Trusa de prim ajutor în prag de sărbători

Ilie Tudor
- Fie că e vorba de Crăciun sau de Revelion, tradiția cere mese încărcate, băutură și voie bună. Medical vorbind, există și o "tradiție ascunsă", de data aceasta nefericită: aceea a unităților medicale de urgență, pline, de sărbători, cu oameni care au abuzat de mâncare, băutură ori nopți nedormite. Pentru a preveni această situație, să ne asigurăm că avem remediile cele mai bune, la momentul potrivit -

CĂRBUNELE MEDICINAL - gardianul colonului și antidotul intoxicațiilor

Este, probabil, cel mai vechi și, totodată, cel mai folosit mijloc de deto­xifiere și protecție a tubului digestiv. Se obține prin arderea în mediu lipsit de oxigen a lemnului, re­zul­tând o substanță care la nivel micro­scopic ara­tă ca un bu­rete ce ab­soarbe toa­te substan­țele organi­ce cu care intră în con­tact. Căr­bunele activ se administrează sub formă de capsule sau - în cazul intoxica­țiilor grave - direct sub formă de pulbere, din care se iau 2-3 linguri odată. Este foarte util în cazul arsurilor gastrice sau al balonării, produse de excesul de hrană sau de combinațiile culinare nefericite. În caz de toxiin­fec­ție alimentară, este de-a dreptul salvator, întrucât dis­truge bacte­riile din tubul digestiv, reglează tran­zitul intestinal și calmează rapid crampele.

BORȘUL - contra mahmurelii și a durerilor de cap

Este un lichid foarte bogat în acizi organici și vitamine din complexul B, care combat cu succes stările de greață, inapetență, lentoare în gândire sau dureri de cap, ce apar după consumul de alcool. To­tuși, efectele borșului, consumat a doua zi după o pe­trecere, nu se limitează la consumatorii de alcool. Acest lichid acru, ob­­ținut din tărâța de grâu, este un ex­ce­lent detoxifiant pen­tru ficatul obo­sit de felurile de mâncare grase sau bogate în proteine. Apoi, bor­șul ajută la re­dobân­direa to­nu­sului psi­hic și men­tal, după o noapte nedormită.

MACERATUL DE LĂMÂIE - protecția ficatului și a vezicii biliare

O lămâie cu tot cu coajă, de preferință obținută din agricultură ecologică (au apărut, în sfârșit, în supermarket-urile de la noi), se spală bine, apoi se taie în felii subțiri, care se pun la macerat, de seara și până dimineața, în jumătate de litru de apă plată, la temperatura camerei. Dimineața, amestecul se filtrează, rezultând o băutură amăruie și parfumată, care se bea ca atare sau amestecată cu puțină miere. Este cel mai bun remediu pentru a ieși din crizele biliare, care apar după consumul sarmalelor, afumă­turilor și al sosurilor de tipul maionezei. Maceratul de lămâie se bea pe stomacul gol, având efect antivomitiv, stimulând evacuarea normală a bilei, eliminând rapid durerile de colecist și de cap.
Alte recomandări: maceratul de lămâie se bea în fiecare dimineață, șapte zile la rând, și pentru preve­nirea steatozei hepatice (așa-numitul ficat gras), pentru a evita tulburările de pigmentație (așa-numi­tele pete de ficat) produse de excesul de bilirubină, pentru a ține sub control glicemia și grăsimile din sânge.

LĂPTIȘORUL DE MATCĂ - remediul suprem contra oboselii și a intoxicației cu alcool

Se folosește lăptișorul de matcă pur, în formă lichidă, conservat la rece sau, mai bine, în miere de albine. O doză de 5 grame de lăptișor de matcă, ad­mi­nistrată într-o zi, este cel mai eficient remediu contra oboselii nervoase. Acest produs apicol in­duce o stare de bună dispoziție, protejează creie­rul de daunele cre­ate de nesomn, de expunerea la fumul de țigară sau de ingerarea de alcool.
Pentru recu­pe­rarea sistemului nervos după consumul de alcool, lăptișorul de matcă este cel mai eficient remediu din lume. În doze de 10-20 de gra­me, ajută la trezirea rapidă din beție, înlătură simp­tomele de după into­xicația alcoolică (depresie, tre­mu­rul membrelor, anxie­tate, reflexe încetinite etc.). În supra-doze de 20-50 de grame, lăptișorul de mat­că stopează sevrajul alcoolic, dar și sevrajul de după ingera­rea majorității drogurilor de mare risc, capabile să pro­ducă rapid dependență. De altfel, pentru o persoa­nă care a consumat fără discernământ alcool sau droguri, administrarea supradozei de lăptișor de matcă este obligatorie, pentru a pre­veni instalarea dependenței.
Într-un registru mai puțin grav, lăptișorul de matcă este un minunat remediu pentru doam­nele și domnișoarele care nu vor să capete riduri de oboseală, în urma uneia sau a mai multor nopți nedormite. Doar 2-3 grame de lăptișor de matcă administrate zilnic pe cale internă mențin tinerețea pielii, previn tulburările endocrine pro­duse de nesomn, asigură o stare psihică exce­len­tă chiar și persoanelor care se resimt după munca de peste an.

MURĂTURILE - paznicul greutății corporale

Fie că vorbim de varză, gogonele sau castraveți murați, aceste alimente au trei calități extrem de im­portante, în cazul meselor de sărbători:
1. Sunt foarte sărace în calorii.
2. Conțin enzime care ajută la digestia alimen­telor grele.
3. Pot fi consumate fără nicio limită, cu condiția să nu avem contraindicație pentru sare. Așadar, de sărbători, dacă vrem să ne menținem silueta fru­moasă și digestia sănătoasă, trebuie să consumăm cât mai multe murături. Pe lângă că aportul lor calo­ric e aproape de zero, aceste alimente bogate în fi­bre se dilată în stomac și creează o stare de sațietate, împiedicându-ne să consumăm prea multe alimente grele. Apoi, murăturile creează o stare puternică de sete, făcându-ne să bem foarte multă apă, benefică pentru rinichi și colon, dar și pentru potolirea foa­mei. Nu e de lepădat nici efectul antialcool al mură­turilor, care diminuează acțiunea nocivă a acestuia.
În fine, murăturile sunt niște excelente pro-bio­tice, conținând, în mod natural, așa-numitele bacte­rii prietenoase, necesare pentru sănătatea tubului digestiv. O cură de murături, în timpul sărbătorilor, va trata cu succes sâcâitoarea balonare, va ameliora simptomele sindromului de colon iritabil, dar și candidoza digestivă.

CEAIURILE DE PLANTE - previn deshidratarea, răcelile și problemele renale

Se consumă în cantități mari (minimum 1 litru pe zi), îndulcite cu miere de albine, și cât mai calde posibil. Sunt un excelent remediu după o zi friguroasă, pentru protejarea vocii, după expunerea la fum de țigară sau curenți de aer, dar și pentru reconfortarea psihică. Iată care sunt cele mai potrivite ceaiuri de sărbători:
* Ceaiul de busu­ioc - se recomandă consumul lui în diminețile de iarnă, pentru că are efect înviorător, încălzește corpul (este sal­vator pentru friguroși!), înlătură starea de som­nolență și ne face mai puțin morocănoși. Este și un inamic declarat al răcelilor, dacă este consumat fierbinte.
* Ceaiul de flori de soc - este excelent pen­tru eliminarea excesului de apă din țesuturi, pentru prevenirea sâcâitoarelor cistite sau nefrite. Este un antigripal recunoscut, recomandat ca prim ajutor la primele simptome ale guturaiului.
* Ceaiul de tei - este recomandat mai ales înainte de culcare, pentru că ne liniștește psihicul, ne induce un somn ușor și plin de vise plăcute. Este recomandat deopotrivă adulților și copiilor.