Lovitura de grație contra stresului - Respirația abdominală

Gilda Fildan
- Tema revine frecvent în revista noastră, în speranța că îi veți înțelege și accepta importanța, în lupta cu stresul, oboseala și boala. Nu există o cale mai simplă de relaxare și încărcare cu energie -

Dacă în perioadele de stres puternic ne-am rezerva cu regularitate doar câteva minute pe zi pentru a respira profund, din abdo­men, am face față cu mai mult calm agitației cotidie­ne, recuperându-ne calmul și energia. Explicația me­di­­cală e simplă: reacțiile organismului la stres sunt diri­jate de așa-numitul sistem nervos vegetativ. Ma­joritatea funcțiilor vegetative nu pot fi influențate din exterior, cu excepția respirației. Cu cât vom reuși mai bine să ne oprim puțin din goana noastră zilnică pen­tru a inspira și expira în liniște, cu atât vom fi mai de­contractați, în general. "15 minute ar fi ideal", reco­mandă specialiștii. "Și cu cât suntem mai supra­so­li­ci­tați, cu atât ar trebui să apelăm mai consecvent la ase­­menea pauze de respirație, pentru a ne alimenta cu energie." Respirație înseamnă oxigen. În absența lui, celulele n-ar mai fi capabile să-și desfășoare acti­vitatea normală, juliturile nu s-ar vindeca, oasele n-ar crește, fibrele nervoase n-ar transmite mai departe "scân­teierile noastre de spirit", iar mușchii n-ar putea să se încordeze. Așadar, nu e de mirare că avem ne­voie de minimum 500 de litri de oxigen pe zi! Pe care îi obținem prin respirație. Însă nu oricum!
"Numai o respirație profundă, din abdomen, ven­tilează plămânii în întregime, aerul introdus ante­rior în plămâni fiind complet expulzat", ne atrag atenția specialiștii. Dacă lucrurile nu decurg astfel, poate apărea un dezechilibru: oxi­genul și bioxidul de carbon se amestecă în plă­mâni, și nu se mai distribuie în sânge în pro­porții optime. De aceea ne simțim obosiți, avem dificultăți de concentrare, ne scade pute­rea de muncă - și, în cazul cel mai nefericit, respirăm și mai superficial ca înainte. Intrăm într-un cerc vicios - care, totuși, nu este o fata­litate. Se poa­te ieși din el, utilizând exercițiile prezentate în cuprinsul acestei pagini. Ele ne ajută să nu ne mai pierdem suflul în momentele decisive și să ne redobândim liniștea interioară. Să redevenim energici și optimiști. Totodată, vocea noastră capătă mai mult volum, un sunet mai clar și mai ferm. Chiar și pacienții cu astm, emfizem pul­monar sau bronșită cronică observă că pot respira mai ușor dacă exersează și folosesc țintit respirația abdominală profundă. Bolnavii de cancer au deseori stări depresive ulterioare terapiei. Respirația condusă conștient le susține echilibrul psihic sau îi ajută în resta­bilirea lui. Pe lângă aceasta, respirația abdominală acționează ca un masaj extrem de eficient, izbutind să desprindă aderențele formate în urma inter­vențiilor chirurgicale efectuate în zona pelviană. Iată, deci, că ea oferă o multitudine de avantaje.

Etapele respirației corecte

Faze obligatorii
- De executat zilnic -


A. Urmăriți curgerea aerului
Căutați un loc unde să vă puteți așeza comod, fără a fi deranjați de cineva în următoarele 5-10 minute. Este necesar să purtați o îmbrăcăminte lejeră, în care abdomenul dvs. să aibă suficient spațiu pentru a se extinde. Dacă doriți, închideți ochii. Pentru început, inspirați și expirați prin nări, de 10 ori, în mod normal, pentru acomodare. Reluați altă serie de 10 respirații, concentrându-vă cu gândul pe traseul parcurs de aer în corpul dvs. Acum puneți ambele mâini pe pântec, diri­jând aerul inspirat către el, simțind cum se ridică și coboară, când expirați. Repetați de alte zece ori, com­plet relaxați. Apoi mutați-vă mâinile de pe ab­domen sub clavicule și urmăriți ridicările și coborârile toracelui (când intră și iese aerul). La final, respirați ușor și normal, de zece ori, fiind atenți ca aerul să ajungă și în abdomen. Ați făcut 40 de respirații corecte și conștiente. Vă simțiți relaxați și odih­niți, gata pentru o nouă perioadă activă. Dar atenție! Relaxarea este doar trecerea către o nouă etapă, care nu poate exista fără ea: rugă­ciunea și meditația. Un drum sigur spre sănătate și bucurie.

B. Deschiderea cutiei toracice
Stând în picioare, îndoiți și aduceți brațele la ni­velul pieptului, în așa fel încât vârfurile degetelor să se atingă. Apoi inspirați profund, dirijând aerul în ab­domen, în vreme ce trageți coatele și umerii în spate, cât mai mult posibil.
N-aveți voie să forțați dincolo de limita unde apare o senzație de durere. Mențineți încordarea câteva mo­mente. După aceea expirați liniștit, până când vârfu­rile degetelor se ating din nou în fața pieptului. Exe­cutați 2-3 repetări.

C. Expirația controlată
Varianta 1
- A­prin­deți o lumânare și așe­zați-vă pe un scaun, în fața ei. În cursul exer­cițiului, puteți varia distanța corpului până la flacără. Țuguiați bu­­zele și, printr-o ex­pirație pre­lungă și e­ga­­lă, faceți flacăra să pâlpâie, când mai tare, când mai slab. Repetați de 2-3 ori.
Varianta 2 - Tur­nați apă până la ju­mă­tatea unui pahar înalt, cum ar fi unul de suc, inspirați puternic, apoi suflați aerul în pahar cu un pai, astfel încât să se formeze continuu bule în apă. Exercițiul îmbunătățește controlul asupra respirației și întărește plămânii. Repetați exercițiul de 4-5 ori.

Faze facultative
- De executat din când în când -


A. Găsiți-vă liniștea interioară
Stând jos sau în picioare, inspirați și expirați calm și profund prin nări. Pe expirație, rostiți de fiecare dată un cuvânt format din două silabe (pa-ce, bi-ne, soa-re), care să numească o stare plăcută, înrudită cu relaxarea, căldura sau tihna. Repetați această succe­siune de secvențe, până veți simți că v-ați detensionat complet.

B. Reduceți apăsarea interioară
Plasați-vă în cadrul unei uși. Inspirați profund prin nări. Proptiți-vă amândouă mâinile în partea de sus (orizontală) a cadrului, presând cu putere (eventual urcați-vă pe ceva, dacă nu ajungeți până acolo) și în același timp expirați pe gură, cu zgomot. La următoa­rea inspirație, coborâți brațele. Se repetă de 3-5 ori.

C. Mai mult calm, mai multă energie
Inspirați prin ambele nări și după aceea astupați-o pe cea dreaptă, apăsând-o cu degetul mare. Expirați prin nara stângă și apoi trageți din nou aer. După o pauză de câteva secunde, serviți-vă de inelar, pentru a bloca nara stângă, în vreme ce degetul mare o elibe­rează pe cea dreaptă, așa încât aerul poate fi din nou evacuat lent. Așteptați puțin, după care inspirați pe nara dreaptă, o astupați cu degetul mare și lăsați aerul să iasă prin nara stângă. Repetați procedura de 3-5 ori. În încheiere: inspirați prin nara stângă și expirați prin ambele. Vă veți simți liniștiți și înviorați.

D. Ajutor de urgență, contra dificultăților de respirație
Adoptați o poziție comodă. Aveți gura închisă lejer, fără să strângeți buzele, iar mușchii maxilarelor sunt relaxați. Inspirați liniștit prin nări. Amânați expi­ra­ția, până când obrajii vi se umflă ușor și se formează un strat de aer între buze și dinți. Atenție: nu trebuie să presați activ! Datorită blocajului creat de buze, plă­mânii se umplu mai uniform cu aerul bogat în oxigen.


Eliberarea căilor respiratorii

Plămâni puternici
Așezați-vă comod pe un scaun. Puneți o mână pe abdomen și cu dosul degetelor celei­lalte mâini atingeți porțiunea moale de sub băr­bie. Cul­cați lim­ba pe planșeul bucal. Prin aceasta veți pro­voca un căscat, în timpul căruia încercați să inspirați și apoi rețineți aerul, pentru una sau două secunde, după care expirați. Exercițiul des­chide căile respiratorii.

Nas desfundat
Stați în picioare sau așezați, cu spatele drept. Inspirați și expirați de 4 până la 6 ori, lent și con­trolat, de preferat prin nări, dacă se poate. Aco­periți-vă gura și nasul cu mâna după fiecare ex­pirație și dați capul mai întâi cât mai mult pe spate, iar apoi coborâți-l spre piept. Pe urmă, respirați nor­mal, în conti­nuare.

Mai mult aer

Așezați turcește, cu toracele în poziție verti­cală, inspirați profund. Pe expirație, înclinați-vă mult în față. În timpul acestei mișcări, capul se apleacă înspre labele picioarelor, iar mâinile cad în fața genunchilor. Apoi inspirați din nou, în­dreptând trunchiul, și spri­jiniți mâinile pe ge­nunchi.

Eliminarea toxinelor
Așe­zați-vă pe marginea unui scaun, cu pi­cioarele puțin depărtate și antebrațele sprijinite pe coapse. Alun­giți cât mai mult spatele, pentru a dilata coșul pieptului și a deschide căile respi­ra­torii. Inspirați și expirați prin nări, calm și profund. Astfel pot fi eva­cua­­te treptat eventualele resturi de aer stătut și secă­tuit de oxigen (dar, în schimb, încărcat cu bioxid de carbon).