Răspuns pentru ELENA PANDELE - București, F. AS nr. 1135 - "Sora mea face forme grave de bronșită astmatiformă"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă,
Astmul este o boală frecvent întâlnită, mai ales în lumea industrializată. În jur de 5-10% din populație poate fi afectată, iar vreo 300 milioane de indivizi în în­treaga lume sunt deja afectați, cu 250.000 de decese anuale. Este cea mai des întâlnită boală cronică a copilăriei. Astmul este mai des întâl­nit la sexul masculin, până la pu­bertate, iar după pubertate, mai ales după vârsta de 40 ani, este mai des întâlnit la sexul feminin. Două treimi din pacienții cu astm sunt diagnosticați înainte de vârsta de 18 ani, iar aproape ju­mătate dintre pacienți au parte de o ameliorare sau dispariție a simp­tomelor înainte de a fi adulți.
Factorii de risc pentru astmul bronșic:
* Alergeni din mediul încon­jurător.
* Infecții respiratorii virale.
* Consumul în exces de as­pi­rină și antiinflamatori neste­roidieni (ibuprofen, indometacin etc.).
* Stresul psihic.
* Fumul de țigară.
* Toxine din mediu (fumul in­dustrial, gazele de eșapament, mi­rosul de vopsele etc.).
* Obezitatea.
* Factori maternali (gravide care fumează, vârstă maternală înaintată).
Cauze
Deși factorii de risc sunt cunoscuți, cauza ast­mului nu a fost încă bine stabilită. Un lucru este cert: pacienții cu astm bronșic suferă de o inflamație a căi­lor respiratorii, ceea ce duce la blocarea lor, îngreu­nând semnificativ munca plămânilor.
Unele măsuri pot scădea frecvența astmului, in­clusiv:
* Evitarea unor focare de infecție, cum ar fi tuberculoza, pojarul sau hepatita A, prezente în mediul de viață al prezumtivului bolnav.
* Folosire mai rară a antibioticelor.
* Expunere timpurie în medii cu mulți copii (frați/surori, grădiniță).
* Viața în mediul rural.
Posibile abordări naturiste:
* Ieșiri frecvente în aer liber și contacte cu alți oameni. În cazul copiilor, să fie feriți de persoanele care au o infecție pulmonară.
* Curățarea și aerisirea locuinței în mod regulat, pentru a evita acumularea alergenilor, pentru a intro­duce aer proaspăt și energie proaspătă în locuință.
* Renunțarea la fumat și evitarea mediilor de fumători.
* Mișcarea fizică, deși poate declanșa crize de astm, nu ar trebui să lipsească, în formă moderată, căci ajută la întărirea plămânilor. De asemenea, miș­carea ajută la combaterea obezității, un factor impor­tant în producerea astmului.
* Dietă săracă în proteine animale, consumul preponderent de legume și fructe. Specialiștii suge­rează și consumul acizilor grași omega 3, care pot combate fenomenul inflamator.
* Dacă este prea frig afară, este important să vă acoperiți nasul și gura, pentru a nu declanșa un atac de astm.
* Vizitarea salinelor - este practicată atât în occi­dent, cât și în România. Nu doar că sarea ucide mi­crobii, dar aerul sărat este mai aspru și deschide căile respiratorii.
* Plante medicinale de folos în astm: uleiul de negrillica/chimen negru (Nigella sativa) și ceaiul de mentă (Mentha piperita). Cele două plante sunt dezin­fec­tante și aroma lor deblo­chea­ză plămânii. Același efect au și hreanul, ceapa și usturoiul, consumate în can­tități mo­de­rate.
* Fizioterapia pulmonară (rea­li­zată sub supravegherea spe­cia­listului) ajută la întărirea plă­mâ­nului. Ea are scopul de a reîn­văța pacientul cum să respire, de a întări musculatura respi­ratorie și a crește flexi­bilitatea tora­cală.
* Acupunctura este foarte efi­ci­en­tă în tratamentul astmu­lui. Ea întărește energia plă­mânului, deblo­chează flu­xul energetic blo­cat și echilibrează energiile orga­nismului în întregime.
* Homeopatia ajută la rezol­varea problemelor emoționale care stau la baza astmului. Corect folo­sită, ea are potențialul de a rezolva permanent această boală. Tratamentul pentru astm trebuie individua­lizat, adică con­ceput în funcție de personalitatea pa­cientului. Unele medicamente ar putea fi de folos - Ar­senicum album, Amonium car­bonicum, Kali car­bonicum, Magnesia carbonica, Natrum mu­ria­ticum.
Vă urez succes!


Dr. Lucian Russu - medic dermatolog, Bioderm Laser Clinic, București, tel. 031.9101

"Vreau un leac naturist pentru keratoză actinică"
(Răspuns pentru ILARIE- Timișoara, F. AS nr. 1195)


Keratoza actinică este o leziune precanceroasă. Unul dintre remedii este utilizarea laserului de tip CO2 sau ERBIUM. Evaluarea unei keratoze se poate face cu ajutorul dermatoscopiei di­gi­tale, prin epiluminis­cență, care ana­li­zează profunzimea pigmen­tu­lui și iregularitățile sale, conducând la un diagnostic de precizie.
Echipa de profesioniști din ca­drul Clinicii Bio­derm vă reco­mandă ceea ce vi se potrivește și vă su­pra­veghează pe tot timpul tratamentelor.


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Am colită ulcerativă și vreau să mă fac bine"
(Răspuns pentru VASILICA TEODORESCU - Ploiești, F. AS nr. 1191)


Colita ulcerativă este o afecțiune cronică în care mucoasa colonului se inflamează și dez­voltă ulcere, cau­zând diaree cu sân­ge, durere, gaze, balonare și scau­ne tari. De regulă, afectează partea inferioară a co­lonului și rectul, infla­mând peretele acestuia. Complicațiile colitelor ulcerative sunt diareea și sângerarea, provocând pierderea unor nutrienți vitali și a lichidelor.
Posibile cauze:
* anumite alergii sau sensibilități alimentare
* infecțiile de la nivelul colonului
* permeabilitatea intestinală crescută.
Tratamentul naturist vizează:
* echilibrarea florei intestinale: probiotice, prebiotice
* combaterea inflamației: boswellia, curcuma, omega 3, bromelaina
* reducerea permeabilității intestinale: gluta­mina, vitamina A, zincul, N-acetil glucozamina
* administrarea de produse care conțin vitamina K (lucerna)
* combaterea infecției de la acest nivel, dacă există. În acest sens se pot folosi plante precum Gol­denseal, Grepfruit seeds Extract, Pau D'arco, Ore­gano sălbatic.
Pentru o personalizare cât mai precisă a schemei terapeutice, scrieți-mi pe adresa de e-mail.