Răspuns pentru SILVIA D. - Bacău, F. AS nr. 1194 - "La fiecare două luni, mama face transfuzii"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Capacitatea redusă a sângelui de absorbție a oxi­genului și de transportare a acestuia prin organism sub formă de hemo­globină este, în aproximativ 90% din cazuri, rezultatul unei deficiențe de fier, de obicei cauzată de perioade dificile, de activitate epuizantă, sau de sângerari ce provin din ulcere, hemo­roizi sau afecțiuni ale gingiilor. În același timp, deficiențele de acid folic și de ciano­cobolamină (vitamina B12), leucemia, thalasemia, unele afecțiuni genetice și chiar o reacție adversă a unui medicament, pot sta și ele la baza instalării anemiei, situație în care nu­mărul he­matiilor sau canti­tatea de he­moglobină din ele sunt scă­zute, sub valorile normale.
Anemia feriprivă (sidero­priva), căci despre ea vorbim în cazul mamei dvs., se poa­te datora unei cantități scă­zute de fier în dietă, a ab­sorbției inadecvate a fierului, pierde­rilor sanguine datorate menstrelor abundente sau altor tipuri de hemoragii crip­tice (nedetectate). În acest context, cred că ar fi necesar să luați în calcul și posibilitatea unei pierderi cronice de sânge a orga­nismului, datorată unui ulcer gastric, unui polip colonic sau chiar unei hernii hia­tale. Mai mult decât atât, e bine să știți că și boala Crohn sau boala celiacă (intoleranța la gluten) poate afecta capacitatea de absorbție a substanțelor nutri­tive, ducând la anemie prin deficit de fier. De ase­menea, e important să știți că anumite medicamente pot interfera cu absorbția fierului. Spre exemplu, utilizarea regulată a medicamentelor puternice, care blochează producția acidă a stomacului, numite inhi­bitori de pompă protonică, pot duce la anemie feriprivă, deoarece sucul gastric acid este necesar pentru conversia fierului din dietă, într-o formă de fier care poate fi absorbit la nivel intestinal. În altă ordine de idei, trebuie știut că deficitul de fier nu se poate vindeca peste noapte. Ar fi nevoie ca mama dumneavostră să ia suplimente de fier câteva luni bune, sau și mai mult, pentru refacerea rezervelor organismului.
Nutriția adecvată este, însă, cu siguranță, cheia combaterii anemiei feriprive, dacă aceasta nu este produsă, așa cum spuneam, de o anumită afecțiune. Consumul alimentelor bogate în fier - carne (vit. B12), pește, ouă, legume, fructe, cartofi, orez, miere de albine, germeni de grâu, sos de tomate, drojdie de bere (acid folic) etc. este important pentru cei care suferă de anemie feriprivă, inclusiv pentru vegeta­rienii convinși sau cei care țin cure de slăbire.
Totuși, în cazurile severe de anemie, sursele ali­mentare nu sunt suficiente, iar suplimentele trebuie să aibă un rol esențial în recuperarea rezervelor de fier. Suplimentele orale de fier sunt, de obicei, mai bine absorbite dacă sunt luate pe stomacul gol și se aso­ciază cu produse care conțin vitamina C (prefe­rabil organică), care crește absorbția fierului la nivel intestinal. În plus, se pot administra și forme de fier injectabile, intravenoase sau intramusculare, pentru creșterea depozitelor de fier, deși acestea nu sunt în general necesare în majoritatea cazurilor.
Schema de tratament naturist, în cazul anemiei feriprive, ar trebui să includă, pe lângă dieta bogată în fier, și remedii care au la bază lăptișorul de matcă (intensifică procesul de sinteză al hematiilor), Echi­nacea, Angelica, Gențiana, Cătina, extractul de Ta­marix (stimulează hematopoieza), foarte indicat în anemiile normocitare și normocrome, sucuri natu­rale de morcovi, spanac, urzică, pătrunjel, sfeclă roșie, păpădie, salată verde etc.
Să auzim numai de bine!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Sufăr de otomastoidită cronică"
(Răspuns pentru d-na BIANCA - Brăila, F. AS nr. 1194)


Otomastoidita reprezintă o infecție cu localizare la nivelul sistemului urechii medii și al cavităților mastoidiene. În funcție de evoluția acesteia, otomastoidita se împarte în otomastoidită acută și otomastoidită cronică. Otomastoidita cronică este determinată de o disfuncționalitate a trompei lui Eustachio (legătura dintre urechea medie și rinofaringe) care are un rol esențial în funcționarea nor­mală a urechii medii. Orice afecțiune care determină disfuncționalitatea sa poate duce la tulburări cronice și, uneori, destul de grave. De asemenea, lipsa de aeri­­si­re a urechii medii duce la apariția unor conse­cințe grave, precum scăderea auzului, boală supurati­vă cronică, ce se poate întinde la cavitățile mastoidiene.
Profilaxia otomastoiditei cronice se poate sche­matiza astfel:
* Asanarea medico-chirurgicală a fo­ca­relor infecțioase din căile aeriene supe­rioare (sinuzită/amigdalită cronică).
* Dezobstrucție nazo-faringiană cu instilații nazale și aerosolo-aromaterapie cu Ocnasept (soluție salină cu extract din 8 plante medicinale aromatice).
* Recoltarea secreției otice pentru efectuarea antibio-fungigramei.
* Toaletă locală, aspirații, instilații de antiseptice (Betadine) și Propolis (soluție 10%, cu acțiune antimicrobiană, antifun­gică, antivirală, regeneratoare tisulară, anti­inflamatorie și imunostimulentă).
* Susținerea terenului imunologic cu Imunorezistan (extract din echinaceea) și cură de aerosoli salini la Ocna Sibiului.
* Controale periodice la medicul specialist ORL.


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"De trei ani sufăr de o durere de spate"
(Răspuns pentru IOANA CRIȘAN - Râmnicu Sărat, F. AS nr. 1188)


Durerile de spate pe care le acuzați se pot datora activității profesionale (munca seden­tară sau care predispune la posturi ale corpului defectuoase), infecții cu anu­miți germeni patogeni, bacterieni sau fungici (stafilococi, candida, spre exem­plu), expunerea la umiditate și frig timp îndelungat, purtarea de îm­bră­­că­minte din fibre sintetice, consu­mul ridicat de alimente cu rol proinflamator etc.
Ce puteți face în acest sens?
Pentru a diminua aceste dureri, trebuie să acțio­nați asupra cauzelor care stau la baza lor, formate, de obicei, dintr-un cumul de mai mulți factori.
Recomandări terapeutice:
* Alcalinizarea organismului prin folosirea apei alcaline și a unor alimente bazice (alimentele cu frun­ze verzi, în special).
* Folosirea unor plante cu efect antiinflamator (boswellia, curcuma, crețușcă, gheara-diavolului).
* Folosirea unor plante care au efect asemănător cortizonului (coacăz negru, lemn-dulce, yucca).
* Administrarea de produse cu efect bactericid și antimicotic: Goldenseal, extract din sâmburi de grapefruit, pau d'arco.
* Introducerea în spectrul alimentar a produse­lor care conțin cantități ridicate de omega 3: semințe de chia, in, semințe de dovleac, cânepă, ulei de cod și somon, preferabil de proveniență oceanică.
* Angrenarea într-o activitate fizică, coordonată de un instructor sportiv, în vederea deprinderii co­recte a efectuării exercițiilor.
* Expunerea la factorii naturali, atunci când e posibil (aer în parcuri, soare în intervalele orare co­res­punzatoare, mersul desculț pe pământ și prin iarbă).
* Purtarea îmbrăcăminții din fibre naturale (in, bumbac, piele, lână, mătase, cașmir etc).
Dacă doriți informații suplimentare, îmi puteți scrie pe adresa de e-mail.


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, ROMCLINIC București, tel. 0723/51.07.37

"Cum pot fi oprite cele cinci scaune pe care le am zilnic?"
(Răspuns pentru PETRE T. - Arad, F. AS nr. 1193)


Colonul iritabil este datorat în primul rând alimentației gre­șite. La dvs., diag­nos­ticul se datorează prezenței bacteriei Helicobacter pilory, dar feno­menul este susținut și de alimentația nepo­trivită bolii pe care o aveți. Lipsa fibrelor din alimen­ta­ție sau conținutul mult prea scăzut față de necesarul lor în intestine de­ter­mină apariția tot mai frecventă a colonului iritabil.
Trebuie să vă schimbați aproape total dieta, astfel încât carnea, untul, grăsimea, semi­preparatele din carne să fie eliminate, sau consumate ocazional și în cantități mici. Cel mai important este să introduceți în alimen­tație: compot de fructe, supe din rădăcinoase, orez inte­gral fiert amestecat cu legume, varză călită, broccoli, conopidă. Când simp­to­mele se vor ame­liora, va fi posibil să introduceți și cruditățile sub formă de salate. Fructele trebuie mân­cate întregi, prin masticație. Dacă nu vă ajută dantura, vă sfătuiesc să consumați fructe rase și biscuiți de ovăz. Vă reco­mand rădăcinoase rase, cât mai multe, și dovlecei pe grătar sau chiar copți. Ar mai trebui adăugate la dietă și alimente ce conțin lactobacili. Vă pot recomanda un supliment cu care am rezultate foarte bune, și anume Acidophilus plus.
Pentru a rezolva și cu Helicobacter pilory, sfatul meu ar fi să vă tratați în varianta naturală, pentru că antibioterapia este destul de agresivă la un colon deja sensibilizat și iritat. În plus, există riscul ca deja să fi căpătat rezistență la antibiotice. Pentru aceasta, e nevoie de analize. Contactați-mă. Rezultatele nu vor întârzia să apară.
(Același răspuns este valabil pentru VASILICA TEODORESCU - Ploiești, "Am colită ulcerativă și vreau să mă fac bine", F. AS nr. 1191)