Sania Crăciunului

Cititor Formula AS
Trecuse mult de miezul nopții, când au ajuns în dreptul geamului meu.

I-am auzit de cum au intrat pe poartă. Scârțâitul zăpezii le trăda pașii tineri și nerăbdători. Am așteptat să înceapă colinda, și-atunci m-am ridicat din fotoliul în care citeam și m-am apropiat de oglindă, ca să-mi aranjez părul și hainele, înainte de a le deschide ușa. Din pătratul luminat discret de beculețele bradului m-am privit cu atenție. Tocmai împlinisem nouă­spre­zece ani. Acum, când scriu, îmi amintesc foarte bine ceea ce am văzut atunci. Deși m-am privit în oglindă mai multe minute în șir, până când co­lindele au în­cetat, a fost de-ajuns doar o clipă, ca o străful­ge­rare că­zu­tă în apele acelea mișcătoare și fu­murii, ca să în­țeleg ceea ce până atunci rămăsese ne­spus: eram o fată fru­moasă. Anii mă îm­pliniseră ar­mo­nios și aveam în ochi o lu­mină no­uă, pe care nu o mai ză­risem pâ­nă atunci, o lumină însoțită și um­bri­tă de o privire grea, plină de aș­teptări.
Tropăitul vesel al bocancilor pe scă­rile măturate de omăt încă de cu seară m-a făcut să trimit chi­pu­lui din oglindă o bezea grăbită, din vâr­ful degetelor, îna­inte de a deschide ușa. Și când lumina a inundat chipurile vesele ale celor care se înghesuiau să intre în casă, am știut că pentru mine începe cel mai fru­mos Crăciun. Ulti­mul băiat care a pășit peste prag a adus cu el și câțiva fulgi răzlețiți de zăpadă, și când s-a uitat la mine, am des­coperit în ochii lui aceeași lumină grea de aș­teptare, soră cu aceea care mă făcea să simt că nopțile nu mai au sfârșit.

Balul

În vremea aceea pe care o povestesc acum, flăcăii umblau în cete, cu colinda, pentru a vesti bucuria nașterii Pruncului Sfânt. Până la miezul nopții de 24 decembrie aveau voie să colinde doar copiii, și abia apoi se auzeau pe ulițe glasurile puternice ale tine­rilor, către dimineață răsunau șoptit, în văz­duh, co­lindele celor maturi. Se colinda pe vârste și colindele erau potrivite anilor ce­lor care le cântau. Veselia și ener­gia colin­dătorilor tineri se trans­for­mau în­tr-o bucurie duioasă și po­to­lită spre dimineață, când tăcerea se făcea stăpână peste așezarea îngro­pată în nămeți. Nu­mai fumurile ce ieșeau drept în sus, către cer, anun­țau că în casele înco­toș­mănate în zăpezi sclipitoare, oamenii trăiau ceasuri tihnite în familie.
Adevărata sărbătoare se pornea în prima zi de Crăciun. Încă de cu seară, cetele flăcăilor treceau pe la toate casele în care erau fetișcane sau fete de măritat, pe care le invitau la "Balul tineretului", unde venea aproape tot satul. Rămâneau pe-acasă numai cei prea bătrâni, văduvele și bolnavii. Ceilalți săteni erau toți prezenți, femeile așezate pe băncile puse pe lângă pereți, bărbații mai lângă ușă, aproape de locul de fumat și de glumit "fără per­dea", departe de ure­chi­le ne­vestelor și ale bătrânilor. Dacă în noaptea dina­in­te, a vestirii nașterii sfin­te, bucuria le era mă­su­rată de amin­tirea vorbelor în­țelepte ale preotului de la biserica veche din deal, sărbătoarea de a doua zi descătușa în toți o veselie mo­lip­si­toare, care se în­tindea fără mar­gini, până dincolo de copacii ce măr­gineau centrul satului, unde era sala de dans. "Balul tineretului" era întot­dea­una începutul unei veselii generale, ce ținea până du­pă Anul Nou, până aproa­pe de mijlocul lunii ianuarie, când se stingea, treptat, în grijile proaspete ale noului an.
Pentru mine, balul de atunci a în­sem­nat și începutul primei iubiri și-al unei mari prietenii, care nu s-a prăfuit niciodată. Dar când l-am văzut în sala de bal pe flăcăul care, cu o seară îna­inte, intrase plin de fulgi de zăpadă în casa mea, am știut că el mi-e alesul.

Cometa Halley

Balul de Crăciun s-a încheiat aproape de dimi­neață. Mătușile adormite pe jumătate și uncheșii amor­țiți de țuica fiartă n-au băgat de seamă când ne-am furișat afară din sala balului, luând cu noi pal­toanele, șalurile și căciulile, căci vântul începuse să spulbere zăpada, așezată în straturi groase. Eram mai mulți și am hotărât să ne plimbăm prin pădurea de brazi, care începea în spatele bisericii. Cineva a venit cu ideea să facem rost de o sanie, cu care să trecem prin pădure, până în satul vecin. N-am găsit. Anima­lele își aveau, și ele, Crăciunul lor, și niciun gospodar n-a vrut să ne împrumute o sanie cu cai, așa că am luat niște sănioare și ne-am dus cu toții pe derdelușul copiilor. Între timp se făcuse amiază. Ne-am jucat, ne-am distrat, ne-am copilărit, spre hazul celor mici, care ne-au lăsat nouă terenul și ne-au privit de pe margine, amuzați. Apoi, la un timp, ne-am despărțit obosiți, cu promisiunea să ne vedem din nou pe în­serat.
Nici nu știu cum să încep să vă povestesc. A fost o seară minunată. Parcă văd și acum lumina ciudată care ieșea de sub zăpadă, umbrele prelungi care veneau dinspre pădure, crengile încărcate de omăt, ce se spulbera în vârtejul pe care-l iscam la trecerea săniilor pe sub ele. Când s-a întunecat de-a binelea și au apărut stelele, distracția era în toi, și pentru că în acel decembrie se putea vedea foarte bine cometa Halley și pentru că știam că puțini dintre noi vor mai avea ocazia în viața aceasta să o vadă, i-am dedicat toată seara. I-am spus poezii, i-am făcut promisiuni și jurăminte, care mai de care mai hazlii. Când mi-a venit rândul, m-am fâstâcit la început, dar apoi am spus tare, ca să mă audă toți, că-mi doresc să fim împreună și la următoarea venire a cometei pe lângă pământ. Numai când râsetele și glumele celorlalți s-au auzit iar, am avut puterea să mă uit în ochii omului pentru care mi-am spus, de fapt, dorința. Și el se uita la mine și am văzut, am simțit că m-a înțeles și că gândea și el același lucru.

Sania

Când am rămas singuri prima oară, senzația că îl știam de multă vreme s-a accentuat. Mi se părea că-l cunosc dintotdeauna. Mâna mea se potrivea perfect în căușul palmei lui, obrazul meu încăpea bine în adâncitura umărului pe care mă lăsam când sania noastră trecea în viteză și spulbera în urma ei zăpada. Râsul lui sănătos acoperea momentele mele de stân­găcie. Ce nu știam eu să împlinesc, ducea el la capăt, cu calm și înțelepciune. Bărbatul care m-a ținut strâns în brațe, în fața lui, pe sania ce aluneca la vale, m-a făcut să trăiesc apoi, zeci de ani, momente minunate. Lângă el m-am simțit ocrotită, admirată, încurajată. Lângă el mi s-au deschis aripile și-am învățat să zbor, mai întâi cu sănioara peste nămeții înghețați, apoi, mai târziu, peste griji și neplăceri zilnice, peste clipe mo­horâte ori doar încercate de tristeți și melancolii. Cât "am călătorit" împreună n-am avut, chiar dacă uneori am tânjit după asta, o sa­nie cu zur­gă­lăi, în care să stăm înfă­șu­rați în blănuri și să bem șam­panie în numele unui viitor fără griji. Am tras du­pă noi doar o sanie ușoară, de lemn, le­gată cu o sfoară umedă, pe care ne în­ghe­țau uneori mâi­nile, dar veselia și umorul ne-au dat puteri de fie­care dată când am simțit că e greu. Pentru fiecare moment de împlinire am luptat din răsputeri, cu bucuria că eram împreună, umăr lângă umăr, în cursa începută, într-o seară ve­che de Crăciun. Sănioara noas­tră ajungea întot­deauna la destinație, ori­cât de de­par­te am fi călătorit și oricât de greu și plin de ne­prevăzut ar fi fost drumul. Nu se oprea din cursă decât în serile de Crăciun, când sărbă­toarea Nașterii Domnului era dublată de ani­versarea primei noastre întâlniri. Atunci ne retrăgeam, pentru o vre­me, din tumultul lumii și recompuneam din frag­men­te, uneori pierdute ori risipite, mirajul și mi­ra­colul care ne-au înlănțuit de când ne-am văzut. Re­făceam din cuvinte drumul, pârtia, pe care n-o pă­răsisem, cu toate hopurile din drum.

Scrisoare către Moș Crăciun

Acum, mi-e tot mai greu în preajma sărbătorilor. Mai ales înainte de venirea Crăciunului, simt, uneori, că nu mai am puteri. I-am scris o scrisoare lui Moș Cră­ciun, așa cum fac de câțiva ani, de când sunt sin­gură. O voi pune la cutia poștală și apoi voi aștepta un răspuns. Dacă el va veni, sub oricare formă ar fi, în­seamnă că dragostea poate trece din­colo de capcanele morții, care nu este decât o adormire vremelnică, un fel de amorțire, un altfel de îngheț. Dacă el nu va veni până când prima stea va licări pe cer în seara de Ajun, atunci voi deschide iar ușa larg și voi asculta colindele ce-și răspund de pe un deal pe altul. Sunt sigură, dar ab­solut sigură, că atunci când dorul meu va trece dincolo de cerul înste­lat, va intra în casa mea un vârtej de fulgi sclipitori care mă va învălui, înainte să mă așez în sănioară. Ca pe vremuri, în spatele meu va fi el, mâ­na mea se va odihni perfect în căușul palmei lui, obrazul meu, în adân­citura umărului pe care mă voi spri­jini când sania va trece în zbor, spul­berând zăpezile în urma noastră. Ne vor însoți, ca de fiecare dată, colin­dele Crăciunului.

SABINA