Despărțire de mama

Cititor Formula AS
Nu de puține ori, am auzit de la bătrânii satului Hăn­­drești, comuna Oțeleni, județul Iași, faptul că, după dece­sul unei persoane, sufletul acesteia se întru­chi­pează timp de 40 de zile în diferite ființe și ră­mâne în preajma celor care i-au fost dragi, după care, în a 40-a zi, dacă "tre­ce de judecata Domnului", urcă la Ceruri.

În legătură cu acest aspect, vă voi relata câteva în­tâmplări petrecute după moartea mamei mele, o femeie credincioasă, pe care Dumnezeu a luat-o la vârsta de 74 de ani, de ziua Înălțării Sfintei Cruci, când se îndrepta spre biserică. După ce am în­mor­­mântat-o creștinește, conform tradițiilor și obi­ce­iurilor locului, noi, cei cinci co­pii (un băiat și patru fete), am ră­mas la casa părin­teas­că, pentru tămâierea mormântului și pentru pregătirea praznicului de nouă zile. După împli­ni­rea datinilor creș­tine, despărțin­du-ne cu greu de tata, care rămânea sin­gur și ne­con­solat, ne-am urcat în mași­nă, îndreptându-ne pe înserate spre Târgu-Frumos. Chiar la ieșirea din sat, departe de orice zonă împădurită sau livadă, ne-a apă­rut în fața mașinii o căprioară, care pur și simplu s-a oprit în mijlocul drumului, implorân­du-ne parcă, cu o pri­vire duioasă, să rămânem cu ea. Am oprit motorul și, timp de câteva minute, ne-am privit reci­proc, gândind cu toții că în că­pri­oară se întruchipa sufletul ma­mei, care ne ruga să n-o pă­ră­sim. Ne-am continuat drumul, tân­guindu-ne de faptul că pro­ble­mele profesionale și de fami­lie nu ne per­miteau să înde­pli­nim ultimul "mesaj" al mamei.
La două zile după această întâmplare, m-am în­tors în sat, îm­preună cu soția și cu cele două fiice ale noastre, la care mama ținea foarte mult, primul po­pas făcându-l la cimitir, pen­tru a aprinde câte o lumânare la mor­mânt. Imediat ce am aprins lu­mânările, una dintre fe­tițe ză­rește lângă crucea de la căpă­tâiul ma­mei, în mij­locul unei tufe de stânjenei, "un ghem de iepuraș", care stătea ciucit și privea curios la toate mișcările noas­tre. La insistența fetițelor, l-am prins, fără a se opune în vreun fel, ele angajându-se să-l crească și să aibă grijă de el. Pe loc, i-au pus și un nume, care nu pu­tea fi altul decât "Buni", așa cum o strigau ele pe bu­nica. L-am luat la Târgu-Frumos și, spre bucuria fetelor, s-a acomodat foarte repede la noile condiții, făcând salturi de bucurie, ori de câte ori vedea cana de lapte și se­ringa cu care era hră­nit. Într-una din zile, "Buni" a de­ve­nit trist, refuzând să se mai joa­ce și chiar să mănân­ce, lucru pe care îl făcea cu atâta poftă până atunci. Ui­tându-ne pe ca­lendar, ne-am dat sea­ma că se împlineau exact 40 de zile de când mama ne părăsise. Atunci ne-am hotărât să mergem cu toții și să-l ducem pe iepuraș cu ma­șina la marginea unei tarlale a fostului IAS. Cu la­crimi în ochi, fetele și-au luat ră­mas bun de la "Bu­ni", să­ru­tându-l și strân­gându-l la piept, după care, cu strân­gere de ini­mă, l-au așezat lângă mașină, cre­zând că vor putea ur­mări primele salturi în liber­tate ale acestuia. Dar "Buni" nu a schițat niciun gest, ba mai mult, avea niște priviri care ne implorau să-l luăm din nou în brațe. Pentru a depăși momentul, l-am dus pe "Buni" la circa douăzeci și cinci de metri distanță, pe lucerna proaspăt cosită, și m-am întors spre mașină. Odată cu mine, a ajuns însă la mașină și "Buni", având aceeași privire ru­gă­toare și tristă, care ne implora, parcă, să nu-l părăsim. Emo­ționați din cale-afară, ne-am gândit că totuși ar fi cel mai bine să-l ducem pe "Buni" exact acolo de unde l-am luat. Ajuns din nou în tufa cu stânjenei de lângă mormân­tul mamei, "Buni" a devenit vesel și jucăuș și, prin sal­turi din ce în ce mai sigure, a dispărut în covorul de flori și verdeață al cimitirului. Probabil, sufletul întruchipat în el ajunsese în Ceruri, de unde ne sim­țim și astăzi su­pra­vegheați, mai ales în momentele de cum­pănă ale vieții.

Ing. IOAN STIFII - Târgu-Frumos, jud. Iași