Unghiile "însemnate" - Un semnal de alarmă?

Rodica Demian
- Moi, casante, striate, îngălbenite, unghiile sunt mărturia activităților noastre cotidiene. Există, însă, și semne care nu sunt chiar așa de banale pe cât par -

1. Plăci de culoare gălbuie
O micoză, cu siguranță


Sub unghii apar plăci gălbui sau albicioase (mai ales sub cele de la picioare) care provoacă o dezlipire. Onicomicozele trebuie luate în serios, pentru că se extind repede și pot contamina unghiile din apropiere.
Pe cine afectează?
În special sportivii (în mod deosebit pe cei ce folosesc piscinele), dar și persoanele cu diabet.
Ce trebuie făcut?
După analiza unei prelevări locale, dermatologul va propune un tratament: o ojă specială, de aplicat zilnic, dacă unghia e afectată doar superficial, sau un tratament oral.
Preventiv, trebuie evitat mersul cu picioarele goale în vestiare și trebuie tratate micozele dintre degete (cu o cremă antimicotică).

2. O unghie ca un degetar
Semn de psoriazis


Psoriazisul poate afecta unghiile în­tr-un mod aparte: o dezlipire/îngroșare sub placa unghială sau o unghie asemănătoare cu un degetar - sunt semne de îngrijorare.
Pe cine afectează?
Persoanele care suferă deja de un psoriazis sau care sunt supuse unor microtraumatisme zilnice (lu­cră­torii vamali).
Ce trebuie făcut?
Niciun tratament nu este eficient împotriva acestui fenomen, când el afectează numai unghia. Dar dacă se datorează unui psoriazis sever, se va ameliora prin tratamentul maladiei.
Dacă problema e legată de agresiuni chimice (pro­duse decapante, de curățare, de vopsit...), ea poate fi limitată, folosind mănuși de protecție.

3. Un hematom sub unghie
O traumă pasageră


O pată roz-vineție (de fapt e vorba de o sângerare) apare sub unghie (cel mai frecvent, sub unghia mare de la picior) în urma unei frecări repetate în interiorul pantofului sau a unui mi­crotraumatism. O problemă benignă, dar care pe du­rată lungă poate provoca schimbarea culorii unghiei (devine maronie) și îngroșarea ei. Și, odată fragilizată, ea va deveni mai sensibilă la micoze ulterioare.
Pe cine afectează?
Mai ales pe sportivi (fotbaliști, atleți etc.), dar și per­soanele care muncesc stând în picioare (unghia se lovește de vârful pantofului sau al ghetei).
Ce trebuie făcut?
Nu există un tratament specific: hematomul dis­pare de la sine, pe măsură ce crește unghia. Dacă pro­ble­ma e recurentă, ea poate fi prevenită, protejând un­ghia cu un bandaj autofixant.

4. O dezlipire
Atenție la manichiură!


Manichiura repetată sau curățarea re­gulată prea frecventă sub placa unghia­lă pot provoca dezlipirea întregii unghii sau doar a unei părți din ea. Această dezlipire, care afectează în principal unghiile de la mâini, apare sub forma unor "ondulații" (unghie vălurită).
Pe cine afectează?
Pe adeptele (adepții) manichiurilor frecvente, dar și pe persoanele cu un "teren" psoriazic.
Ce trebuie făcut?
Trebuie limitate, pur și simplu, aceste "tratamente" estetice!

5. Dungi negre
Urgent la doctor!


Sub unghie apar una sau mai multe dungi negre verticale. Poate fi vorba de un pistrui, de o aluniță, de frecătura unui pantof prea mic, dar și de un cancer (melanom). Dacă dunga nea­gră este izolată sau este însoțită de o inflamație, tre­buie consultat medicul!
Pe cine afectează?
Pe nimeni, în mod special. Fenomenul este mai frecvent (dar mai puțin grav) în cazul pielii pigmen­tate, mai ales la persoanele de culoare.
Ce trebuie făcut?
Pentru a pune un diagnostic precis, se practică o biopsie a matricei unghiei. Dacă rezultatul arată că este vorba, efectiv, de un melanom, se va efectua o in­ter­venție chirurgicală, pentru îndepărtarea celulelor can­ceroase, urmată de un tratament adaptat.

6. Veruci albe
Gata cu rosul unghiilor!


Una sau mai multe veruci albicioase (numite peri-unghiale) înconjoară par­tea rotunjită a unghiei. Ele pot conta­mina mai multe unghii concomitent, și virusul este adeseori recidivant.
Pe cine afectează?
În mod frecvent, pe cei ce-și rod ungiile, mai ales pe copii. Dar și persoanele cu deficiențe imunitare.
Ce trebuie făcut?
Trebuie stopat acest obicei prost și trebuie con­sul­tat medicul, pentru a beneficia de un tratament kera­tolitic local, aplicat în fiecare seară, vreme de o lună.

7. O unghie de la picior, inflamată
Semnul unei unghii încarnate


Unghia (cea mare, de la picior) intră în carne, provocând o inflamație și formarea unui "colț" care sângerează și doare.
Pe cine afectează?
Persoanele cu o configurație a unghiei ce favori­zează această patologie (unghie în formă de potcoavă) și pe cele care-și taie unghiile prea scurt. Dar sunt vizați și copiii, inclusiv sugarii.
Ce trebuie făcut?
La copii, problema regresează în mod natural, fără tratament. Doar după vârsta de 12 ani, se recomandă o mică intervenție chirurgicală (de circa 20 de minute) cu anestezie locală. Ulterior, unghiile trebuie lăsate să crească suficient de lungi și trebuie tăiate drept, nu rotund.

3 recomandări pentru îngrijirea zilnică a unghiilor

1. Evitați spălatul frecvent sub placa un­ghială - fragilizează unghiile.
2. Limitați numărul manichiurilor și lăsați unghiile să respire în răstimpul dintre ele. Alegeți ojă de calitate și nu folosiți dizolvant pe bază de acetonă.
3. Lăsați în pace cuticulele (pielițele)! Au un rol protector și protejează unghiile de pătrunderea umidității și a microbilor din aer. Nu uitați să le hidratați în mod regulat (un masaj cu ulei, de pildă), pentru a face unghiile mai robuste.