PAUL ANKA - "Dacă ai o pasiune în viață și îți place ceea ce faci, nu renunța!"

Dana Ene
An nou, cu parfum de iubiri apuse

- În loc să sune goarnele de trezire, anul muzical 2016 începe molcom, cu delicatețuri romantice. În România sosește Paul Anka, verde, încă, la 74 de ani, pregătit să-și dea gata admiratorii cu vocea lui neatinsă de timp. Legendă a muzicii pop din anii '60-'70, cântărețul canadiano-american va concerta, pe 30 ianuarie 2016, pe scena Sălii Palatului -

Ce dacă a sărit de 70 de ani?! Muzica bună nu are vârstă, iar hiturile lui se mai cântă și azi: "Diana", "Lonely Boy", sau "Put Your Head on My Shoulder". Și nu au fost singurele reușite ale artistului canadian, care a contribuit și la succesul altor monștri sacri ai scenei muzi­cale internaționale, scriindu-le tex­tele melodiilor. Tom Jones poate să-i mulțu­meas­că pentru textul ce­lebrei lui melodii "She's a lady", iar Frank Sinatra i-a fost recu­nos­cător pentru "My way". Și n-a ră­mas dator nici la capitolul muzică. A compus chiar și pentru artiști din generațiile mai tinere, cel mai celebru dintre ei fiind chiar re­gele muzicii pop, Michael Jack­son, pentru care a scris "I never heard" (redenumit This is it și lansat pe piață în 2009) și "Love never felt so good", melodie ce a fost inclu­să pe albumul postum al megasta­rului.

Poetul din corul bisericii

Paul Albert Anka s-a născut pe 30 iulie 1941 în Ottawa, Ca­na­da. Tatăl lui, Andrew Emile Anka, era imigrant sirian, iar mama - Came­lia, o imigrantă li­biană, ambii creștini ortodocși, și proprietari ai unui restaurant în Ottawa.
Catedrala Antiohiană Sf. Elias a fost prima "scenă" pe care micu­țul Paul și-a dezvăluit talentul mu­zical, în corul bise­ricii. De mic, pe lângă lecțiile de solfegiu, a studiat și pianul. Tot în copilărie și-a mai descoperit o pasiune, și anu­me scri­sul. La nici 14 ani, pe când era elev la li­ceul Fisher Park, își formează propria trupă muzicală, Bobby­soxers, și devine cores­pondent al ziarului "Ottawa Citizen". Seara, lua pe ascuns cheile de la mași­na ma­mei sale, și se ducea, împreună cu prietenii lui din trupă, să cânte pe la toate concursurile pentru "ti­nere talente". La 14 ani a com­pus prima lui melodie, "I Confess", căci găsise echi­librul perfect dintre mu­zică și poezie.
În 1955, o excursie la New York, câștigată după câteva luni bune de strâns etichete de pe niște cutii cu supă, avea să-i deschidă gustul pentru viața scli­pi­toare a muzi­cie­nilor din me­tropolă. Visul a­merican îl cuce­reș­te și pe el. Du­pă îndelungi in­sis­tențe, în 1956, își con­vin­ge pă­rin­ții să-l lase să se mute în Los Angeles. Trudeș­te un an până ce reușește să întâl­nească un produ­că­tor care să-i acor­de puțină atenție. Se numește Don Costa (A&R la ABC-Para­mount Records) și este convins că ado­les­centul canadian, cu melodia lui romantică "Diana", o să facă o impresie bună în rândul tinerilor americani, așa că îi acordă o șansă. Și ce să vezi, pariase pe calul câș­tigător! Melodia avea să devină peste noap­te un adevărat hit. Cântecul dedicat unei fete ceva mai mare decât el, zărită în corul bi­sericii, căreia nu îndrăznise niciodată să-i adre­seze mă­car două cuvinte, a avut un succes răsu­nă­tor. Următorul hit, "Lonely Boy", este o con­­fe­­siune prin care își plân­ge singurătatea ce-l co­pleșea, deși era renumit... "De­ve­nisem vedetă peste noapte. Călătoream de unul sin­gur, în întreaga lume. Fetele țipau isteric când apă­ream pe scenă și leșinau, dar eu nu mă apro­piam nicio­­dată de ele. Mă simțeam singur și izolat. Așa a luat naștere «Lonely Boy» (Băia­tul însin­gu­rat)... Mul­te dintre melodiile mele sunt cu și des­pre dragoste, pentru că este cel mai trainic sentiment din lume", se confesa artistul.
Și Paul Anka nu cucerește numai America. Faima lui face înconjurul lumii. La Stokholm, fanele urlă în delir când pune piciorul pe aeroport, în Japonia este primit ca un superstar, iar în Italia pro­duce furori, după ce traduce în limba lui Dante melo­dia "Summer's Gone" (1960), intitulând-o "Dove Sei?" (Unde ești?). Tot pe la finele anilor '50, înce­putul anilor '60, își în­cearcă norocul și în cinema. De­butează ca actor în "Let's Rock" (1958) - un film pentru adolescenți. Este primul dintr-un lung șir de filme și seriale, în care își va face apariția. Cel mai important dintre toate va fi "The Longest Day" (Ziua cea mai lungă), un film în care a avut doar un rol episodic, dar alături de nume mari ale scenei, precum Eddie Albert, Richard Bur­ton, Sean Connery, John Wayne și Henry Fonda. Pen­tru acest film, care a cu­cerit două premii Oscar, Paul a compus și una dintre melodiile de pe coloana sonoră.
Este perioada în care începe să com­pună melodii și să scrie texte și pentru alți colegi de breaslă.
În 1962, în San Juan, Puerto Rico, în timpul unui turneu, Paul - vedeta cea în­singurată și romantică, ce frânsese inimile atâtor femei din întreaga lume - se îndră­gostește de Anne de Zogheb, fiica unui diplomat libanez, fotomodel al agen­ției Eileen Ford. Este iubire la prima vede­re. Cei doi se căsătoresc un an mai târziu și fericirea lor conjugală durează aproape 40 de ani. Însă nu moartea avea să-i des­partă, ci un divorț, în 2001. Împreună, Anne și Paul au cinci fiice: Amelia, An­thea, Alicia, Amanda și Alexandra. În 2008, Paul se recăsătorește cu antrenoa­rea sa personală de fitness, Anna ?berg, o suedeză cu 30 de ani mai tânără, care i-a și dăruit un fiu, pe Ethan. Povestea de dragoste a fost însă de foar­te scurtă durată, iar căsnicia s-a destră­mat după numai doi ani. Eșecul nu l-a afec­tat, se pare, prea mult pe Paul, căci s-a în­tors la prima și marea lui iubire - mu­zica. Și chiar dacă anii lui de glorie au cam apus, nu s-a oprit niciodată din cântat și compus. Albu­mele lui nu au mai luat discuri de aur și melodiile lui n-au mai ajuns chiar în vârful topurilor, dar nu au căzut nici la coada acestora. După 2003, Paul Anka a mai lansat două albume: "Songs of December" (2011) și "Duets" (2013). "Dacă ai o pasiune în viață și îți place ceea ce faci, nu renunța!", spune el. "Nu regret anii care au tre­cut. Fanii adevărați mi-au rămas ală­turi și specta­colele mele au crescut în calitate. Cred că mai am câțiva ani buni de cântat... Când o să îm­plinesc 80 de ani, o să mă mai gândesc dacă să renunț la scenă. De­pinde cum o să mă simt. Restul nu mai contează", de­clara recent într-un interviu.
Artistul canadian nu concer­tează pentru prima oară la noi, dar Paul Anka se arată extrem de încântat să revină în România, și le promite fanilor de aici o seară cu adevărat specială.
(Biletele le găsiți la casa de bilete a Sălii Palatului sau online, pe myticket.ro Au prețuri cu­prinse între 245 și 475 lei - VIP.)