Leacuri cu ștampilă științifică (2)

Gilda Fildan
Cistita

Făina de muștar
La problemele vezicii urinare s-au dovedit eficace băile cu făină de muștar: ele irită pielea, activând ast­fel circulația, iar reacția nu este numai locală, ci se trans­­mite reflex către anumite organe, printre care și vezica urinară. În consecință, organismul devine ca­pabil să combată mai bine germenii patogeni. În afară de aceasta, uleiurile de muștar se absorb prin piele, func­țio­nând ca un antibiotic natural.
Rețetă
* Amestecați într-un lighean cu apă la temperatura corpului patru linguri de făină de muștar.
* Faceți o baie la picioare cu durata de 10 minute, apoi clătiți-vă cu multă apă curată, inclusiv între degete.
* Ștergeți-vă cu un prosop, pentru a preveni iritarea pielii.
* Ungeți picioarele cu un ulei și puneți-vă niște șosete groase de lână.
* Odihniți-vă 10-20 de minute.
* Contraindicații: piele sensibilă, neurodermită, diabet ori sarcină.

Durerile menstruale

Ceai de crețișoară și coada-racului

Durerile și spasmele din zi­lele men­struației se asociază adesea cu sângerări abundente. Ceaiul de cre­țișoară are un efect astringent și de aceea este un remediu foarte potri­vit împotriva sângerărilor prea pu­ternice.
Rețetă
* Turnați un sfert de litru de apă clocotită peste una sau două lingu­rițe de crețișoară.
* Lăsați să infuzeze 10 minute, apoi strecurați.
* Când simptomele se manifestă acut, beți două sau trei căni din aceas­tă infuzie, repartizate pe în­treaga durată a zilei.
O altă plantă care vă poa­te fi de ajutor este coada-ra­cului. Ea liniș­tește spasmele dure­roase.
Rețetă
* Puneți două sau trei lingurițe de coada-racului într-un sfert de litru de apă în clocot.
* Acoperiți vasul, așteptați să infu­zeze 10 minute și strecurați.
* Beți două-trei căni pe zi - sau după necesități.

Lenevirea intestinului

Semințe de in

Datorită mucilagiilor pe care le conțin, semin­țele de in se umflă de până la patru ori în contact cu apa și astfel măresc volumul materiilor fecale. Aceasta declanșează un reflex de întindere a intestinului, ceea ce stimulează evacuarea conți­nutului său. Așadar, semințele de in pot ameliora constipația sau ajută pe moment un intestin leneș - ori care s-a lenevit în urma unui consum exagerat de laxative.
Utilizare
* Dimineața și seara, ames­tecați o lingură sau două de se­mințe de in măcinate în nectar de mere, lapte sau brânză de vaci. Dacă simțiți nevoia, puteți îndulci cu o linguriță de miere.
* Efectul se face observat abia după câteva zile. Pregătiți-vă pen­tru o terapie pe termen lung, care va dura mai multe săptămâni sau luni.
* Semințele de in pot scădea absorbția medi­camentelor administrate, de aceea vă sfătuim să lăsați un interval de două-trei ore între ele.
* Ca regulă generală, o persoană care suferă de constipație ar trebui să bea multă apă.

Balonările

Amestec de plante aromate

Fitoterapeuții ne recomandă un amestec de plante care poate reduce eficient balonările. El se compune din: semințe de chimen și fenicul (au efect carmi­nativ, adică elimină gazele din intestin), frunze de mentă și flori de mușețel (combat spasmele).
* Puneți într-un mojar câte 25 grame de semințe de chimen și fenicul și zdrobiți-le, pentru ca ele să elibereze uleiurile eterice pe care le conțin.
* Adăugați aceeași cantitate de flori de mușețel și frunze de mentă, amestecând bine totul.
* Turnați un sfert de litru de apă fierbinte peste o linguriță sau două din combinația de plante menționată mai sus.
* Lăsați la infuzat zece minute și strecurați.
* Ceaiul se bea cu înghițituri mici.

Negii

Cataplasme cu usturoi

În urma unui mic studiu efectuat în anul 2002, s-a concluzionat că este posibil ca ustu­roiul - și anume, că­țeii proaspăt tăiați - să combată efi­cient ne­gii. Cinci copii care aveau negi pe mâini au fost tratați zilnic cu usturoi, timp de trei luni. Rata de succes s-a ridicat la100%. Însă numărul participan­ților a fost foarte restrâns și nici n-a existat un grup-martor. De asemenea, se poate pune întrebarea dacă într-adevăr usturoiul este cel care a produs efectul respectiv sau nu cumva negii au dispărut de la sine. Pentru toate aceste motive, se consideră că studiul amintit n-a furnizat o dovadă care să nu poată fi con­testată.
Utilizare
* Seara, înainte de culcare, tăiați în două un cățel de usturoi și tamponați negul cu sucul lui.
* Acoperiți locul cu un plasture.
* Repetați procedura zilnic, până la dispariția totală a negului.

Diareea

Supa lui Moro

Un vechi remediu contra diareei, din păcate uitat între timp, este "supa de morcov a lui Moro". Ideea pre­parării ei i-a aparținut reputatului pedia­tru austriac (ulterior stabilit în Germa­nia) Ernst Moro, care a reali­zat, în urmă cu aproape 100 de ani, per­formanța de a reduce spec­taculos cu aju­torul ei rata mortali­tății în rândul copiilor afectați de diaree. Experiențele efec­tuate în la­boratoarele moderne au pus în evi­dență faptul că oligo­zaharidele din morcov împiedică agenții patogeni să se fixeze pe pereții intestinului și astfel restabilesc consistența normală a scaunului.
Rețetă
* Curățați de coajă jumătate de kilogram de mor­covi, tăiați-i mărunt și puneți-i într-un litru de apă.
* Fierbeți-i la foc mic o oră până la o oră și jumă­tate.
* Pasați morcovii cu ajutorul unei site sau într-un blender.
* Cantitatea totală se suplimentează cu apă până la capacitatea de un litru și i se adaugă o linguriță rasă de sare.
* Supa se mănâncă în porții mici.

Afinele
Și afinele deshidratate acționea­ză cu succes împotriva diareei, deși în alt mod: ele conțin până la 7% tananți, care leagă proteinele din in­testin, așa încât mucoasele intestinale devin mai puțin permeabile, ceea ce îngreunează pătrunderea germeni­lor. În plus, de­coctul de afine uscate îi și omoară.
Rețetă
* Puneți două-trei linguri de afine uscate în jumă­tate de litru de apă.
* Fierbeți-le 30 de minute la foc mic și după aceea strecurați.
* Luați câte o lingură din acest decoct, de mai multe ori pe zi.
* Atenție: folosiți exclusiv fructe uscate. Afinele proaspete au efect laxativ.

Neliniștea și tulburările de somn

Flori de levănțică

Despre florile de lavandă se spune că ar avea o ac­țiune calmantă. Este o opinie împărtășită și de specia­liști, care recomandă lavanda ca remediu contra stărilor de anxietate și a insomniilor. Efectul terapeutic se dato­rează uleiului eteric prezent în florile acestei plante. El relaxează sistemul nervos central și calmează căile res­piratorii.
Utilizare
* Faceți o baie călduță, cu jumătate de oră înainte de culcare. Amestecați 6 până la 10 picături de ulei de lavandă în puțină smântână și puneți-o în cadă. Apa nu trebuie să fie fierbinte, temperatura de 37°C ar fi ideală.
* Ca alternativă, puteți întrebuința flori de lavandă uscate: 50-60 grame, peste care turnați un litru de apă clocotită. Lăsați 20 de minute să infuzeze, strecurați și amestecați lichidul în apa din cadă.
* Durata băii nu va depăși 15 minute. După aceea, odihniți-vă.