Răspuns pentru ELENA LONG - Buzău, F. AS nr. 1191 - "Există vreun tratament eficace pentru epilepsie cu crize focale?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Lămuririle pe care mi le solicitați cu privire la par­­ti­cularitățile epilepsiei cu crize fo­cale sunt următoarele: pentru început, trebuie amintit că celulele nervoase comunică între ele prin semnale elec­tri­ce, iar o criză epileptică apare atunci când există o modificare brus­că a acestor semnale, determinând dezorganizarea neuronilor. Practic, în timpul unei crize epileptice, anumiți neuroni trimit semnale anormale ce împiedică cei­lalți neuroni să funcționeze normal, deter­minând astfel modificări tempo­rare în senzații, comportament, miș­cări sau stare de conștiență. În ceea ce pri­vește epilepsia cu crize fo­cale, aceas­ta se caracterizează prin simp­tome clinice sugestive pentru locali­za­rea focarului de descărcare neuro­nală și prin păstrarea stării de con­știență. De la caz la caz, se pot pro­duce manifestări motorii (cu focar contra­lateral manifestării clini­ce) strict localizate, crize postu­rale, afa­zice, de tip expresiv sau receptiv, crize senzitive, crize senzoriale (iluzii, halu­cinații), crize vegetative (hiper­termie, hiperhidroza) etc.
Dintre principalele cauze genera­toare de crize epi­leptice aș aminti infecțiile cerebrale, abcesele ce­rebrale, traumatismele, tumo­rile, intoxi­cațiile cu al­cool, sevrajul, intoxicațiile cu medica­mente, bolile vas­culare cerebrale, bolile dege­ne­rative, bolile siste­mului imunitar, câteodată chiar anumite parazitoze și SIDA.
Tratamentul epilepsiei vizează, în primul rând, evitarea factorilor declanșatori (hipoglicemia, consu­mul de alcool, cafea, privarea de somn etc). Medi­camentele constituie prima linie terapeutică în cazul epilepsiei, și pentru multe tipuri, el reprezintă o meto­dă eficientă de a controla crizele. Protocoalele tera­peu­tice în cazul epilepsiei sunt complexe și, de aceea, trebuie să discutați cu medicul dvs. curant despre efec­tele adverse ale diferitelor antiepileptice. Este im­portant să respectați indicațiile acestuia și instruc­țiunile de pe prospect. Administrarea regulată a me­dicației ajută la menținerea unui nivel constant al me­dicamentului în sânge.
În cazul în care medicamentele nu sunt eficiente sau prezintă efecte adverse severe, o altă opțiune te­ra­peutică poate fi stimularea vagală (a nervului vag) cu ajutorul unui dispozitiv implantat sub claviculă. Dispozitivul stimulează creierul într-un regim inter­mitent, conform unui program ce se poate ajusta. Sti­mularea are, în cazul unor pacienți, un efect inhibitor asupra crizelor convulsive, chiar dacă mecanismul de producere nu este pe deplin elucidat.
Deși nu poate suplini medicația alopată, medicina naturistă vine în completarea acesteia prin remedii ca Sovârvul, Trei frați-pătați, uleiurile esențiale de Rozmarin, Busuioc, Cajeput și Cimbrișor, ori pro­duse complexe de tipul GABA (acid gama aminobu­tiric), Revidox, Valerinal sau 5-HTP (5-hidroxitrip­tofan). Pentru lămuriri suplimentare contactați-mă tele­fonic! Să auzim numai de bine!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"La doar 36 ani, soțul meu are glioblastom multiform"
(Răspuns pentru GEORGIANA - Cluj, F. AS nr. 840)


Glioblastomul este cea mai agresivă varietate de tumoră malignă ce afectează sistemul nervos central, derivată din țesut glial (celule non-nervoase). Dacă la unele tipuri de tumori (astrocitom), creșterea este lentă, în cazul glioblastomului, dezvoltarea este foar­te rapidă, distrugând celulele nervoase normale și pro­ducând stări de vomă, cefalee, som­no­lență, crește­rea tensiunii intracra­niene.
Acest tip de tumori au o invazi­vitate accelerată și fiind prost delimi­tate, după tratamentul prin ablație chirurgicală și radioterapie recidivea­ză în general având un prognostic sumbru. Aceste tumori răspund însă foarte bine la tratamentul cu Tien Hsien Lichid, Tre-en-en, Essiag, Anticancerlin, Bio Bran 1000/ MGN-3, Ganoderma și regim alimentar bazat pe sucuri na­tu­rale, ceaiuri antitumorale, legu­me, grâu germi­nat, fructe etc.
Multă sănătate!

"Am fost diagnosticat cu sindromul Devic"
(Răspuns pentru MANFRED BROTENGEIER - Reșița, F. AS nr. 843)


Boala Devic, afecțiune de care suferiți, a fost descoperită și studiată de medicul francez E. Devic, fiind asemănătoare cu scleroza multiplă. Poate pro­duce progresiv paralizia mușchilor striați și a nervilor optici (neuromielită optică), inflamația măduvei spi­nării sau chiar nevrită retro­bul­bară, caz în care se poate pier­de rapid vederea unilateral, iar la mișcările ochiului, apare durere.
Afectarea creierului și a mădu­vei spi­nării duce la apariția de parestezii, con­trac­turi, furni­cături, înțepă­turi, paralizii, du­reri muscu­lare, tulburări de echi­libru și de coor­­donare, de mo­bilitate și de ve­dere. Cauza este necu­noscută. Boa­la durează în medie 25 de ani. Cea mai impor­tantă investigație este exa­menul IRM. Trata­mentul con­stă în corticosteroizi (cortizon), glu­­co­­cor­ticoizi (Prednison, Solu De­cortin, Hidrocorti­zon) sau trata­ment naturist, cu regim prepon­derent vegeta­rian, în paralel cu: Tien Hsien Liquid, Neuro­opti­­mi­zer, IPG Optimizer, Holycang, Po­li­ne­sian Noni. În lipsa tratamentului, leziunile neu­ro­­logice pot fi im­portante, imobilizând pacientul la pat.
Multă sănătate!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"La doar 8 luni, băiețelul meu are otită seroasă bilaterală"
(Răspuns pentru "O mămică îngrijorată", F. AS nr. 1192)


Otita seroasă sau seromucoasă, afecțiune frec­ventă la copilul mic, se definește prin existența unui epanșament (lichid sero-mucos) al urechii medii, în spatele membranei timpanice, fără simptome de infla­mație acută. Otita seroasă reprezintă aproximativ 30% dintre afecțiunile inflamatorii otice. În cazul băiețelului dvs., în vârstă de 8 luni, medicul specialist O.R.L. și medicul pediatru vor investiga un eventual deficit imunitar fiziologic, o dischinezie ciliară pri­mitivă, prezența vegetațiilor adenoide ("polipi") sau a unei malformații velo-pala­tine a sugarului. Infec­țiile acute ale căilor respiratorii superioare ale copi­lu­lui sunt asociate sau urmate frecvent de apariția unei otite seroase sau sero-mu­coa­se. Agenții patogeni sunt grupați în colonii, la nivelul amigdalelor, al ve­getațiilor adenoidiene hiper­tro­fiate, constituind, pe lângă un factor de obstrucție tubară, și sursa de infec­ție a urechii medii. Această situație este frecventă la sugar și copilul mic, la care trompa auditivă este scur­tă și orizontală, ceea ce favorizează refluxul bac­terian dinspre rino-faringe (nas), spre urechea medie ("urechea copilului este ca o cameră cu ușa des­chisă"). Otita seroasă poate să se repete de mai multe ori într-un an, în urma unor noi infecții acute ale căilor aeriene superioare și a unor factori favorizanți locali, ducând astfel la apariția otitei seroase recu­rente și a otitei seromucoase. Tratamentul otitei se­roase la sugar și copilul mic constă în:
* aspirații nazale, de 2-3 ori/zi, urmate de insti­lații de vasoconstrictoare (ser efedrinat 0,5%) și/sau apă de mare sterilă tip Nazomer, Sterimar, Rhino­mer;
* pentru o eficacitate maxi­mă a tratamentului, capul copilului va fi înclinat spre ure­chea bolnavă. Menținerea acestei poziții timp de un minut favori­zează deschiderea trompei auditive și remiterea simp­to­ma­tologiei: durere și senzația de ureche înfun­dată;
* pulverizați 20-30 pufuri de Ocnasept (aerosol salin 100% natural) deasupra patului și în cameră, în vederea optimizării microclimatului ambiental și a îndepărtării alergenilor. Menținerea unei igiene nor­male a aerului respirat și a permeabilității foselor nazale, cu o respirație nazală corectă, sunt condiții obligatorii în vederea succesului terapeutic;
* 10 zile de aerosoli, cu câte o fiolă de hemisuc­cinat de hidrocortizon a 25 mg/zi diluată în 10 ml ser fiziologic și divizată în 3 ședințe de aerosoli;
* administrarea de antiinflamatoare și antialergice, timp de 7-10 zile;
* tratamentul cu antibiotice, în otita seroasă, este indicat numai în pusee acu­te, la recomandarea me­dicului. Evi­tați gentamicina și alte medicamente cu potențial ototoxic!
* unele cazuri beneficiază de apli­carea tubului diabolo, pentru aerație transtimpanală;
* este recomandată aerosoloterapia salină în sta­țiu­nea Ocna-Sibiului.