Somn ușor, vise plăcute!

Gilda Fildan
- Nu există urare mai potrivită, mai ales pentru insomniaci. Iar numărul lor crește întruna, precum cotele apelor Dunării. De vină e stresul, care, de la o vreme, ni se urcă, seara, în pat, afirmă specialiștii. Și tot ei ne învață cum să închidem ușa la dormitor -

De ce anume avem nevoie, pentru a ne trezi odihniți? Există cauze biologice, care decid dacă suntem mai activi dimineața ori seara, câte ore de somn ne sunt necesare, ca să ne simțim în formă și cât de mult ne afectează factorii perturbatori. Din cele ce urmează veți afla care este tipul dvs. de somn.

Treziți-vă odihniți
Somnul bun, odihnitor, să fie doar un vis? Cu ajutorul testului nostru, compus din trei părți, veți descoperi cum îl puteți transforma în realitate.

Așa li se întâmplă multora
Dimineața frânți de oboseală, peste zi indispuși și lipsiți de energie, noaptea treji și vioi. O persoană din patru se află prinsă în acest cerc vicios, femeile mai frecvent decât bărbații. Tulburările de somn prelun­gite favorizează afecțiunile cardiovasculare, depresia, surplusul de greutate corporală sau hipertensiunea. Dacă insomniile dvs. durează de mai mult de trei luni, ar fi bine să vă adresați unui medic.

Cum ne venim singuri în ajutor
Cel puțin parțial, avem posibilitatea de a ne influența calitatea somnului. Secretul constă în a ne conforma ceasului interior, ritmului nostru biologic. Unii dintre noi au nevoie de mai mult somn pentru a se simți în formă. Alții de mai puțin. Testul pe care vi-l propunem vă va arăta dacă dormiți "corect" sau, altfel spus, corespunzător naturii dvs.

Cum funcționează testul
Sunteți tipul mai activ dimineața, sau seara? Aveți nevoie de mai multe sau de mai puține ore de odihnă noc­tur­nă? Aveți un somn superficial sau profund? Răs­pun­deți la întrebările cuprinse în cele trei capitole ale tes­tu­lui și calculați-vă punctajul. Astfel veți afla dacă și unde anume ar fi nevoie să interveniți cu unele retușuri.


Test


PARTEA 1:
Sunteți tipul mai activ dimineața, sau seara?


Când mergeți la culcare în zilele de lucru?
Înainte de ora 21 = 0 puncte
Între 21 și 22 = 1 punct
Între 22 și 23 = 2 puncte
Între 23 și 24 = 2 puncte
Între 24 și 1 = 3 puncte
Mai târziu = 4 puncte

Vă culcați mult mai târziu în weekend?
Nu = 0 puncte
Da = 4 puncte

Când vă treziți în zilele de lucru?
Înainte de ora 6 = 0 puncte
Între 6 și 7 = 1 punct
Între 7 și 8 = 3 puncte
Între 8 și 9 = 4 puncte
Mai târziu = 4 puncte

Vă treziți mult mai târziu în weekend?
Nu = 0 puncte
Da = 4 puncte

Cum vă autocaracterizați?
Activ dimineața = 0 puncte
Activ mai curând dimineața decât seara = 1 punct
Nici una, nici alta = 2 puncte
Activ mai curând seara decât dimineața = 3 puncte
Activ seara = 4 puncte

În ce interval orar din cursul zilei vă simțiți în formă?
Între 6 și 9 = 0 puncte
Între 9 și 12 = 2 puncte
Între 12 și 15 = 3 puncte
Între 15 și 18 = 4 puncte
Între 18 și 21 = 4 puncte


PARTEA 2:
Aveți nevoie de mai puține sau de mai multe ore de somn?


Cât dormiți pe noapte?
Mai puțin de 6 ore = 0 puncte
Între 6 și 8 ore = 1 punct
9 ore sau mai mult = 3 puncte

Cât v-ar plăcea să dormiți?

Mai puțin de 6 ore = 0 puncte
Între 6 și 8 ore = 1 punct
9 ore sau mai mult = 3 puncte

Ați dori să dormiți mai mult, în special în zilele de lucru?
Nu = 0 puncte
Da = 2 puncte

Cât dormiți în weekend?
Mai puțin/tot atât ca în zilele de lucru = 0 puncte
Mai mult ca în zilele de lucru = 1 punct

Cum vă simțiți peste zi, atunci când ați dormit prea puțin?
În formă, ca de obicei = 0 puncte
Obosit = 2 puncte

Cum apreciați durata de somn care vă este necesară?
Scurtă = 0 puncte
Medie = 1 punct
Lungă = 2 puncte



PARTEA 3:
Aveți un somn superficial sau profund?

Sunteți de părere că dormiți bine?
Da = 0 puncte
De cele mai multe ori = 1 punct
Nu = 2 puncte

Aveți probleme cu somnul?
Nu = 0 puncte
Câteodată = 1 punct
Da = 2 puncte

Cum considerați că este somnul dvs.?
Profund = 0 puncte
Normal = 2 puncte
Superficial = 4 puncte

Adormiți ușor?
Da = 0 puncte
De cele mai multe ori = 1 punct
Nu = 3 puncte

Sunteți mulțumit cu durata somnului dvs.?
Da = 0 puncte
De cele mai multe ori = 1 punct
Nu = 3 puncte

Vă simțiți odihnit în cursul zilei?
Da = 0 puncte
De cele mai multe ori = 2 puncte
Nu = 3 puncte


Ce aveți de făcut în continuare
Calculați punctajul obținut din răspunsurile pe care le-ați bifat la fiecare dintre cele trei părți ale testului. Veți ajunge la trei rezultate distincte, care împreună compun o imagine completă a ceea ce este bine pentru dvs., precum și a unor eventuale corecturi pe care ar fi indicat să le faceți - luând în considerare și sfaturile de la sfârșitul acestui articol.



Interpretarea testului

Un test, trei rezultate: evaluările oferite în cadrul celor trei părți ale chestionarului nos­tru vă oferă lămuriri în legătură cu nevoile dvs. individuale de somn.


Partea 1:
Sunteți tipul mai activ dimineața, ori seara?


0-4 puncte
Vă asemănați perfect cu ciocârlia, care ciripește în zorii zilei. Ca tip mai activ dimineața, dvs. preferați să vă ocupați de treburile curente încă de la primele ore ale zilei, în orice caz înainte de prânz. Atunci sunteți bine dispus și plin de elan. După-amiază vă pierdeți de obicei energia și buna dispoziție. Vă în­dem­năm să mergeți la culcare devreme și să vă sculați de asemenea devreme - indiferent de ceea ce fac membrii familiei dvs.

5-13 puncte
Fie că e dimineață, prânz sau seară - dvs. vă aflați oarecum într-o formă constantă, fiind prin urmare foarte flexibil în ce privește programul zilnic și ora de culcare. Importante pentru calitatea somnului dvs. sunt mai ales profunzimea și durata lui, despre care puteți citi în părțile 2 și 3.

14-24 puncte
În cazul când ceilalți din casă obișnuiesc să se trezească de­vreme, probabil că v-au alintat deseori cu porecla "Somno­rilă". Întocmai ca o bufniță, dvs. sunteți activ în special seara și noaptea. Vă ridicați din pat cu mare greutate, iar în cursul dimineții intrați foarte lent în ritm. După-amiază începeți să vă dezmorțiți, și seara sunteți în formă ma­ximă. Nu veți fi fericit lucrând într-o brută­rie sau ca prezentator al unei emisiuni matinale de televiziune. Munca potrivită pentru dvs. este una care vă solicită mai curând în ultima parte a zilei sau vă dă libertatea de a vă face singur programul.

Partea 2:
Aveți nevoie de mai puține sau mai multe ore de somn?


0-3 puncte
O durată extrem de scurtă a somnului vă este suficientă, mai puțin de 6 ore vă satisfac. E în ordine, cu condiția să fiți plin de energie și putere de muncă în timpul zilei. Nu vă lăsați convins că dormiți prea puțin. Dacă însă nu vă simțiți în formă peste zi, ar trebui să luați în serios acest simptom, ce poate indica o tulburare a somnului.

4-5 puncte
Nu toată lumea are nevoie de 8 ore de somn: chiar dacă dvs. nu dormiți decât 6 sau 7 ore, această durată moderat scurtă a somnului pare să vă fie de ajuns. Iar din când în când, vă odihniți ceva mai mult. Princi­palul este să nu fiți mai puțin activ ca de obicei în cursul zilei.

6-7 puncte
Cu 7 până la 8 ore de somn, dvs. vă încadrați în durata medie. Uneori dor­miți și mai mult. În schimb, dacă întâmplător sunteți obligat să vă tre­ziți mai devreme, vă resimțiți imediat. Aveți grijă să vă satisfaceți nevoile minime de somn, căci altfel veți de-veni ursuz și greu de suportat pentru cei din preajma dvs.

8-11 puncte
Dvs. vi se potrivește eticheta "durată moderat lungă". Privind lucrurile în mod obiectiv, aceasta înseamnă că aveți neapărată nevoie de 8 ore de somn - iar la sfârșitul săptămânii, chiar de mai mult. Dacă din când în când e necesar să vă scurtați odihna noctură din pricina unor împrejurări, aveți puterea să depășiți momentul fără probleme. Dar aceasta trebuie să ră­mână o excepție, nu să se transforme în regulă.

12-13 puncte
Durata extrem de lungă a somnului este o necesitate pentru dvs. Când dormiți mai puțin de 9 ore, simțiți că vă lipsește ceva, iar asta n-are nimic de-a face cu lenea. Organismului dvs. îi trebuie pur și simplu acest repaos, pentru a face față activităților zilnice. Și din păcate, lipsa de somn nu poate fi recuperată decât în noaptea următoare.

Partea 3:
Aveți un somn superficial sau profund?


0-6 puncte
Vă puteți lăuda cu un somn de invidiat: nimic nu-l tulbură, indiferent ce s-ar petrece în jurul dvs. Sunteți unul dintre puținii oameni fericiți din acest punct de vedere. De aceea și puteți trece cu ușurință peste câte un moment dificil, când dormiți mai puțin bine, ori stați treaz toată noaptea. Sunt mici accidente, cărora nu merită să li se dea importanță: pe dvs. nu vă ame­nință o tulburare de somn, care să necesite tratament.

7-12 puncte
Dvs. dormiți destul de bine, chiar dacă uneori vă mai treziți în cursul nopții. Atâta vreme cât sunteți bine dispus și aveți suficientă energie cât e ziua de lungă, putem considera că totul se desfășoară în limite normale. Dacă tulburările de somn se vor accentua, veți face nopți albe, iar asta v-ar conduce în final spre stări depresive. Repetați testul nostru și căutați soluții.

13-17 puncte
Calitatea somnului dvs. lasă de dorit - și nu vă spunem o noutate, o știți și singur. Poate că e vorba de efectul secundar al medicamentelor pe care vi le ad­mi­nistrați? Și în perioadele deosebit de stresante, som­nul are de suferit. Apelați la sfaturile pe care vi le oferim în continuare. Dacă situația nu se îmbună-tă-țește în două sau trei luni, cereți ajutorul unui medic. Când randamentul diurn se diminuează, iar starea dvs. rămâne aceeași zi de zi și noapte de noapte mai mult de patru săptămâni, putem vorbi de o tulburare de somn ce are nevoie de tratament.