Un Moș Crăciun italian - ALESSANDRO SAFINA

Dana Ene
- În prag de Crăciun, pe 21 decembrie, vă dă întâlnire la Sala Palatului din București celebrul tenor italian Alessandro Safina. Cu vocea lui, mai puternică decât tăriile iernii, va vesti bucuria sărbătorii ce se apropie -

Alessandro s-a făcut remarcat în opera "Boema", nemuritoarea creație a lui Puccini, dar a de­ve­nit celebru în întreaga lume abia după ce a îmbrățișat un stil muzical mai nou, care face furori: pop-opera sau opera-rock. A cântat atât în fața capete­lor încoronate ale lumii, precum Papa Ioan Paul al II-lea și Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cât și pe stadioane, în deschiderea unor meciuri de fotbal, dar în ciuda succesului dobândit, nu a renunțat nicio­dată la scena lirică. "Opera-pop este un gen muzical care și-a format deja, în ultimii ani, propriii fani. Cred că multor oameni le place să audă o voce de cântăreț de operă, dar nu au ocazia să ajungă prin sălile de concerte lirice. În plus, nu toți oamenii înțeleg mesajul din «Aida» lui Verdi, pentru că muzica lui nu este la îndemâna tuturor, pe când o melodie pop «la modă» este înțeleasă de un public larg", își motiva artistul orientarea muzicală.

Micul cântăreț

Alessandro Safina s-a năs­cut pe 14 octombrie 1963 la Siena, în Italia. Cum ambii pă­rinți erau îndrăgostiți de operă (ca toți italienii care se respec­tă), a crescut cu muzica legen­da­rului tenor Enrico Caruso, în loc să-i asculte pe Beatles sau pe alți artiști în vogă la vremea aceea. Vrăjit de ce auzea, mi­cuțul Alessandro a îmbrățișat cu pasiune opera, iar părinții i-au simțit talentul și l-au încu­ra­jat, astfel că la vârsta de nouă ani, l-au înscris la cursuri de muzică. La 12 ani, studia deja la o academie muzicală, iar la 17 ani, devenea elev al bine­cu­noscutului Conservatorio di Musica "Luigi Cherubini" din Florența. Și în timp ce alți copii jucau fotbal pe stradă sau se duceau să danseze prin dis­coteci, Alessandro repeta și iar repeta noi partituri. N-a fost, însă, un chin. Cânta cu mare plăcere și nu a regre­tat nicio clipă că a fost îndrumat de părinți în această direcție. Doar că anii săriți ai adolescenței s-au răzbu­nat. Într-o bună zi, Alessandro s-a lă­sat cucerit de o mu­zică diferită de ceea ce studiase pâ­nă atunci, o mu­zică ce avea să îl fascineze - muzica celor de la U2, Genesis, Depeche Mode sau The Clash. În puținul timp liber pe care-l are la dispoziție, viitorul tenor as­cul­tă melodiile des­coperite, neîn­drăznind să viseze că va ajunge vreodată să cânte și el o astfel de muzică.
În 1989, la 26 de ani, câștigă primul loc la Con­cursul liric internațional din Mantova, dedicat sopra­nei italiene Katia Ricciarelli, semn că sutele de ore de studiu muzical nu fuseseră în zadar. Un an mai târziu, când îl interpretează pe "Rodolfo", din opera "Boe­ma" de Giacomo Puccini, parteneră de scenă îi este nimeni alta decât... soprana Katia Ricciarelli. De-aici înainte Alessandro are lumea la picioare. Cântă operă pe unele dintre cele mai renumite scene ale lumii, dar se apleacă și asupra unor partituri cu temă religioasă. Așa ajunge să interpreteze "La Messa" a lui Charles Gounod, în Basilica din Saint-Denis, sau "La Messa Di Gloria" și "La Petite Messe Solennelle" de Puccini, din nou în duet cu Katia Ricciarelli.

"Trădarea"

Spre finalul anilor '90, Alessandro îl cunoaște pe pianistul și compozitorul italian Romano Musumarra. Cu 7 ani mai mare decât el, acesta avea o lungă expe­riență scenică și colaborase deja cu nume mari ale muzicii, precum: Céline Dion, Elsa, Garou, Mireille Mathieu, Demis Roussos, Hélène Ségara, Sylvie Var­tan etc. Romano îl convinge să-și ducă la îndeplinire visul secret, ce prinsese contur în mintea lui Alessan­dro de multă vreme, combinând muzica clasică cu muzica pop. Așa a luat naștere albumul de debut "Insieme a Te" (1999). Melodiile cuprinse pe el sunt toate în stil rock-opera, iar primul concert în care Alessandro le-a prezentat a avut loc pe scena "Olym­pia" din Paris. Discul s-a bucurat de un succes ne­aș­tep­tat, iar melodia "Luna" a ajuns în fruntea topurilor muzicale, unde a stat mai bine de trei luni. În Olanda, de pildă, "Insieme a Te" a obținut nu mai puțin de 4 discuri de platină, urmate de un disc de aur, în Bra­zilia, și unul în Taiwan. Doar italienii, mari amatori de operă pură, privesc cu oarecare suspiciune "expe­rimentele" conaționalului lor, neacceptând prea ușor "compromisurile" pe care le face de dragul succesului.

Repere artistice

În 2001, Alessandro Safina cântă alături de Ewan McGregor melodia lui Elton John, "Your Song", ce va fi inclusă pe coloana sonoră a filmului "Moulin Rouge!". Un an mai târziu, cântă și pe scena Festivalului Sanremo, melodia "Del perduto amore". Este anul în care se și căsătorește cu iubita lui, actrița Lorenza Mario, și devine tată. Tot în 2002, Alessandro cântă în deschiderea Cupei Mondiale de Fotbal din Seul și primește și trofeul "Mario Lanza", ca "Ambasador al muzici lirice italiene".
În 2003, Alessandro revine în atenția publicului cu un nou album, "Musica Di Te", și își face debutul actoricesc, în fil­mul lui Mario Cavaradossi - "Tosca E Altre Due", un film bazat pe opera cu același nume a lui Puccini. Urmează colabo­rări cu artiști celebri, precum: Carlos Santana, Rod Stewart, Elton John, Miriam Stockley, Sarah Brightman, José Carreras sau Mario Frangoulis. Este invitat la tot felul de show-uri TV și concertează în întreaga lume. "Când a­jung acasă, în Italia, abia dacă mai am vreo două zile libere pe care să le petrec cu familia mea. Duc o viață nebună. Nu mai am timp nici ca să mă bucur de succes. E o adevărată «tragedie»", se con­fesa într-un interviu. În ciuda numărului mare de concerte și de proiecte, în 2007 reușește să scoată al­bu­mul "Sog­nami", apoi un altul, în 2014, "Dedi­cated".
Alessandro Safina nu se află la prima lui vizită în România. A mai cântat la noi în 2009 și în 2012, așa că a făcut deja cunoștință cu publicul românesc. "Abia aștept să mă întâlnesc cu voi, pe 21 decembrie, la Sala Palatului. Vă mulțumesc! Ciao!", i-a salutat Alessan­dro pe români, de la Kuala Lumpur, unde se afla pen­tru un concert.
(Și pentru că ne aflăm în plin sezon de oferte de sărbătoare, grăbiți-vă, dacă doriți un bilet la acest con­cert, căci până pe 10 decembrie, pentru fiecare bilet achiziționat veți primi încă unul gratuit. Oferta este valabilă numai pentru biletele achiziționate de pe www.bilete.ro cu livrare prin curier sau la casieria Bilete.ro (Hotel Ibis București Gara de Nord). Biletele au prețuri cuprinse între 112 și 255 lei.)
____

Din motive de sănătate, Alessandro Safina a reprogramat concertul pe care ar fi trebuit să-l susțină în țara noastră pe 21 decembrie. Toți cei care și-au achizițonat bilete pentru spectacolul lui le vor putea folosi pentru concertul reprogramat pe 14 aprilie 2016.