Cu sticla la purtător

Gilda Fildan
- Nu e vorba de o sticlă de vin, ci de o sticlă cu apă, pe care "dependenții" de gimnastica zilnică o pot utiliza cu folos, indiferent unde s-ar afla -

1. Balansarea brațelor

Ce vă oferă exercițiul: Crește mobilitatea la articulațiile umerilor și destinde centura scapulară.
Poziția de pornire: Stați în picioare cu spatele drept, tălpile, lipite de podea, sunt depărtate la distanța șoldurilor, călcâiele fiind puțin orientate spre interior. În fiecare mână țineți câte o sticlă cu apă (de 0,5 până la 1,5 litri), iar palmele sunt îndreptate către in­terior. Brațele atârnă de-o parte și de alta pe lân­gă trunchi, coșul pieptului este ridicat și scos înainte. Trimiteți privirea spre orizont.
Cum procedați: Ba­lansați brațele pe lângă corp ca pe niște pendule, înainte și înapoi, cu o miș­care regulată. Coatele și încheieturile mâinilor rămân întinse. Înclinați ușor trunchiul în față, în timp ce genunchii se mișcă lejer, în ritmul brațelor.
Important: Brațele nu trebuie să depășească înăl­țimea umerilor.
De câte ori? 50 de repetări.


2. Răsucirea umerilor

Ce vă oferă exercițiul: Antrenează musculatura centurii scapulare.
Poziția de pornire: Drepți în picioare, ca la exercițiul precedent, cu o sticlă în fie­care mână. Trunchiul e alun­git, capul ridicat. Centura scapulară este lăsată să se odihnească pe coșul pieptu­lui.
Cum procedați: Pe ex­pi­rație, retrageți ușor abdome­nul, pentru a stabiliza zona lombară - și în tot acest timp respirați în continuare. Apoi, pe inspirație, îm­pingeți umerii cât mai sus, spre urechi. Odată cu expirația, deplasați umerii înapoi, cât puteți de mult și după aceea aduceți-i în jos. În acest mod, mișcați umerii circular către spate.
Important: Ridicați coșul pieptului și înclinați-l ușor în față. Coatele și ceafa rămân întinse.
De câte ori? 2 sau 3 serii de câte 25 de repetări.


3. Tragerea omoplaților

Ce vă oferă exercițiul: Previne rotunjirea spatelui, îndreaptă coloana vertebrală, relaxează mușchii cefei.
Poziția de pornire: Drepți în picioare, ca la exer­cițiile anterioare, în fiecare mână câte o sticlă.
Cum procedați: Ridicați coșul pieptului și, pe expirație, trageți abdomenul spre inte­rior, fără să forțați și respirând în continuare. Întindeți în față ambele brațe cu sticlele, depărtate la distanța umerilor, încheieturile mâinilor fiind întinse și plasate puțin mai jos decât umerii. Apoi, pe expirație, trageți cu putere omoplații spre coloană, îndoind brațele. Pe inspirație, întindeți din nou brațele înainte.
Important: Înclinați ușor trunchiul în față. Co­loana toracală trebuie să fie întinsă, iar ceafa alungită.
De câte ori? 2 sau 3 serii de câte 25 de repetări.


4. Rotirea brațelor

Ce vă oferă exercițiul: Antrenează mușchii rotatori, întărește articulațiile umerilor.
Poziția de pornire: Stați cu picioarele depărtate la distanța șoldurilor, înclinați trunchiul ușor înainte din șolduri, ri­di­cați coșul piep­tu­lui și retrageți ab­domenul, însă fără a forța.
Cum procedați: Ridicați lateral ambele brațe cu sticlele, adu­cându-le într-o poziție de unghi aproximativ drept. Coatele se află cam cu un centimetru mai jos decât umerii. Țineți brațele puțin mai în față în raport cu trunchiul, încheieturile mâinilor fiind întinse. Apoi coborâți controlat antebrațele, în timp ce brațele se mișcă în articulațiile umerilor. Mențineți coatele în poziția de pornire. Aduceți antebrațele înapoi.
Important: Începeți cu o greutate mică, pe care o veți suplimenta mai târziu, pe măsură ce vă obișnuiți cu exercițiul. Coșul pieptului este ridicat, iar privirea îndreptată înainte.
De câte ori? 2 sau 3 serii de câte 25 de repetări.


5. Ridicarea brațelor

Ce vă oferă exercițiul: Fortifică musculatura spatelui și a centurii scapulare, iar astfel îmbună­tățește postura dreaptă.
Poziția de pornire: Depărtați picioarele la distanța șoldurilor, greutatea corpului trebuie să fie repartizată egal pe tălpi și călcâie, genunchii se în­doaie ușor. Înclinați trunchiul în față la circa 45 grade și țineți capul în prelungirea coloanei vertebrale. Priviți oblic spre podea. Brațele atârnă în jos.
Cum procedați: Întindeți coloana toracală și retrageți abdomenul. Întindeți brațul drept înainte, în prelungirea spatelui și simultan duceți brațul stâng înapoi. Palmele sunt îndreptate spre interior. Ridicați brațele din articulațiile umerilor cât mai sus po­sibil, în timp ce expirați. Pe inspira­ție coborâți bra­­țele, iar pe expirație tre­ceți pe partea opusă.
Important: Coșul pieptului este ridicat, umerii sunt orien­tați către exterior și în jos.
De câte ori? 2 sau 3 serii de câte 25 de repetări.


6. Întinderea brațelor

Ce vă oferă exercițiul: Întărește musculatura picioarelor, feselor, spatelui și umerilor, antrenează sistemul cardiovascular.
Poziția de pornire: Stați cu picioarele depărtate la distanța șoldurilor, călcâiele îndreptate puțin spre interior, greutatea corpului fiind repartizată egal pe tălpi și călcâie. Trunchiul este întins. Retrageți abdomenul, fără efort.
Cum procedați: Pe inspirație îndoiți genunchii, împingeți bazinul înapoi, întindeți coloana toracală și aduceți brațele în față și în sus, într-o poziție de V, cu palmele orientate către interior. Pe expirație, în­tin­deți din nou genun­chii și șoldurile, în timp ce co­borâți brațele în lateral, pe lângă corp.
Important: Tălpile rămân lipite de podea, genunchii sunt întorși în direcția celui de-al doilea și al trei­lea deget de la picior. Trageți omo­pla­ții în jos, spre bazin.
De câte ori? 2 sau 3 serii de câte 25 de repetări.