Ciocolata neagră

Ilie Tudor
- Vești cu adevărat bune: dulciurile nu sunt totdeauna dușmani ai sănătății! De exemplu, ciocolata neagră este - conform celor mai noi studii - un antioxidant redutabil. Încetinește procesele de îmbătrânire și previne apariția unei sumedenii de boli. Cum se administrează, care sunt principalele sale indicații, dar și alte lucruri uimitoare despre ciocolata neagră, vom afla în continuare -

Istoria ciocolatei începe cu... 3200 de ani în urmă, în America Centrală, unde populația consuma o băutură energizantă, din boabe de cacao, pe care o numeau apa neagră sau apa amară. Considerată un dar al zeilor, ea a fost introdusă în diferite ritualuri religioase, și era atât de populară printre amerindieni încât, atunci când conchistadorii spanioli au cucerit America, boabele de cacao au devenit monedă de schimb. Spaniolii au intuit poten­țialul comercial al apei amare și au adus-o în Europa, prin anul 1580, unde a rămas o vreme în ano­nimat, gus­tul său amar respingând potențialii amatori. Asta, până când unui bucătar de la curtea regelui Spaniei i-a venit o idee: a amestecat în apa amară puțin zahăr, miere și vani­lie, obținând o băutură delicioasă, care se servea caldă. În câteva decenii, a­ceas­tă ciocolată li­chidă a început să cu­cerească diversele țări europene, fiind îmbogățită cu noi gusturi și aro­me. Primul care a avut ideea să trans­forme ciocolata dintr-o băutură într-un aliment solid a fost un biochimist o­landez, Coenrad van Houten. În 1815, el a descoperit niște săruri care să reducă gustul amar, iar apoi a turnat cio­colata într-o formă soli­dă. Mult mai târziu au intrat în scenă faimoșii cioco­latieri elvețieni, care au trans­for­mat-o adăugându-i lapte, împărțind-o în cele­brele pătrățele, adăugându-i un miez cremos etc. În se­co­lul XIX existau următoa­rele trei tipuri de ciocolată:
1. Ciocolata amară - este formată doar din grăsi­mea extrasă din cacao (un­tul de cacao) și partea nea­gră, foarte aromată, din boabele de cacao, la care se adaugă puțin zahăr. Este forma de ciocolată cea mai apropiată de cea originară, păstrând multe dintre prin­cipiile active din cacao.
2. Ciocolata cu lapte - conține lapte praf, zahăr și cantități considerabil mai mici de cacao, care-i dau aro­ma specifică și un gust amar abia detectabil, fiind mai agreabilă la gust, dar mult mai săracă în nutrienți.
3. Ciocolata albă - conține doar unt de cacao (fără partea închisă la culoare din boabele de cacao), lapte, vanilie și zahăr. Este plăcută la gust, dar valoarea sa nutritivă e aproape de zero, doar untul de cacao, ce conține ceva grăsimi sănătoase, având o oarecare va­lență terapeutică.
În momentul de față, în lume, se consumă, în fie­care an, aproximativ 10 miliarde de kilograme de cio­colată, europenii și americanii fiind campioni ab­soluți în acest domeniu. În medie, un locuitor al țărilor industrializate consumă în fiecare an 4,5 kilo­grame (echivalentul a 45 de ciocolate!), preferata fiind cio­colata cu lapte, deși este o adevărată bombă calorică. Popularitatea ciocolatei negre a crescut abia în ultimii ani, când s-a descoperit că este, practic, un veritabil medicament.

Un complex de oligoelemente

Termenul de ciocolată neagră se refe­ră la toate sortimentele de ciocolată în ca­re cacao (unt de cacao + pudra închisă la culoare) este minimum 70%, restul fiind constituit din zahăr, condimente, frag­­­mente de fructe uscate etc. Acest tip de ciocolată conține cantități foarte mari din câțiva nutrienți esențiali sănătății:
* fierul - este indispensabil pentru oxi­­genarea celulară, pentru forța muscu­lară și buna funcționare a creierului, iar o sută de grame de ciocolată conțin aproape 70% din necesarul zilnic de fier
* magneziul - normalizează tensiu­nea arterială, ajută la menținerea echili­brului psiho-emoțional
* cuprul - contribuie la asimilarea fie­rului, ajută la menținerea sănătății arti­cu­lațiilor și a tendoanelor, la tinerețea pielii
* zincul și seleniul - sunt agenți antioxidanți foar­te puternici, stimulând sistemul imu­nitar și aju­tând la prevenirea cance­rului, îmbunătățind în același timp fertilitatea, la femei și bărbați
* vitamina B12 - previne anemia, participă la procesul de reînnoire celu­lară, previne bolile măduvei spinării, protejează ficatul și stimulează funcția hepatică
* fibrele alimentare - mai mult de 11% din ciocolata neagră este formată din aceste substanțe nedige­rabile, care încetinesc asimilarea za­hă­rului, ceea ce ajută la prevenirea diabetului și la scă­derea trigliceri­delor, la combaterea obe­zității și a celulitei.

Tratamente cu ciocolată

Nu depășiți 30 de grame pe zi

Trebuie ținut cont că cio­colata neagră este, totuși, un aliment bogat în calorii: o sută de grame conțin apro­­xi­mativ 450 calorii, adică mai bine de o treime din ra­ția energetică zilnică a unei persoane cu un nivel redus al activității fizice. Ca atare, ciocolata neagră nu trebuie consumată în doze mai mari de 30 de grame pe zi, peste această cantitate, crescând riscul de îngrășare. Doza poate fi dublată, dar numai în cazul celor care de­pun efort fizic susținut, care se confruntă cu defici­ențe de greutate ori au ne­voie de un plus energetic, pe o perioadă scurtă de timp. De regulă, se recomandă administrarea ciocolatei între mese, pentru a nu interfera prea mult cu pro­cesele digestive și pentru a uniformiza elibe­rarea glucozei în sânge.

Ciocolata neagră și hipertensiunea

Consumul acestui aliment determină or­ga­nismul să pună în circulația sanguină sub­stanțe care determi­nă musculatura netedă a vaselor de sânge să se dilate, ceea ce aduce după sine scă­derea tensiunii arteriale. Efectul apare destul de rapid, adică la aproximativ o oră - o oră și ju­mătate după in­gerare, durând circa 120-180 de minute. Iar pen­tru a-l obți­ne, nu avem nevoie de mai mult de 1-2 pătră­țele (adică 7-14 grame ciocolată nea­gră) con­su­mate odată. Efectul hipotensor al cioco­latei negre este potențat de consumul ceaiu­lui de mușețel, dar și de o dietă cu multe legume din familia cruciferelor (varză, varză roșie, broccoli, conopidă).

Ciocolata neagră, colesterolul și diabetul

Datorită conținutului ridicat de fibre ali­mentare, ciocolata neagră menține scăzute valo­rile colestero­lu­lui total, dar și ale așa-numitului colesterol rău (LDL). Mai mult, niște substanțe anti-oxidante, con­ținute de cacao, împiedică depunerea colesterolului și a grăsimilor pe vasele de sânge. Un studiu recent arată că un consum regulat de ciocolată neagră determină și producerea în cantități mai mari a colesterolului bun (HDL), care ajută la dizolvarea și la micșorarea plăcilor de aterom deja depuse pe arte­re. Acțiunea ciocolatei negre asupra colesterolului și a trigliceri­de­lor este foarte bine potențată de consu­mul uleiurilor presate la rece (de măsline, porumb, floarea soarelui, rapiță etc.). Deși poate părea greu de crezut, ciocolata neagră ajută la prevenirea diabetului sau chiar la corectarea lui. De ce? Pentru că, în canti­tăți mici (10-25 de grame pe zi), crește receptivitatea organismului la insulină, fapt ce va ajuta la norma­lizarea glicemiei și va proteja pancreasul.

Ciocolata neagră, infarctul și accidentul vascular

Un studiu realizat pe 470 de persoane în vârstă, desfășurat pe o perioadă de 15 ani, a arătat că un con­sum sistematic de ciocolată neagră (excluzând cio­co­lata cu lapte sau albă), aduce după sine o scădere a ris­cului de infarct și accident vascular de aproximativ 40%. Aceste rezultate surprinzător de bune se dato­rea­ză efectului principiilor active din cacao asupra colesterolului, trigliceridelor și a tensiunii arteriale, dar și asupra psihicului. Pentru că psihicul este, în foarte multe cazuri, factorul determi­nant în apariția accidentului vascular sau al infarctului, iar ciocolata are un efect extraordinar de potolire a emo­țiilor.

Ciocolata neagră și pielea

Există câteva substanțe active în cacao, pe care specialiștii le consideră o adevărată binefacere pentru piele. Cele mai importante sunt așa-numi­tele flavo­noide, care administrate sub forma ciocolatei negre, au trei acțiuni extrem de im­por­tante: 1. Îmbunătățesc circulația sanguină la nive­lul pielii. 2. Ajută la men­ținerea densității și a gra­dului de hidratare optimă a pielii. 3. Împiedică acțiu­nea nocivă a radiațiilor ultra­violete (inclusiv a peri­culoaselor UVB), prevenind apariția diferitelor forme de cancer al pielii. Nutrițio­niș­tii consideră ciocolata neagră drept un aliment-me­dicament pentru toate per­soanele care vor să-și păs­treze sănătatea sau tinerețea pielii, dar și pentru cei care intră în contact cu diverși factori de risc pentru cancerul cutanat.

Ciocolata neagră și creierul

Se pare că ciocolata neagră, alături de produsele apicole și alimentele bogate în clorofilă, este cea mai bună hrană pentru creier. Spre deosebire de alte dul­ciuri, ea eliberează glucoza - supranumită hrana sis­temului nervos - gradat, fără a produce crize de hiper- și hipo-glicemie. Apoi, flavonoidele din ciocolata neagră intensifică circulația sanguină în zona creieru­lui, ceea ce permite o mai mare capacitate de efort intelectual, o concentrare mai bună. La persoanele în vârstă, consumul sistematic al ciocolatei negre înceti­neș­te apariția demenței vasculare și a Alzheimerului. De asemenea, îmbunătățește memoria, precizia miș­cărilor, fluența în vorbire. Pe lângă aceste avantaje pe termen lung, alcaloizii conținuți în cacao stimulează, pentru o durată de 1-2 ore, creierul, făcându-ne mai atenți și mai puțin somnolenți.

Ciocolata neagră și psihicul

Unii psihiatri consideră că ciocolata neagră este anti-depresivul cel mai la îndemână pentru omul zi­lelor noastre. Complexul de substanțe pe care îl con­ține determină creierul să elibereze mai multă dopa­mi­nă - o substanță cu efect euforizant, care re-tre­zește optimismul și entuziasmul. Apoi, s-a constatat că ciocolata neagră ne eliberează de inhibiții, ajutân­du-ne să fim mai deschiși, comunicativi și spontani. Efectele euforizante și stimulente ale ciocolatei apar la doar 1-2 pătrățele consumate, femeile fiind mai receptive la acest remediu decât bărbații.
Un studiu italian a constatat, chiar, că doar câteva pătrățele de ciocolată neagră ajută la depășirea frigi­dității, dându-le femeilor o dispoziție relaxată, mult mai receptivă la plăcere. Efectul apare însă doar la ciocolata nea­gră, care conține suficiente cantități din­tr-o substanță cu nume complicat (fenil­etil alanină), ce are acest efect stimu­lent asupra creierului. Ciocola­ta cu lapte, săracă în această substanță, dar bogată în zahăr, moleșește creierul, inducând simple accese de foame, în locul stării de bună dispoziție durabilă.

Ciocolata neagră și greutatea

Un neurolog american a descoperit o metodă re­vo­luționară de potolire a acceselor de foame: cu 20 de minute înainte de masă, vom ține pe limbă o pătrățică de ciocolată neagră, savurând-o vreme de măcar 15 mi­nute. Acest demers simplu va transmite sistemului nostru nervos incredibil de multe semnale gustative, semnale care vor fi interpretate drept senzație de sto­mac plin, ceea ce va micșora sensibil porția de hrană de care avem nevoie. De altfel, această metodă de a savura ciocolata neagră este și un procedeu aproape infailibil de a scăpa de dependența de ciocolata cu lapte, dar și de dulciuri în general.

Ciocolata neagră și graviditatea

Un studiu finlandez a constatat că mamele însăr­cinate, care consumă frecvent ciocolată neagră, sunt mai ferite de puseele de hipertensiune, de accesele de depresie sau astenie. Per ansamblu, consumul cioco­latei negre reduce nivelul de stres al mamei și, impli­cit, al fătului. În plus, conținutul ridicat de fier și de vitamina B12 al acestui aliment va ajuta copilul să se dezvolte normal, prevenind astfel posibilele probleme post-natale. Interesant și amuzant totodată este că și viitorii tați care consumă ciocolată neagră prezintă un moral mai bun și o capacitate de adaptare mai mare la noul lor statut familial, comparativ cu tații care preferă alte dulciuri.

Precauții și contraindicații

Acest aliment are foarte puține contraindicații, în raport cu celelalte dulciuri, dar va fi, totuși, adminis­trat cu prudență persoanelor hiperexcitabile, cu glicemia foarte ridicată, precum și celor obeze. Prin­cipala grijă este să nu fie administrată în cantități prea mari, pentru că, dacă o pătrățică savurată de 3 ori pe zi ne ajută să slăbim, două ciocolate consumate în 24 de ore ne îngrașă cu vreo sută de grame o dată.
Ciocolata neagră va fi administrată cu prudență, în litiaza cu oxalați, precum și în afecțiunile infla­ma­torii ale articulațiilor, întrucât le poate agrava.

Diferența între ciocolata neagră și cea cu lapte

Nutriționiștii avertizează faptul că o combinare a ciocolatei negre cu lapte, fie el praf sau proaspăt, anu­­lează efectele benefice ale pudrei de cacao. Lap­tele, mai exact grăsimile saturate pe care el și deri­vatele sale le conțin, blochea­ză asimilarea princi­piilor ac­tive din cacao. Apoi, cioco­lata cu lapte con­ține foarte mult za­hăr și aproape deloc fibre ali­men­tare, fiind o otravă pentru diabetici, spre deose­bire de ciocolata neagră. Tot datorită conținutului foarte mare de zahăr, neînsoțit de alți nutrienți, cio­colata cu lapte dă dependență rapid și ne face să o consu­măm în cantități mult mai mari decât cea nea­gră, fiind printre principalii vinovați pentru "epi­de­mia" de obezitate din zilele noastre. Feriți-vă mai ales de ciocolata cu lapte care conține:
* grăsimi modificate (inclusiv prin hidrogenare) - deoarece sunt foarte toxice pentru vasele de sânge, predispunând la infarct și accident vascular
* E-uri cu efect aromatizant - pe lângă că induc dependență sporită față de acest aliment, au efecte nefaste asupra sistemului nervos, provocând stări de agitație, neliniște, diminuând autocontrolul
* creme de fructe, colorate cu diverse E-uri, cum ar fi tartrazina, roșu-rubin etc. În combinație cu zahărul, sunt extrem de dăunătoare pentru imunitate, dar și pentru echilibrul hormonal
* înlocuitori de zahăr - fie că vorbim de zaha­rină, ciclamat, aspartam, acești înlocuitori sunt mai dăunători decât zahărul în sine, producând cancer, tulburări nervoase, boli auto-imune.