9 idei salvatoare pentru un ten strălucitor

Redactia
- Aerul proaspăt și răcoros de afară, alimentația sănătoasă, o mască cu miere: faceți-i pielii dvs. câte o mică bucurie, și ea vă va mulțumi -

1. Mai puțin înseamnă mai mult
Încercați des creme noi, iar tenul dvs. nu le tolerează? Prea multe expe­ri­mente pot dăuna pielii, făcând-o să de­vină tot mai sensibilă. Aceasta în­cepe, de regulă, în zona din jurul gurii sau al ochilor. Acum aveți nevoie de creme cu o formulă parcimonioasă, alcătuită din puține ingrediente, care vor reface treptat bariera pielii.

2. La aer curat
O ieșire din casă folosește nu numai sufletului: 5% din necesarul nostru de oxigen nu sunt preluate prin inspirație, ci ne pătrund în corp prin piele. Acolo, oxigenul stimulează re­în­noirea celulelor și previne ridurile. Deci, chiar dacă e iarnă, porniți cu cu­raj la o plimbare, de unde vă veți în­toarce cu tenul colorat într-un mi­nunat trandafiriu proaspăt.

3. Atenție la ce mâncați
Vitamina A susține diviziunea ce­lu­lară, păstrează elasticitatea pielii - și se găsește, printre altele, în morcovi, var­ză, dovleac și cartofi dulci. Dacă le adăugăm puțin ulei, organismul va pu­tea să valorifice mai bine aceste ali­mente prielnice frumuseții. De ase­menea, recomandabil: un mix compus din vitamina E (cu rol de protecție), zinc (sporește fermitatea pielii) și po­tasiu (întăritor), așa cum îl întîlnim, de exem­plu, în nuci.

4. Cosmetică la domiciliu
Cine are tenul sensibil vrea în­tot­dea­una să știe exact ce conține o mas­că facială. Calea cea mai simplă va fi să v-o preparați cu mâna dvs., even­tual dintr-o banană și puțină miere. Zdro­biți cu furculița o ba­nană în­trea­gă și freca­ți-o cu o lingură de mie­re. Este o combi­na­ție hidra­tantă, cu ac­­țiu­ne antiinflama­toare și calmantă. Și cu o aromă, de vă lasă gura apă!

5. Nu exagerați cu pudra
Tenul începe să vă lucească în cursul zilei? Nu aplicați încă un strat de pudră, căci ma­chiajul dvs. va că­păta un aspect nenatural. Utilizați mai curând foițele fără pudră, care absorb surplusul de grăsime, făcând ca pielea să arate mată.

6. Noapte bună
Indiferent de vârstă, somnul îndes­tu­lător este esențial pentru pielea ori­cui: un studiu efectuat de un colectiv de cercetători din Cleveland (SUA), la care au participat 60 de femei cu vârste cu­prinse între 30 și 49 de ani, a demonstrat că tulburările de somn duc la slăbirea țesutului conjunctiv și la apariția pre­matură a ridurilor.

7. Combinație iscusită
Rezultate bune la un ten uscat se pot obține cu o combinație de tipul "ulei în apă", constând din uree (efect hidra­tant), acid lactic (acțiune cal­man­tă) și ulei de macadamia. Acesta din urmă re­fa­ce bariera pielii și o aju­tă să-și păs­treze mai bine umiditatea proprie.

8. Rezolvare instantanee
Măștile hidratante pătrund în stra­tul superior al epidermei și îl înalță, fă­când ca pielea uscată să pară ime­diat mai netedă. Ce-i drept, aceasta nu va înlă­tura pentru totdeauna încre­ți­turile, însă va reda tenului aspectul proas­păt - măcar pentru o seară.

9. E momentul să faceți puțină curățenie?
Împotriva impurităților pielii vă poa­te fi de ajutor un peeling cu acizi din fructe, făcut de două-trei ori pe săptă­mână. El va îndepărta micii solzi cor­noși, care stau gata să se des­prin­dă, va fluidiza și spăla grăsimea. Apoi apli­cați o cremă cu zinc sau mușețel, ca măsură de prevenire a inflamațiilor.