ZODIACUL ANULUI 2016

Tana Rosca
Anul care stă să înceapă se află sub domnia puternicului Marte. Energia sa e cea a deciziilor ferme, a mersului înainte. Nu va fi, deci, un an al rezolvărilor pașnice. "Stăpânește pre cei mânioși și este periculos ostașilor la oaste. Potrivnic oricărui meșteșug care se lucrează prin foc", spun cărțile vechi. Greu de crezut că zonele de conflict, în lume și în viața noastră, se vor liniști ca prin minune. "Schimbare a minții", mai anunță acest an marțian, semn că putem trece prin schimbări radicale ale convingerilor. "Moartea unui tare și mare împărat" se prevede, și ea, sub domnia lui Marte. Aspectul dominant al lui 2016 este cvadratura dintre Neptun în Pești și Saturn în Săgetător, arătând necesitatea de-a schimba vechile structuri din viața noastră, dar și confuzia ce însoțește acest proces. O configurație a prosperității culminează pe 7 mai, când mai ales semnele de pământ pot pune bazele unor afaceri înfloritoare. La începutul lui iunie, multe înțelegeri contractuale pot fi puse sub semnul întrebării. La începutul lui iulie, un dreptunghi mistic ne cere să găsim un raport corect între nevoile noastre trupești și cele sufletești. Finele de an pare unul liniștit, cu o frumoasă adunare de energii planetare, ce se întrunește tocmai de Crăciun.

BERBEC
Un nou împărat


Vă intrați în pâine, ca să spu­nem așa, pe parcursul acestui an, în care multe dintre deciziile pe care le luați vă pot duce departe. Să țineți însă minte că domnia lui Marte se ma­nifestă din plin, începând cu echi­noc­țiul de primăvară. "Moartea unui tare și mare împărat" reprezintă pentru mulți dintre dvs., fie viața unei persoa­ne care v-a slujit ca mo­del, prin forța sa, fie depășirea acestui model. Se naș­­te, cum ar veni, "noul împă­rat". Di­recția vieții vi se poate schim­ba profund, la sfârșitul lunii au­gust, când, concret vorbind, nu ar trebui să plecați în vacanță. Unii dintre dvs. vor alege să își continue studiile, alții încep să învețe lucruri noi.
BANI: Marte petrece o bună parte a lui 2016 în Scorpion, îndemnându-vă să faceți noi investiții (14 februarie-6 martie și 30 iunie-2 august) sau să consolidați și să ree­va­luați afacerile vechi (28 mai - 29 iu­nie).
CARIERĂ: La începutul lui iulie vă puteți mobiliza su­ficient pentru a depăși o seamă de obstacole care v-au împiedicat să fiți pe locul pe care simțeați că vi se cu­vine. E însă nevoie de un efort con­știent, pe care-l puteți susține cu brio între 28 septembrie și 9 no­iem­brie.
DRAGOSTE: În primele zile ale anului e bine să lăsați de la dvs. în relația de cuplu. Pe­rioa­de­le cele mai romantice se în­tind între 6-30 aprilie și 13 iulie-5 au­gust.
SĂNĂTATE: Trei dintre cele 5 eclipse ale acestui an, res­pectiv cele din 8 martie, 1 și 16 sep­tembrie, vă pot afecta și din punct de vedere al sănătății.

TAUR
Belșug emoțional


Pentru că planeta dvs. guver­na­toa­re, Venus, întruchipează principiul opus celui al lui Marte, stăpânul acestui an, veți avea nevoie de mai multă răbdare ca de obicei pentru a face față anu­mitor situații conflictuale. Deși va fi un an mai puțin solicitant pentru dvs. decât cel precedent, aveți tendința de a vă consuma mai mult pentru pro­bleme nu prea grave. La începutul lunii iunie, în jurul datei de 6, veți avea de luat o hotărâre implicând întregul dvs. sis­tem de valori, atât cel exprimat prin bu­nuri, cât și cel reprezentat de oa­menii cu care vă înconjurați. Perioada optimă pentru concediu e începutul lui iulie, când puteți trăi experiențe me­nite să vă lărgească orizontul.
BANI: Afacerile se cer reexa­mi­nate anul acesta, iar la în­ceputul lui iunie va fi nevoie să fa­ceți alegeri noi, proces care nu se anunță a fi unul prea ușor. 25 mai - 17 iu­nie e intervalul în care Venus vă poate ajuta să vă creșteți veniturile, cu condiția să luați deciziile corecte pe 7.
CARIERĂ: Imaginea în rândul colegilor e importantă, după eclipsa din 25 martie. Un avânt se mai face simțit în noiembrie - de­cem­brie.
DRAGOSTE: Viața emoțională este frumoasă anul acesta, mai ales la începutul lui mai, sub in­flu­ența unui trigon regal. Până la în­ceputul lui septembrie, vă bucurați de influența lui Jupiter.
SĂNĂTATE: Eclipsa din 25 martie aver­tizează asupra u­nor pericole vizând plămânii sau ri­ni­chii, cea din 1 septembrie vă acu­ti­zea­ză problemele din zona capului.

GEMENI
Puși la încercări


Perioadele în care planeta co­mu­nicării, Mercur, se găsește în miș­care retrogradă și funcționați mai pu­țin eficient ca de obicei, sunt 6-26 ia­nuarie, 29 aprilie-23 mai, 31 august-23 septembrie și 20 decembrie până la sfârșitul anului. Prima perioadă e aso­ciată cu riscuri privitoare la călătorii - fiți prudenți dacă practicați sporturi de iarnă. În cea de-a doua, e bine să vă țineți departe de bârfe și să nu trans­mi­teți informații pe care nu le-ați ve­ri­ficat, ca să nu vă faceți dușmani. Cea de-a treia vă afectează în primul rând în domeniul vieții și al locuinței, în schimb, reparațiile efectuate acum ies mai bine ca oricând. A patra vă poate determina să divulgați secrete sau să co­miteți indiscreții cu consecințe ne­do­rite, Marea Cruce a semnelor mu­ta­bile de pe 4 iunie vă poa­te obliga să vă de­ci­deți între o relație și o șansă de a vă afirma în carieră.
BANI: Sfârșitul de iunie, mai ales data de 26, vă poate oferi ocazia de-a face o afa­cere de mare anver­gu­ră sau poate fi mo­mentul în care o inves­tiție să dea roade neșteptate.
CARIERĂ: În jurul datelor de 4 iu­nie și 31 august ar fi de dorit să vă feriți de orice mișcare legată de carieră, că nu prea poate ieși bine. La începutul lui iulie, în schimb, mai ales pe 7, puteți să vă puneți în valoare.
DRAGOSTE: Relația de cuplu poate fi pusă la grele încer­cări la începutul lui iulie, pe 31 august, între 1 și 26 septembrie.
SĂNĂTATE: Vechile boli neglijate se pot răzbuna pe dvs. în perioada 29 aprilie-23 mai. Infecții la nivelul capului, dar și al aparatului uro-genital pot reapărea mai ales între 28 mai și 30 iunie.

RAC
Transformări radicale


Doar Racii născuți la mijlocul zo­diei vor fi afectați de schim­bă­rile tulburătoare provocate de Ura­nus și Pluton, până la începutul lui apri­lie. Cei născuți în primul decan au de­pășit deja aceste probe și, dacă nu s-au lăsat descurajați, se pot reinventa. Ultimul decan al zodiei începe să simtă efectele transformărilor ra­di­cale provocate de Uranus din aprilie încolo. Eclipsa de Lună din 25 martie vine cu nevoia de-a face schimbări în casă sau în viața de familie, ce pot părea dure­roa­se la început, dar în final se pot do­vedi eliberatoare. Cea de-a doua eclip­să de Lună, din 25 august, vă poa­te face conștienți de resurse interioare pe care nu le bănuiați, dar asta în urma unor încercări. Ultima eclipsă de Lună a anului, cea din 16 septembrie, vă în­deam­nă către călătorii cu destinații exo­tice sau un nou domeniu de studiu.
BANI: Cel mai potrivit interval pentru contracte de afaceri e în­tre 14 februarie și 5 martie. Venus vă poa­te fi de folos între 13 iulie și 5 au­gust, când veniturile directe pot crește.
CARIERĂ: Aveți răbdare să treacă și schimbătoarea lună aprilie, și viața dvs. pro­fe­sio­nală se va stabiliza, în sfârșit.
DRAGOSTE: O nouă po­veste de dra­goste poate marca începutul de an dar, pentru a dura, tre­bu­ie să reziste provocărilor adu­se de eclipsa din 25 mar­tie. Urmează testele ce vin în perioada de Marte retrograd, adică 28 mai-28 iunie, ca relația să se dovedească stabilă.
SĂNĂTATE: Începutul lui iunie și finalul lui august sunt cele mai solicitante, în special în pri­vința afecțiunilor cronice.

LEU
Jupiter nu vă abandonează


2016este un an în care ceilalți vă apreciază sistemul de valori și se pot decide să le adopte și ei. Acest proces este în­lesnit de marele benefic, Jupiter, până în luna sep­tem­brie. Dacă aveți o cauză și vă implicați în ea, se vor găsi destui care să vă susțină. Un ac­cent cade și asupra vieții fa­miliale, unde un bărbat din familie încearcă (și reușește, la în­ceputul anului, cel puțin) să-și im­pună deciziile sau punctele de vedere. Se poate ca unele dintre acestea să fie bune, dar cu cei cu care nu sunteți de acord, se poate să apară confruntări destul de neplăcute, între 18 aprilie și 29 iunie. Până la începutul lui august aveți timp să puneți lucrurile la punct de așa manieră, încât să fie clar cine și când trebuie să-și exercite autoritatea.
BANI: Aveți încredere în marele benefic Jupiter până în sep­tembrie, dar feriți-vă de plasamente financiare în jurul eclipsei din 8 martie, a datei de 4 iunie și, apoi, 31 august-1 septembrie. Un câștig consistent poate fi înregistrat la începutul lui mai.
CARIERĂ:Aceeași perioa­dă este cea opti­mă pen­­tru un salt semnificativ, pe scară ierarhică.
DRAGOSTE: Punerile la în­cer­care continuă a­nul acesta, pe perioada eclipsei din 25 august, la începutul lui iunie și la sfârșit de august - început de decem­brie.
SĂNĂTATE: Sistemul imun se în­tă­rește la începutul lui mai, dar iulie și octombrie sunt luni în ca­re puteți redeveni vulnerabili la infecții.

FECIOARĂ
Eros cam șchioapătă


Marele benefic Jupiter continuă să vă fie călăuză și în 2016, și anume până pe 9 septembrie. Dar ma­rele benefic nu este nici el ferit de în­cer­cări, prin care va trece mai ales la în­ceputul lui iunie și la sfârșitul lui au­gust - începutul lui septembrie. În aceste perioade va trebui să dovediți da­că știți să vă ajustați repede și bine așteptările (de multe ori exagerate) față de situația reală. V-am sfătui să vă ba­zați mai mult pe dvs. decât pe pre­su­puși binevoitori. În jurul datei de 7 iulie puteți rezolva o situație complexă care, dacă nu vă mobilizați acum, poate trena ani de zile.
BANI: Conturile încep să vi se ro­tunjească din 10 septem­brie, însă sunt două momente în care vă recomandăm vigilență. Pe 24 no­iem­brie puteți lua plasă cu cheltuieli legate de casă, iar în jurul datei de 26 de­cembrie riscați să ames­tecați în mod ne­fe­ricit prietenia cu banii.
CARIERĂ: Succes aveți doar cu politica pașilor mărunți. Există și pericolul unui regres la în­cepu­tul lui iunie, mai ales pe 4. În no­iembrie și decembrie e bine să nu dați curs conflictelor cu colegii.
DRAGOSTE: Cu excepția romanticei luni mai, anul prezintă dificultăți, mai ales pentru cuplurile stabile. Dar la începutul lui iunie și la sfârșitul lui august aveți senzația că partenerul vă scapă printre degete.
SĂNĂTATE: Sunt destul de puține probleme până în no­iem­brie, când sistemul nervos și zona capului, în special, pot fi surse de ne­plă­­cere. Vulnerabile vor fi și gambele, îm­­preună cu gleznele.

BALANȚĂ
Întâlnire cu Jupiter


Anumite persoane influente au observat că aveți calități nerecunoscute încă la adevărata lor valoare și că îi ajutați pe cei care vă cer sprijinul fără să vă îm­pă­u­nați cu asta. Anul acesta își vor manifesta sus­ținerea pe față, începând cu data de 10 septembrie, când Ju­pi­ter intră în semnul dvs., unde va poposi un an. Asta s-a mai întâmplat în urmă cu 12 ani. Nu ezitați să ie­șiți în față cu curaj, pentru a vă înfăptui visele. Veți atra­ge în viața dvs., fără efort, situații și persoane menite să vă ajute. E bine să aveți un țel clar în fața ochilor.
BANI: Încă de la începutul anului, Marte vă face întreprinzători și veți căuta proiecte și soluții noi pentru a vă crește veniturile. Mijlocul lui ianuarie poate veni cu oportunități, la fel a doua săp­tămână din februarie. S-ar putea însă ca în perioada de Marte retrograd în Scorpion (28 mai-29 iunie) să trebuiască să reveniți măcar parțial asupra acestor planuri, pentru a le înscrie pe o direcție bună.
CARIERĂ: Progresele nu vor fi spectaculoase, iar măsura în care vă veți afirma de­pin­de de felul în care veți gestiona relațiile de muncă. Acestea pot fi volatile în jurul eclipselor din 8 martie, 1 și 16 septembrie, pe 4 iunie și 31 august.
DRAGOSTE: La sfârșitul anului trecut v-ați luptat să vă impuneți mai mult în relație. Anul acesta, începând din septembrie, vă puteți permite să fiți din nou îngăduitori cu partenerul.
SĂNĂTATE: Funcțiile endocrine pot fi date peste cap din cauza unui ficat și a unei bile mai leneșe până în septembrie, iar crize pot fi pe 8 martie, 4 iunie, și pe 31 august-1 septembrie.

SCORPION
Energie marțiană


Întrucât unul dintre stăpânitorii dvs. este Mar­te, care diriguiește destinele acestui an, în 2016 veți fi în elementul dvs. Mai ales că Marte se va găsi mult timp chiar în zodia dvs., în mai multe reprize. Îl veți găzdui inițial între 4 ianuarie și 6 martie, când vă veți simți capabili să luați decizii îndrăznețe în viața personală, în ciuda opoziției pe care ați putea-o trezi. Dacă ați fost prea radicali, puteți reveni asupra acestor excese, în perioada 28 mai-29 iunie, când același Marte se va găsi în miș­ca­re retrogradă în semnul dvs. Între 30 iunie și 2 au­gust, Marte vă permite să vă stabilizați iniția­ti­vele personale. Eclipsa de Lună din 25 august poate fi urmată de anu­mite transformări în viața fami­lia­lă sau legate de casă. O deosebită atenție ar trebui să o acordați rela­țiilor cu mama.
BANI: Din păcate, strâmto­ră­rile pe care vi le im­pu­ne Saturn continuă să se facă sim­țite și pe parcursul acestui an, iar perioadele de risc maxim sunt în­ceputul lui iunie, în special data de 4, 31 august, 10 și 26 septembrie.
CARIERĂ: Fie dvs. v-ați săturat de rutina plic­tisitoare și de colegii insipizi și do­riți să schimbați peisajul, fie ceilalți sunt nemul­țu­miți de faptul că faceți mereu opinie separată. De abia din septembrie puteți spera la o situație mai plăcută.
DRAGOSTE: Puteți fi pasionali, dar puteți fi și dominatori, în special în perioada 28 mai-29 iunie. Poveștile de dragoste sunt cu dus și întors la început de iunie și sfârșit de august.
SĂNĂTATE: Insomniile pot constitui probleme la sfârșit de mai și început de iunie, iar din septembrie apare tendința de îngrășare.

SĂGETĂTOR
Cam singuri


Perioadele în care ma­rele malefic Saturn ne traversează zodia sunt greu de îndurat cu zâmbetul pe buze, chiar și de către dvs. Vă e greu să vă mențineți opti­mismul la începutul lui iunie, din pricina Marii Cruci mutabile, iar la sfârșitul lui august, cei doi malefici, Marte și Saturn, vă supun unui careu tensionat în formă de T. Dacă reușiți să depășiți și aceste presiuni fără a vă pierde credința, nimic nu vă mai poate veni de hac. În iunie vă poate ajuta ideea că forța dvs. morală poate servi altora drept model. În august e de preferat să luptați, decât să acceptați postura de victimă, oricât de tentantă ar fi ea. Astfel, septembrie vă poate aduce un câștig de cauză.
BANI: Începutul lunilor ianuarie și mai poate coincide cu proiecte bănești lucrative. Mai ales 7 mai promite o creștere substanțială a ve­niturilor dvs. Atenție însă la deciziile din 30 mai și 24 noiembrie.
CARIERĂ: Țineți-vă nervii în frâu la începutul lui iunie și sfârșitul lui august, ca să vă consolidați prestigiul profesional în septembrie.
DRAGOSTE: Indiferent că sunteți sau nu într-un cuplu consolidat sau într-o simplă relație, Saturn vă face să vă simțiți singuri. Cel mai greu faceți față perioadei de însingurare cuprinsă între 26 martie și 8 iulie, cât Saturn este retrograd.
SĂNĂTATE: Tensiunea arterială ar trebui strict monitorizată la începutul anului, apoi cu precădere între 28 mai și 29 iunie. În același in­terval, igiena intimă trebuie respectată cu riguro­zi­tate.

CAPRICORN
Cu sânge rece


Planeta dvs. guveranatoare este Saturn, supranumit marele malefic. Anul 2016 este guvernat de Marte, supranumit micul malefic. Cei doi se înțeleg foarte bine, ceea ce vă favorizează în perioada temutei Cruci Mutabile din 4 iunie, când aceștia sunt con­juncți și vă pot ajuta să parați un atac mișelesc, pus la cale de ina­mici ascunși. Păstrați-vă însă sângele rece. În Capricorn, Marte funcționează excelent, iar anul aces­ta el vă traversează semnul între 28 septembrie și 9 noiembrie, perioadă în care puteți lua cele mai eficiente și mai curajoase decizii în plan personal.
BANI: Mare lucru nu se schimbă în situația materială a majorității Capricornilor. Tri­go­nul regal din 7 mai vă poate înlesni un câștig ușor și sur­prinzător, pe care îl puteți fructifica ulterior prin chib­­zuința care vă caracterizează. Afaceri promiță­toa­re pot fi întreprinse în a doua jumătate a lui iulie.
CARIERĂ: V-ar plăcea să decurgă totul mai ușor, dar se pare că de multe ori eforturile dvs. sunt contracarate de personaje care vă urmăresc din umbră. Acestea vor avea însă numai puține șanse de a vă ține pe loc, în aprilie și în iulie, iar din sep­tem­brie intrați sub umbrela marelui benefic Jupiter și deveniți de neoprit.
DRAGOSTE: Capricornilor aflați în căutarea unei noi relații, trigonul regal pe semne de pământ de la începutul lui mai poate aduce exact ceea ce le trebuie.
SĂNĂTATE: Afecțiunile cronice se pot acutiza mai ales la începutul verii și începu­tul toamnei.

VĂRSĂTOR
Deratizați relațiile false


Marte, planeta gurvernatoare a acestui an, ajunge și în semnul dvs., între 10 noiembrie și 19 decembrie, și atunci va fi vai și amar de cei care doresc să se opună voinței dvs. Puteți să îi puneți la punct pe cei care abuzează de loialitatea dvs. în prie­te­nie, atâta timp cât nu aveți pretenția ca ei să se re­van­șeze brusc și dintr-odată. S-ar putea să aveți de în­dreptat anumite lucruri în prieteniile sau relațiile dvs. sociale cele mai vechi, și nu va fi ușor. Feriți-vă de reproșuri mai ales la începutul lui iunie și sfârșitul lui august, căci relațiile compromise atunci cu greu mai pot supraviețui.
BANI: Oricât de multă încredere ați avea în experiența și corectitudinea prietenilor dvs. mai vechi sau mai în vârstă, n-ar fi cazul să vă lansați alături de ei în proiecte pecuniare de orice fel.
CARIERĂ: Marte vă insuflă determinarea de a reuși încă din primele zile ale anului și până la începutul lui martie. Dacă ambiția dvs. i-a spe­riat pe șefi, puteți face mișcările retractile cuve­ni­te, între 28 mai și 29 iunie. Dacă e să vă reușească saltul, vă va reuși până pe 2 august.
DRAGOSTE: Romantismul se împletește frumos cu viața de cuplu din iunie până în august. După Luna nouă din 2 august, unele perechi își vor oficializa relația. Unele dintre cele care scâr­țâie își vor da obștescul sfârșit, după eclipsa de Lună din 25 august.
SĂNĂTATE: Perioadele în care mai pot apărea infecții insidioase în organismul dvs. sunt 28 mai - 29 iunie și sfârșitul lui noiembrie.

PEȘTI
Mers frânat


Vechea dvs. planetă guver­na­toare, Jupiter, își schim­bă în septembrie locul, iar dvs., no­­rocul. În septembrie, marele benefic trece în Ba­lan­ță, de unde exercită mai multă putere decât în Fe­cioa­ră, unde se afla în exil. În consecință, vă va putea fi de mai mult folos. Mai puțin bine stau lucrurile în pri­vința celeilalte planete care vă guvernează, Nep­tun, aflată chiar în semnul dvs., de unde se răz­boiește în repetate rânduri cu marele ma­lefic Saturn. Dvs. vreți să scăpați de obligații și responsabilități, să vă re­fugiați în activități artistice sau preocupări care să vă scoată din cotidian, ceea ce marele disciplinator Sa­turn nu permite. Încercați să cooperați cu el în preaj­­ma celor două eclipse care se petrec în semnul dvs. (8 martie și 16 septembrie), dar mai ales în jur de 4 iunie și 31 august. Oricât de mare ar fi efortul de a ac­cepta rigorile sale, el vă va fi de folos în anii următori.
BANI: În prima parte a anului nu se întâmplă nimic spectaculos, doar în urma eclipsei de Lună din 25 martie va trebui să regândiți niște investiții. Dacă o faceți cum trebuie, prosperul Jupiter vă va atrage parteneri de afaceri bine situați, după 10 septembrie.
CARIERĂ: Faceți toate eforturile posibile să nu-i enervați pe șefii dvs. la în­cepu­tul lui iunie și sfârșitul de august.
DRAGOSTE: Partenerul dvs. se poate dovedi ade­sea mai tolerant decât ar fi cazul, până la începutul lui septembrie, după care își va pier­de răbdarea.
SĂNĂTATE: Perioada de maximă formă o înregis­trați în cea de-a doua jumătate a lunii iulie.