Selecția "Formula AS"

Adriana Bittel
* "Solida­rita­tea este superlativul li­ber­­tății. Alianța Ci­vică - privire du­pă 25 de ani", Fun­dația A­ca­demia Ci­vi­că (tel. 021/312.58.54), 486 p.

Îmi amintesc de sfârșitul lui 1989 și de primele luni din 1990 ca de perioada cea mai intensă și exal­tan­tă din viața mea. Eram atunci convinsă că paran­te­za pătrată în care trăisem se spărsese și că se va reveni automat la tradițiile democratice. N-a durat însă prea mult până să ne dăm seama că revolta populară fusese confiscată de eșalonul secund al nomenclaturii P.C.R., condus de Ion Iliescu. Acești moștenitori urmăreau, fie și prin mimarea democrației verita­bile, păstrarea unui "socialism cu față uma­nă" în care să-și conserve privi­le­gii­le. "Revo­lu­ția" îi găsise pe români ca ce­tățeni-asis­tați, ră­mași brusc orfani ai sta­tului și com­plet nepregătiți să sesizeze manipularea lor politică de către ema­nați. De aceea, nici reînființarea par­ti­delor istorice, nici miș­cările haotice ale societății civile restaurate nu ne-au putut scăpa de metodele siste­mu­lui ce domi­nase de­cenii la rând țara. Li­derii "cripto­co­muniști" au repri­mat cu du­ri­tate orice contestare a legitimității lor auto­­pro­cla­mate, cum s-a întâmplat cu Piața Univer­si­tății. Era evident în împrejurările date că cei înfipți la pu­tere nu puteau fi clintiți, mai ales că regimul con­trola toate instituțiile sociale, ansamblul economiei, struc­turile administrative, dar și mass-media de im­pact, unde își plasase acoliții. Firava opoziție repre­zen­tată de parti­dele istorice era deja ciuruită cu infil­trați sau de partide-surogat in­ventate pentru diver­siu­ne. Drumul României spre aso­cierea cu restructurata Rusie sovietică părea pecetluit.
În acest context a apărut Alianța Civică, organi­za­ție apartinică ce-și propunea să lămurească și să u­neas­că o populație complet dezorientată politic, inca­pabilă să detecteze modalitățile insidioase în care no­ua putere realiza o "democrație originală" în propriul folos. La 8 noiembrie 1990 se anunța nașterea forma­țiunii susținute inițial de 216 membri fondatori și con­duse de Ana Blandiana. Alianța Civică, la care au ade­rat apoi numeroși oameni, în special intelectuali, a în­tâmpinat toate piedicile posibile puse la cale de par­tidul-mamut FSN și conducătorii lui, sprijiniți din um­bră de "structuri" profesioniste. De la șicane juridice la refuzul sediilor și prezentarea interesat-deformată a scopurilor ei, de la dezinformare la calomnie și ame­nin­țări, s-a încercat prin orice mijloace să i se înăbușe vocea și să i se blocheze acțiu­nile, care scoteau în stra­dă mulțimi impre­sio­nante. A urmat - după cum poves­tesc mar­torii din acest volum colectiv - o ade­vă­rată epopee psiho-pedagogică, vizând atât unirea parti­delor de opoziție într-o or­ganizație capabilă să înfrun­te partidul-stat în care se transformase FSN, cât și să ex­pli­ce oamenilor naivi, mai ales celor din me­diul ru­ral, adevăratele intenții ale puterii în funcțiune. În cartea pe care vi-o recomand azi, atât de ne­ce­sară cer­cetătorilor istoriei re­cente și oricui vrea să afle adevărul des­pre ultimul sfert de veac, 58 de personalități, majo­ri­ta­tea membri mar­canți ai Alianței Civice, își expun ob­servațiile despre rolul organi­zației, despre stră­­da­niile ei de a introduce un criteriu mo­ral în viața politi­că româ­nească, de a o face transparentă și eficientă. A.C. a susținut alternanța la putere și coali­zarea parti­de­lor de opoziție în Convenția Democratică, a spri­ji­nit alegerea candi­datului acesteia îm­po­triva eternului Ion Iliescu, ceea ce s-a și întâmplat în 1996. Dar din deja puternica or­ganizație dornică să-și păs­treze sta­tutul apartinic de instanță morală s-a desprins un par­tid politic, PAC, di­zolvat ulterior în PNL, după un obi­cei păgubos al locului. Mulți autori ai arti­co­lelor din volum descriu frământările, con­tro­versele și dezbaterile ce au însoțit activitatea Alianței Civice, inclusiv conflictele cu pro­priile "produse" politice (unele puțin cunoscute până acum), dar și demersurile pentru exorcizarea trecu­tu­lui comunist în care Memorialul de la Sighet, realizat prin eforturile Anei Blandiana și ale lui Romulus Ru­san, are un rol crucial. După ce parcurgi toată cartea, ți se relevă importanța pe care a avut-o Alianța Civică în drumul României de la falsa democrație propusă de profitorii "grelei moșteniri" la o democrație mai apropiată de standardele occiden­tale, ceea ce a făcut posibilă integrarea țării noastre în NATO și UE.