Leacuri grecești

Iulia Vlad
- Fascinantă, misterioasă, cu peisaje fabuloase și vestigii istorice pe măsură, Grecia are și o tradiție bogată în tratamente cu plante medicinale. Să nu uităm că primele descrieri de plante le aparțin învățaților greci, împreună cu virtuțile lor terapeutice, majoritatea preluate până în ziua de azi. Vă oferim o selecție, în pagina de față -

Mastic

Rășina de mastic, un arbore care crește în insula Chios, din nordul Greciei, este leacul folosit de greci din vremuri străvechi, pentru suferințe gastrice. Ră­șina numită "lacrimi de Chios" era recoltată și prepa­rată sub formă de ulei, lichior, pudră, gumă de meste­cat pentru cei bolnavi. Este un antibacterian natural puternic, care acționează eficient, fără a leza mucoa­sele. Are efect benefic asupra infecțiilor și infla­ma­țiilor digestive, asupra ulcerului gastric, a infecției cu Helicobacter pylori, se utilizează în boala Crohn, difi­cultăți de digestie și tranzit intestinal, iar studiile re­cente au arătat că previne cancerul digestiv și forma­rea cariilor. (Găsiți rășină de mastic în ma­gazinele naturiste sub formă de extract, capsule, ulei, pudră.)

Miere de pin

Unul dintre cele mai apreciate tipuri de miere din întreaga lume este mierea de pin, produsă în insula Thassos din Grecia. Este un soi de miere de mană, închisă la culoare, densă, ce păstrează aroma puter­nică, aparte, de pin. Mierea din insula Thassos este vestită pentru calitățile ei vindecătoare și de întărire a sănătății și constituie, de sute de ani, principala sursă de venit a locuitorilor insulei.
Are proprietăți antibacteriene importante, de sti­mulare a imunității, este antiinflamatoare, calmantă, ex­pectorantă, foarte bogată în minerale, tonifiantă, energizantă și revitalizantă.
Se recomandă pentru tratarea infecțiilor și altor afecțiuni respiratorii - tuse, bronșită, astm -, infecții uri­nare și digestive, inflamația ovarelor, anemie, pen­tru consumul copiilor și persoanelor aflate în conva­lescență, de asemenea acționează asupra ficatului, stomacului, ameliorând starea lor de funcționare. A­pli­cată direct pe piele, datorită proprietăților anti­septice, accelerează vindecarea infecțiilor, plăgilor, arsurilor, bolilor reumatice.

Ouzo

Ouzo este o băutură tradițională grecească, din alcool produs prin distilarea sucului neprelucrat de struguri, la care se adaugă macerat de anason, dar și fe­nicul, coriandru, cuișoare, scorțișoară și alte flori și semințe. Plantele aflate în compoziția lui îl fac, potri­vit experienței multor generații de greci, un tonic pu­ternic, întăritor al sănătății. Ouzo se recomandă în următoarele afecțiuni:
* Contra anemiei, datorită anasonului care se află în compoziția sa, care ajută la absorbția fierului din alimente.
* Crește pofta de mâncare datorită uleiului esen­țial de anason (anetol).
* Tratarea astmului - grecii așezau pe pieptul bolnavului o cârpă de lână înmuiată în ouzo și stoarsă.
* Picioare umflate - masați-le seara cu puțin ouzo călduț.
* Dureri menstruale - luați o lingură-două de ouzo, amestecat cu o linguriță de miere.
* Dureri de dinți - un tampon înmuiat în ouzo, așezat pe dintele dureros, atenuează sau chiar oprește durerea.

Ulei de măsline (presat la rece)

Vechii greci îi cunoșteau beneficiile pentru sănă­ta­te și îl includeau în mesele lor zilnice, de câte ori aveau ocazia. El era folosit și ca remediu pentru mai multe afecțiuni. De altfel, studiile re­cente i-au confirmat calitățile vindecă­toare.
* Consumul constant de ulei de măs­line crud "subțiază" sângele, reduce co­lesterolul și tratează afecțiunile cardiace.
* O linguriță de ulei de măsline luată di­mineața și una seara vindecă ulcerul gas­tric, precum și refluxul gastroesofagian. Combat di­ges­tia lentă.
* Două linguri de ulei de măsline luate seara, la culcare, combat constipația.
* O lingură de ulei măsline înghi­țită dimineața, eventual cu puțin suc de lămâie sau de fructe, pe sto­macul gol, vindecă dischinezia biliară.
* Un amestec din puțin ulei de măs­line cu albuș de ou, aplicat pe zona afectată, reface pielea lezată în urma arsurilor sau rănilor.

Frunze de măslin

De-a lungul timpului, frunzele de măs­lin au fost nelipsite din "dotarea" vindecă­torilor greci. Ceaiul din frunze de măslin este o băutură minunată, ce lecuiește mai toate bolile: scade ni­ve­lul zahărului în sân­ge la diabetici, tensiunea arterială și coles­te­ro­lul, este antibacterian, antifungic și anti­viral. De asemenea, întărește imunita­tea, protejează ficatul, vin­decă litiaza rena­lă, elimină ureea din sânge și este un ener­gi­zant și un susținător în bolile cronice.
Pentru a prepara ceai, puneți la ma­ce­rat, cu o cană de apă, 8-10 frunze de măs­lin, uscate și mărunțite, de seara până di­mineața. Încălziți apoi maceratul, pâ­nă dă în două-trei clocote. Lăsați vasul aco­perit 5-6 minute, apoi strecurați. Beți două căni, de-a lungul zilei, câte puțin. (Frunzele de măslin se pot găsi și sub formă de extract sau pulbere.)

Ceai grecesc de munte

De la "Tsai tou vou Nou" (Sideritis syriaca), o plantă ce crește la altitudini mari, se folosesc frunzele, florile și tul­pi­na, preparate sub formă de ceai sau de­coct (cu o aromă minunată), la care se pot adăuga miere și lămâie. Ceaiul este de mare ajutor pentru bolile siste­mu­lui respirator (în ameliorarea tusei, a pneumoniei, răcelii, gripei, sinuzitei, dificultăților de respirație, aler­giilor). Are proprietăți antimicrobiene și antiin­fla­matorii și este folositor și pentru întărirea imunității, digestie, stomac, pentru re­du­cerea edeme­lor. Îmbună­tățește memoria, aduce som­nul și combate sau amelio­rează durerile de orice fel.
Cum se prepară: turnați o cană de apă clocotită pes­te o lingură de plantă mărunțită. Acoperiți, lăsați să stea 10 minute, apoi strecurați. Se beau 2-3 căni pe zi.

Oxymel

Este un "medicament" foarte popular în Grecia, din antichitate până în ziua de azi, fiind considerat miraculos. Există mai multe rețete, însă cea mai la îndemână metodă de a-l prepara este să amestecați 4 părți miere cu o parte oțet de mere. Dacă preferați să fie mai puțin dulce, amestecați 3 părți miere cu 2 părți oțet de mere. După ce l-ați pregă­tit, îl păstrați la îndemână pentru diverse utilizări, într-un recipient de sticlă.
Luat ca atare - 3-4 linguri pe zi, este foar­te bun pentru bolile respiratorii: răceli, bronșite, pneumonii. Ajută la eliminarea mu­cozităților, dezinflamare, eliberarea și ușu­rarea respirației. În timpul bolilor acute, se iau doze mai mici - 2-3 lingurițe, de mai multe ori pe zi. Se poate amesteca cu puțin ceai de ienupăr, pentru a-i spori efectul binefăcător.
* O lingură de oxymel în jumătate de pa­har de apă este o băutură energizantă, ră­cori­toa­re, bună pentru scăderea febrei și vin­decarea durerilor în gât (gargară).
* 3-4 linguri de oxymel pe zi, luate între mese, previn și tratează artrita, colesterolul mare, guta, obezitatea.

Câteva leacuri

Digestie dificilă, stomac "deranjat", balonare
* înghițiți câțiva sâmburi de măsline
* mestecați câteva frunze de mentă sau un vârf de cuțit de frunze de oregano
* mestecați semințe de chi­men după fiecare masă
* beți o cană de ceai de mentă după masă
* beți câteva căni de ceai de rozmarin pe zi.

Febră
Spălați și decojiți un cartof mare, apoi tăiați-l în 3-4 felii groase. Așezați feliile pe tâmple și pe frunte și fixați-le cu ajutorul unei eșarfe. În scurt timp, cartofii "trag" febra.

Încheieturi dureroase și umflate (reumatism)
Se pune pe foc, într-un vas, sare de mare, până se încăl­zește. Când e foarte caldă, se toarnă în saci mici, de pânză, care se pun pe locurile dure­roase.

Răceală, gripă
Luați o lingură de coniac (grecii folosesc tsiporou, co­niac de tescovină) și ameste­cați-o cu o linguriță de miere și o jumătate de linguriță praf de scorțișoară. Consumați prepa­ratul de 3 ori pe zi, între mese, și imediat răceala sau gripa vor da înapoi.
* Luați, de 3 ori pe zi, o jumătate de linguriță de pudră de nucșoară, cu apă caldă.

Tuse, bronșită, pneumonie, pentru eliminarea mucozităților
Beți ceai de oregano și fenicul, pentru care aveți nevoie de 2 linguri de frunze uscate de oregano mărunțite și o jumătate de linguriță de fructe de fenicul zdrobite. Peste ele se toarnă o cană de apă clocotită, și se lasă la infuzat, cu vasul acoperit, 15 minute. Se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi.

Diaree
Stoarceți sucul unei lămâi într-un pahar. Pre­parați o cafea mică, turnați-o peste sucul de lămâie și beți.

Boli ale prostatei
Grecii considerau că cel puțin o roșie mâncată pe zi ar reduce riscul bărbaților de a face cancer la prostată sau alte boli ale acesteia.

Greață
Puneți la prăjit o felie de pâine, până se rume­nește. Răzuiți bucățile negre arse, într-un pahar plin cu apă pe sfert, și beți.

Afte, candidoză în gură la copii mici
Faceți un ceai foarte concentrat de mușețel și tamponați în interiorul gurii cu tifon înmuiat în ceai, de mai multe ori pe zi, iar în cazul copiilor, după fiecare supt.