Forfotă mare, de Moș Nicolae

Dana Ene
- Apropierea sărbătorilor iernii umple lumea de întâmplări minunate. Românii își caută tot mai mult bucuria în tradiții -

Sărbători în sat... la Șosea!

Vin sărbătorile, și satul românesc s-a mutat la oraș. Pentru ca bucureștenilor să nu le înghețe sufletul fără tradiții, Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" și-a deschis larg ograda pentru copii. Încă de sâmbăta trecută, acolo a început forfota sărbătorilor de Crăciun. Până pe 13 decembrie, micuții cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani pot să fie inițiați în ritualurile legate de săr­bă­torile populare, ori ca să dezlege știința meșteșu­gurilor tradiționale. Ce poate fi mai frumos decât să-ți creezi singur propria sorcovă, învățându-i totodată și povestea, sau să înveți cum să faci felicitări de Crăciun pentru părinți, bunici și das­căli. Tot aici, micuții pot în­văța să plămădească colăcei și să orneze turtă dulce sub îndrumarea meșterilor popu­lari. Și ca timpul să poarte și mireasmă de sărbătoare, ei pot învăța și colinde: Sor­cova vesela, Florile Dalbe, Steaua sus răsare. "La gura sobei" din "Căsuța cu po­vești" se vor ticlui minunate basme, snoave și ghicitori.
Atelierele se vor desfă­șura sâmbăta și duminica, începând cu ora 10.00, iar prețul pentru participare este de 20 lei/persoană/atelier (suma include valoarea materialelor și-a uneltelor necesare în atelierele de creație). Înscrierile se fac între orele 10-15, la telefon: 021./317.91.03 int. 195, 191 sau prin e-mail la programe.culturale@muzeul-satului.ro, în limita locu­rilor disponibile.

Moș Nicolae aduce în dar Basarabia

Nici Muzeul Țăranului Român nu se putea lăsa mai prejos, așa încât va organiza două târguri și mari, și late, pline de daruri pentru cei dragi. Un eveniment cu adevărat emoționant se va petrece la finele acestei săptămâni, când în cinstea zilei de 1 Decembrie, în Strada Monetăriei 3 se va deschide primul Târg din Ba­sarabia, în cadrul căruia vor fi prezentate produse din Republica Moldova, adică bucate și băuturi tra­diționale, și obiecte de artizanat produse exclusiv manual. Nu lipsiți de la degustări! Zacuștile și vinurile basarabene sunt făcute ca la mama acasă, mama noastră și-a lor. "Animația" se va petrece între 27 no­iembrie și 1 decembrie. După care, între 4-6 decem­brie, de la ora 10 dimineața până la 6 seara, cei mai pricepuți olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, țesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari de pe plaiurile reunite ale Prutului vor fi pre­zenți la Târgul de Sfântul Nico­lae. Este un moment aniversar pentru acest târg de la Muzeul Țăranului, care împlinește 20 de ani.
Ca și în anii precedenți, puteți pleca de aici cu tot târgul: ii, podoabe, opinci, cergi, scoar­țe, coșuri de nuiele, căuce, stră­chini, oale de sarmale, jucării, icoane, pristolnice, blide, ma­rame, ibrice, mobilier pictat, carafe, chimire, curele, genți, alambicuri, blidare, copăițe, sărărițe, furci, pipernițe, găvane, lingurare, cavale, păretare, lăi­cere, ștergare, lăzi de zestre, catrințe, cămăși, fote, cahle, clopoței, zurgălăi, sorcove, turtă dulce, cozonaci, mere, miere, plăcinte, cofeturi, țuică, vin, măști, linguri, fluiere, ocarine, împletituri din pă­nușe, oale, scăunașe... Ferice de cel care le va primi.
(Prețul unui bilet este: 4 lei, 2 lei - elevi, studenți, pensionari.)

Lustragiii Moșului


În fiecare an, Breasla Meș­teșugarilor din Transilvania săr­bătorește ziua de Moș Nicolae într-un mod mai aparte, prin amenajarea, chiar în plin Cluj-Napoca, a unui colț al lustra­giului. Nu, nu e vorba doar de decor. Trecătorii care vor dori, vor avea botinele curățate și lus­truite, întocmai ca pe vre­muri... De fapt este o acțiune cu scop caritabil, iar bănuții strânși din lustruitul ghetelor și-al pantofilor trecătorilor vor fi oferiți "Grădiniței Speciale", care funcționează în cadrul Serviciului de Ajutor Maltez. "Readucem în memoria locuitorilor Clujului acest obicei de mult uitat, în speranța că vom picura un strop de bucurie în suflețelele unor copilași nevoiași", spun organizatorii.
Anul acesta, Breasla Meșteșugarilor din Transil­vania dorește să extindă proiectul și în alte orașe. "Apelăm la organizații, firme, instituții din alte localități, dornice să ne fie partenere în desfășurarea evenimentului din orașele lor, cu speranța ca, treptat, să creăm o mișcare națională, un obicei, o tradiție cu scop caritabil", afirmă organizatorii. Un gest ad­mirabil, care va prinde, cu siguranță, contur și prin alte părți ale țării. Breslașii din Cluj-Napoca sunt dispuși să le dea și sfaturi concrete celor care vor să li se asocieze în acest proiect umanitar. În primul rând, să vo­teze cu calitatea, cremele, cârpele și periile de lustruit să fie fără cusur. Un client mulțumit este un client mai darnic. Persoanele, firmele sau asociațiile care vor să intre în acest joc de Moș Nicolae, aducător de bucurie, să trimită detaliile evenimentului la adresa de e-mail mestesugari@gmail.com pentru a putea fi publicate.