La Herculane, pe urmele împărătesei Sissi

Valentin Iacob
Mai întâi a fost legenda

De cum intri în Băile Herculane, istoria și po­veștile țâșnesc din fiecare piatră și de după fiecare colț de clădire. Orașul și-a mai venit în fire, de câțiva ani, din paragina care îi rodea vechea ele­ganță și splendoare. Așa că senza­ția asta de întâl­nire tihnită cu istoria și cu legendele îți pare azi mai firească. Cum a fost oda­tă. De fapt, eu am venit să caut urme aici, urmele lui Sissi, îm­părăteasa fru­moa­să și mag­­netică, în­drăgostită fără leac de Băile Hercu­lane și de Munții Cernei. Dar până la povestea ei, orașul mă prinde repede în propria lui aură de isto­rii și legen­de. Aceleași ca­re au ținut-o captivă aici și pe fru­moasa soție a îm­păratului Franz Josef.
Merg agale prin centrul imperial al orașului. Nu e mare, are doar 700 de metri, dar 700 de metri de isto­rie! Așa ciobită cum e, frumusețea lui pare irea­lă. Trec pe lângă Vila împărătesei Elisabeta, prin Parcul Central, pe lângă Marele Cazinou, pe lângă Băile și hotelurile imperiale austriece, până la bă­trâna statuie a lui Hercules, patronul orașului. Aproape totul e în reconstrucție și renovare. Semn bun, dar mai e mult până la strălucirea de altădată. Oricum, plimbarea asta printr-un trecut ce tresare viu, la tot pasul, e lungă și palpitantă. La câțiva kilometri de centru, de pildă, găsești o stâncă și o cruce. Se numește Crucea Ghizelei. Se spune că acum 150 de ani, o prințesă austriacă s-a îndră­gostit așa de tare de un cioban ro­mân de pe-aici, încât a vrut să se căsătorească cu el. Familia, însă, nu a fost de acord cu dragostea lor, ciu­dată pentru acele vremi. Și prințesa s-a hotărât să-și pună capăt zilelor. S-a aruncat de pe o stâncă în hău. În amin­tirea ei s-a ridicat crucea asta, ce amintește de o iubire intensă și tragică. Dar locurile astea au și semne ale unor întâmplări mai recente. Aproape de centru, dai de Izvorul Conteselor. Se numește așa, pentru că deasupra lui au locuit într-o vilă trei fete de rang nobil; trei contese retrase aici, când a în­ceput prigoana comunistă. Ca să supraviețuiască, vindeau prăjituri făcute de ele, celebrele prăjituri vieneze, cele mai bune din oraș. Iar vila Conteselor e clădită pe ruinele unui castru roman. Istorie peste istorie.

Orașul lui Hercule

Senzația aceasta de istorie ridicată de mii de ani, peste altă istorie, o încerci și mai bine, atunci când intri în Hotelul Roman. Nu-i prea vechi, a fost ridicat prin anii 1970, dar la parterul său găsești Băile Ro­mane. Vechi de două mii de ani, și restaurate de austrieci. Iar acolo, pe un perete săpat în stâncă, există ceva mult mai vechi. Un basorelief dramatic și neclar al eroului Hercule. Săpat demult, în pre­istorie, de niște mâini necunos­cute, ca să consfin­țească un mit. Mitul de căpătâi al orașului, care spu­ne că de­mult de tot, pe când zeii și semizeii planau din cer și se amestecau cu muritorii, a venit pe Valea Cernei și celebrul erou mitologic care s-a luptat și a învins Hidra, fioroasa stăpână a locului.
E plină zona de amin­tirea acestui "război", cu ur­me rămase până în zilele noastre: "Podul lui Dum­ne­zeu", Cheile Corcoaiei, "Sfinxul lui Hercules". În ce privește acel misterios ba­so­relief sculptat al lui Her­cule, el este, se pare, prima reprezentare din istorie a lui Hercule. Multe secole mai târziu, oamenii au început să creadă că, dacă răzuiesc o bucată din stânca și din basorelieful eroului, semi­zeul care a descoperit iz­voarele miraculoase ale Cernei, își vor recăpăta și ei sănătatea și forțele. Și astfel, încet, încet, chipul străvechi s-a mai estom­pat. Dar sculptura misterioasă de la parterul Hote­lului Ro­man dă seama și azi de ori­gi­nea așezării, descălecată dintr-o legendă.

Perla Europei

Ghidul meu prin istoria și po­veștile Băilor Her­culane a fost dom­nul Dorin Băltea­nu. O întâm­plare fericită mi-a scos în drum acest me­hedințean de viță veche, îndrăgostit și dedicat pe viață Băilor Hercu­lane și renașterii lor. D-l Bălteanu este o en­ciclopedie vie a sta­țiunii. A scris și o carte în două volume: "Her­cu­lane - Arc peste timp. Turism și istorie la Băile Herculane". Pri­mul volum, solicitat la Mün­chen, Ulm și Viena, a apărut și în germană. Cine știe, poate că însuși du­hul ocrotitor al împărătesei Sissi făcuse să ne în­tâlnim. Am stat amândoi la un taifas lung cât o plim­bare prin istorie.
"S-a întâmplat ca în 1736, generalul An­dreas Hamilton, gu­ver­natorul Banatului, să facă o călă­torie spre insula Ada Kaleh. Și s-a abătut spre Va­lea Cernei" - poves­tește Dorin Bălteanu. "Spre surprinderea sa, generalul găsește aici vestigii romane neaș­tep­tat de bine păs­tra­te: vechile terme ro­ma­ne, apeductele, erau încă acolo. Și mai află de la localnici des­pre aceste izvoare termale mira­culoase. Și împăratul Carol al VI-lea dă ordin de reconstrucție a stațiunii. O mul­țime de tabule și de vestigii arheologice au fost des­coperite atunci la Herculane. Așa de multe, încât aus­triecii au pavat drumuri cu pietre romane de altar. Iar cărămizile romane au fost folosite de aus­trieci pentru recon­struirea băilor romane, cu siste­mul lor de venti­la­ție foarte eficient. Dar abia după 1800 se va naște splendidul centru imperial, de la Băile Imperiale până la Cazinou, unul din primele ca­zinouri din Europa de Est, și până la Parcul Cen­tral, cu pavi­lio­nul muzical ascuns sub arborele gi­gant, monu­ment al naturii, pus aici din vremea lui Franz Jo­sef, despre care se spune că ar fi exclamat, încân­tat: «Cea mai frumoasă stațiune de pe con­ti­nent»".
Dar oare ce fel de oameni veneau în timpurile acelea să se trateze în Herculanele imperial? Aflu că întocmai ca în vremea romanilor, aici aveau acces atât oameni simpli, cât și mari personalități. Stațiunea le oferea tuturor posibilități de cazare, deși era foarte greu de găsit un loc la Herculane, în perioada lor de glorie. Se plătea chiar în aur ca să găsești un loc la stațiunea care era la modă în toată Europa. Veneau oameni din Imperiu, dar și din Turcia, musulmani cu șalvari. Și Tudor Vladi­mirescu a fost aici, în 1815 și 1816, pentru două sejururi. Își permitea, căci era mai înstărit. Eroul oltenilor a venit la prietenul lui, preotul Nicolae Stoica de Hațeg. Probabil că aici și-a pregătit și Revoluția. Nicolae Bălcescu a venit și el pe aici, la fel și Mitropolitul Andrei Șaguna. Iar dintre împă­rații austrieci, au fost aici Iosif al II-lea, și Francisc I, cu împărăteasa Charlotte. Dar și Franz Josef și împără­teasa Sissi.

Regina zânelor

Iată-ne ajunși, în sfârșit, la extraordinara po­ves­te a împărătesei Elisabeta (Sissi) și a împăratului Franz Josef, la Băile Herculane. Sissi, împărăteasa cea cu totul aparte. Mereu răzvrătită, mereu visă­toare, dar și încăpățânată și singuratică. Până și intrarea ei în rân­dul monarhilor lumii a fost neobiș­nuită. Sissi a însoțit-o pe sora sa, Helene, la Bad Ischl, unde era aranjată o întrevedere între Helene și tânărul împărat, Franz Josef, care își căuta o soție. Dar Franz o vede pe Sissi și se îndrăgostește nebunește de ea. Era superbă, înaltă, subțire, cu părul bogat și lung și cu o privire strălucitoare. Sedus, o cere de soție, în locul surorii ei. Așa a ajuns Sissi împărăteasă, la doar 16 ani, în 1854. O copilă frumoasă, dar crudă, încă, ciu­dată, sălbatică și retrasă, refractară la protocolul im­pe­rial. De altfel, curtea imperială nu a înțeles-o și a judecat-o mult timp. Ce blas­femie pentru o împă­ră­teasă! Sissi merge aproape zilnic la cumpărături prin Viena, ca un om de rând; își umple apartamentele im­periale cu animale: papagali, câini și căpri­oa­re; aduce la Curte oameni nevoiași, pe care îi hrănește și îi îm­bracă. În plus, călărea foarte bine, avântân­du-se în lungi plimbări. Și mai era și poetă! O poetă care nu și-a supor­tat niciodată numele de alint, primit în copilărie. I-ar fi plăcut să i se spu­nă Titania. Titania, regina zânelor din "Visul unei nopți de vară" de Shake­speare. Ea, regina zânelor, care a încercat să își înece melan­co­liile în poezii și în călătorii. Și astfel s-a atașat de Valea Cernei.

"Te salut de multe mii de ori, Vale a Cernei, tu, valea mea iubită!"

- Împărătesa Sissi a poposit pe malurile Cernei de cinci ori, își continuă povestea Dorin Băl­tea­nu. Iar în 1887, a petrecut cel mai lung sejur, de șase săptămâni, la vila Tatartzy, con­struită de adminis­tra­torul de atunci al stațiunii. După vizita împă­rătesei, a devenit Vila Elisa­beta. Clădirea a fost pregătită cu mobilier spe­cial, pentru împărăteasă și suita ei de 30 de persoane.

- Cum arăta vila împărătesei?

- Era mică și co­chetă, așa cum se vede și azi. Avea mobilier specific perioadei aus­trie­ce, în stil baroc. Pa­tul, dulapul, scaunele, masa aveau inserții de lemn din esențe de ulm și trandafir, și toate erau unicat. Avea și o masă încrustată cu sidef roșu, făcut din scoici. La un milion de scoici albe, abia dacă se găsește una roșie. Dar toate frumusețile astea au dispărut astăzi din Vila Elisabeta, fos­ta reședință a îm­pără­tesei. Dormitorul im­pe­rial, cu un ceas de aur a stat mult timp într-un muzeu, la Ho­telul Traian. Au fost păstrate bine până în 1990. Din păcate, astăzi nu mai sunt.

- Ce-a atras-o pe împărăteasa A­us­triei la Hercu­lane?

- Sissi s-a îndră­gostit de aceste lo­curi. A făcut și tra­ta­ment, căci începu­se s-o încerce reu­matismul, care nu-i mai permite să facă atâtea călătorii prin lume, cum îi plăcea ei. Iar medicii i-au recomandat Băile Hercu­lane, pentru că stațiunea era po­trivită și pen­tru sis­temul nervos zdrun­cinat al împă­rătesei. Așa că în primăvara lui 1887, împă­răteasa sosește la Vila Elisabeta și începe tra­tamentele și drumețiile. O însoțeau doam­­nele de onoare, toate de neam nobil. Iar în unele trasee mai lungi, mer­gea cu împărăteasa și pă­dura­rul român Petre Zarva.

- Legendă sau adevăr?

- Eu am mai găsit un bă­trân, în Gârbovăț, Caraș-Se­ve­rin, pe Valea Almă­ju­lui, ca­re mi-a spus cum, copil fiind, l-a cu­noscut pe acest pădurar al împărătesei. La vre­mea aceea, Petre Zarva era un moș, "umbla cu bâtu" (se sprijinea în­tr-un băț) și se mândrea că-i fusese călăuză îm­părătesei. Și să știți că nu era puțin lucru! Sissi avea o formă fizică re­mar­cabilă. Avea o sală de gimnastică în care își între­ținea condiția fizică și silueta. Și mai urmase și cursuri de scrimă. Era atletică, căci practica și călă­ria încă din copi­lărie. Era una din cele mai bune călărețe ale Europei. Așa că atunci când urca pe munte, pu­țini puteau ține pasul cu ea. De multe ori, și că­lău­zele ei renun­țau, min­țind-o pe îm­pă­răteasă că nu mai știu drumul. Dar ei îi plăcea să se plim­be nu doar prin pă­durile noas­tre, pe Munții Cer­nei, ci și prin Mun­ții Mehe­dinți, mai departe. Și Petre Zarva o în­soțea pes­te tot. Era singurul care a pu­tut ține pa­sul cu îm­părăteasa. Urcau Crucea Albă, ajun­geau la Cheile Țes­nei. Drumeții de 3-4 ore. S-a întâm­plat că, odată, Sissi a urcat spre Piscul Cio­rici, ajungând în­tr-un loc cu o pan­­tă foarte abrup­tă. Trebuia să te ca­țeri din greu pe ea. Petre Zarva și doamna de onoare i-au zis să se întoarcă. Dar Sissi, fire foarte ambiți­oasă și voluntară, a hotărât: "Urcăm!". Și-a urcat. În vârful muntelui a găsit o priveliște uluitoare: toa­tă Valea Cernei și Băile Her­culane se vedeau cuibărite între munți. Împărăteasa a suspinat: "Ce frumos e! Ce mi-ar plă­cea să mănânc aici, cu priveliștea asta în fața mea!". A doua zi, surpriză! 80 de lucrători ai ocolului silvic ridicaseră peste noapte un foișor, pentru ca împărăteasa să ia masa în vârful muntelui. De atunci, foi­șorul s-a nu­mit "Foi­șorul Elisa­beta".
Împărăteasa Sissi era atrasă ca un mag­­net de sa­tele și de obiceiurile ro­mâ­nești. Îi plăcea să um­ble, incognito, prin așeză­rile din jurul sta­țiu­nii, și ad­mira cos­tumele popu­lare, iile, mai ales. Le în­tre­ba pe fe­meile noastre despre portul lor. Și mai voia să știe numele româ­nești ale loca­lităților, pe care se străduia să le pro­nunțe corect. Și-i mai plă­ceau împă­rătesei austrie­ce și bucatele românești: mă­mă­liga, brânza, iar la stâne, bea lapte. Într-o poezie, chiar povestește cum a băut lapte dat de-un cio­ban, lapte pe care l-a plă­tit cu un galben de aur. A fost fericită Sissi la Herculane. Simplitatea și independența ei se potriveau de minune cu locurile și oamenii pe care îi întâlnea, țărani și cio­bani din Mehe­dinți. De­­parte de Curtea vie­neză, cu pro­tocolul ei scrobit, al meselor care aveau între 9 și 13 feluri de mâncare, fiecare cu alt vin.

Două regine

Tot atunci, în 1887, în acel sejur lung de șase săptămâni de la Băile Her­culane, îm­pă­răteasa Sissi a pri­mit vizita regi­nei Eli­sabeta a Ro­mâ­niei (Car­men Silva) și a re­ge­lui Carol I. Cu fi­res­cul comporta­mentului ei, Sissi i-a întâmpi­nat la gară pe suveranii Româ­niei, de unde au plecat cu trăsura. Cele două femei erau legate de pasiunea comună pentru poezie, mai ales pen­tru ver­su­rile poetului german Hein­rich Heine. Au citit poe­zii în salonul de primire al împără­tesei (din care se mai păs­trează încă oglin­zile vene­țiene și can­dela­brul original). Au făcut o scurtă drumeție, după care, a doua zi, re­gele și regina Româ­niei au plecat la Bucu­rești. Dar prietenia celor două regine a conti­nuat. Sissi a fost invi­tată să facă o vizită la Castelul Peleș, unde dia­logul li­te­rar a conti­nuat. Car­men Silva, care era o poe­tă consa­cra­­tă, o în­demna pe Sissi să-și pu­­blice poe­ziile adu­na­te într-un jur­nal. Ca ecou al în­tâmplărilor de atunci, a rămas un poem (des­co­perit de Dorin Bălteanu) des­pre Va­lea Cernei, în care este amintită și Eli­sa­beta, regina Ro­mâ­niei: "Tu, vale liniștită, adă­post al nimfelor,/ Tu, loc al zânelor, în­cân­tător de frumos,/ În care Cer­na spumegă adân­că și rece,/ Și Do­mogledul visează în eter,/ Iar verdele co­boa­ră în valuri/ Și urcă apoi până în ce­ruri;/ Iedera se smulge de pe stânci,/ Pla­tanii se îm­pletesc cu stejarii,/ Flori necu­nos­cute în­flo­resc grațioase/ Iar verdele este asemenea sma­ral­dului mușchilor:/ Am fost aici, unde am găsit în pădure/ Cântecul numit Carmen Silva;/ De aceea, te salut de multe mii de ori/ Vale a Cer­nei, tu, valea mea iubită!"
Neprețuitul meu ghid prin poveștile îm­părătești, d-l Dorin Băl­teanu, a mai găsit o poe­zie aparte a împărătesei Sissi: "Poiana Lungă". Și s-a hotărât să gă­sească satul care a inspirat-o. Și, într-o bună zi, a găsit doi copii de la liceul din Her­cu­lane, pe al căror certi­ficat de naștere scria "Poiana Lungă".
"Însoțit de ei, am ple­cat, într-un no­iembrie foar­te frumos, am lăsat ma­șina jos, în șosea, și am ajuns la poa­lele vârfului Arjana, unde e cătunul Poiana Lungă. E un cătun de câteva case, al comu­nei Cor­nereva, unde nu se ajunge decât pe potecă de munte. Ajuns acasă la cei doi copii, i-am în­trebat pe părinți dacă știu ceva de pre­zența împă­rătesei Elisabeta pe acolo. Nimeni nu știa nimic. Dar am insistat și l-am rugat pe Nicolae, gazda mea, să facem o dru­me­ție a doua zi, la poiana din apro­piere. «Pe unde o s-o luăm, Nicolae? Pe unde-i tra­seul?», l-am întrebat. «Păi uite, coborâm prin spa­tele casei mele în bărâcă (în vale), pe ur­mă urcăm Cracul Împărătesc și ajun­gem la Po­iana Lungă». Surpriza a fost așa de mare, că-mi venea să pornesc pe loc! L-am pus să repete. Crac înseamnă deal, Dealul Împărătesc. Era mărtu­ria prezenței lui Sissi prin acele locuri depărtate, înti­părită în toponimia locală, mai păstrătoare decât memoria oamenilor. Și am ajuns a doua zi într-un loc superb, la poalele Ar­ja­nei, tot numai liniște. Atunci am înțeles de ce împă­răteasa a stat o zi în­treagă acolo. Toamna e un reci­tal de culori pe Valea Cernei. Este cel mai frumos anotimp."

Vals printre licurici

La Băile Herculane, în acele vremuri tihnite de sfârșit de secol 19, balurile și valsurile se țineau lanț. Splendidul Cazinou avea și un salon de cură, dar și o sală uriașă de bal, cu tavanul pictat cu foaie de aur. "Saluti et Laetitiae" ("Sănătate și bucurie") scria pe frontispiciul Cazinoului. Balurile celebre completau cura balneară cu o cură de dans. În luna iunie, Băile Herculane erau invadate de roiuri uria­șe de licurici. Pe cer străluceau stelele și luna, iar jos, între luminile din Parcul Central, muzica și pe­rechile dansau ve­ghea­te de lumina feerică a licu­ricilor. Dar Sissi nu ieșea la promenadă, seara, cu mulțimea în parc. Îi plăcea să fie singură și ne­știută. Mergea pe malul Cernei, ascultând susurul apei și se plimba prin jurul stațiunii, cu trăsura, pe care o conducea singură. Ulti­ma oară a venit la Herculane în 1896, la întâlnirea ce­lor trei capete încoronate: Franz Josef, Alexandru I al Serbiei și Carol I, regele României. A fost un eve­niment deo­sebit: inaugurarea canalului navigabil Porțile de Fier, realizat de către cele trei țări. Până atunci, la Cazanele Dunării, se circula foarte greu, din cauza stâncilor care ieșeau din apă. Cei trei suverani se întâlnesc la Orșova. Împăratul austriac îi invită pe nava "Franz Joseph", să inaugureze cana­lul, cu fanfară și focuri de artificii. După care, cei trei regi merg la Băile Herculane, la Cazi­nou, cu un alai de 300 de tră­suri. A urmat un bal uriaș și rasat, ca din alte vremuri. A fost prezentă și Sissi, cu flori de diamante prinse în păr.

Cântecul de lebădă

Peste numai doi ani, în 1898, la Geneva, Sissi este ucisă de un anarhist italian. Omul căuta cu orice preț un cap încoronat, ca să-l omoare. Îl pân­dise mai întâi pe prințul de Or­leans, dar n-a fost să fie el. Apoi a aflat că îm­părăteasa Elisabeta e în oraș. Era înre­gistrată la hotel sub altă identitate, dar un ziar i-a dezvăluit prezența la Geneva. A­nar­histul a urmă­rit-o și, în clipa în care se pregă­tea să urce pe vapo­rul care urma să traverseze lacul Geneva, s-a repe­zit și a înjun­ghiat-o. Împă­ră­teasa s-a clătinat puțin și a căzut. Apoi și-a revenit. Părul ei uriaș și bogat i-a ușurat căderea... Nimeni nu și-a dat seama că-i ră­nită. Îm­părăteasa nu sân­ge­ra! Cor­se­tul ei, legat strâns, i-a oprit hemoragia. Aju­tată de doamna ei de onoa­re, a ur­cat pe vapor. Și abia acolo a leșinat. I s-au dat pri­mele îngrijiri, și când i-au des­făcut corsetul, sân­gele i-a țâșnit șuvoaie. A mu­rit du­pă o oră. "Ce mi s-a întâm­plat?" - au fost ultimele ei cuvinte. Dure­rea i-a înmăr­mu­rit pe Franz Jo­sef, pe toți supușii Impe­riului, dar mai ales pe oa­menii sim­pli. Dispăruse Sissi, împără­teasa lor, "îm­părăteasa cea fără voie". La scurtă vreme, a izbucnit primul război mondial. Sissi era de-acum doar o amintire frumoasă. Poate, dacă mai trăia, l-ar fi putut opri, cu dragostea ei de viață, pe bătrânul ei soț, împăratul Franz Josef, să își arunce cu atâta furie armata în Serbia, după atentatul de la Sarajevo. Balurile cu licurici au fost înghițite de carnagiul ce a urmat. După care, lumea n-a mai fost ca înainte.

Umbra albă a împărătesei

În amintirea lui Sissi, două statui ale ei au fost ridicate în ultimii ani ai Imperiului, pe aceste locuri. Una era la Băile Herculane și alta la Caran­sebeș. Sta­tuia lui Sissi din Caransebeș s-a păstrat. Povestea ei e zbuciumată, cum a fost și povestea împărătesei. Sculp­tată în marmură de Rușchița, în 1914, a fost inau­gurată abia în 1918, după Marea Unire. După care a dispărut, pentru mulți ani. Abia în 2000, a fost găsită, îngropată în fundațiile unei biserici din Caran­sebeș. Era fără cap, returnat, și el, mai târziu. Statuia lui Sissi de la Băile Her­culane s-a pierdut însă defi­nitiv.
Și poate că încă de atunci a început să bântuie aici stafia ocrotitoare a împărătesei. Cine știe... Căci nu doar istoria și legendele îți dau binețe la Băile Her­culane, ci și eresurile. Dacă ai timp să-i cauți și să-i asculți, unii localnici îți vor povesti că, în ultimul timp, o fantomă din alte vremuri se arată ici și colo, prin oraș. Câțiva au văzut-o plutind în serile de toam­nă senine și pline de stele. Alunecă nu mult pe deasu­pra pământului, prin Parcul Cen­tral sau peste Podul de piatră și se oprește, pentru câteva clipe, la statuia lui Hercule. În 2008, doi îndrăgostiți se plimbau printre clădirile din Hercu­lane. Din loc în loc, făceau fotografii. Nu departe de statuia lui Hercule, într-una din poze a apărut o siluetă îmbrăcată într-o rochie aburoasă și albă. O fe­meie frumoasă, cu chip ușor neclar. Unii spun că ea li se arată îndră­gos­tiților care se plim­bă prin Parcul Central, ca-n vremurile de aur. Alții, că doamna albă păzește cu strășnicie clă­dirile vechi din cen­trul imperial al ora­șu­lui, încolțite azi de pa­ragină. Și că apa­riția frumoasă e, de fapt, o prin­țesă. O prințesă care pleacă, dar ră­mâ­ne, totuși, în preajmă mereu, pentru a ocroti Băile Herculane și Va­lea Cernei. A fost vă­zută și prin pădurile dese din munți. Iar în nop­țile clare de iarnă, aburul apelor ter­male capătă, și el, trup de prințesă. Cu siguranță este împărăteasa Sissi, care vrea să întârzie în locurile unde a fost fe­ri­cită. Măcar pen­tru asta, și Băile Her­culane ar trebui să fie întoarse la strălucirea lor.