Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Vinuri medicinale (3)

Redactia
- Vinul de Saschiu, Salvie, Iederă, Gălbenele -

Pentru obținerea de vinuri medicinale folo­site în scop terapeutic ai nevoie de două ingrediente: planta medicinală și vinul. Reușita obținerii unui vin de cali­tate depinde de cele două com­ponente. Dacă ai recoltat și uscat plantele după recoman­dările prezentate, de-a lungul timpu­lui, în "For­mula AS", și ai preparat vinul în casă, din struguri, după meto­dele tradiționale, ai garanția unui vin medicinal de foarte bună cali­tate.
Dar atenție! În mass media sunt prezentate frec­vent metode de obținere a unor vinuri terapeu­tice care, pe lângă vin și planta medici­nală, mai conțin în rețetă și zahăr, miere sau chiar alcool etilic. Total gre­șit! Aceste adausuri îi scad vinului calitatea. De aseme­nea, sunt recomandate tehnici după care se pre­pară vinul folosind zahăr, lă­mâie, drojdie, diferite arome, mai puțin struguri. Acest gen de vin face parte din grupa băutu­rilor fer­mentate liniștit (BFL) și nu are nicio legătură cu vinurile medicinale ade­vărate.

1. Vinul de saschiu

Vinul de saschiu sau ori­care alt preparat farmaceutic obținut din saschiu ar trebui să facă parte din tabietul zilnic al vârstnicului sănă­tos sau bol­nav.
Mod de preparare: 4 linguri de saschiu mărunțit groscior se ames­tecă cu 1 litru de vin roșu adus la fier­­bere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitân­du-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se fil­trează, fără stoarcerea reziduului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va comple­ta cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Ter­menul de valabilitate este de 1 an de zile, la tempe­ratura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul me­dicinal se va păstra la frigider.
Farmacia Faltis are pe stoc atât plantă uscată, cât și vin de saschiu.

Tratamente cu vin de saschiu

* Boală coronariană

Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Hipertensiune arterială
Ca prevenție, la persoanele predispuse la hiper­ten­­siune, sau în hipertensiunea ușoară (stadiul 1) trata­men­tul cu preparate din saschiu este suficient. Pentru hipertensiunea arterială moderată (stadiul 2) și severă (stadiul 3) se folosește ca terapie comple­mentară, alături de medicația alopată recomandată de medicii curanți de specialitate.
Se administrează trei linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Bolile vaselor periferice - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Se administrează 3 linguri de vin de saschiu, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se comple­tează prin aplica­ții locale, cu o cre­mă pentru varice sau afecțiuni vas­cu­lare preparată la Farmacia Fal­tis.

* Afecțiuni ale urechii interne - sindrom Ménière, care se manifestă prin vertij (amețeli), tinitus (țiuituri), acufene (zgomote)
Se administrează 3 linguri de vin de saschiu, de 2 ori pe zi, după masă.

* Revigorant al sistemului nervos central
Preparatele din sas­chiu sunt recomandate în oboseală provocată de mun­ca intelectuală inten­să (surmenajul intelec­tual), viața cotidiană stre­santă sau alte activități epuizante.
Se iau câte 3 linguri de vin pe zi, după masă.

* Boli degenerative - demență senilă, boala Alzheimer, ateroscleroză
Se administrează 2 lin­guri de vin de saschiu, de 2 ori pe zi, după masă.

* Distonii neurovegetative - cefalee, migrene, stări de agitație
Se bea câte o ceașcă de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Citostatic
Prin conținutul în vincristină și vin­blastină, saschiul este recomandat ca tera­pie complementară în leucemie sau limfoamele maligne. De altfel, astăzi, vin­cristina obținută prin sinteză figu­rea­ză pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru tratamentul leucemiei.
Se administrează 3 linguri de vin pe zi, după masă.

* Tulburări de vedere - datorate unei insuficiențe circulatorii la nivelul ochiului
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

2. Vinul de salvie

Mod de preparare: 4 linguri de salvie uscată si mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agi­tându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea rezi­duului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separân­du-se partea limpede de reziduul depus la fundul va­sului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în sticle de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura came­rei, dacă vinul folosit la pre­pa­rare are concentrația al­coolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vi­nului mai mici de 11 grade, vi­nul me­dicinal se va păstra la frigi­der.

Tratamente cu vin de salvie

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic - ca dezinfectant și antiinflamator
Se bea câte o ceașcă de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Bolile venelor și capilarelor
Se folosește mai mult preventiv de cei ce au o predispoziție la aceste afecțiuni.
Se bea o ceașcă de vin de salvie, seara, la culcare.

* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Se administrează câte un pahar de vin fierbinte de salvie, după masă. Se poate adăuga puțină scorți­șoară. Vinurile fierbinți fac parte din metodele tradi­ționale pentru combaterea acestor boli specifice sezonului rece.

* Stimulent digestiv
Se administrează câte trei linguri de vin, de 2 ori pe zi. Pentru creșterea apetitului, vinul se admi­nistrează înainte de masă, iar pentru favorizarea di­gestiei, după masă.

* Insuficiență biliară (cunoscută în popor sub numele "mi s-a aplecat")
Se bea un păhărel de vin de salvie (100 ml), după mesele bogate în grăsimi.

* Bolile sistemului nervos central - insomnii, anxietate, nervozitate
Se beau câte 3 linguri de vin de salvie, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli de piele care se manifestă prin mâncărimi și eriteme
Se bea câte o ceașcă vin de salvie, de 2 ori pe zi, după masă.

* Tulburări de menopauză - bufeuri, agitație, iritabilitate, transpirații reci, palpitații
Se iau câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli din sfera ORL - amigdalite, rinite, faringite, laringite, sinuzite
Se iau câte 3 linguri de vin de salvie, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale cavității bucale - sialoree (hipersalivație)
Se iau câte 3 linguri de vin de salvie, de 2 ori pe zi. Mai întâi se face gargară, după care vinul se înghite.

* Antiperspirant în combaterea transpirațiilor excesive nocturne
Se bea o ceașcă de vin de salvie, seara, la culcare.

3. Vinul de iederă

Mod de preparare: peste 50 de grame (4 linguri) de frunze uscate de iederă, mărunțite gros­cior, se toarnă 1 litru de vin roșu adus la fierbere și se lasă la macerat timp de 10 zile, agitân­du-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separând partea limpede de resturile depuse la fundul vasului. Se va com­pleta cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare bru­nă. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 gra­de, vinul medicinal se va păstra la frigider.

Tratamente cu vin de iederă

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii însoțite sau nu de tuse sau expectorație
Se administrează 3 linguri de vin de iederă, de 2 ori pe zi, după masă.

* Antinevralgic - în trata­mentul durerilor de cap și al nevralgiei de trigemen
Se administrează câte 3 lin­guri de vin de iederă, de 2 ori pe zi.

* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Tratamentul acestor boli se instituie la primele simptome. Se beau 100 ml de vin de iederă căl­duț, de 2 ori pe zi.

* Colici abdominale (dureri de burtă)
Se beau câte 3 linguri de vin, de două ori pe zi, înainte de masă.

* Calmant în crizele hepatobiliare
Se beau câte 50 ml de vin, de două ori pe zi.

* Antispastic în bolile renale - cistite, colici renale, micțiuni (urinări) frecvente
Se iau câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Miorelaxant în crampele musculare (cârcei) provocate de o circulație periferică deficitară
Se administrează câte 3 linguri de vin de iederă, de 2 ori pe zi, la apariția crampelor. Când crampele au o anumită frecvență, se face un tratament continuu, de cel puțin 30 de zile.

* Tratamentul celulitei și al vergeturilor
Se administrează 3 linguri de vin de iederă, de două ori pe zi.
Tratamentul intern se asociază cu cel extern, prin aplicarea unor creme speciale, ce pot fi procurate de la Farmacia Faltis.

* Analgezic în durerile de urechi - otite acute și cronice
Se beau 50 ml vin de iederă, de două ori pe zi.

* Gută și dureri articulare de natură reumatismală
Se administrează câte 3 linguri de vin de iederă, de două ori pe zi, după masă.

4. Vinul de gălbenele

Mod de preparare: o cană (50 g) de flori de gălbenele uscate și mărunțite groscior se amestecă cu 1 litru vin (alb, roșu, roze), adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de resturile depuse la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane brune, de 200 sau 250 ml. Termenul de vala­bilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medi­cinal se va păstra la frigider.

Tratamente cu vin de gălbenele

* Boli ale aparatului digestiv - gastrite, dispepsii, meteorism, flatulență, balonări și stări spastice ale aparatului digestiv, diaree
Se administrează câte 3 linguri de vin de găl­benele, de două ori pe zi, după masă.

* Emolient în tusea seacă ce însoțește afecțiunile aparatului respirator
Se administrează 3 lin­guri de vin de gălbenele, de două ori pe zi, după masă.

* Coleretic, în afecțiunile biliare
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbe­nele, de două ori pe zi, după masă.

* Antispastic în bolile aparatului urinar
Se administrează câte 3 linguri de vin de găl­benele, de două ori pe zi, toate acestea după masă.

* Hipolipemiant
Administrat regulat, vinul de gălbenele poa­te duce la scăderea lipidelor (grăsimilor) din sân­ge. De aceea, ca prevenție, se recomandă a se bea câte o ceașcă de vin, cel puțin de trei ori pe săptămână.

* Emenagog
Favorizează apariția menstruației la femeile anemice, care au ciclul menstrual neregulat.
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbe­nele pe zi, cu aproximativ 5 zile înainte de apariția ciclului și pe toată perioada lui.

* Afecțiuni alergice - urticarie, prurit, eriteme
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbe­nele, de două ori pe zi, după masă.
Tratamentul se poate completa cu aplicații exter­ne, cu unguent sau ulei din flori de gălbenele.

* Afecțiunile anusului și rectului - hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită
Se administrează câte 3 linguri de vin de gălbe­nele, de două ori pe zi, după masă.

* Alergie oculară sezonieră provocată de diverși factori alergeni (praf, puf, polen)
Se recomandă, preventiv, folosirea vinului de găl­benele ca terapie complementară, alături de me­dicația alopată.
Se administrează câte 3 linguri de vin de găl­benele, de două ori pe zi, după masă.
Vinul utilizat în do­zele menționate mai sus nu afectează ficatul sau alte organe, chiar dacă se folosește perioade mai lungi de timp.

Notă: Din cauza conți­nu­tului în alcool, vinurile terapeutice nu se reco­mandă conducătorilor auto sau persoanelor cu intole­ranță la alcool.

Pentru informații despre proce­sarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în la­bora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Far­macia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farma­ciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pen­tru prepararea medica­men­te­lor" acordat de Colegiul Farma­ciș­tilor din România.