CALENDAR ZODIACAL - SĂGETĂTOR (23 noiembrie - 20 decembrie)

Tana Rosca
Prezentare generală

Optimiștii zodiacului

Trăsătura comună pe care o împărătășesc Săge­tătorii, indiferent de gen, de statură, de vârstă, de îm­brăcăminte sau de statut social, este faptul că se fac re­marcați. În general, sunt două ipostaze în care cap­tează atenția celor din jur. Prima e cea a copilului teribil, care-și permite să facă sau să spună ceva ce nimeni altcineva n-ar îndrăzni să facă sau să spună. Un exemplu potrivit în acest sens ar fi copilul din po­vestea "Hainele noi ale împăratului". Un croitor mai șmecher l-a convins pe împărat că are nevoie de haine noi, și nu de orice fel, ci niște haine speciale, pe care le pot vedea doar cei cu inima curată. Împăratul a ac­ceptat oferta și croitorul s-a apucat, vezi Doamne, de treabă. Când așa-zisele haine au fost gata, împăratul (care n-a îndrăznit nici el să spună că nu le vedea) a ieșit în lume. Nimeni nu a făcut vreun co­men­tariu, altfel ar fi putut fi acuzat de lipsă de cură­țenie sufle­tească. Dar un copil (Săgetător, desigur), care nu putea fi acuzat de nimic, a strigat ceea ce era evident pentru toți: "Împăratul este gol!". Acest tip de Săgetător este atât de preocupat de spunerea ade­vă­rului, încât, une­ori, face gafe. Dar, pentru că afir­mațiile sale nu conțin niciun grăunte de răutate, ele nu pot să-i supere decât pe cei care refuză să se confrunte cu adevărul. Cea de-a doua tipologie de Săgetător este copilul precoce. Acesta pune mâna pe chitara tatălui său și, ca prin minune, nimerește trei acorduri. Și are doar patru ani. Evident că, până la cinci ani, va avea deja propriul său public. Ca și în cazul copilului te­ribil, copilul-minune atrage și el atenția asupra sa, fără să se străduiască în mod deosebit. Este vorba despre încre­derea cu care face ceea ce face. În comparație cu res­tul lumii, Să­getătorul se naște cu o doză supli­mentară de optimism și de entuziasm, care-i permit să înfrunte cu seninătate situații în fața cărora alții s-ar simți dezarmați. Să­getătorul nu pornește niciodată de la premiza că ceva nu se poate, precum copilul care pune mâna pe chitara tatălui, convins că va reuși s-o stă­pânească. Ambele sunt atitudini care duc la reușită, o reușită care, astro­logic vorbind, este pusă pe seama marelui benefic Ju­piter. Acesta justifică din plin atributul de "mare", căci este de departe cea mai mare pla­netă din sistemul nos­tru solar. Ca să avem o ima­gine mai clară asupra di­men­siunilor sale, să ne în­chipuim că dacă am lua toate pla­netele existente și le-am îndesa în Jupiter, ar încă­pea chiar toate. De două ori! De altfel, "mare" li se po­­tri­vește și reprezen­tan­ților lui Jupiter pe Pământ, adică Săgetătorilor. Nimic din ceea ce este mic sau puțin nu îi caracterizează. De la stilul de a se exprima, cu vorbe mari, cu gesturi mari, cu voce puternică, pâ­nă la tră­să­­turile fe­ței, care de cele mai multe ori sunt mari, cla­sice, nobile.
La fel de mare este și viziunea Săgetătorului asu­pra lumii, amplă, cuprinzătoare și, cel mai adesea, prezentată celorlalți cu o porție de umor. Nati­vul zodiei este mai mult decât mul­țu­mit să lase detaliile pe seama altora (ceea ce une­ori îl costă) pentru a se concentra pe prin­cipii și idei pe care nu le dă niciodată din mâ­nă. El știe că a venit pe acestă lume nu pentru a urma că­rări bătătorite, ci pentru a strânge suficiente cu­noș­tințe menite să-i dea o filo­zofie de viață pro­prie, unică, devenind astfel un model demn de urmat. Dușmanul cel mai mare al Săgetă­to­rului este mediocritatea, mai ales me­dio­cri­tatea în idei și acceptarea orbească a normelor impuse de alții. Printre nenumăratele între­bări care se perindă prin mintea Săgetătorului, cea mai frecventă este "de ce?", pentru că el are nevoie să des­copere cauza, originile tuturor lucrurilor.

Bărbatul Săgetător

Din fragedă pruncie, Săgetătorul este convins că îi e dat să înfăptuiască lucruri mărețe. Pentru că are, de obicei, o sumă de talente la dispoziție, reușește cu­rând să iasă în evidență, iar acesta este un punct crucial în dezvoltarea sa. Dacă se lasă doar în voia înzes­tră­rilor native și nu mun­cește suficient pen­tru a le dezvolta, va constata, nu peste mul­tă vreme, că alții, poate mai puțin ta­len­tați nativ, reu­șesc să i-o ia înainte. Aici se se­pa­ră cei care "s-au năs­cut «ta­lent» și au mu­rit «spe­ranță»" de cei ca­re și-au investit puter­nica energie jupiteriană în dezvoltarea aptitu­di­nilor. Săgetătorul care a depășit acest mo­ment critic se poate con­sidera deja un învin­gător. Este mai preocupat, de multe ori, de cunoaștere și de felul în care o îm­păr­­­tășește pu­blicului, de­­­cât de o relație stabilă. Sigur că da, îi place să fie ad­mirat și nu se ferește de câte o aven­tură. Va spune însă pe șleau că nu este dornic de un anga­ja­ment și nu va recurge la clasica vrăjeală pentru a cu­ceri. Asta nu înseamnă că nu are o natură de cu­ceritor. Doar că, de multe ori, preferă să cu­cerească un auditoriu în­treg, în locul unei persoane anume. Par­te­nerul preferat al Săgetătorului este, de regulă, publicul.
În cazul în care se îndrăgostește, Săgetătorul intră în relație cu tot avântul entuziast care-l caracterizează. Aduce cu sine o veselie copilărească și e plin de idei despre ceea ce ar putea întreprinde cu partenerul. Cineva care-și dorește o viață de cuplu liniștită și o rutină previzibilă nu prea are cum să facă față ritmului său. Cea care va intra, însă, în acest joc, își va păstra și tinerețea, acest atribut care face parte integrantă din pronunțatul farmec personal al bărbatului Săgetător. Și pentru că Săgetătorul este lipsit de prejudecăți pri­vi­toare la rase și culturi, ba chiar este fascinat de aces­te diferențe, va fi adesea atras de o parteneră care pro­vi­ne dintr-un mediu social total di­ferit de al său, sau de cineva dintr-o altă țară, dacă se poate, chiar de pe un alt con­ti­nent. Aceste dife­rențe îi vor menține interesul treaz o bună bucată de vreme.

Femeia Săgetător

Iată pe cineva care nu se ba­zea­ză pe clasicele trucuri fe­mi­nine nici în viață, nici în relații. Pe de altă parte, nici nu are ne­voie. Asta, din mai multe moti­ve. Primul este contrastul unic între inteli­gen­ță, de multe ori sclipitoare, și o can­doare soră cu naivi­ta­tea. Poartă con­ver­sații fasci­nante și face parte dintre fe­me­ile care îm­părtășesc cu ușurință preocu­pă­rile - să zi­cem mai bărbă­tești - ale partenerilor lor, cum ar fi spor­tul sau interesul pentru ști­in­ță. Din acest motiv, bărbatul care are drept parteneră o Săge­tă­toare nu are nevoie să iasă la bere sau la miuțe cu "băieții". Pe de altă parte, poate să-și ia foarte bine iubita cu el în gaș­ca de bă­ieți, pentru că știe că va fi primită cu brațele deschise. După cum spuneam, Săgetătorul, bărbat sau femeie, ra­reori are probleme când vine vorba să câștige pu­bli­cul de partea sa. Problema o poate avea mai degrabă iubitul, când Săgetătoarea dorește să în­tre­­prindă ceva singură, căci e o persoană independentă și nu are ne­vo­ie de aprobarea nimănui pentru a face ceva ce o in­teresează. Un partener gelos își taie singur craca de sub picioare, căci Săgetătoarea poate reac­ționa de-a dreptul agresiv, dacă nu i se acordă încre­dere. Ea știe foarte bine că dacă lucrurile nu merg bine în cuplu, va ridica problema direct și se va despărți, fără să aibă o alternativă pregătită dinainte. Dar dacă partenerul nu-i cunoaște onestitatea sau nu i-o vali­dează, Săgetă­toa­rea va tolera foarte puțină vreme aceas­tă stare de lu­cruri. În schimb, un partener care va ști să îi arate în­cre­dere se va delecta cu o mulțime de povești inte­re­sante pe care i le va povesti Săgetă­toarea, odată în­toarsă din escapadele ei inofensive. Dintre atributele ca­re nu au voie să lipsească din viața amoroasă a Să­getă­toarei, trebuie neapărat să men­ționăm spontanei­tatea. Dacă, ajunsă la 70 de ani, află că a devenit, în sfâr­șit, posibilă călătoria către Marte, ea își va lua ho­tărâtă partenerul de mână gata să o pornească în marea aventură. Iar dacă acesta ezită, ei bine, nici nu-l va mai invita când va pleca pe Jupiter.

Copilul Săgetător

Alături de copilul din Gemeni, cel din Săgetător întruchipează esența copilăriei. De aceea, în astrologia tradițională, axa acestor două zodii poartă un nume semni­fi­cativ: puer eternus, adică veșni­cul copil. Dar cum se poartă o zodie a veșnicei copilării, când tra­­versează însăși vârsta copi­lăriei? În primul rând, sunt copii de o vioiciune ieșită din comun (și nu e vorba despre sindromul ADHD), o vioiciune armonioa­să, a corpului și a spi­ri­tului, deo­potrivă. Copilul Să­ge­tător vrea să afle tot și tot ce află îl mo­tivează să afle și mai mult. Nu se mulțumește niciodată cu răs­punsuri super­fi­ciale, care îl fac să-și simtă insultată inteli­gența, si­tuație în care pune, de multe ori, întrebări încuie­toare. Îi place, de asemenea, să vadă ce poate să facă cu cor­pul său, și tre­buie îndemnat să facă mișcare fizică cât mai des, pentru că altfel, în timp, acest frumos echi­­libru între fizic și mental se poa­te rupe, în detri­mentul fi­zicului, iar micuții Săgetători, oda­tă ce se îngrașă, scapă greu de kilo­gra­mele în plus, din pricina faptului că ficatul și pancreasul lor au ten­dința să le­nevească. Orien­tarea spre dans poate preveni îngră­ș­area, dat fiind că multora dintre ei le place mu­zica rit­mată și sunt dansatori expresivi. Pot fi motivați să facă miș­care și luându-le un câine sau du­cându-i la lecții de că­lărie. Deși sunt buni spor­tivi și dansatori, în viața de zi cu zi pot fi îm­pie­dicați sau stângaci.
Din pricina simțului pronunțat al inde­pen­denței, Săgetătorul copil nu poate fi manipulat cu texte de genul: "Se supără mama dacă faci cutare sau cutare lu­cru." Ei nu se simt ca apar­ținând unei familii re­strân­se, ci unei familii mai largi, iubesc excursiile și n-au probleme să se integreze în grupuri formate din persoane ve­nite din toate mediile sociale posibile și din toa­te colțurile lumii. Copilul Săgetător, deși es­te foar­­te preocupat de adevăruri profunde, are, adesea, ten­­dința de a exagera, de a prezenta lucrurile ba­­nale ca fiind ceva ieșit din comun. Această ten­din­ță trebuie controlată din co­pi­lărie, la fel ca cea de a face în grabă promisiuni pe ca­re nu pot să le onoreze.

Profesii și vocații

Indiferent ce profesie alege, Săgetătorul vrea să fie vizibil. Și, de obicei, reușește. Nu este deci de mi­rare că cel mai ușor se afirmă în profesii care, prin în­săși natura lor, asigură un factor de vizibilitate. Poate aceste afirmații sunt mai ușor de înțeles dacă știm că instituția Parlamentului este guver­nată de Săgetător. Întocmirea legilor, pe baza principiilor morale, se leagă de aceeași zodie. În înaltele funcții bisericești și în curțile superioare de justiție, în eșa­loa­nele superioare ale diplomației, în funcții de inspector, ofițeri superiori și în politică, găsim mulți Săgetători.
Săgetătorul își face cu ușurință un nume și ca justițiar, atunci când lu­crea­ză ca jurnalist, scriitor sau în­te­meiază un ONG, prin care să apere drep­turile ce­lor defavorizați de soartă sau ale ani­ma­lelor. Dacă ne uităm la aceste me­serii și profesii, ne dăm seama mai bine de ce în aceste domenii Să­ge­tătorii pot să-și utilizeze cu folos capacitatea de a pu­ne punctul pe "i" acolo unde alții nu îndrăznesc să o facă, și să propage idei și viziuni noi, cu condiția să nu trebuiască să se ocupe de detalii. Expresivitatea și forța le sunt puse în valoare în acele ocupații care îi ajută să devină un model pentru cei care le urmă­resc expunerile. Rareori se gă­seș­te un Săgetător care să apere ideile altora. Ei își trăiesc propriile adevăruri și își expun propriile concepții. De aceea sunt atât de convingători, de aceea reușesc să-i pună pe oa­meni pe gânduri.
Este greu pentru un Săgetător să facă un singur lucru, oricât de bine l-ar face și oricât de pasionat ar fi de su­biect. Îi trebuie, întotdeauna, o comple­tare sau un hobby de cu totul altă natură, ca să fie cu adevărat echi­librat. Un asemenea hobby poate fi muzica sau o activitate în aer liber. De exemplu, alpinismul. Sau pot să studieze filozofie ori culturile și civilizațiile exo­tice. Turismul cultural a fost pro­babil o invenție a unui Săgetător, plictistit de o slujbă de la nouă la cinci, și care între timp a devenit bogat și faimos în ur­ma acestei idei.
Setea de cunoaștere a Săgetătorului durează toată viața și este contagioasă, pentru că, pe lângă toate ce­le­lalte înzestrări, a fost hăruit și cu darul povestirii. Este un talent care-i face să exceleze în cariera de pro­fesor, mai ales în mediul universitar, pentru că au ca­pacitatea de-a transmite noțiuni și concepte com­ple­xe de așa manieră încât să fie nu doar ușor înțe­lese, ci să trezească studenților interesul de-a le aprofunda.

Șeful Săgetător

În cazul multor Săgetători, se poate ca angajații nici să nu știe prea bine cum arată șeful lor, care preferă să își rezolve problemele de comunicare fo­losindu-se de toate avantajele tehnologiei moder­ne. De aceea, poate fi derutant să lucrezi în subor­dinea unui Săgetător, care nu este deloc un șef tipic. Nu ține să i se spună "șefu'" sau "dumnea­voastră". Ține, în schimb, să se facă bine înțeles de cei cu care lucrează. Nu încearcă să îi controleze, ci să îi inspire. Această frumoasă însușire are însă și dezavantajele sale, pentru că cei mai mulți oa­meni funcționează cel mai bine dacă li se spune exact ce au de făcut. Șeful Săgetător pornește însă de la premiza că toată lumea este înzestrată măcar cu o părticică din creativitatea sa, și este tare dezamăgit să vadă că, de multe ori, nu e ca­zul. Dar pentru că este tolerant și are umor, va con­tinua să își îndrume (și să își educe) subor­do­nații după o scurtă izbucnire de nemulțumire. E pregătit să aibă înțelegere pentru slăbiciunile ome­nești, dar va reacționa radical, atunci când sunt încălcate principiile etice. Va sancționa mult mai sever min­ciuna decât inca­pa­citatea, pe motiv că un inca­pabil bine intenționat va reuși să-și îmbună­tă­țeas­că per­formanța pro­fe­sională, în timp ce unui min­cinos nu-i va reuși prea lesne să-și schimbe carac­terul. Oricât de relaxată, uneori chiar boemă, ar fi atitu­dinea unui șef Să­ge­tă­tor, nimeni nu va avea ideea să-i conteste o dis­po­ziție. În momentul în care își comunică o decizie, chiar da­că înainte s-a consul­tat cu echipa lui, ho­tărârea este rostită fără echivoc și pe deplin asumată. Șeful Săgetător face parte dintre puținii șefi care sunt în sta­re nu doar să ad­mită că au greșit, ci să se amuze uneori copios pe seama pro­priilor erori. Greșeala pe care o fac, une­ori, angajații unui asemenea șef este să creadă că acesta este lipsit de am­biție și, din cauza aceasta, nu va face prea mare caz, atunci când ac­ti­vitatea lor lasă de dorit. Ei bine, se înșeală amarnic. E foar­te adevărat, șeful Săge­tător nu este nici pe de­parte un pisă­log, dar este ani­mat de dorința de a ară­ta ce poate și nu face rabat de la calitate. Îi displa­ce profund să re­nun­țe la colaboratori, este un uma­ni­tar, dar nu este dispus să sacrifice un obiec­tiv (care la el e de cele mai mul­te ori și un ideal) pentru cineva care nu este dis­pus să evolueze.

Angajatul Săgetător

În echipele în care există măcar un Săgetător, se râde. Umorul este cel mai redutabil in­­gredient pe care îl folosește Săge­tătorul ca să fraternizeze cu colegii și să se facă agreat. O parte din acest umor poate să fie involuntar, dacă ne gândim la stângăciile pe care le poate comite, cum ar fi, de exemplu, să se îm­pie­dice și să verse cafeaua exact în poala șefei, care a ve­nit îmbrăcată la patru ace. Dar pentru că e evident că aceste incidente sunt involuntare (iar pentru spec­tatori, distractive), ele nu au cum să ducă la con­se­cințe serioase, dimpotrivă, pot deveni un subiect de rememorat, în momentele de plic­ti­seală: "Îți mai aduci aminte când...!?". Se prea poate ca angajatul Săgetător să nu fie cel mai punctual și cel mai tipicar din birou, dar, în momentul în care e nevoie de o so­luție inedită sau de cineva care să salveze o situație cu adevărat gravă, atunci Săgetătorul cel stângaci se poate trans­forma pe loc într-un maestru al diplo­ma­ției. Cum procedează? Simplu. Spune ade­vă­rul cu claritate, punând lucrurile într-o perspectivă lesne de înțeles, fără a judeca pe nimeni, ci încercând să ajungă la o soluție corectă. Și iată că este perceput în altă lumină. Săgetătorului îi este aproape imposibil să vadă o nedreptate și să nu sară, fără întârziere și fă­ră teamă, în ajutorul persoanei agresate, indiferent de funcția sau influența agresorului. Acest simț înnăscut al dreptății poate fi însă fructificat de persoanele ma­nipulatoare, care se pot folosi de această trăsătură a Să­getătorului, astfel încât acesta să intervină în fo­losul lor, fără ca ele să se expună cu ceva.
Banii sunt și nu sunt importanți pentru Săgetător. Sunt importanți în măsura în care îi lipsește confortul material, care să-i permită să se dedice studiilor sau să întreprindă călătoriile sau activitățile necesare pentru a-și lărgi orizontul. Sunt mai puțin importanți, dacă Săgetătorul scrie, de exemplu, un roman (de preferință un science-fiction sau fantasy), caz în care se poate mulțumi cu foarte puțini bani, fiind mânat de pasiunea cu ajutorul căreia își așterne pe hârtie viziunea.
Săgetătorii angajați nu sunt mulți la număr, din mai multe motive. Primul dintre acestea ar fi faptul că au atributele necesare pentru a fi promovați cu rapiditate și a deveni șefi. Al doilea motiv e faptul că, fiind firi independente și versatile, nu le e greu să-și pornească propriile afaceri, iar al treilea e că se simt foarte bine ca liber profesioniști, mai ales dacă se ocupă de scris ori activează într-un domeniu artistic.