BIOFEEDBACK

Delia Hanzelik
- O metodă revoluționară de investigare a sănătății -

Când vine vorba de o vizită la doctor, băr­bații, ca și copiii, se lasă destul de greu. Dacă pe copii îi mai ademenești cu exemple de curaj ale eroilor de poveste, pe majoritatea băr­baților e aproape imposibil să-i faci curioși în ches­tiuni medicale. Dar și pentru unii și pentru alții există o veste bună: BioFeedback, o metodă de investigație exhaustivă la îndemâna oricui. Prin această metodă rapidă, necostisitoare și nedureroasă de mă­surare și evaluare a caracteristicilor orga­nis­mului, avem șansa extraordinară să pri­mim un volum impresionant de informații despre propriul corp și despre starea lui de funcționare. Este ca și cum s-ar întruni o echipă de 15 specialiști, care ne-ar investiga în amănunt timp de o lună, pentru a ne pune la dispoziție o sumă de date, începând de la sensibilitățile noastre genetice și terminând cu tipare din propriul subconștient. Și totul se petrece în doar 90 de minute.
Cum se realizează concret aceste măsu­ră­tori? Cu ajutorul unor senzori plasați pe cap, la încheieturile mâinilor și la glezne, cu principiu de funcționare asemă­nător electrozilor de la EKG. După măsurarea para­metrilor electro-fiziologici ai persoanei, urmează o a doua eta­pă, în care practicianul face analiza și inter­pretarea rezultatelor, cu ajutorul unui program de cal­culator. Evaluarea durează 90 de minute, dar cre­deți-mă, fie­care minut de așteptare merită din plin!

Drd. NINEL BAUER - specialist în inginerie clinică și medicală, expert în biofeedback și neurofeedback, cu peste 5000 de cazuri analizate în 15 ani de practică

- Am ajuns în fața aparatelor dvs., în urma unei experiențe legate de sănătate, încercând să aflu cau­zele care duc la apariția bolilor și-am aflat. De aceea, am hotărât să fac publice aceste informații cititorilor revistei "Formula AS". Prin urmare, vă întreb ca la școală: de ce ar dori cineva să vină să-și facă o evaluare de biofeedback?

-BioFeedback-ul este o metodă de evaluare holis­tică, în care vedem, după o scanare de aproximativ 90 de minute, foarte multe aspecte profunde, care țin de starea unei persoane, trecând prin măsurători funcțio­nale ale fiecărui organ în parte. Cantitatea de infor­ma­ție obținută e uriașă, dar ea trebuie interpretată și ofe­rită pacienților într-o formă cât mai explicită și con­cisă. Majoritatea oamenilor vor să știe ce trebuie să facă ca să nu se îmbolnăvească, ce au voie să mă­nânce, ce nu au voie să mănânce. Adică se limi­tează la aspectele fizice. Unii vor să primească asi­gurări că sunt bine, că fac bine ceea ce fac. Sunt și cei care re­fuză să creadă că obiceiurile ori comporta­mentele lor de o viață îi "ajută" să se îmbolnăvească. Unii se re­vol­tă, nu acceptă, merg acasă și fac exact opusul a ceea ce li se recomandă, alții, cei care sunt pregătiți să schimbe ceva, revin, după trei luni, la evaluare, în primul rând, cu temele făcute. Sunt cei care își înțeleg boala ca pe o atenționare și vor să fie ajutați să iasă din zona de rezistență.

- Investigarea prin Biofeedback oferă și infor­mații care țin de planul psiho-emoțional?

- Da, dincolo de profilul genetic, care se poate evidenția la biofeedback, harta emoțională a pacientu­lui relevă informații foarte interesante. De ce revine el la obiceiul dăunător de a fuma, de exemplu? Sau de ce mănâncă compulsiv? Sau de ce gândește distructiv? Se relevă informații și despre eventualele traume emo­ționale din trecutul pacientului. Dar mulți oameni nu sunt pregătiți să se confrunte cu aceste aspecte ale ființei lor și atunci le refuză. Oamenii, în general, au o rezistență destul de mare la schimbare, pentru că asta îi scoate din zona de confort. "N-am voie vită?". Plec de la cabinet direct la restaurant și-mi comand un grătar. "Aia-mi face rău? Aia-mi asum". În astfel de cazuri trebuie să identifici care e tiparul auto­dis­tructiv, pentru că niciun om conștient de sine și care dorește să se vindece ori să fie sănătos nu ignoră re­comandările, nu face opusul.

- De unde ar trebui să înceapă omul să facă ceva pen­tru sănătatea lui, odată confruntat cu toate aceste informații despre propria persoană?

- Pacienții pleacă din cabinetul meu cu o fișă de recomandări pe care sunt notate aspectele esențiale care trebuie aplicate după prima întrevedere. Acolo apar indicații cu privire la nutriție, în funcție de par­ticularitățile fiecărei persoane, predispoziții, riscuri, moștenire genetică, tablou enzimatic pentru digestie, carențe de vitamine, minerale, aminoacizi etc. Unora le prescriu suplimente, altora le fac recomandări stric­te de alimentație, pe alții îi încurajez să înceapă să facă exerciții fizice. Pe unii îi trimit la RMN, de exemplu. Sau le spun să lase fumatul, în timp ce altora le spun că pot continua să fumeze până la 10 țigări pe zi, dacă asta vor. Când vine vorba de aspectele psiho-emoționale, însă, recomandările devin mai com­plicate, lucrul cu propria persoană cere timp și onestitate și nu mulți sunt dispuși să le ofere. În funcție de cât de disponibil e fiecare om să schimbe lucrurile, apare cerința. Dacă ea nu apare, înseamnă că omul nu e pregătit să facă schimbări în plan psiho-emo­țional sau subconștient.
Dar e important să se înțeleagă că nu e deloc de neglijat aspectul fizic. Trupul e sălașul sufletului. Or, ca să ajung să expe­ri­mentez pe deplin trăirea sufletească, nu e mai bine să am grijă de trup? Să nu pierd timpul, în care aș putea să mă bucur, văicărindu-mă, au ficatul, au spatele, au picioarele, au, au...? Faptul că respectăm corpul fizic, că avem grijă de el, înseamnă că avem un alt nivel de conștiință de sine, deci, ca spirit, avem o altă înțele­ge­re a experienței noastre terestre. Ooo! Păi, dintr-odată, iată că este o recompensă uriașă să încerc să mă împac cu mine, ca existență în trup, fără să fie asta o preo­cupare și o frustrare, ci un alt nivel de înțelegere a mea, ca suflet. Așa că, fie iei un argument medical, fie unul religios, fie unul psiho-emo­țional, tot acolo ajungi.

- De multe ori ne vine greu să înțelegem cauzele pentru care ne îmbolnăvim, dar, în general, cău­tăm motive externe...

- Trebuie să înțelegem că în organismul uman lucrurile nu sunt în relație simplă de cauzalitate, adică un lucru să determine clar o anumită consecință. Când vorbim de sis­te­me bio­lo­gice, mai ales la om, e nevoie de mi­nimum trei cauze ca să faci o boală fizică. Și atunci, de mul­te ori, această soma­ti­za­re se manifestă pe orga­ne cu sensibilitate gene­tică, pe care le-am și su­pra­solicitat (oboseală, ne­liniște, alimentație ne­a­dec­­vată). În biofeed­back se vede clar harta emoțională, se văd pro­filul genetic, facto­rii de­clanșatori ai bolii și ma­nifestarea ei în plan fizic. Și e simplu să faci o deose­bire, să afli dacă respectiva afecțiune e de natură gene­tică sau de natură funcțională, și doar declan­șa­torul e psiho-somatic.

- Putem lua, vă rog, un exemplu concret, ca să fie mai ușor de asimilat informația?

- Poate fi o criză biliară, de exemplu. Cum zi­ceam, trebuie să se suprapună trei factori. Dacă prin moștenirea genetică avem o bilă mai leneșă, căreia i-am adăugat și avem și un fond de oboseală acumu­lată timp de câteva luni și nu-i dăm voie ficatului să-și facă procesele de detoxifiere peste noapte, ne culcăm după miezul nopții, mâncăm mult zahăr, gluten, gră­simi, păi, e normal ca, la o furie mai mare, la o supă­rare, când ne enervăm, să apară criza biliară. Și ăsta e un exemplu banal. Există o grămadă de situații... Osteoporoza, de exemplu, se poate diagnostica cu bio­feedback. Am luat acest exemplu, pentru că este o afec­țiune larg răspândită și mult subdiagnos­ticată la noi în țară. Se spune că osteoporoza vine din lipsă de calciu, din lipsă de minerale și D3. Dar nu e destul să luăm calciu și D3. Pentru că absorbția calciului la nivelul sistemului osos depinde de foarte mulți factori. Pe lângă cei endocrini, depinde și de un echilibru al borului, al siliciului, lucruri care nu sunt investigate. Or, cu biofeedback-ul ne uităm, în primul rând, acolo. Care sunt valorile siliciului, ale borului, ale seleniului? Există o anumită pondere a acestor minerale, care tre­buie verificată. Pot spune, din experiență clinică (deja am trecut de zece ani de biofeedback) că, în cazurile de osteoporoză, cauzalitatea legată de deficiența de D3 este sub 10%. Restul sunt alte dezechilibre, pe care le putem afla prin această metodă de diagnostic - bio­feedback: nivelul de elastină, nivelul de colagen, nive­lul de absorbție a calciului, pe lângă seleniu, bor, sili­ciu, D3, cupru... Pe de altă parte sunt, iarăși, celebrele greșeli majore de alimentație. Tot îi dăm înainte cu lactatele, cu laptele și cu calciul din lapte, or, dim­po­trivă, excesul de lactate scoate calciul din oase. Demi­neralizează oasele din cauza proceselor inflamatorii generate de digerarea dificilă a cazeinei și a lactozei din lapte. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că pH-ul sângelui trebuie menținut permanent între anumite limite. Iar dacă noi "bombar­dăm" organismul cu o ali­mentație prepon­derent acidă, cu exces de dulce, de grăsimi, de proteine de origine animală, cu produse de panificație din colțul străzii, cu produse procesate ș.a.m.d., me­diul intern devine mai acid. Acest fapt în­cearcă să-l com­pen­seze sângele, care scoate minerale din oase, ca să-și păstreze pH-ul optim.
Din fericire, lucru­rile astea se funda­men­tează și în România. Noi facem niște cursuri postuniver­sitare (anul trecut s-au făcut la Univ. "Titu Maiorescu", anul ăsta se fac la Fac. de Medicină "Carol Davila"), cu pro­­fesori din Germania, pentru că ei sunt mult înainte cu cercetarea în privința aspec­telor biochimice. Nu­mai că, din zeci de mii de cadre me­dicale din Româ­nia, la cursul acesta de top, cu infor­mații de ultimă oră, vin, poate, 200 de medici! Restul unde sunt? Într-ade­văr, costă, dar nu putem să rămânem la nivelul de acum zece ani din me­di­cină. Trebuie informare permanentă.

- Aveți un sfat de sănătate pen­tru cei care vă citesc?

- E foarte important să stabilim ponderea și ordinea factorilor care influențează dezechilibrele majore, indiferent cât de ac­tu­a­le sau de vechi sunt ele. Chiar asea­ră ci­team un studiu des­pre influența su­pra­con­su­mului și a epui­zării fi­zice asu­pra hor­mo­ni­lor și neu­ro­transmi­ță­to­ri­lor. Ei bine - lipsa somnului de ca­litate a trecut pe locul doi în lista cauzelor bo­lii on­cologice. Apar de­z­echi­libre la nivel en­do­­crin, funda­men­tal, or­ganele sunt pu­se să lucreze pe stres func­țio­nal, ceea ce în­seam­nă o uzură mai mare și în­seam­nă că ele colap­sează mai devreme de­cât sunt prevăzute genetic. Astea sunt realități. Oa­meni morți de oboseală. De asta se ajunge la limita adap­tării func­ționale. Unii sunt mai adap­tabili, alții mai puțin. Sun­tem într-un continuu proces de schim­bare și, în funcție de ceea ce trăim, de impac­tul emo­țional, mental, o parte din procese se pot acce­lera. De asta e bine să le identificăm, să vedem în ce ra­port ne aflăm cu ele, care e ordinea, ca să nu ne pier­dem pe o cauzalitate de nivel inferior.

Drd. Ninel Bauer poate fi contactat la Clinica Holistik, București, tel. programări; 0746/202.400