Ce propun nutriționiștii

Iulia Vlad
- Să fie slabi și frumoși, dar fără prea mari restricții, este visul multor femei și bărbați. Dacă vor ține dietele următoare, s-ar putea să și-l vadă împlinit -

Înlocuirea meselor

Este o metodă ușoară și sănătoasă de a slăbi. Nutri­ționiștii au descoperit că înlocuirea unei mese sau a două mese pe zi cu o porție de alimente li­chide e la fel de eficientă ca un regim de slăbit convențional.
Ce trebuie să conțină un "înlocui­tor" de masă, pentru efecte maxime? Să aibă un conținut ridicat de proteine de înaltă calitate, fibre și un conținut scă­zut de carbohidrați și de grăsimi "sănă­toase".
Ingrediente: "ba­za" este consti­tui­tă, pentru o porție, din 400-450 ml de li­chid. Alegeți între următoa­rele:
* Zer - satură, se digeră ușor și con­­ține unele dintre cele mai bune pro­teine pentru con­strucție mus­cu­lară.
* Lapte, iaurt, lapte bătut, kefir, se­midegresate. Cazeina, proteina din lap­te, se digeră lent și vă ajută să nu sim­țiți foamea. Laptele sau iaurtul de soia, laptele de migdale, de cocos, de ovăz, de orez (toate fără zahăr adăugat) - sunt ideale, pentru cei care nu pot di­ge­ra bine laptele sau derivatele lui.
* Grăsimile - la o porție de lichide, adăugați și câte o jumătate de linguriță de grăsime, la alegere: ulei de măsline, de floarea-soarelui, in, presate la rece.
* Fructe: adăugați la o porție de li­chid două linguri de fructe, pentru con­ținutul lor de carbohidrați și vita­mine: banană, pier­sică, zmeură, fragi, căp­șuni, mure, afine, coacăze, pepene gal­ben, papaya.
* Fibre: 2-3 linguri de tărâțe de grâu sau de ovăz, orz, orez.
Preparare: puneți în blender cei 400 ml de lichid, cu o jumătate de lin­gu­riță de grăsime, 2 linguri de fructe mă­run­țite și 2-3 linguri de tărâțe, puțină scor­țișoară praf sau alte condimente, după gust. Amestecați și beți imediat.

Stop masă la ora 17

Eliminarea meselor după ora 17 e o modalitate de a limita numărul de calo­rii pe care le consumăm zilnic, și prin aceasta, de a slăbi. De ase­me­nea, este o strategie de a ex­tin­de perioada dintre ultima masă și micul de­jun, oferind corpului tim­pul necesar pen­tru a pro­cesa alimentele de la me­sele anterioare, pentru a elimina deșeurile, to­xi­ne­le, și a arde depozitele de grăsime pen­tru a-și procura energia de care are ne­voie. Totuși, oprirea meselor după ora 17 nu vă ajută la pierderea în greu­tate, dacă până atunci consumați mai multe ca­lorii decât corpul are nevoie. Un stu­diu realizat de nutrițio­niștii fin­landezi a arătat că această restricționare a me­se­lor până la ora 17 a avut ca re­zul­tat nu doar reducerea masei de gră­sime, ci și scăderea riscului apariției dia­betu­lui și a bolilor de inimă și de rinichi.
Pentru a vă atinge obiectivul, acela de a slăbi, e necesar ca până la ora 17 să repartizați 3-4 mese egale și echilibrate, bogate în proteine vegetale (linte, orez, fasole), legume și fructe. După această oră sunt permise doar apa plată, apa minerală, ceaiurile din plante și cafeaua neîndulcite.