducerea relaxării, sau medicamente care scad activitatea celulelor nervoase (antiepileptice), precum gabapentin ori lamotrigin. Ocazional, se utilizează clonidina, medicament anti­hipertensiv care, la rândul lui, poate diminua activi­tatea neuro-musculară.
Medicina naturistă abordează sindromul picioa­relor neliniștite prin administrarea de infuzii care calmează și relaxează activitatea nervilor (mușețel, balsam de lămâie, gura-lupului, verbină, floarea-pasiunii), spălarea picioarelor cu infuzie de gura-lupului sau masarea lor, înainte de culcare, cu o cre­mă care conține această plantă. La fel de utile sunt și uleiurile esențiale de mușețel, trandafir și levănțică, luate în combinație cu uleiul de migdale. Totodată, administrarea suplimentelor de fier (combaterea ane­miei), în asociere cu Rhodiola (stimulează acțiunea serotoninei și a dopaminei, crescând, în același timp, capacitatea de utilizare a oxigenului celular), poate fi soluția optimă pentru ameliorarea simptoma­tolo­giei.
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Cum să mă vindec de fibromialgie?"
(Răspuns pentru CARMEN MOLDOVEANU - Brașov, F. AS 1115)


Stimată doamnă,
Descrierea dumneavoastră nu este prea detaliată, însă este foarte posibil să suferiți de fibromialgie, un sindrom dureros, cu cauze puțin cunoscute. Durerile sunt diseminate, însoțite de tulburări de somn, me­mo­rie, de variații ale stării emoționale. În SUA, sufe­rința este mult mai frecvent întâlnită la femeile tinere sau de vârstă mijlo­cie. Diagnosticul de fibromialgie este unul de excludere, ceea ce înseamnă că, înainte să se pună acest diagnostic, alte posibile boli trebuie elimi­nate din calcul.
Simptomele cele mai importante pentru acest diagnostic includ:
* Dureri persistente, cu durata de­pășind trei luni, având caracter dise­minat (apar în ambele părți ale cor­pului, deasupra taliei și sub ea).
* Senzație de înțepenire.
* Tulburări de discernă­mânt/ com­portament.
* Oboseală constantă.
* Somn deranjat, care nu odihnește.
* Tulburări în activitățile cotidiene.
Este bine de știut că boli precum hipotiroidia, ar­trita reu­­matoidă, lupusul eritema­tos, polimialgia reu­matică, alte boli autoimune, boli cardiace și respi­ratorii pot da simptome asemă­nă­toare, deci trebuie eliminate din calcul.
Nu există o cauză recunoscută pentru această boa­lă. Există însă o tendință familială a prezenței sale, deci se poate moșteni. De asemenea, este recunoscut că mediile de viață stresante și dificultatea de a le depăși ar putea duce la acest sindrom.
Factorii de risc includ sexul feminin, bolile reu­matismale sau autoimune și antecedentele familia­le. Una dintre cele mai im­portante probleme aso­ciate cu această boală este că ar putea trece ne­diagnosticată, iar pacien­tul poate fi supus unor tratamente inutile, inclu­siv chirurgicale.
Trei grupe importante de bolnavi indică direcții diferite de evoluție a bolii.
* Pacienții descur­că­reți ("Adaptive copers") răspund prin a se descurca singuri cu problemele de somn, oboseală, dureri, fără a căuta ajutor extern.
* Pacienții cu o suferință interpersonală ("Inter­per­sonally distressed") ar putea beneficia de consi­liere.
* Pacienții disfuncționali ("Dysfunctional pa­tients") au nivele mari de durere și anxietate, se des­curcă greu și tind să abuzeze de droguri.
Ca atare, fibromialgia nu prezintă un risc letal semnificativ, însă pacienții netratați tind să aibă per­cepția înrăutățirii calității vieții lor, ceea ce duce la reducerea voluntară a programului de lucru, schim­barea locului de muncă cu unul mai puțin solicitant, rată potențial crescută de suicid și de abuz de droguri.
Din punct de vedere naturist, cauza fibromialgiei ar putea fi o tulburare a energiei Ficatului, din cauza unei tendințe spre furie nestăpânită, fie o afectare a energiei Intestinului/ Plămânului, din cauza unei acu­mulări mari de griji/ tristețe. Durerile trădează, cel mai des, locuri de blocaj energetic.
Prin urmare, la întrebarea dumneavoastră, dacă se poate vindeca de acest sindrom, se poate răspunde cu "DA". În situația când vă puteți situa în "grupul pa­cienților descurcăreți" (menționat mai sus), veți putea dez­volta un tonus pozitiv continuu, care să producă tendința de a trăi normal.
Abordările naturiste includ:
* Atitudine pozitivă față de viață. Viața modernă, "civilizată", este supraîncărcată de factori de stres. În loc să le catalogăm impactul asupra noastră ca "eșecuri", ar fi de ajutor să le considerăm "experien­țe", "moduri de procesare" a realității. Astfel, nu vom fi hărțuiți de nevoia permanentă de a face față în mod victorios încercărilor, ci ne vom baza pe posibi­li­tățile proprii de adaptare. Atâta pot, atâta fac.
* Cultivarea constantă a unei reacții emoționale pozitive față de orice situație cu care ne confruntăm. Nu ne paște o nenorocire, ci o încercare. Chiar dacă am fost lezați, o reacție de furie, de mânie, nevoia de răzbunare sau de a "demonstra" celuilalt că suntem "cine suntem" nu poate să fie decât păguboasă pentru noi. Autoapărarea ar putea fi realizată fără stres, cu o atitudine pozitivă, dacă nu chiar iubitoare.
* Rugăciunea este esențială! Rugăciunea pre­su­pune recunoașterea CREATORULUI și a Voinței LUI drept mobilul existenței noastre. Împlinirea uma­nă, deci fericirea și sănătatea, nu pot fi realizate cu ade­vărat în afară acestei Voințe. Ce înseamnă asta pentru dumneavoastră, care suferiți de fibromialgie? Dacă vă vedeți de treabă, adică încercați să trăiți corect și etic, în concordanță cu această Voință, nu o să mai aveți probleme de sănătate. Cu o condiție: rugăciunea dumneavoastră trebuie să devină mulțu­mire. Nu pu­tem să ne rugăm, cerând ajutor, în mod sincer, dacă nu recunoaștem aceasta Voință mai presus decât noi.
* Sfatul de a ne înconjura cu oameni ce au o atitudine pozitivă are valoare mare în cazul acestei boli. Oamenii "pozi­tivi" evită subiectele negative, cul­tivă un tonus intern care înalță sufle­tește, prin urma­re, ajută la eliminarea situațiilor care vă scufundă în gân­duri negative.
* Mișcarea fizică este im­por­tantă, pentru că ea forțează mobi­li­zarea energiilor corpu­lui, prin cana­lele blocate, stimu­lând zona creierului, res­ponsabilă pentru plăcere. În afară de aceasta, mișcarea fi­zică este în sine o acțiune po­zitivă, ce are șanse să com­bată tendințele negativiste ale celor care suferă de fibromialgie. În acest sens, puteți practica mer­sul pe jos sau cu bicicleta, înotul, gimnastica ușoară.
* Meditația, gimnastica, yoga, qi gong-ul sunt tehnici orientale care ne ajută să ne relaxăm.
* Odihna și somnul sunt impor­tante. Ele cer și o igienă bună a som­nului, adică dormitorul să fie doar pentru somn, telefonul și televizorul să nu se afle acolo, pentru a nu da pri­lejul unui deranj.
* Nu vă suprasolici­tați. Plănuiți-vă sarcinile de așa manieră, încât să aveți șansa să le puteți îndeplini. Altfel, riscați să fiți mereu în urmă, prin urmare, mereu stresat, mereu încărcat negativ.
* Găsiți timp pentru lucrurile care vă fac plă­cere. Adică, nu doar mun­că, ci și joc, relaxare, alături de familie, prieteni etc.
* Eliminați tutunul, alcoolul, cofeina și, în spe­cial, drogurile (ce includ stimulenți, pentru a ne ține treji).
* Folosiți plante medi­cinale, în fruntea cu sună­toarea (Hypericum) și levăn­țica. Sunt de ajutor.
* Masajul ajută la de­tensionarea mușchilor și la restabilirea fluxului ener­getic prin canale.
* Acupunctura elimină blocajele energetice, cal­mea­ză energiile tulburate ale Fica­tului, Plămâ­nului și Intestinului gros.
* Homeopatia dă rezultate foarte bune în această boală, ea abate atenția de la boală, care are impact emoțional negativ. Ea și ruda ei apropiată, terapia Bach, ajută la restabilirea armoniei interne. Adre­sa­ți-vă unui specialist, pentru a vă elabora un tratament homeopat individualizat.
Vă urez succes!