Cum să ne despărțim de epuizare și oboseală - Programul anti-depresie

Gilda Fildan
- Să privim cu încredere către anul viitor! Chiar dacă oamenii de știință avertizează că depresia este boala cea mai periculoasă din lume, există metode prin care poate fi făcută K. O. -

Spirala epuizării
Cum se manifestă depresia


1. Dureri de diverse tipuri.
2. Tulburări de somn.
3. Lipsă de energie.
4. Gânduri apăsătoare ("Nu pot schimba situația în care mă aflu").
5. Tendința de a suspecta intenții jignitoare, irascibilitate - mergând până la izbucniri agresive.
6. Dificultăți de concentrare și probleme cu memoria.
7. Muncă în exces ("Trebuie să-mi duc la bun sfârșit toate sarcinile!").
8. Izolare socială ("N-am timp de pierdut").
9. Sentimente de vinovăție.
10. Înclinația de a despica mereu firul în patru.
11. Lipsă de motivare și de interes.
12. Gol lăuntric.
13. Gânduri de suicid.
14. Apatie și/sau o chinuitoare neliniște interioară.


TEST DE PRIM AJUTOR

Cum vă simțiți? Foarte obosit sau terminat?


Testul care urmează vă poate fi de folos pentru de­tectarea unei depresii care vă amenință sau chiar exis­tă deja. Notați fiecare întrebare cu cifre de la 0 la 4.

Nu corespunde = 0; nu prea corespunde = 1; corespunde în oarecare măsură = 2; corespunde = 3; corespunde perfect = 4

1. Nu-mi mai ajunge concediul ca să mă odihnesc.
2. Nu mai am energie, mă simt epuizat.
3. Odată ajuns acasă, nu reușesc să mă deconectez.
4. Am dificultăți de concentrare.
5. Fac mai multe greșeli decât înainte.
6. Mi-e greu să iau decizii.
7. Sufăr de tulburări de somn.
8. Am devenit sensibil la răceli.
9. Râd mult mai rar.
10. Simt mai puțină compasiune ca altădată.
11. Sunt irascibil și agresiv, îmi ies repede din fire.
12. În afara muncii mele, nu mai am timp și răbdare pentru hobby-uri și alte activități.
13. Devin tot mai retras, nu mai am destulă putere pentru comunicarea cu familia și prietenii.
14. Am sentimentul că nu mai fac față îndatoririlor mele curente.
15. Aș vrea să dau totul la o parte și să fiu lăsat în pace.
16. Îmi vine greu să mă duc dimineața la serviciu.

Evaluarea testului

Calculați suma punctelor realizate. Astfel veți obține o cifră care indică riscul dvs. personal.

0-16 puncte
Totul este în regulă: aveți în prezent un risc minim de suprasolicitare și un trai cotidian relaxat.

17-32 puncte
La dvs. există unele semnale de alarmă, care ar putea indica un început de epuizare. Luați-le în serios și încercați să luați măsuri concrete pentru dezamor­sarea amenințării.

33-48 puncte
Există deja simptome evidente de epuizare, deci ar fi necesar să vă odihniți mai mult. Un antrenament specific și anumite terapii vă pot ajuta să gestionați mai bine stresul. Gândiți-vă și de unde ați putea eventual să primiți sprijin, atât pentru rezolvarea treburilor zilnice, cât și la serviciu - căci un ajutor ar fi realmente binevenit pentru dvs.

Peste 48 puncte
Cod roșu de pericol: dvs. vă aflați deja într-un stadiu avansat. Înainte ca psihicul și organismul să cedeze, ar fi de dorit să discutați cu un specialist, care să vă pună un diagnostic și să vă îndrume în așa fel încât să diminuați solicitările și să vă refaceți forțele. Fiindcă, în starea în care vă aflați, nu veți rezista prea mult timp.


Protecție împotriva recidivelor

Nimic nu e mai greu decât să te desparți de vechile deprinderi. Același lucru este valabil și pentru stres, epuizare și depresie. Doar bunele in­ten­ții nu sunt suficiente pentru a vă ajuta să recu­noașteți și să evitați capcanele clasice, care vă duc în cele din urmă la depresie. Va fi necesar să elaborați strategii capabile să vă înarmeze împotriva recăderii în vechile modele de comportament. Rețete nu există. Doar îndemnuri.

1. Exersați-vă atenția
Rămâneți nemișcați un moment, închideți ochii, fiți atenți numai la respirația dvs. Inspirați. Expirați. Timp de un minut. Nu judecați în niciun fel și nu dați calificative gândurilor care vă vor apărea automat în min­te. Lăsați-le să treacă și reveniți mereu la percepe­rea respirației. Conștientizați faptul că acest moment de imobilitate este prezentul. Poate că vă preocupă trecutul, probabil vă faceți griji pentru viitor. Însă exis­tă și clipa pe care o trăiți chiar acum. Iar ea este pre­țioasă.

2. Nu toate deodată, ci pe rând
Chiar dacă cineva încearcă să vă convingă că se pot face mai multe lucruri concomitent, să știți că omul nu este făcut să funcționeze astfel. Cine crede că efectuează mai multe acțiuni în paralel le execută, de fapt, fără să-și dea seama, într-o succesiune extrem de rapidă, iar asta obosește. Obișnuiți-vă să le luați pe rând. Dacă mâncați, atunci mâncați. Dacă vorbiți la telefon, atunci vorbiți la telefon. Dacă ascultați ce vă spune cineva, atunci ascultați. Nu suprapuneți mai mul­te activități.

3. Faceți mai des pauze
Din două în două ore, ridicați-vă obligatoriu de la masa de lucru și fa­ceți o pauză de 15 minute, indife­rent dacă vă aflați la birou sau acasă. O pauză nu înseamnă vorbitul la tele­fon sau cu un coleg de birou, ci res­pirații profunde, cu ochii închiși, mici miș­cări de gimnastică pe scau­nul din fața calculatorului, medita­ție (imagini pli­ne de zăpadă și de ninsori), un tur pe afară în jurul lo­cului unde lucrați etc. Cu cât deco­nec­tarea mentală e mai totală, cu atât vă reluați munca mai odihnit.

4. Adunați momente frumoase
Alegeți zece pietricele și ascun­deți-le în buzu­narul din stânga al pantalonilor sau jachetei. De fiecare dată când trăiți o clipă de frumusețe, o pie­tricică se va muta în buzunarul din dreapta. Un țurțur de gheață, atâr­nat de o streașină? O pia­tră mer­ge la dreapta. Un coleg vă face un com­pli­ment? Încă o piatră se duce la dreap­ta. Cântecul dvs. preferat, la radio? A treia piatră. Nu e vorba de un joc pueril și nici de ezo­terism, ci de o me­todă de dirijare a atenției spre lucruri pozitive, căci creierul nostru tinde să uite ceea ce e frumos, reținând numai aspectele neplăcute. Seara, proce­dați la o recapitulare a zilei. Unde se află pietri­ce­lele? De ce aici? De ce dincolo?

5. Deprindeți-vă să spuneți "Nu"
De ce nu rostiți mai des cuvântul "Nu"? Fiindcă vă imaginați că nu sunteți luați în seamă decât atâta timp cât spuneți "Da"? Fiindcă vă temeți că nu veți mai fi iubiți dacă vă delimitați? Delimitarea este importantă. Dvs. nu puteți rezolva toate problemele acestei lumi. Stabiliți-vă prioritățile.

6. Priviți situațiile cu detașare
Șeful încearcă să "vă bage pe gât" un nou proiect? Verificați-vă rezervele de energie. Cereți-i timp de gân­dire și întrebați-l de ce anume vă va degreva în schimb. Această detașare se poate dobândi pe diverse căi: prin sport, printr-o plimbare sau prin cunoscuta metodă "noaptea e un sfetnic bun".

7. Termene sacre
Mereu sunt mai importante alte lucruri, iar dvs. rămâneți pe ultimul loc? Fixați-vă "termene sacre": cu dvs. personal și cu oamenii pe care îi prețuiți în mod deosebit. Zilnic, înainte de micul dejun, e clipa dvs. de rugăciune sau meditație. Miercuri seara veți merge la sala de sport sau cu prietenii la un restaurant. Aceste termene înscrise în agenda dvs. nu se vor amâna cu niciun chip. Punct.

8. Meditație în rutina zilnică
Activitățile care vă captează total atenția, fără să vă obosească, au uneori efectul unui antidepresiv. De pildă, preparați un sos italienesc pentru spaghete. Cu calm și luare aminte, tăiați morcovii și țelina în cu­bu­lețe mici. Unul, încă unul și încă unul. Sau faceți or­di­ne în dulap - asta se aruncă, asta ră­mâne aici. A te lăsa complet absorbit de ceva poate fi o me­todă de relaxare foarte eficientă.

9. Spuneți "Stop!"
Încercați să vă surprindeți propriile de­rapaje. Când gândurile dvs. se rotesc ca un carusel, comandați-vă singuri: "Stop!". În­trebați-vă: "Vreau să mă gân­desc la asta acum? Problema nu poate fi privită de­cât dintr-un singur unghi? Ce este cu ade­vărat important pentru mine, în clipa de față?"

10. Aruncați peste bord vechile obiceiuri
Deschideți aparatul de radio sau televi­zorul de cum ați intrat în casă? Dați tele­foane, vă controlați e-mail-urile? Cum ar fi să începeți cu o pauză? Cu o cană de ceai, sorbită în tihnă? În fiecare seară beți câte două sau trei pahare de vin și mergeți la culcare târziu, după ultima emisiune de știri? Din când în când, de ce n-ați încerca să vă băgați în pat la ora nouă? Și să vă mulțumiți cu un singur pahar... Oare vă veți simți altfel?

11. Respirația abdominală - mai pe larg, în pagina alăturată.
Sfaturile noastre par să necesite efort, pentru a fi puse în practică? Așa este. Și nu doar efort, ci și dis­ciplină. De asemenea, rețineți: n-o veți face pen­tru partener, pentru copii, pentru șeful dvs., ci nu­mai și numai pentru propria persoană. La fel cum vă spălați pe dinți, de ce n-ați practica mai des și o "igie­nă a gândurilor"? Poate că, în final, ați avea de câș­tigat și dvs., dar și ceilalți.