LURA - "Până mor, o să cânt"

Dana Ene
Noul an începe fierbinte - Urmașa Cesariei Evora vine la București

2016 a început bine pentru iubitorii de muzică de la noi. Chiar acum, în această primă lună de iarnă geroasă și adevărată, ne putem dezgheța inimile, cu ritmurile solare ale Insu­lelor Capului Verde, interpre­tate de Lura. Solista în vârstă de 40 de ani, ce s-a făcut remarcată pe scena muzicală internațională, ca pro­motoare a stilului morna, alături de regretata Cesaria Evora, vine pe 24 ianuarie, chiar de Ziua Unirii, să ne aducă un strop de căldură în dar.
Maria de Lurdes Pina As­sun­ç?o (cunoscută sub numele de scenă Lura) s-a născut pe 31 iulie 1975 în Lisabona, Portu­galia. Este fiica a doi imigranți din insulele africane ale Capu­lui Verde, veniți pe bătrânul con­tinent european pentru o via­ță mai bună. Așa că Maria a copilărit în inima comunității Cabo Verdene de pe Rua Poço de Negros, din Lisabona, tot un soi de insulă africană, compusă dintr-o stradă îngustă și colo­rată cu restaurante, cafenele și magazine africane.
"La mine în casă, nimeni nu a avut înclinații artistice. Pă­rinții mei ascultau morna, dar nu o și cântau. Iar eu am avut multă vreme impresia că am o voce îngrozitoare. De aceea, refuzam să cânt și măcar «La mulți ani» pe la aniver­sări", povestea artista într-un interviu. Lura nu a urmat vreo școală de muzică. Atletă desăvârșită, se pregătea mai de­grabă pentru o carieră de instructor de înot, dar a cochetat și cu ideea de-a deveni dansatoare pro­fesionistă.
La 17 ani, mai în glumă, mai în serios, Lura s-a prezentat la o preselecție pentru un post de coristă și dansatoare pentru Juka - un cântăreț african îndrăgit în Portugalia. Și el își are rădăcinile tot în Insulele Capului Verde, așa că nu e de mirare că a prins imediat drag de tânăra fată, ba mai mult, spre surprinderea ei, după ce a auzit-o cântând, în loc să o repartizeze în cor, i-a oferit șansa să interpreteze cu el un duet. "Nu mă gândisem nicio­­dată să cânt. Adică, să fac o carieră din asta. Dar Juka a insistat să înre­gistrăm o melodie împreună.... Carie­ra mea muzicală a fost o surpriză chiar și pentru mine. Azi știu că asta o să fac până mor - o să cânt. Nu mai pot să-mi imaginez o viață fără mu­zică", spune ea.
Melodia înregistrată cu Juka a avut un succes nebun în Portugalia, iar Lura s-a trezit peste noapte cu un contract prin care accepta să-și înregistreze propriul album. La 21 de ani lansa discul "Nha Vida", cu me­lo­dii dedicate în special distracțiilor din discoteci și cluburi, multe dintre ele compuse chiar de tânăra artistă. "Când am început să cânt, nu cunoș­team mulți textieri și compozitori. Nu știam cine ar fi putut să surprindă mai bine ce era în su­fletul meu. Așa că mi-am încercat norocul și mi-am compus chiar eu câteva melodii. După aceea, a de­venit un obicei". Discul a fost bine primit de public și de critici deopotrivă. De aici încolo, calea îi este deschisă. La 21 ani, pune pentru prima dată piciorul în Insulele Capului Verde, patria părinților ei, pe care o avea impregnată în su­flet încă de la naștere și despre care cânta, fără să o fi văzut vreodată.
Dansatoarea devenită peste noapte cântăreață își ia noua meserie foarte în serios și încearcă să creas­că, puțin câte puțin, în ochii publicului și să cuce­rească cât mai multe inimi. Și nu îmbrățișează doar stilul morna, ci și R&B sau zouk (un stil foarte zvăpăiat). Nu este deci de mirare că următoarele trei albume - "In Love" (2002), "Di Korpu Ku Alma" (2005), "M'bem di fora" (2006) - se vând din ce în ce mai bine, fiecare dintre ele aducându-i noi și noi fani. Curând, faima ei avea să depășească granițele Portugaliei și pe cele ale Capului Verde, astfel că în 2007, regizorul spaniol Carlos Saura, a invitat-o să-și cânte una dintre melodii în filmul Fados.
Dar Lura a devenit cu ade­vărat faimoasă în întreaga lume abia după ce a cântat împreună cu Cesaria Evora melodia com­pusă chiar de ea "Moda Bo". "Titlul se traduce «Exact ca tine». Am vrut să-i arăt cât de mult o admir. Am scris cân­tecul ăsta gândindu-mă la Ce­saria. Apoi mi-am luat inima în dinți și l-am contactat pe ma­nagerul ei spunându-i că aș vrea să cântăm împreună în duet melodia asta. El mi-a spus clar să nu-mi fac prea mari iluzii: «Evora înregistrează doar ce melodii îi plac ei». Vă dați seama ce mare bucurie am trăit când a acceptat?!"
Tot Cesariei i-a mai dedicat o melodie în 2012, la un an după trecerea ei în ne­ființă, "Nós Diva". Dar admirația profun­dă pe care i-o poartă nu a făcut-o să se transforme într-o copie fidelă a marii solis­te. Lura nu cântă doar morna. "Capul Ver­de adăpostește o mulțime de stiluri: taban­ka, mazurca, cola, S?o Jo?o. Pe astea aș vrea să le explorez mai mult", se confesa ea. Și a și făcut-o. Pe cel mai nou disc al ei, cel de-al cincilea, "Heranca" (2015), Lura îmbină o mulțime de stiluri. Dacă v-am făcut curioși, aveți șansa s-o vedeți la finalul acestei luni, în Hard Rock Café.
(Biletele se găsesc în rețeaua iaBilet și costă între 70 și 95 de lei. În ziua concer­tului, vor costa 80 de lei, respectiv 110 de lei la categoria VIP, în limita locurilor rămase disponibile.)