Cum depășim "accidentele" sărbătorilor - MAHMUREALA

Gilda Fildan
Sănătate cu alimente

Există și oameni norocoși care sunt scutiți de urmările extrem de neplăcute ale consu­mu­lui de alcool, însă cei mai mulți dintre noi se trezesc mah­muri după o noapte de petrecere. Iar pen­tru a simți pe pielea ta consecințele consumului de alcool, nu este câtuși de puțin nevoie să fii un mare băutor. Intensi­ta­tea durerii de cap, a uscăciunii din gură, a senzației de greață și a durerilor musculare depinde de ceea ce bei, de momentul când bei și de felul cum îți func­ționează metabolismul.
Din păcate, mahmureala este un fenomen foarte des întâlnit, deoarece abuzul de alcool se află în creș­tere. Dar avem și alternativa unui comportament res­ponsabil: să bem numai câte un pahar, din când în când, ca să nu ne punem în pericol starea de sănătate. Sau demnitatea.

Cauzele mahmurelii

După o noapte albă, petrecută la un chef, mulți oameni se simt îngrozitor, au impresia că le plesnește capul de durere. Organismul lor reacționează în acest mod la nivelul scăzut al glicemiei, la deficitul de lichide și la inflamații.
Alcoolul blochează producția de glucoză, iar ea este indispensabilă pentru funcționarea normală a fiecărei celule din corp și, în primul rând, a creierului. Alimentarea insuficientă a creierului cu glucoză poate provoca irascibilitate, o stare de slăbiciune și amețeli. De asemenea, alcoolul are un efect diuretic, ceea ce duce la eliminarea constantă prin rinichi a unor nu­trienți importanți, cum sunt magne­ziul și potasiul. În cazul când se produce și voma, balanța hidrică va fi și mai pu­ternic afectată. Dar, ca și cum toate aceste dezechilibre n-ar fi de ajuns, alcoolul ge­nerează și inflamații ale mucoasei gastrice și ale vaselor de sânge din creier. Totodată, el compro­mite cali­tatea somnului, întrucât per­turbă faza REM (somnul caracteri­zat prin mișcări rapide ale ochilor), cea în ca­re apar visele. Consecința? O com­binație teribilă de indispoziție și du­rere, din cap până în pi­cioare.
Desigur, calea cea mai bună de a evita mah­mureala este să vă abțineți complet de la consumul de alcool. Dacă totuși doriți să beți ceva, există diverse modalități de a reduce sau chiar de a suprima problemele de a doua zi di­mineața.
Una din armele cele mai eficiente împo­triva mah­murelii este înlocuirea lichidului pe care alcoolul l-a scos din organism. National Institute of Health din SUA recomandă câte un pahar de apă după fiecare pahar de alcool. Astfel, corpul deshi­dratat își poate satis­face necesarul de lichid. Iar de băuturile închise la culoare, ca whisky-ul, bourbonul și vinul roșu, ar tre­bui să vă atingeți cât mai rar posi­bil, fiindcă ele conțin uleiuri de fuzel, care favori­zează inflamațiile și am­plifică durerea de cap, până la o intensitate insupor­tabilă. Mai rețineți și că, înain­te de a ridica paharul pentru a ține un toast, ar trebui să mâncați neapărat o bucățică de pâine. Cele câteva îmbucături ajunse în stomac încetinesc absorbția alcoolului și îi facilitează metabolizarea.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva mahmurelii

** Ardeii iuți
Dacă vi s-a întâmplat să întreceți măsura la băut, re­mediul optim contra mahmurelii va fi un suc de le­gume proaspăt stors, asezonat cu sos de ardei iute. Le­gumele vă pun la dispoziție antioxidanți pentru repararea celulelor afectate, în vreme ce capsaicina din ardei stimulează secreția de endorfine. În ardeii iuți se mai găsesc și salicilați, niște compuși asemă­nători cu aspirina.

** Limba-soacrei

Originară din Mexic, planta este cultivată în pre­zent și pe continentul european. Reme­diul împotriva mahmurelii nu se află în pulpa fructelor, ci în coaja acoperită de țepi. Cerce­tă­torii de la Tulane Health Sciences Center din New Orleans au efectuat un experiment cu două grupuri de studenți: cu cinci ore înaintea unui consum masiv de alcool, primu­lui grup i s-a administrat extract de limba-soacrei, iar celui de-al doilea - un placebo. Studenții care primiseră extractul au prezentat simptome mai slabe comparativ cu colegii lor din grupul cu placebo, ceea ce confirmă faptul că limba-soa­crei poate reduce acțiunea inflamatoare a al­coolului.

** Scorțișoara
Tulburările gastrice se combat cel mai bine pre­sărând scorțișoară pe felii de pâine prăjită. Această mirodenie conține mai mulți compuși care calmează stomacul, precum și o serie de substanțe cu efect anal­gezic. Unii preferă s-o amestece în ceai.

* Bananele
Când consumați alcool, obligați rinichii să lucreze suplimentar. Ei se adaptează situației și elimină sub­stan­țele toxice, însă, din păcate, odată cu ele se pierde și o cantitate importantă de lichid, împreună cu unii electroliți. O banană vă poate ajuta să-i recu­perați, întrucât fructul respectiv constituie o sursă excelentă de electroliți, cum ar fi de pildă potasiul. Îndată ce balanța elec­trolitică se reechilibrează, dispar senza­ția de slăbiciune și tremo­rul. Pen­tru a obține un rezultat și mai bun, vă puteți pre­para un smoothie de banane, îndulcit cu un strop de miere. Mierea va crește nivelul glucozei.

* Legumele cu frunze verzi
Există și alte surse de pota­siu, la care puteți apela cu încre­dere. De exemplu, umpleți un castron cu crudități, combi­nând salata verde cu andive, ridichi, varză de China și/sau spanac.

* Sucurile de fructe
Alcoolul provoacă tulburări în producția de glucoză și, întrucât creierul este dependent de ea, un deficit de glucoză se poate solda cu du­reri de cap și amețeli. În același timp, alcoolul semnalizează ficatului că trebuie să depoziteze gră­simi și să fabrice acid lactic, iar ambele au drept ur­mare o ușoară hipoglicemie. Pentru a vă reface rezer­vele de glucoză, potoliți-vă setea cu sucuri de fructe. Zahărul din fructe vă oferă și avantajul de a accelera metabolizarea alcoolului. Surse bune de fructoză sunt, printre altele, curmalele, cicoarea și ceapa.

Prudență - ca să nu cădeți din lac în puț

Cu siguranță, ați primit și dvs. cândva sfatul care se oferă de obicei la o mahmureală zdravănă: să iei iarăși lucrurile de unde le-ai lăsat, adică să mai dai pe gât un pahar din licoarea care te-a amețit. Acest pro­ce­deu, la care se recurge frecvent, pornește de la con­vingerea greșită că mahmureala ar fi cauzată de sis­tarea aportului de alcool și că simptomele chinui­toa­re s-ar putea ameliora dând corpului băutura pe care el o cere cu disperare. Adevărul este tocmai pe dos: atunci când bei, ca să alungi durerea sfredelitoare de cap, de fapt nu faci decât să agravezi consecințele ex­ce­sului de alcool și, totodată, fără să-ți dai măcar sea­ma, începi să te deprinzi cu un consum abuziv. În rea­litate, organismul dvs. are urgentă nevoie de o peri­oadă de abstinență. Acordați-i această pauză.