Bicarbonatul și forma maximă - Leacuri vechi pentru vremuri noi

Rodica Demian
- Pe lângă leacurile de frumusețe și sănătate despre care ați aflat în numerele trecute ale revistei, străbunicile noastre știau să folosească bicarbonatul, și pentru obținerea formei maxime, în viața de zi cu zi. Urmați-le exemplul! -

Activarea memoriei
Se pare că peștele, consumat regulat, stimulează memoria. Ei bine, străbunicile noastre aveau o rețetă la fel de eficientă, dar mult mai ieftină: bicarbonatul de sodiu, pe care îl presărau (o linguriță) peste prepa­ratele culinare. Din cauza asta, nu uitau niciodată năzdrăvăniile pe care le făceam.

Somn agitat
Nu reușiți să adormiți? Același "chin" se repetă seară de seară, îm­piedicându-vă să vă găsiți liniș­tea? Bunicile noastre evitau in­som­niile cu ajutorul unui ceai cal­mant. Puneți într-un bol 4 linguri de flori uscate de mușețel și 2 lin­gurițe de bicarbonat, turnați peste ele apă clocotită, lăsați să se in­fuzeze 10 minute și beți ceaiul cu o oră înainte să vă culcați.

Oboseală intensă
Funcționând cu 100 km pe oră, organismul obosește, iar noi ne simțim lipsiți de vlagă. Pentru regăsirea tonusului, bunica făcea o baie în apă rece (10°), în care dilua, în prea­labil, 4 linguri de bicar­bo­nat de sodiu. După 15 minute, ieșea din apă plină de vigoare și de energie!

Dureri de spate
După un efort fizic ceva mai intens, organismul este obosit și își fac apariția durerile de spate (curba­turi). Bunicile noastre le calmau pur și simplu cu băi calde și bicarbo­nat de sodiu. Procedați la fel: adăugați la apa din cadă 4 linguri de bicarbonat.

Eliminarea mirosului de transpirație
Există persoane care transpiră abundent, fie vară, fie iarnă, ema­nând un miros neplăcut! Simpla spă­lare cu săpun nu îndepărtează miro­sul. De aceea ar trebui să adăugați în apa cu care vă clătiți o jumătate de ceașcă de bicarbonat de sodiu.

Un substitut al sării
Anumite patologii interzic consu­mul de sare, dar această "obligație" alimentară li se pare greu de res­pectat celor obișnuiți cu mânca­rea sărată. Înlocuiți, așadar, acest ingredient cu bicarbonat de sodiu. Aci­dulat, acesta va "împrospăta" în mod natural gustul buca­telor. Dar, atenție: ca măsură de siguranță, cereți în prealabil avizul medicului dvs. de familie.

Întărirea oaselor
Luptați pe căi naturale împotriva os­teoporozei, folosind remediul ancestral al bunicilor noastre. Mâncați dimineața și seara câte un iaurt în care amestecați o linguriță de bicarbonat de sodiu. În felul acesta vă veți ajuta oasele să fixeze calciul. Este un procedeu simplu, preventiv, care va face sistemul osos mai rezistent la șocuri.

Baie calmantă
Dacă ați fost înțepat de un păianjen sau de alte insecte pe o zonă ceva mai extinsă a corpului, optați pentru o baie anti-mâncărime. Puneți 20 de linguri de bicarbonat de sodiu în apa din cadă și stați în ea cel pu­țin 30 de minute. Iritațiile se vor calma cu siguranță.

Pentru relaxarea picioarelor umflate
Remediul acesta va readuce zâm­­betul pe fețele femeilor gravide care suferă din cauza picioa­relor um­flate. Turnați într-un lighean mic 1 pahar de oțet de vin, adăugați 2 linguri de bicarbonat de so­diu și țineți picioa­rele în acest a­mes­tec, rela­xân­du-vă. Efectul ime­­diat este garantat.

Articulații dureroase
Se întâmplă, uneori, să vă doară încheieturile. Bu­nica își potolea durerile cu o bucată de pânză îmbibată în bicarbonat de sodiu. Nu ezitați să procedați la fel, de cel puțin 2 ori pe zi. Și durerile dispar imediat. Dacă, to­tuși, con­tinuă, con­sultați medi­cul de familie.

Drenant natural
Pentru ca picioarele să-și mențină suplețea, bunica avea la-ndemână un remediu magic: o loțiune pre­parată din 2 pahare de oțet de mere și 1 lingură de bi­carbonat de sodiu. Își masa zilnic coapsele și gambele cu acest amestec, favorizând, astfel, circulația sangui­nă și ajutând la eliminarea acumulărilor de grăsime.

Musculatură mai rezistentă
Nu este vorba de cine știe ce perfor­manțe sportive, ci pur și simplu de a vă ajuta mușchii să se "autodepășească". Bând apă cu bicarbonat de sodiu pe tot parcursul zilei, vă veți întări organismul și veți rezista mai bine la eforturile intense și prelungite. Este cât se poate de simplu: diluați într-o sticlă de apă de 1,5 l, 4 lingurițe de bicarbonat de sodiu.

Împotriva "lăsării" sânilor
Bunicile noastre aveau mare grijă de sânii lor și pentru ca aceștia să rămână tari, preparau, în fiecare seară, o pastă miraculoasă. Deviza lor: mai bine să previi decât să vindeci. Diluau 4 linguri de bicarbonat în puțină apă și 1 lingură de oțet de mere. După ce amestecul devenea omogen, îl lăsau o oră la rece, să se odihnească, și îl aplicau, apoi, pe decolteu, vreme de 20 de minute.

Eliminarea produselor chimice
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că legumele din comerț sunt tratate cu produse chimice. Și că deși le spălăm cu apă, rezi­duurile rămân pe loc. Pentru a le elimina, scufundați alimentele în apă cu bicarbonat și clă­tiți-le, apoi, sub jetul de apă de la robinet. Le puteți mânca fără grijă: pesticidele și-au luat tăl­pășița!

Împotriva acarienilor
Nu e deloc ușor să le ții piept acarienilor. De dimensiuni microscopice, aceștia produc dejecții ex­trem de iritante pentru căile respiratorii. Pentru a li­mita înmulțirea acestor aler­geni, folosiți bicarbonatul de sodiu. Presărați-l pe canapele, pe fo­to­lii, pe mo­chete... și peria­ți-le, apoi, pentru ca pudra să pătrundă în fibre. Lăsați să acționeze 4 ore și cură­țați-le cu aspiratorul.

Crucifere ușor de digerat
Puneți în apa în care fierbeți varza (co­nopida, varza de Bruxelles etc.) un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Un "gest" simplu și ieftin, care le va face mai digeste, și le va ajuta în același timp să rămână mai tari, chiar dacă sunt bine fierte.

Legume uscate, fără flatulență
Digestia leguminoaselor uscate este însoțită, adeseori, de fla­tulență (balonări). Evitați acest inconvenient presărând peste ele, în prealabil, bicar­bonat de sodiu. Un vârf de cuțit, înainte de a le fierbe, este suficient. Bonusul: bicarbonatul nu le alte­rează gustul!

Mâini murdare
Ați lucrat în grădină, v-ați murdărit pe mâini și nu aveți apă la dispoziție. Dar, aveți în magazie un pachet de bicar­bonat de sodiu! Presărați bicar­bonatul pe mâini și frecați-le puternic. Loviți-le, apoi, una de alta, pentru a înde­părta surplusul, ștergeți-vă cu un pro­sop și... gata. Ce mâini curate aveți!

Purificarea aerului
Aerul înconjurător este încărcat de praf și de alte "mi­zerii" care vă poluează plămânii. O situație în care bicarbonatul de sodiu poate in­terveni cu succes, pentru că el poate înlocui ușor pro­dusele pe care le fo­losiți la cură­țenia casei. Și folosiți-l și în locul deodorantelor chimice și, de asemenea, pentru com­baterea mucegaiului! Nu mai ezitați!

Asanarea patului
Saltelele și pernele sunt adevărate "cuiburi" de acarieni și mucegaiuri. Indiferent dacă sunteți sau nu aler­gici, asanați spațiul de odihnă, pre­sărând bicarbonat de sodiu. Folo­siți, apoi, o perie, pentru ca să pătrundă bine în fibre, lăsați să acționeze 6 ore și aspirați. Pro­cedeul trebuie repetat o dată la 3 luni.

Limitarea acidității roșiilor
Cei cu stomacuri sensibile digeră cu dificultate roșiile acide. Ca să nu le eliminați din alimentație, în­cercați să le presărați, înainte sau după fierbere, cu bicarbonat de sodiu. Un gest simplu care îi va ușura "munca" stomacului dvs.