ACTUALITATEA MEDICALĂ

Ilie Tudor
Mai bine grași, decât sedentari!

Vreme de 15 ani, specialiștii Uniunii Europene au încercat să înțeleagă care sunt năravurile care amenință în cea mai mare măsură sănătatea și fericirea locuito­rilor bătrânului conti­nent. În acest scop, o armată de me­dici au monitorizat, în acest interval de timp, nu mai puțin de trei sute de mii de europeni de toate vârstele. Rezul­tatul? Sedentarismul es­te cea mai pe­riculoasă boa­lă a momentului, mult mai gravă decât epidemia de obezitate, care face și ea ravagii, în ultimele decenii. O persoană suplă, dar seden­tară, are mult mai mari șanse să facă diabet, să sufere de probleme de fertilitate sau să aibă un infarct, decât una obeză, dar vioaie. Grăsu­ții sau grăsuțele care merg în pas alert, măcar 20 de minute în fiecare zi, sunt mai puțin expuși la moarte prematură, au un echilibru emo­țional mai bun și sunt mai fericiți decât persoanele cu greutate de fotomodel, dar care stau la televizor ori la calculator sau fac treburi mărunte prin gospodărie.

Câini, în loc de antidepresive

În America, țară în care depresia și anxietatea infantilă fac ravagii în ultimele decenii, medicii au vrut să vadă care este efectul cățeilor asupra psihicului co­piilor și adolescenților. Băieți și fetițe, cu vârste între 5 și 12 ani, care au un câine sau au posibilitatea de a pe­trece zilnic timp cu un asemenea patruped, au fost moni­torizați vreme de mai bine de un an. Psihologii au ob­servat că prietenii lătrători au efecte terapeutice asu­pra psihicului celor mici mai puternice decât neurolep­ticele de sinteză. Copiii deținători de căței au o rată a tulbu­rărilor emo­ționale date de stres de doar 12%, față de 21%, cât este la copiii care nu au un ase­menea prieten. Apoi, copiii care au grijă de propriii căței au o rată a depen­denței de Internet sau de jo­curile electro­nice la ju­mă­tate față de cei care stau sin­guri în casă, cu orele. În ado­lescență și la vârsta adul­tă, cei care au avut în grijă un câine sunt mai responsabili, mai echilibrați în relații și mai toleranți. Totuși, nu este suficient să luați un câine copilului dvs., mai trebuie să-l îndrumați și să-și asume îngrijirea lui, să respecte libertatea și nevoile prietenului necuvântător.

Dieta fără gluten - o dezamăgire

În ultimii cinci ani, în America, dieta fără gluten (o proteină din cereale) a devenit un fel panaceu util pentru detoxifiere, pentru menținerea siluetei și prevenirea tuturor bolilor. Milioane de oameni au renunțat complet la "proteina cea rea", prezentă în pâine, cereale inte­grale, paste făinoase, fulgi de cereale etc. Staruri ame­ricane, cum ar fi Gwyneth Paltrow sau Jenny McCarthy, au adoptat această dietă, despre care s-au scris cărți și s-au făcut documentare care ar putea convinge și un dependent de pâine să treacă pe dieta cu cartofi fierți, quinoa și orez. Necredincioși, mai mulți specialiști în nutriție, s-au pus pe treabă și au verificat pe mii de pa­cienți care este efectul consumului, respectiv al re­nunțării la gluten. Rezultatul a fost dezamăgitor pentru fanii, mai mult sau mai puțin cele­bri, ai acestei diete. Cu ex­cepția celor cu intoleranță la gluten (numită și boală celiacă), care alcătuiesc sub 1% din popu­lație, renunțarea la această pro­teină nu are niciun efect benefic, ba din contra. Glutenul pare să ajute la tratarea anemiei, la creș­terea forței musculare, la îmbu­nătățirea unor funcții neurologice, fiind o proteină mult mai sănătoasă decât cele din carne, de exemplu. Totuși, dieta fără gluten a dat în multe cazuri rezultate, dar aceasta pentru că - de frica proteinei incriminate - adep­ții au renunțat la pâinea albă, la prăjituri, la carnea pro­cesată, la pastele din făină albă ori pizza. Totuși, glu­tenul este bun și toată lumea are motive de bucurie! Cu o excepție: industria alimentară de produse fără glu­ten, care ajunsese la vânzări de... 24 miliarde de dolari pe an doar în Statele Unite, datorită acestei cure.