Vestitorii Crăciunului

Dana Ene
- Românii sunt iubitori de tradiții, chiar dacă mai trag cu ochiul și pe la vecinii occidentali. Dar și atunci, au grijă ca împrumutul să se potrivească cu ce-au acasă. Cum ar fi, de pildă, un Crăciun fără "tradiționalele" concerte de rock'n'roll ale lui Ștefan Bănică, sau fără armoniile ansamblurilor de muzică vieneze? Așa se face că oferta de spectacole dedicate Crăciunului este, anul acesta, atât de variată și cumpănită, încât și cel mai aprig cârcotaș poate găsi ceva care să-i meargă la inimă -

Grigore Leșe, concert extraordinar de colinde

Numele lui simbolizează tradiția. Pe care o apără vulturește, și când ho­rește de dor și de ini­mă albastră, și când bate la ușile caselor, cu colinde vechi, de Cră­ciun. Marele rap­sod popular, originar din Țara Lăpușului, por­nește odată cu iar­na, spre largul țării, după un calendar pe care vi-l spunem din timp: * 5 decembrie - Târgu Mureș, Palatul Culturii * 7 dec. - Bra­șov, Teatrul "Sică Alexandrescu" * 8 dec. - Pitești, Teatrul "Alexandru Davila" * 11 dec. - Galați, Casa de Cul­tură a Sindica­telor. * În Capitală va cânta la Sala Palatu­lui, unde poate fi as­cultat du­mi­nică, pe 20 dec., de la ora 19.30, într-un con­cert de excepție.
Este cel de-al doi­lea an consecutiv, în care Grigore Leșe ur­că pe scena Sălii Pa­la­tului, pentru un spec­tacol de Crăciun. Anul trecut, con­certul s-a bu­curat de un succes extraordinar, pe care Leșe visează să îl repete. Dacă vă doriți un Cră­ciun căruia să-i sim­țiți frumusețea și străvechimea, du­ceți-vă să îl ascul­tați.
Concertul extraordinar Grigore Leșe face parte din proiectul național cultural "Artă contra drog", inițiat de CIADO România, președinte fiind academicianul Con­stan­tin Bălăceanu Stol­nici și este susținut de Mi­nis­terul Ti­neretului și Sportului.
(Bilete pentru concertul din Capitală puteți găsi la Sala Palatului sau online pe iabilet.ro și au prețuri cuprinse între 60 și 200 lei.)

"Leru-i ler" cu Ștefan Hrușcă

Ieudeanul nostru plecat în Ca­nada nu se lasă, totuși, de colindat. An de an, cum se pune de iarnă, el revine în România, ca să ne aducă amin­te că "Leru-i ler". Și anul acesta, traseul lui candidează la Car­tea Recordurilor. Iată-l, puțin pre­scur­tat, pentru cei ce vor să colinde îm­preună cu el. "Umbla­tul" lui Hrușcă începe pe 9 decembrie, la Buzău, pe scena Teatrului "George Ci­prian", de la ora 17. În aceeași seară ajunge la Ploiești, unde va cânta de la ora 20, pe scena Filar­monicii "Paul Con­stan­ti­nescu". O zi mai târziu, pe 10 decem­brie, colindă la Tulcea și la Constanța, mai întâi la Teatrul "Jean Bart" (ora 17), și după aceea la Ca­sa de Cultură a Sin­di­ca­telor din Con­stanța (ora 20). În Bucu­rești, Hrușcă are două reprezentații, pe 14 de­cem­brie, ambele pe sce­na Teatrului Național. Pe 15 decembrie, concer­tea­ză la Brașov, în alte două repre­zentații conse­cuti­ve, la Sala "Patria". Pen­tru că lista este prea lun­gă, mai amintim doar ul­ti­­ma lui apariție, care se va consuma la Galați, la Casa de Cultură a Sin­di­catelor, pe 28 de­cem­brie.
(Detalii suplimentare despre traseul și despre concertele lui prin țară, dar și poate ultimele bilete - căci s-au vândut din nou ca pâinea cal­dă - mai găsiți pe bi­lete.ro)

Ștefan Bănică - Concert extraordinar de Crăciun

Pentru o mulțime de bucureșteni nu există Crăciun fără întâlnirea cu Ștefan Bănică. Din 2002 până în prezent, el a susținut peste 50 de concerte, cu un nu­măr record de spectatori. De la an la an, reprezentațiile au crescut în ofertă artistică, cântărețul oferindu-le de fiecare dată, ascultătorilor săi, o experiență muzicală nouă. Și anul acesta, Bănică a pregătit un spectacol scânteietor, din care nu vor lipsi invitați de renume, efecte tehnice specta­culoase, jocuri de lumini și grafică scenică inedită.
(Bilete mai aveți șanse să găsiți la spectacolul din 13 decembrie, cu prețuri cuprinse între 60 și 200 de lei. Le puteți procura prin în rețeaua Eventim.)

Adrian Naidin - "Măturătorii Raiului"

Nonconformistul violoncelist Adrian Naidin îm­bină colindul românesc cu elemente de jazz contem­poran într-un concert inedit, care va fi cu siguranță apreciat de iubitorii muzicii rafinate. Naidin nu călă­torește singur spre Rai, ci împreună cu talentații săi colegi: Eugen Amarandei la contrabas, Gabriel Bălașa la percuție și Sorin Zlat la pian. Cei patru muzicieni pornesc la drum însoțiți de Bach, Brahms și Paganini și vor ajunge, în cel mai firesc mod, la colindele și cântecele de iarnă românești. Ei au și o invitată spe­cială, venită anume pentru a da viață versurilor colin­delor lor: Alexandra Ungureanu, una dintre cele mai frumoase voci ale muzicii românești.
(Biletele pentru concertul "Măturătorii Raiului" de luni, 21 decembrie, sunt disponibile la prețuri va­ria­bile, în funcție de categoria de loc, și costă între 25 și 50 lei. Ele pot fi găsite la casa de bilete a Teatrului Național București sau online pe biletoo.ro)

Cristi Minculescu & Iris - Rockolinde Simfonic

Pe 22 decembrie, la ora 20, fanii tru­pei IRIS vor avea un dar uriaș de Cră­ciun: Cristi Minculescu și vechea lui trupă se reunesc pentru un concert inedit, de rock-sim­fonic, la Sala Palatului din Capi­tală. Și nu vin singuri, ci însoțiți de invi­tați de marcă, precum soprana Felicia Filip și violonce­listul Adrian Naidin. "Irișii" spun că au pre­gătit un spectacol de excepție, în care își vor armoniza vocile, chitarele și to­bele, cu Orchestra Simfonia București, condusă de dirijorul Florin Totan.
(Și pentru că la acest eveniment bile­tele s-au cam "topit" din prima zi, trebuie să vă grăbiți dacă doriți să ascultați și să vedeți Irisul. Ele au prețuri cuprinse între 50 și 175 de lei și pot fi găsite la Sala Palatului sau pe myticket.ro)