Rețete de sprijin pentru ten obosit: MĂCEȘELE

Iulia Vlad
Printre ingredientele naturale, cu efecte de excepție asupra obra­zului, se numără și măceșele. Până la Crăciun le mai găsiți la piață, în stare proaspătă, sau la plafaruri, uscate sau pulbere. Puterea lor e aceeași, indife­rent de aspect. Foarte bogate în vita­mine (A, B, C) ele sunt un sprijin real împotriva îmbătrânirii obrazului. (În cazul că folosiți măceșe proaspete, cu­rățați-le de semințe și puf.)

Comprese cu infuzie de măceșe
Mod de preparare și utilizare: peste 2 linguri de măceșe uscate și mărunțite se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă, se lasă o jumătate de oră, apoi se strecoară.
Înmuiați comprese din tifon, în in­fu­zia călduță de măceșe, stoarceți-le ușor și aplicați-le pe frunte, pe obraji, nas, gât și decolteu. Se lasă să acțio­neze 15 minute, apoi se aplică crema obișnuită. Folosiți de 3-4 ori pe săptă­mână, mai ales seara, compresele cu mă­ceșe. Vitaminizează pielea și o înti­neresc.

Mască cu pulbere de măceșe, iaurt și miere
Mod de preparare și folosire: aveți nevoie de 2 lin­guri de pulbere de mă­ceșe (se găsește la pla­far sau maga­zine naturiste ori se macină fin, măceșe uscate cu râșnița de cafea), o lingură de iaurt și o lingură de miere. Amestecați in­gredientele până se trans­formă într-o pastă groasă, ca­re se întinde pe față și gât. După o jumătate de oră, se clătește cu apă căl­duță. Revita­li­zează, hrănește orice tip de piele.

Tonic facial cu măceșe
Mod de preparare și folosire: fier­beți 2 linguri de măceșe uscate și zdro­bite, vreme de 10 minute, la foc mic, în două căni de apă. Lăsați vasul acoperit 20 de minute, apoi strecurați. Ați obținut un tonic facial vitaminizant și tonifiant, pe care puteți să îl "îmbu­nătățiți", adăugând o cantitate egală de suc proaspăt de castravete sau ceai con­centrat de mușețel. E minunat pen­tru orice tip de ten. Rezistă la frigider 3-4 zile. Înainte de a-l folosi, nu uitați să îl agitați.

Lifting natural cu măceșe
Mod de preparare și folosire: pre­parați decoctul de măceșe ca mai sus (tonic facial). Strecurați lichidul și tur­nați-l în tăvița pentru cuburi de gheață, pe care o puneți la congelator. Când doriți un tratament facial cu rezultate imediate, masați tenul și decolteul cu un cub de gheață, timp de câteva mi­nute. Repetat procedeul de 2-3 ori pe săptămână, efectul e și mai vizibil.

Ulei de măceșe
Uleiul de măceșe presat la rece se găsește la magazinele naturiste sau la plafaruri. Poate fi aplicat direct pe pie­le, ori combinat cu alte ingre­dien­te, care îi pun în valoare calitățile:
* adăugați în crema de noapte câteva picături de ulei de mă­ceșe
* masați-vă în fiecare zi fața, gâtul și decolteul cu ulei de măceșe. Veți vedea cum, în scurt timp, pielea își regăsește suplețea.

Cremă cu ulei de măceșe împotriva îmbătrânirii
Mod de preparare și folo­sire: 25 ml ulei de măceșe, 13 ml ulei de argan, 30 g lano­lină, 5 g ceară de al­bine. Lanolina și ceara se topesc în­tr-un vas pe baie de aburi, se trage vasul deo­parte și se adaugă uleiurile. Emul­sia obținută se aplică seara pe față, gât și decolteu, cu masaj ușor. Ținut la rece, în recipient de sticlă ori porțelan, în­chis ermetic, preparatul re­zistă două luni.